Zomaar gaatjes in me tanden help!?

Author:
Marko
Posted:
ma, 09/13/2004 - 20:52
Hallo ik ben nu 21 jaar. Mijn tanden zijn mij erg dierbaar.
Vroeger toen ik klein was had ik een zeer slecht melkgebit. Dat kwam ook omdat ik onder de penceline zat. Was vaak ziek enzo.

Maar de rest van mijn gebit Maar mijn boven tanden is tussen de beide hoektanden mijn glazeur er een beetje af. Maar de tandarts zei dat het verder geen probleem is zolang ik maar poets. Maar nu de laaste week heb ik op 2 tanden tussen die hoektanden in een gaatje met een zwarte plek. Ik kan poetsen wat ik wil maar ik zie die gatje steeds groter worden. Heb ook gebeld naar tandarts en ik moet er woensdag naar toe. Maar ik zit er heel erg mee. Weet iemand hoe dit komt?
dj

Hoi,

Als het inderdaad een gaatje is (caries) dan zijn er vrij veel factoren die hiermee te maken hebben. Ik zou zeggen, blijf een beetje hangen op het forum, snuffel eens rond en probeer een beetje gevoel te krijgen van hoe dat in elkaar grijpt. Zo heel makkelijk is dat ook weer niet, het is best goed daar wat tijd voor te nemen. Op een paar dingen wijs ik alvast:

1 Glazuur kun je zelf ook wegpoetsen net als tandvlees en het overige tandweefsel (neem ik aan). Dit gebeurt vooral als je
- met een te harde borstel poetst
- te krachtig poetst
- tevaak of telang poetst (dat kan dus ook)
- vlak na het eten of drinken van zuur poetst (of harde etenswaren eet). Na zuur is je glazuur namelijk zacht.
2 Ook suikers zijn slecht, ze worden namelijk tot zuur omgezet en de bacterieen groeien er erg goed op.

Alvast een paar tips:
- Poets met een zachte borstel, met kleine beheerste bewegingen. Tweemaal per dag is voor de meeste mensen goed maar drie keer kan ook. Vier keer is veel, zes keer is teveel.
- Gebruik een fluoridetandpasta.
- Neem er voldoende tijd voor: hou de tandpasta voldoende lang in de mond, anders werkt de fluoride niet, een paar minuten liefst. 30 seconden is tekort. Blijf echter niet vijf minuten lang heel erg hard schrobben.
- Koop voldoende borstels, zoek er goeie uit (ik vind de nieuwe Jordan multiaction erg fijn). Gooi ze op tijd weg, eigenlijk staat daar een maand voor.
- Gebruik floss, stokers of ragers. Probeer wat verschillende soorten stokers uit.
- Eet niet tevaak ofwel beperkt het aantal eetmomenten wat.
- Zoek een op zuur op dit forum en op suiker, lees je een beetje in, er staat veel nuttige info tussen die vaak wat minder bekend is!

Hoop dat deze info wat helpt! Doeg,
wo, 09/15/2004 - 09:53 Permalink
dj

Ik meen dat de algemeen heersende mening is dat er vrij weining verschil zit tussen de normale fluoridepasta's. Effect van witmakende pasta's is nooit aangetoond dacht ik. Er zijn wel enkele speciale tandpasta's, bv:

- Sensodyne, voor gevoelige tanden, ik dacht dat er wat meer reden is om aan te nemen dat dit werkt
- Kindertandpasta met minder fluoride erin, deze moet je voor die doelgroep wel gebruiken (maar daar val jij al ruim niet meer onder :lol:)
- Dan heb je nog de parodontax met Echinaforce maar zonder fluoride. De mensen die in deze tandpasta geloven zien er een werking in tegen ontstekingen. Of dit werkt zou ik niet weten maar als ik het zou gebruiken zou het alleen naast een fluoridetandpasta zijn.

Kindertandarts waarschuwde tegen het gebruik van sterk schurende pasta's. Eigenlijk zou ik niet weten welke dat zijn, interessant wel. Wat ik wel weet is dat veel tandpasta's een heel fijne kleisoort bevatten, feitelijk is dit weinig anders dan hele fijne zandkorreltjes. Ik zou me kunnen voorstellen dat dat schuurt maar of kindertandarts dat bedoelde:?? Als dat wel zo zou blijken te zijn zou je als alternatief misschien aan gel-tandpasta's denken..

Doeg,
wo, 09/15/2004 - 10:58 Permalink