zwanger/hevige pijn aan gebit/tandvlees

Author:
humpy_dumpy
Posted:
wo, 08/31/2005 - 18:42
hallo,

ik ben nu 25 weken in verwachting van mijn 2e kindje.
sinds 3 weken is mijn tandvlees pijnlijk en gezwollen.
vorige week bij mondhygieniste geweest, die heeft tandsteen verwijderd en gepolijst. mijn tandarts is op vakantie en pas volgende week thuis.

i.v.m mijn zwangerschap kan ik geen goede pijnstillers nemen!
de pijn is ondraaglijk en bezorgt me slapeloze nachten.
de assisstent van de huisarts verwijst me door nr de tandarts, de tandarts die zei voor hij op vakantie ging dat het kwam door zwangerschap en dat ik een paracetamolletje moest nemen!
dit werkt niet!
De pijn is constant maar in loop van middag en avond het hevigst!
mijn hartslag bonkt in mijn hoofd en oren gek word ik van de pijn!

wie heeft tips?
ik kan zelfs geen brood zonder korst eten!

bvd

Stephanie
dj

Dat is naar.. De vervangende tandarts bellen lijkt me zo....

Ken je de verschijnselen klemmen, knarsen, bruxisme en CMD? Zoek er anders maar eens op. Ik weet echt niet of deze dingen een rol spelen maar het is toch de moeite waard er in ieder geval over na te denken.

Zorg in ieder geval dat je goed blijft eten, bv door een maaltijdsoep te maken en die te pureren als het moet (staafmixer). Als je op "maaltijdsoep" zoekt op het forum vind je er een van mij, maar ook de startpagina heeft een aparte zoekmachine voor recepten (moet je wel even de zoekmachines wijzigen soms). Hoe meer exacte info je geeft over de pijn hoe meer mensen kunnen helpen.

Doeg,
wo, 08/31/2005 - 19:07 Permalink
carabelli

Vervelend dat je zo veel last hebt, door de hormoonveranderingen in het lichaam door de zwangerschap kan het tandvlees gevoeliger reageren op de stofwisselingsproducten van plaquebacterieen.

Het is heel verleidelijk om bij het tandenpoetsen alles te ontzien omdat het gevoelig is, maar als de plaque niet goed verwijderd wordt zal je tandvlees steeds gevoeliger worden omdat de onsteking heftiger wordt.

Het is heel belangrijk dat je ondanks dat het gevoelig is grondig de plaque van je tanden verwijderd. Dat wil overigens niet zeggen dat je hard moet poetsen, voorzichtig poetsen dus maar wel goed de plaque weghalen. Eventueel kun je gebruik maken van plaquetabletjes om eventueel achtergebleven plaque te kunnen zien en alsnog te verwijderen.

Het advies is dus voorzichtig (maar grondig) blijven poetsen en om dat te ondersteunen kun je tijdelijk spoelen met een chloorhexidine mondspoelmiddel (bijv. corsodyl of perio-aid).

Succes :smt006
wo, 08/31/2005 - 20:42 Permalink
humpy_dumpy

hoihoi

bedankt voor jullie reacties!

aan mijn gezwollen tandvlees is echt niets te doen. komt door de goede doorbloeding :-?

gisteravond iets over 5-en kreeg ik zo ontzettend veel pijn dat ik liep te kreunen en hyperventileren van de pijn!
een zenuwontsteking, ben bij de plaatsvervangende tandarts in veendam geweest.

om 10 over 9 was ik daar, hij schrok zich een ongeluk toen hij mijn gebit zag! (nogal wat gaatjes en breuken )
rechtsboven zat een kies met een gat van 6 mm doorsnee,
die verdoofde hij direct en na enkele ogenblikken was ik verlost van alle pijn :smt005
hij heeft 3 wortelkanaalbehandelingen uitgevoerd... trok zo 2 zenuwen me kies uit, echt wat een supertandarts! de gehele behandeling was pijnloos!
ik was echt 100% pijnvrij nu nog trouwens! :lol: hij was hardstikke aardig! en ik voelde me erg op mijn gemak! (heb nogal extreme angst voor tandartsen)

hij verzocht me vriendelijk een andere tandarts te zoeken, want naast mij had hij alleen gisteren al 5 gehad van mijn tandarts! met ''oude'' en verwaarloosde problemen! in september gaat deze tandarts verhuizen en neemt hij patienten aan, reken maar dat wij bellen! want deze tandarts weet van aanpakken en zo 1 hebben we nodig!

voor mijn tandvleesproblemen heb ik op zijn advies (naast waterstofperoxide) Corsodyl ! dat werkt al goed, de zwelling is minder en de paarse randen zijn weer rose (zo stond het op spanning)

leve deze tandarts uit Veendam! alle lof voor u ! :wink:

[naam tandarts verwijderd door Minique - zie ook: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=4103 ]
vr, 09/02/2005 - 10:44 Permalink
Lieneke

Hohoho, wacht even...corsodyl??? Van Corsodyl is NIET bekend wat voor een (bij)werkingen het heeft op de zwangerschap!!!!

Ht tandvlees is inderdaad beter doorbloedt bij de zwangerschap, maarrrr als er bloed vrij komt, dan kan je hier toch zeker wat aan doen. Namelijk heeeel heeeel heeel goed schoonhouden. Zonder plak, geen bloeding!
vr, 09/02/2005 - 10:58 Permalink
humpy_dumpy

hey hoi!

corsodyl bijsluiter vertelt het volgende;

Tijdens het geven van borstvoeding/zwangerschap.
Corsodyl mondspoeling en mondspray kunnen voor zover bekend zonder gevaar voor de vrucht, overeenkomstig de gebruiksaanwijzing worden gebruikt tijdens de zwangerschap en tijdens de periode van borstvoeding.

dat is wat er in de bijsluiter staat.

deze corsodyl spoeling is van het merk GSK (glaxosmithkline)


Mijn tandvlees bloed trouwens niet bij het poetsen. mijn gebit is altijd brandschoon. ik poets al jaren mijn gebit minimaal 3 keer per dag en fluorspoelen doe ik ook dagelijks.
daar komt bij dat ik pas een reiniging heb gehad bij mijn mondhygieniste.
die heeft alles schoongemaakt en plaque en tandsteen verwijderd.

dus eigenlijk zou mijn mondhygiene erg goed moeten zijn!

van nature heb ik een erfelijk zwak gebit.
mijn moeder had op haar 24 al een kunstgebit...
en zeker door mijn 2 zwangerschappen is mijn gebit verslechterd:(
vr, 09/02/2005 - 11:21 Permalink
Lieneke

hey hoi!

corsodyl bijsluiter vertelt het volgende;

Tijdens het geven van borstvoeding/zwangerschap.
Corsodyl mondspoeling en mondspray kunnen voor zover bekend zonder gevaar voor de vrucht, overeenkomstig de gebruiksaanwijzing worden gebruikt tijdens de zwangerschap en tijdens de periode van borstvoeding.

(


Zover bekend!!! Dat zijn 2 heel belangrijke woorden. Corsodyl bevat alcohol wat bij het spoelen ook in de bloedbaan terecht kan komen.

Reinig je ook tussen je tanden?

Je kan je ook afvragen of je een bepaalde bacterie me je mee draagt waartegen je antibiotica voor zou moeten hebben. Die bacterie kan overgedragen zijn via de ouders.
vr, 09/02/2005 - 11:59 Permalink
carabelli

Als we alle middelen waar 'voor zover bekend etc.' bij staat niet meer bij zwangere vrouwen zouden kunnen gebruiken dan kunnen we zeker de helft van de medicijnen in het farmacotherapeutisch in de vuilnisbak gooien (de andere helft lag er al omdat ze aantoonbaar niet tijdens de zwangerschap gebruikt mogen worden) om de simpele reden dat deze zin bij alle medicijnen in het compas staat die als veilig worden beschouwd, het is niet meer of minder dan een aansprakelijkheids indekking.

Natuurlijk er kan altijd iets uit de lucht vallen waaruit blijkt dat het misschien toch niet zo'n goede invloed zou kunnen hebben, ondanks goed onderzoek naar de effecten eerder....maar die kans is klein, moeten we de mensen dan een effectieve behandeling ontzeggen?

Inderdaad zit er alcohol in corsodyl, maar hoeveel komt daar daadwerkelijk van in de bloedbaan?, het is de bedoeling dat je het uitspuigt niet doorslikt. Mocht dit een reeel risico zijn (en er is echt genoeg onderzoek gedaan naar alcohol bloedwaardes en risico voor de vrucht om hier een uitspraak over te kunnen doen) dan had dit ook zeker in het farmacotherapeutisch compas gestaan. In sommige mondspoelmiddelen tegen caries zit ook alcohol, ik wil de zwangere vrouwen die hiermee spoelen echt niet de kost geven.

Overigens als er ergens kwistig met chloorhexidine wordt gewerkt, met name om spontane partus te voorkomen door infecties, is het de gynaecologie.

Overigens vond ik de stellingname wel voor overdenking vatbaar dus ik heb het vandaag voorgelegd aan de vakgroep parodontologie en zij zijn van mening dat uit voor zover hen bekend er geen onderzoek een negatieve correlatie tussen het gebruik van corsodyl en de vrucht naar voren is gekomen, dan wel dat er momenteel vermoedens in deze richting zijn.

Dus vooralsnog zie ik persoonlijk geen reden om corsodyl bij zwangerschapsgingivitis in de ban te doen.
vr, 09/02/2005 - 19:40 Permalink
humpy_dumpy

nou ik spoel nu 2 dagen en het bevalt goed. de zwelling neemt zienderogen af! het eten gaat gelukkig weer stukken beter!

Ik vind dat ze tegenwoordig ontzettend voorzichtig zijn met de zwangeren! ik spoel 50% verdund! en geloof niet dat de hoeveelheid alcohol een gevaar is voor mijn ongeboren baby.

ik heb een ouderwetse verloskundige die zegt zelfs dat een biertje op een zomeravond ook geen kwaad kan! dus zorgen om de alcohol heb ik niet hoor.

ik flos en raag niet tussen mijn tanden. ik poets enkel met gewone borstel en spoel met mondwater/fluor.
mijn eigen tandarts heeft me nooit geadviseerd wat ik wel en niet moet gebruiken.
ik zie mijn tandarts eiegnlijk pas als ik krom loop van de pijn...
en op controle afspraken vertelt hij me hoe verchrikkelijk mijn gebit wel niet is en dan ik tientallen gaatjes heb :s

ik zal vanmiddag flosdraad halen en dat eens gaan proberen!
maar denk niet dat het wil bij mij, mijn tanden staan kaarsrecht en strak tegen elkaar aan. denk niet dat ik het draadje ertussen krijg...

bedankt voor de reacties!
m.v.g stephanie
za, 09/03/2005 - 10:55 Permalink
Lieneke

Carabelli: bedankt voor het speurwerk! Weer wat geleerd.

Humpy: het kan zijn dat jouw tandvlees wel bloed als je tussen de tanden gaat schoonmaken. Daar is steeds plak blijven zitten dus is gaan ontsteken. Goed dat je flossdraad gaat kopen maar meestal kan er echt wel een tandenstoker tussen. Je hoeft ook niet het oppervlak schoon te maken waar de tanden elkaar raken: je moet enkel het stukje tand vlak boven het tandvlees schoonmaken.

Hoe je moet tandenstokeren en/of flossen kan je zien op:
http://www.poetstechnieken.nl

Succes ermee en fijn dat het al wat beter gaat!
za, 09/03/2005 - 11:03 Permalink
humpy_dumpy

:braces

dankjewel voor de link!
ik heb inmiddels geflost! erg pijnlijk en het ging ook bloeden, er zijn veel plekken waar ik het draadje niet tussen krijg :(
daarvoor zitten mijn tanden écht té dicht op elkaar!
een tandenstoker krijg ik er dus zeker niet tussen...

nou maar hopen met flossen dat ik de ontstoken plekken schoon krijg!
na het flossen hb ik gespoeld met corsodyl : :cry:
deed echt ontzettend zeer! vooral aan mijn tong! en de plekken waar ik flink heb geflost.
heb trouwens het gevoel dat mijn tanden loszitten?

groetjes stef
za, 09/03/2005 - 13:45 Permalink
Lieneke

Flossen kan in het begin inderdaad zeer onprettig zijn! Na een week of 2 merk je echt dat het veel minder bloedt en minder zeer gaat doen. Hou vol!

Tanden kunnen inderdaad tijdens de zwangerschap wat losser gaan zitten. Daar hoef je je (nog) geen zorgen over te maken. Vraag de volgende keer bij de mondhygieniste of er echt geen sprake is van botafbraak. Waarschijnlijk niet en is het gewoon van de zwangerschap.
za, 09/03/2005 - 16:06 Permalink