zoontje gevallen-melktand terug in kaak

Author:
roosje
Posted:
do, 01/03/2002 - 10:01
Mijn zoon van ruim 2 is eergisteren gevallen, en heeft daarbij met zijn linkervoortand een muur geraakt. De voortand is daardoor teruggeslagen in de kaak, en een kwartslag gedraaid. De kaakchirurg heeft ernaar gekeken, conclusie: niets aan doen, tand komt vanzelf weer naar buiten...
Mijn vraag is nu: hoe lang duurt zoiets? En als hij niet weer naar buiten komt, wat doen we dan? En zijn er verder dingen waarop we moeten letten?

vriendelijke groeten,
Mirjam.
de digitale tandarts

In tegenselling tot blijvende tanden worden verplaatste melktanden niet op hun plek teruggeplaatst.

Over het algemeen zal het melktandje vanzelf weer wat verder naar buiten komen.
Het gevaar bij een naar binnen geslagen melktand is wel dat de kiem van de blijvende tand beschadigd is.

Soms is met rontgenfoto's te controleren of de wortel van de melktand zich in de buurt van de kiem bevind, in deze gevallen wordt de melktand meestal getrokken om verdere schade te voorkomen. Een andere reden om de melktand te trekken is in het geval van een breuk van de wortel. Een wortelkanaalbehandeling is op deze leeftijd geen optie en trekken is dan een simpele oplossing.

Wat in ieder geval niet moet gebeuren is een ontsteking van het melktandje. Mocht de zenuw afsterven dan zal er alsnog getrokken moeten worden. Soms is dit te zien doordat de kleur van het tandje donkerder wordt (soms ook eerst roder). Pijn, een zwelling en of een bultje (ontstekingsuitgang=fistel) op het tandvlees of slijmvlies zijn tevens geen goede signalen.

Het is dus wel belangrijk dat u het goed in de gaten houdt. Het zou misschien verstandig zijn als de tandarts in het geval van twijfel ook de tand rontgenologisch blijft controleren om mogelijke ontstekingen uit te sluiten.

Naar alle waarschijnlijkheid moet alles vanzelf goed komen.
De blijvende tand breekt ongeveer in het zevende en achtste levensjaar door. Tot die tijd is het belangrijk dat het melktandje gezond blijft en dat u en de tandarts het goed in de gaten houden.

Succes!



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-01-08 00:16 ]
di, 01/08/2002 - 00:13 Permalink