zoveelste vraag over een wkb

Author:
anjaanja
Posted:
za, 05/19/2007 - 12:45
goedenmiddag!

Een maand geleden is een oude vulling vervangen voor een witte.Geheel vanuit de tandarts zelf.. Meteen na het vullen voelde het een beetje vreemd aan en dat bleef.Na 4 weken kreeg ik last van warm en koude dingen.Wanneer ik een slokje koffie nam dan ging dat door merg en been.Ook kreeg ik oorpijn en ik vroeg me dus af waar dat van kwam.De volgende dag begreep ik het.Het was die kies die een witte vulling had gekregen.

Op naar de tandarts en deze heeft een wkb uitgevoerd.Dat was zeer pijnlijk en is ook niet verdoofd
Naar huis en een nieuwe afspraak voor over twee weken.Twee dagen later lag ik weer bij de tandarts.Snacht niet kunnen slapen van de pijn en mijn kaak zwelt steeds meer op.Opnieuw een wkb en met antibiotica naar huis.
Ik ben nu 1 dag verder en voel me niet lekker.Heb steeds een naar gevoel aan kaak.

Mijn vraag is nu...De kies is ontdaan van zenuwen....en wortels.Schoongespoeld met chloor...en aangestipt met 'stikstofstaafjes'??Wat ook niet prettig aanvoelt..
Al met al geen pretje maar zonder een tandarts zou het alleen maar erger worden.Nu heb ik dus ammoxiline gekregen voor 5 dagen en ik slik paracetamol en aleve tegen de pijn.
Kan dat allemaal samen???En wat als de zwelling blijft?? Wanneer is het nodig om aan de bel te trekken..?
ik wordt snachts wakker en neem dan weer een paracetamol.ik slik nu 3 keer 500 amox .
Gaat dat helpen???Hoe moet het lichaam de zwelling verminderen? gaat dat via het bloed? heeft je stofwisseling ermee te maken? ik heb nl een trage schildklier.
En waarom is er geen foto gemaakt en werd ik niet verdoofd????

alvast bedankt!
Spiegeltje

Die drie medijnen (antibiotica en twee pijnstillers) kun je gewoon naast elkaar gebruiken tot de voorgeschreven (maximale) dosis (*). Goede kans dat je klachten hiermee verdwijnen na 1-2 dagen. Als je na 2-3 dagen AB niks merkt zou ik even bellen. Of eerder als de klachten juist toenemen.

Waarom de tandarts niet heeft verdoofd weet ik niet. Dat is heel ongebruikelijk bij (een start van) een wortelkanaakbehandeling. Meestal maakt de tandarts ook wel een foto dacht ik.

(*) Voor alle duidelijkheid. Dit geldt zeker niet voor alle combinaties van pijnstillers. In verreweg de meeste gevallen volstaat één pijnstiller waarbij het bekende paracetamol simpelweg de eerste keus is. Het gebruik van een zogenaamde NSAID, zoals Aleve (langwerkend) of Ibupofen werkt echter ook ontstekingsremmend, maar als je toch al AB slikt hoeft dat niet
za, 05/19/2007 - 13:22 Permalink
anjaanja

wat ik me nu ook afvraag ....de noodtandarts wilde het abces insnijden maar deze was nog niet rijp.
nu keek ik zelf vanmorgen en zag het abces zitten...en nu krijg ik de neiging om het zelf in te prikken....kan dat ?
za, 05/19/2007 - 13:44 Permalink
Lieneke

Als je wil vragen of je erzelf in kan gaan prikken...nee! Hiervoor zijn steriele instrumenten nodig en dergelijke. Dus niet zelf voor doktertje gaan spelen..
za, 05/19/2007 - 14:02 Permalink
anjaanja

'tvoelt gelukkig al ietsje beter....lijkt.Vervelend vind ik dat doordat je snachts met je gezicht op het kussen ligt de pijn erger wordt.Dus kijk ik nu al een paar dagen de belspellen die snachts een hit zijn.

zonder pijnstiller lukt nog niet.En de bult in de onderkaak zit er ook nog steeds...
met pijnstillers en antibiotica gaat het wel om de dag door te komen.
ik sta de hele dag boven hete pannen met een werk temperatuur van plusminus40 + graden.

heb vroeger ook wel eens een wkb gehad maar deze spant de kroon!
zo, 05/20/2007 - 09:30 Permalink
Mignon

Gelukkig gaat het ondertussen alweer een klein beetje beter met je Anja,

het is inderdaad vreemd dat er geen foto van de kies is gemaakt, al is het maar om te controleren of de wkb goed op lengte is gekomen. Een verdoving is op zich wel op zijn plaats als de zenuw nog niet volledig is afgestorven. Vraag de tandarts er de volgende keer dan ook gerust om. Niet elke tandarts is gewend om veel te verdoven.

Bij de wkb is de kies inderdaad ontdaan van zijn zenuwen, maar de wortels waarin de zenuwen liepen zijn intact gelaten.

De antibiotica zorgen ervoor dat de ontsteking lokaal blijft en op die plaats door het lichaam kan worden opgeruimd. De zwelling zal dan geleidelijk afnemen.

Gr, Mignon
ma, 05/21/2007 - 20:12 Permalink
anjaanja

paar vraagjes nog.....

ik ben bezig met de laatste dag van de anti biotica.De zwelling zit er nog steeds en is welliswaar iets minder geworden.Werkt de AB nog door?? of is er kans dat de zwelling weer op gaat spelen?

ik voel het vooral snachts nog steeds kloppen. Ik heb steeds paracetamol bijgeslikt ander werd het toch wel pijnlijk...Gisteren ben ik daar mee gestopt.

worden alle wortel kanalen schoongemaakt bij een wkb?? of kan het zijn dat er maar 1 kanaal afgestorven is.bij mij werd nog een kanaal gevonden bij de tweede keer openmaken.

de tweede keer werden alle kanalen ook behandelt met stikstofstaafjes.
Kan iemand uitleggen wat deze doen.Ik ging wel door de grond...was dat doordat de zenuw nog zou leven? of kwam dat door de ontsteking?

de tandarts heeft de kanalen gevijld/geboord met een electrische boor waar lampjes op zaten.Deze kleurden groen en rood bij hoe dieper de tandarts ging.Kan het zijn dat de boor de wortel herkent en bij het bot zich realiseerd dat de kanaal helemaal schoon is??ik blijf het nl ook nog steeds vreemd vinden waarom er geen foto gemaakt is.Dan zou toch ook het vierde kanaal gezien zijn?

nou weer veel vragen........maar wel bedankt voor het beantwoorden
groetjes
di, 05/22/2007 - 09:22 Permalink
Mignon

Als het goed is hebben de AB hun grootste werk nu wel gedaan. Als de zwelling nog steeds fors is adviseer ik je nogmaals contact opnemen met je tandarts.

In principe worden bij een wkb alle aanwezige hoofdkanalen schoongemaakt omdat ze bij openen niet meer steriel zijn. In enkele gevallen wordt er een extra kanaaltje ontdekt. Dit is vaak niet op een foto te zien vanwege het geringe contrast.

In geval van een ontsteking is het werkgebied, ook zonder verdoving, extra gevoelig.

Er zijn vele manieren en methoden om een wkb uit te voeren. Voor vragen over de specifieke methode die jouw tandarts gebruikt heeft kun je het beste nogmaals bij hem informeren!

Gr, Mignon
di, 05/22/2007 - 19:45 Permalink