Zorgen na wortelkanaalbehandeling

Author:
Dev
Posted:
ma, 12/28/2015 - 06:04
Afgelopen donderdag heb ik een wortelkanaalbehandeling gehad aan mijn voortand. Dit leek allemaal uitstekend te zijn gegaan, kon ook direct afgemaakt worden. Nadat de verdoving uitwerkte had ik ook vrijwel geen pijn. De tand was dan ook nog niet extreem ontstoken, maar er was een aanwezig vervelend gevoel. De tandarts had vooraf al mijn voortand vrij gemaakt in mijn beet, in de hoop dat dit het misschien zou oplossen, maar de wkb was toch nodig.

Een dag later merkte ik (doordat mijn voortand werd bespaard van druk) dat de naastliggende tand enorme druk op zich droeg. Dezelfde avond dan ook al flink aan het zeuren en de ochtend daarna niet veel beter.

Nog weer een dag later ben ik naar een weekend tandarts gegaan om te kijken of dit verholpen kon worden, gezien mijn eigen tandarts twee weken met vakantie is. De dienstdoende tandarts vond het schijnbaar nodig om met zijn instrument hard te tikken op mijn voortanden en de hoektanden (?). Wat ontzettend veel pijn deed aan de behandelde voortand. De tandarts wilde een foto maken en misschien een wkb uitvoeren(!!). Ik schrok hiervan en wist niet waarom hij dit alles wilde. Ik legde hem ook uit dat het bij mijn eigen tandarts een kwestie van bijslijpen of polijsten is waarmee de druk al snel afneemt.

De tandarts wilde mijn vertrouwen en zou zonder mijn vertrouwen mij niet verder helpen, waardoor ik de behandeling dan ook heb onderbroken en er in schrik vandoor ben gegaan. Twintig euro armer voor een consult waarin hij een tik tegen mn tanden aan heeft gegeven, maar blij dat ik deze man niet verder heb laten gaan met mijn gebit.

Sinds deze tik heb ik vreselijke last van de tand daarvoor een wkb heeft gehad, terwijl ik daarvoor nergens last van had! Ik kwam er juist zo goed uit.

Het is een zeurende (en soms kloppende pulserende) gevoel dat erger wordt wanneer ik op bed lig. Ik kan absoluut niet dichtklappen met mijn ondertanden of te stevig met mijn tandenborstel er tegenaan zitten, drukpijn is erg aanwezig. Inmiddels slik ik me rot in ibuprofen omdat ik geen dienstdoende arts meer durf te benaderen en het liefst in het nieuwe jaar mijn eigen tandarts opzoek. Ondertussen maak ik mij wel zorgen om de pijn na deze tik en vraag ik mij af of mijn eigen gepieker hier misschien ook een (versterkende) rol in kan spelen.

Donderdag wkb gehad, geen last > zaterdag een tik tegenaan gekregen > inmiddels maandagnacht

Alsnog erg vers allemaal. Maak ik me te snel zorgen en zal dit een gevalletje geduld zijn? Zo ja, hoelang kan ik zoiets dan ongeveer nog even aanzien? Of denken jullie dat het in deze kwestie belangrijk is om opnieuw een dienstdoende arts te benaderen?

Alvast bedankt
Dev

Als antwoord op door Romy32

Helaas niet, ook door de ibuprofen heen nog erg pijnlijk, kan niet dichtbijten want dat voelt heftig aan m'n tandvlees/bot (waar de tand vastzit). Verder een continu aanwezig drukkend/kloppend gevoel.

Mijn plannen zijn vooralsnog om het tot 4 januari uit te zitten met pijnstillers, in de hoop dat het op een willekeurige ochtend ineens wat beter is. Maar begin me zorgen te maken, het voelt als "foute boel" daarbinnen en hoop niet dat ik het daardoor verwaarloos.
ma, 12/28/2015 - 22:45 Permalink
Romy32

Als antwoord op door Dev

Bij een wortelkanaalbehandeling worden de kanalen gevuld tot aan de wortelpunt.
Die wortelpunt zit natuurlijk vast in het bot, en soms kan het op die plek dus nog een poosje gevoelig zijn.

Je weet zeker dat het de tand van de wortelkanaalbehandeling is hè, die zo'n pijn doet?
di, 12/29/2015 - 10:14 Permalink
Dev

Als antwoord op door Romy32

Ja! Het is de tand die vorige week donderdag een wkb heeft gehad. Welke na de verdoving was uitgewerkt helemaal geen pijn deed, in tegenstelling tot andere wortelkanaalbehandelingen die ik heb gehad. Pas na die tik controle is het een ramp geworden.

Omliggende tanden kan ik aanraken of tegenaan tikken zonder pijn.
di, 12/29/2015 - 12:15 Permalink
Dev

Als antwoord op door Dev

Net naar een dienstdoende tandarts geweest, blijkt het stiftje van de endo buiten de wortelkanaal te zijn gegaan. Verwijsbrief voor de kaakchirurg mee en een recept voor ibu bruis. Nu hopen dat ik snel terecht kan.

Hebben jullie ervaring met wachttijden van de kaakchirurg? Vind het toch behoorlijke spoed deze pijn.
wo, 12/30/2015 - 17:13 Permalink
Dev

Als antwoord op door Dev

Vandaag een apex gehad, kom net bij het ziekenhuis vandaan. Er is twee keer zoveel afgehaald dan normaal, schijnbaar is de vulling ook naast het wortelkanaal doorgeboord. Moest tijdens de behandeling een aantal keer bijverdoofd worden, geen pretje.

Heb nu ibu en spoeling mee, hopelijk werkt de ibu zometeen een beetje (gezien het de afgelopen dagen totaal niets deed).

Funtimes, leuke jaarwisseling op deze manier. Iedereen een prettige jaarwisseling gewenst trouwens.
do, 12/31/2015 - 14:24 Permalink
Dev

Inmiddels erg veel last van mijn kaken omdat ik een vreselijke beet heb door al het geslijp aan mijn tanden voorafgaand aan de wkb. Vrijdag heen om te kijken wat hieraan gedaan kan worden. De kaakchirurg was zelf geen voorstander van het slijpen aan gezonde tanden, valt wat voor te zeggen. kan mijn kaak op geen mogelijke wijze meer ontspannen. Koppijn als een malle, bah.
ma, 01/11/2016 - 17:34 Permalink