Zoet Speeksel

Author:
babet
Posted:
wo, 12/08/2010 - 10:03
Hallo,

Ik heb een vraag en ik heb het hele internet afgezocht en ik heb niets kunnen vinden. Hopenlijk weet iemand hier een antwoord, alle hulp is zeer gewaardeert.

Mijn man heeft 'zoet speeksel'..de hele dag door, en hij wordt er helemaal hondsdol van. Hij heeft de sensatie dat ie de hele dag op een zoetje zit te kouwen, wat best wel heel vies is.

Heeft iemand hier ooit van gehoord...of nog beter, weet iemand iets wat hier aan de doen is??...

Alvast hartstikke bedankt voor de hulp....

Best,

Babet
Lieneke

Zoet speeksel? Dat is inderdaad vreemd. Heb deze klacht nog nooit gehoord...Misschien zou je een speekseltest kunnen laten doen. deze kan de tandarts of mondhygienist bij GC bestellen.
wo, 12/08/2010 - 10:35 Permalink
Spiegeltje

Zoet speeksel wordt wel genoemd in relatie tot diabetes (type 1). Of dat het is weet ik natuurlijk niet, zou misschien ook nog andere oorzaken kunnen hebben. Is uw man trouwens nooit naar de huis- of tandarts geweest met deze klacht? Lijkt me een betere plek voor info dan dit forum...
wo, 12/08/2010 - 13:08 Permalink
Lieneke

De Gids. Jaargang 1847

Zoetachtig speeksel (bl. 124-130). De oorzaak daarvan ligt in het principium muco-saccharinum, dat in een geval, hier medegedeeld, 5, 6 p.M. bedroeg. Het zoete speeksel is meest eene symptomatische aandoening, en wel bij en door stoornissen in maag en darmen. In gevallen van Diabetes met geringe speekselafscheiding, vond de schr. geene suiker in het speeksel; wel echter en altijd, als daarbij de speekselafscheiding vermeerderd was. Men bedenke hierbij echter, dat er in dezen eene vicariëerende betrekking tusschen speekselklieren en nieren bestaat, - en voor het overige, dat het zoete speeksel juist niet enkel bij den Diabetes voorkomt.
wo, 12/08/2010 - 14:25 Permalink
Spiegeltje

Nee, kan kennelijk leiden tot meer suiker in diverse lichaamsvloeistoffen, waaronder urine en speeksel. Staat volgens mij ook in dat artikel, alleen met het voorbehoud als de speekselafscheiding vermeerderd was.

Voor TS is denk ik belangrijk de laatste zin "dat het zoete speeksel juist niet enkel bij den Diabetes voorkomt." :D
wo, 12/08/2010 - 15:07 Permalink