Zout in tandpasta

Author:
spacekikkerke
Posted:
ma, 05/24/2004 - 22:21
Hallo,

Ik ben studente en maak een werkje over tandpasta en tandplak.
Nu zit ik met een vraagje, en ik hoop dat iemand me er snel uit kan helpen:

De hechting van bacterien aan het tandoppervlak wordt verklaard door de DLVO theorie. Wat die precies zegt, doet er nu niet echt toe, alleen:
volgens deze theorie zorgt een verhoogde elektrolytconcentratie (meer zout dus) voor een stevigere hechting van de bacterien.
Volgens deze theorie zou er dus bijvoorbeeld in tandpasta zo weinig mogelijk zouten moeten zitten, zodat de bacterien gemakkelijk wegspoelen met het speeksel.

MAAR anderzijds zorgt het zout voor de neutralisatie van de zuren die werden gevormd door de bacterien. Minder zuren betekent minder aantasting van het glazuur.

Wat is nu het belangrijkst? Moet er in tandpasta veel of weinig zout zitten?
de digitale tandarts

Bedenk wel dat tandpasta maar oeen aantal minuten in iemands mond aanwezig is op een dag!

Veel producten die in tandpasta zitten zijn dus tien minuten later wel weg en hebben daarom een niet significante werking, de mate waarin een stof erin slaagt om aanwezig te blijven wordt de substantiviteit genoemd.

Zo is er een voorbeeld van enzymen in een bepaalde tandpasta die in de reageerbuis (in vitro) goed werken, maar bij onderzoeken bij mensen (in vivo) geen significant effect lijken te hebben; mogelijk zijn ze te snel weer uit de mond verdwenen.

Staar je dus niet teveel blind op het feit dat zouten mogelijkerwijs de plakaanhechting wat zouden verbeteren, in de praktijk zal het denk ik weinig uitmaken. Poetsen is er voornamelijk op gericht om al bestaande plak van de tanden af te poetsen!

Er bestaan wel stoffen die de lading van het tandoppervlak veranderen waardoor de plakopbouw gehinderd wordt; een veel gebruikt voorbeeld is chloorhexidine onder andere te vinden in corsodyl en perio-aid. Door de bijwerkingen zijn deze middelen echter niet chronisch te gebruiken maar wel incidenteel (bijv. rond een tandvleesoperatie)

Misschien is deze vraag ook interessant: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=159&highlight=tandpasta

Met vriendelijke groet.
ma, 05/24/2004 - 23:06 Permalink