zwanger en kiespijn

Author:
petrajessy
Posted:
zo, 05/02/2004 - 15:50
Ik ben 6 weken zwanger en heb hevige kiespijn. Eerst leek het er op dat wel 5 kiezen pijn doen maar nu denk ik dat het 1 bepalde kies is en dt de pijn uitsraalt naar de rest van mijn kaak. Mijn kaak is niet dik of zo maar het is wel duidelijk een hele scherpe (dus volgens mij zenuwpijn). Het trekt zelfs naar mijn oor. Echt van die hevige pijscheuten. Ik slik nu paracetamol....al drie dagen omdat koninginnedag en het weeekend er tussen zit...morgen bel ik meteen voor een afspraak maar ik vraag me wel af hoe het zit met verdoving, rontgen foto en paractemol slikken bij zwangerschap. Pracetamol komt in de placenta maar is het niet zo dat bij zo'n korte zwangerschapsduur er nog geen placenta is? Is het dan ook minder schadelijk? Ik voel me er heel rot onder en heb graag wat informatie hierover......
Roxanne

Ik weet niet hoelang je al zwanger bent, maar de tandarts kan op zich wel verdoven. er zijn meerdere topics in dit forum waar mensen dat schrijfen. ik denk eerder dat het een kwestie is van persoonlijk gebruik ( van de tandarts ) maar als jij in je 2e maand zit, en jij moet nog 7 maanden rondlopen met kiespijn... Ik zou gewoon eventjes opbellen en vragen.

Groetjes Roxanne
zo, 05/02/2004 - 16:11 Permalink
Gwenski

Hallo,
Ik was ook 6 weken zwanger toen de tandarts bij mij een foto wilde maken maar hij heeft het toen niet gedaan omdat dan de organen van het kind nog in ontwikkeling zijn.
Maar ik heb pas geleden een foto laten maken en toen was ik 4 maanden zwanger en dan kan het wel,en tegenwoordig hebben ze van die goeie spullen dat alleen de straling op je tanden komt en niet op je buik en ik had het ook gevraagd aan de verloskundige en die zei dat het geen kwaad kon.
Succes!
Groetjes Gwenksi
ma, 05/03/2004 - 18:35 Permalink
Lieneke

Röntgenfoto’s bij zwangerschap geassocieerd met laaggeboorte gewicht.
Dental X-Rays During Pregnancy Associated With Low Birth Weight Babies
April 27, 2004
CHICAGO (American Medical Association) -- Pregnant women who are exposed to dental radiography may be more likely to give birth to an infant who weighs less than normal, according to a study in the April 28 issue of The Journal of the American Medical Association (JAMA).
According to background information in the article, the link between radiation and low birth weight (LBW) babies has been established with medical x-rays, but not dental x-ray radiation. "Because dental diagnostic radiography results in measurable radiation doses to the hypothalamus-pituitary-thyroid axis and not the reproductive organs or the fetus, it provides an opportunity to test the role of the hypothalamus-pituitary-thyroid axis in the radiation-LBW association," the authors write.
Philippe P. Hujoel, Ph.D., and colleagues from the University of Washington, Seattle, analyzed data from Washington Dental Services, a non-profit dental insurance company in Washington State, for women who received dental treatment between January 1993 and December 2000. Those records were then linked to birth certificates. There were 1,117 low birth weight infants (defined as weighing less than 2,500 grams or 5.5 pounds) born to women with Washington Dental Service insurance during that time period. A total of 4,468 normal birth weight (NBW) infants were selected as the control group for this study.
The investigators estimated the amount of radiation exposure based on the dental x-ray studies performed and published radiation dosages. (For example, a full mouth 21 x-ray series has a typical dose of 1.6 mGy [milligray] of radiation, whereas a series of 4 "bitewing" x-rays has a dose of 0.22 mGy). For their analysis, the authors categorized the cumulative radiation exposure into three dose groups: 0 mGy (no dental x-rays), 0.1-0.4 mGy, and higher than 0.4 mGy (which corresponded to the 90th percentile of the cumulative radiation doses among women who had at least one dental x-ray.)
Among the women who delivered a LBW infant, 1.9 percent (n = 21, including 10 LBW infants born at term) had higher than 0.4 mGy radiation dose, compared with 1.0 percent of women with NBW infants. When compared to women with no known dental diagnostic x-rays during pregnancy, a radiation dose of more than 0.4 mGy was associated with an increased adjusted odds for LBW of 2.27, and an increased adjusted odds for term LBW of 3.61.
"In this study, antepartum (before birth) dental radiography in pregnant women was associated with an increased risk for a LBW infant, especially a TLBW (term low birth weight) infant. The prevalence of dental radiography during pregnancy in this dentally insured population was approximately 10 percent. Since women may not always be aware of their pregnancy status, it may not be possible to eliminate all dental radiography during pregnancy, but if this goal could be achieved and if the identified association is causal, the prevalence of TLBW infants could be reduced by up to five percent," the authors suggest. In conclusion the authors write: "The notion that very low-dose radiation exposures to nonreproductive organs in expectant mothers are safe needs to be investigated further."
ma, 05/03/2004 - 19:50 Permalink
natascha31

Hoi,
de straling van een foto komt ongeveer overeen met de straling van 1 keer bellen met je mobieltje. Ook gebruikt de tandarts als je zwanger bent een loodschort. Natuurlijk is het het beste om geen foto's te maken als je zwanger bent, maar als je pijn hebt is de stress ook niet gezond. En een ontsteking van de zenuw in je kies is ook geen gezonde situatie voor moeder en kind. Mij advies zou dus zijn om naar de tandarts te gaan en indien nodig de kies te laten behandelen. Succes
ma, 05/03/2004 - 19:53 Permalink
petrajessy

Bedankt iedereen voor de reakties. Ik ga vandaag heen en laat nog weten hoe het afgelopen is. Weet iemand wat voor antibiotica heel geschikt is voor zwangere vrouwen. Ik heb gelezen amoxiciline of zoiets. Tijdens mijn vorige zwangerschap kreeg ik angina en toen heb ik ook antibiotica gekregen en mijn huisarts verzekerde mij dat dat niet schadelijk was. Ik was toen 11 weken zwanger.
di, 05/04/2004 - 08:06 Permalink
petrajessy

Ben vandaag naar de tandarts geweest. Ik heb antibiotica gekregen voor de ontsteking en nu moet ik volgende week terug komen om Of een wortelknaalbehandeling te laten doen (evt. zonder foto's) of de kies te laten trekken. Nu denk ik er over om hem te laten trekken. Wat vinden jullie?
di, 05/04/2004 - 21:05 Permalink
de digitale tandarts

Volgens het onderzoek van Braces was in het geval van meer dan vier rontgenfoto's er een duidelijk groter percentage baby's met een laag geboorte gewicht. Hoe significant dat getal was word me niet duidelijk, maar de onderzoekers roepen dus wel op tot enige voorzichtigheid.

Dus ik zou voor de zekerheid het totale aantal foto's tijdens een zwangerschap binnen te perken houden. Over het algemeen kan een wortelkanaalbehandeling wel met drie foto's worden afgerond, maar tijdelijk vullen is mogelijk ook een oplossing.

Probeer er samen met je tandarts uit te komen!


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2004-05-04 21:24 ]
di, 05/04/2004 - 21:21 Permalink
petrajessy

Inderdaad! Ik ben ook bang dt ik na de wortelkanaalbehandeling meer pijn krijg dan na de extractie. Aangezien ik alleen paracetamol als pijnstiller mag (en het 1 van de achterste kiezen is...die toch al heel krap op elkaar zitten...dus wel wat ruimte kunnen gebruiken)leek mij extractie beter. Kunt u mij iets vertellen over de napijn van beide behandelingen?
di, 05/04/2004 - 21:27 Permalink
dj

Hoi,

Denk ook een beetje aan knarsen / klemmen /bruxisme, dat zou een rol kunnen spelen. Bij "oorpijn" zou je daar een beetje aan moeten denken maar ook bij stress in het algemeen.

Ik ga wat vertellen wat eigenlijk wat lang is en misschien ook helemaaaal niet met jou aan de hand..

Oorpijn kan een teken zijn van problemen met het kaakgewicht en dat kan zijn oorzaak vinden in hoe je je kaak beweegt. Die kan in drie richtingen bewegen en voorzover ik het begrepen heb kan kracht of te grote beweging in elk van die richtingen problemen met het kaakgewricht opleveren.
Te sterke bijtkrachten (occlusale krachten) maar ook zijdelingse en voorwaartse krachten veroorzaken waarschijnlijk behalve pijn in het kaakgewricht ook pijn in de tanden/kiezen!

Als er evt niets te zien is op foto's (alhoewel niet alle ontstekingen te zien zijn) is dat weer extra reden om aan dit soort dingen te denken. Tiep die termen maar eens in in de zoekfunctie..

Heb je al lang "oorpijn"? S'ochtends bij het opstaan of juist overdag?

Doeg,

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2004-05-04 22:19 ]
di, 05/04/2004 - 22:02 Permalink
minique

Tja... Ik zou trekken zonde vinden!!! Als ik mij goed herinner, zijn bij mijn laatste wkb slechts 2 foto's genomen, maar ik moet er wel bijzeggen dat er nog niet zo gek lang geleden overzichtsfoto's waren gemaakt, misschien dat dat scheelt.

Ik heb nu 2x een wkb gehad en de ene keer heb ik helemaal geen napijn gehad en dus geen pijnstiller hoeven slikken. De 2e keer had ik wel last, maar daar bleek een breuk in de wortel te zitten (waardoor de wkb niets hielp en achteraf niet nodig was geweest) en die kies is dus pas getrokken. Dat blijf ik zonde vinden, hoewel ik er geen moment spijt van heb gehad.

Sterkte met het nemen van een beslissing!

Groetjes,
Monique
di, 05/04/2004 - 22:16 Permalink
petrajessy

Ik tanden knars niet en heb niet echt oorpijn dj. De pijn is een zenuwpijn in hevige scheuten die soms uitstralt naar oor of nek. Soms kan ik de pijn niet eens lokaliseren. In ieder geval allemaal alvast bedankt voor het meedenken. Ik heb hier echt veel steun aan.
di, 05/04/2004 - 22:27 Permalink
Gwenski

Hoi Petrajessy.
Ik heb uiteindelijk ook besloten om de kies te laten trekken en heb daar geen spijt van want ik heb er nu helemaal geen last meer van en ik had geen zin om nog 5 maanden zo rond te lopen,en ik heb ook een antibiotica kuur gehad en die was speciaal voor zwangere vrouwen,ik moet nu alleen over 2 dagen een andere kies laten vullen omdat daar een wortelkanaalbehandeling in gedaan is dus ik hoop niet dat die zeer gaat doen.
Ik ben in totaal 8 keer naar de tandarts geweest en heb maar 1 foto laten maken omdat dit niet anders kon,anders had ik het nog niet gedaan dus pas daar mee op.
Succes verder.
Groetjes Gwenski
wo, 05/05/2004 - 16:00 Permalink