Zwanger, zware kiespijn en erge angst voor de tandarts

Author:
sandertje1979
Posted:
zo, 01/03/2010 - 20:12
Hallo allemaal

Ik weet me geen raad meer en kom dan ook hier naar toe voor advies.

Mijn vrouw is 28 jaar en samen hebben wij 3 kinderen. Bijna 9 jaar getrouwd en nogsteeds erg gelukkig. Bijna 4 maanden geleden kwamen er achter dat zij wederom in verwachting is van ons 4de kindje. Hoewel dat niet gepland was zijn we er nu bijzonder gelukkig mee.

Een van de redenen waarom we er niet echt op zaten te wachten is dat mijn vrouw bijzonder angstig is voor de tandarts en bij elke zwangerschap problemen krijg in haar mond. Zo ook nu weer. De angst gaat zo ver dat zij 2 jaar geleden behandelt is bij een angst tandarts in Alphen aan den Rijn en 2 maal behandelt is met een volledige narcose (dit overigens buiten de zwangerschap).

Nu slikt ze Ibuprofen (iets wat zowel de angst tandarts als onze eigen huisarts) goed keurde om te slikken tijdens de zwangerschap. Tijdens alle zwangerschappen heeft ze de antibiotica amoxicilline geslikt in overleg met huisarts wat op een gegeven moment ook goed hielp. Nu heeft ze een aantal weken geleden deze kuur afgerond en komen de klachten terug.

Mijn vrouw wordt hier hopeloos van en ziet het met geen mogelijkheid zitten om zich te laten behandelen zonder enige vorm van narcose of pijnbestrijding. Ook ziet ze het niet zitten om rontgen foto's te laten maken tijdens de zwangerschap, bang dat de baby hier iets aan overhoudt. Overigens is er niks mis met onze huidige kinderen na het gebruik van pijnstillers en antibiotica bij de vorige zwangerschappen.

Wie kan mij van goed advies voorzien? Wat zijn de mogelijkheden? Ik word zoals eerder gezegd ook echt hopeloos van omdat ze ook gigantisch depressief wordt hiervan en wel 3 kinderen heeft om op te voeden overdag. Ik werk gewoon 5 dagen per week en ben volop bereid om haar hier mee te helpen, maar niet als het tenkoste gaat van mijn baan.

Ik weet intussen dat ik via de huisarts een verwijzing kan krijgen naar het centrum voor bijzondere tandheelkunde, maar wat zijn hier de voordelen van tijdens deze zwangerschap? Zojuist heeft ze haar mond gespoeld met soda water en de pijn is iets aan het zakken nu, maar de angst blijft.

Ik hoor maar al te graag.

Een wanhopige echtgenoot/vader.
stentje-plus

Wat een nare toestand allemaal.

Als je onder narcose behandeld wordt is dat natuurlijk fijn, zeker als je erg bang bent. Maar de angst zelf wordt niet opgelost! Je zult toch echt zelf die angst moeten overwinnen en dat kan echt!

Er zijn speciale angsttandartsen die stap voor stap de behandelingen opbouwen en dat lijkt me echt de beste optie omdat je vrouw op de lange termijn toch een keer fatsoenlijk behandeld zal moeten worden, daar bedoel ik mee, 2x per jaar controle en uitgebreide gebitsreiniging. Elke x antibiotica slikken is echt onnodig omdat je de oorzaak van de pijn niet aanpakt! En zolang je dat niet doet is alles wat je doet pappen en nathouden.

Kortom, tijd om het probleem bij de wortel aan te pakken en zorgen dat je vrouw echt naar een tandarts gaat, desnoods zul je haar moeten slepen, mensen die bang zijn verstarren in hun handelen en hebben vaak iemand anders nodig om de kar te trekken, hoeft niet perse jij als man te zijn maar kan ook moeder/zus/vriendin/broer zijn. Tip, neem iemand die behoorlijk doortastend is en die niet altijd maar gehoor geeft aan haar angst.
ma, 01/04/2010 - 16:29 Permalink