zwanger: kies trekken bij wortelpuntontsteking

Author:
ninijwa
Posted:
vr, 03/27/2015 - 16:07
Hallo!

Aangezien mijn tandarts dicht is, hoop ik hier wat informatie te kunnen krijgen.
Ik ben hoogzwanger, vandaag uitgerekend. Vijf weken geleden heeft de tandarts n.a.v sluimerende klachten en op basis van een rontgenfoto een wortelpuntontsteking geconstateerd aan kies 27 (linksboven). Ik heb hier twee maal een wkb aan gehad en er zit een kroon op. De ontsteking was op de foto nog beginnend: een grijs vlekje ipv bijvoorbeeld een grotere zwarte vlek.
Advies van tandarts 5wkn geleden: over een tijdje een apex en nu niets doen, want je hebt vrij weinig last en je mag geen ibuprofen in geval van napijn door apex.. Ik moest het vooral los laten, want de ontsteking zat er vast al een tijd en de kans dat ik tijdens bevalling of kraamtijd echt pijn zou krijgen was verwaarloosbaar.

Maar, de klachten werden wel wat erger, en mijn grootste angst was én is dat ik met tandpijn de bevalling in ga. Het liet en laat me niet los. Tandarts gebeld, en hij gaf aan dat hij nu 2 dingen voor mij kon doen: AB-kuur of extractie. Ik koos voor het eerste en heb 1.5 wk geleden amoxicilline gekregen, maar dat heeft vrij weinig geholpen. Sinds gisteravond zijn de klachten verder toegenomen, maar zeker nog houdbaar. Maar ik ben zo bang dat het dit weekend nog erger én wel onhoudbaar wordt, dat ik wil weten of een extractie een escape kan zijn. Ook omdat apexresecties niet altijd succesvol zijn en vaak veel napijn geven.
Mijn vragen zijn dus:
* Is het trekken van een kies een goede oplossing wanneer een wortelpuntontsteking veel pijnklachten geeft? En verminderen de klachten dan meteen?
*Neemt de ontsteking af na extractie?
*Zou een herhaling van AB kuur kunnen helpen?

alvast bedankt voor reacties!
Romy32

Fijn dat je in ieder geval goed hebt geslapen.
Ik weet niet of een tweede AB-kuur zou helpen, en of dat verstandig is met je zwangerschap. Sowieso is AB alleen maar een tijdelijke oplossing, het bestrijdt alleen de symptomen. Uiteindelijk komt de ontsteking altijd terug. Maar goed, ik begrijp dat je op dit moment, zo rond de bevalling, van de pijn af wilt.

Het trekken van een kies is een oplossing, bij een wortelpuntontsteking. Wel een rigoureuze natuurlijk. Omdat je de oorzaak van de ontsteking wegneemt, mag je verwachten dat de klachten zullen verdwijnen. Toch kun je van een extractie ook napijn hebben.

Heeft je tandarts iets gezegd over de prognose van de kies?
Die informatie speelt natuurlijk ook mee.
za, 03/28/2015 - 11:39 Permalink
ninijwa

Hoi Romy

wederom bedankt, je antwoord stelt me gerust!
De tandarts heeft niets over de prognose gezegd, maar voordat de kroon er op kwam zat er voor mijn gevoel nog maar een stompje. Voor nu heb ik weer wat vertrouwen dat ik niet met enorme kiespijn de bevalling in ga, en dat ik hem bij pijn altijd kan laten trekken. Al is dat rigoureus natuurlijk.
Wel onprettig dat die steken in mijn oor er nu bij gekomen zijn. Kan daar een verband liggen met de wortepuntontsteking?

groetjes
za, 03/28/2015 - 20:50 Permalink
RH1992

Hoe is het nu met je kies? ik zit namelijk met hetzelfde probleem, 2 AB achter de rug nu weer verlengd. 2 keer een noodvulling gehad maar na een uur zat ik weer in de stoel omdat ik verging van de pijn.. dus zit er nu al dik een maand een watje in mijn tand. En nog heb ik er last van. Ik overweeg ook serieus om hem te laten trekken? ik weet niet wat slim is.
vr, 04/03/2015 - 15:20 Permalink