zilverpapier op vullingen

Author:
patty
Posted:
za, 09/06/2003 - 21:21
Wie herkent het volgende of kan er iets over vertellen:
Soms kan ik gelanceerd worden door dat het voelt alsof ik een bonk zilverpapier tegen mijn vullingen krijg aangedrukt.
Alle tanden en kiezen zijn heel dus daar lijkt het in eerste instantie niet van te komen. Poetsen kan na verloop van tijd ook weer en ook kauwen is dan weer okee. Ik word er erg zenuwachtig van want het komt steeds terug. Het betreft overigens alle tanden en kiezen en aan beide kanten.
natascha31

Beste Patty,

Wanneer krijg je het gevoel van op zilverpapier bijten precies? Als je iets kouds of warms eet of drinkt? Of als je niks aan het eten/drinken bent?
Groetjes, Natascha
ma, 09/08/2003 - 11:40 Permalink
patty

Hi Natasha,
De eerste keer kreeg ik het tijdens het eten van een pasta met een groentesaus. Vanaf dat moment heb ik aldoor 'plaagstootjes' en soms wat langer. Het doet zeer en ik schrik me rot. Maar ik heb ze nu vooral als ik niets eet. Praten wil het ook wel opwekken, als er wat koudere lucht in m'n mond komt. Warme dranken en eten geven meer sensatie dan koude.
groetjes Patricia
ma, 09/08/2003 - 14:52 Permalink
natascha31

Hoi Patty,

Dit kan duiden op gevoelige tandhalzen. De tandarts kan er een speciale pasta op smeren om de gevoeligheid te verminderen. Het kan echter ook een ontstoken wortelpunt zijn. In dat geval zal een endo (zenuwbehandeling) nodig zijn. Dit klinkt waarschijnlijk erger dan het is . De behandeling valt meestal wel mee. Je krijgt een verdoving en er wordt misschien gebruik gemaakt van een cofferdam. Deze zorgt ervoor dat het werkgebied droog blijft en dat er niks in je mond kan vallen, zoals vijltjes die nodig zijn om het wortelkanaal schoon te maken. Het kanaal wordt ook schoongespoeld. Als de zenuw helemaal verwijderd is vult de tandarts het kanaal op met gutta perga, dat zijn een soort rubberen staafjes. Daarna kan de vulling gelegd worden en ben je klaar. Soms krijg je eerst een noodvulling en moet je na een paar weken terug komen om het af te laten maken. Maar misschien zijn het alleen je tandhalzen en is je probleem opgelost nadat de pasta aan is gebracht. Succes!
ma, 09/08/2003 - 15:03 Permalink
patty

Hi Natasha,
Bedankt voor je uitgebreide uitleg. Wat ik nog wel wilde zeggen dat de 'stroom' overal in m'n mond zit, dwz al mijn kiezen en ook enkele voortanden. Maar waar de elektra het vervelendst is, is aan de randen van mijn 1 jaar oude brug rechtsboven.
Zouden zich daar ook dergelijke problemen kunnen voordoen??
groetjes Patricia
ma, 09/08/2003 - 15:28 Permalink
natascha31

Hoi Patty,

Inderdaad kunnen deze problemen zich ook bij een brug voordoen. Let erop dat je de ruimtes tussen je tanden en kiezen, en vooral bij je brug goed schoonhoud met stokers of ragertjes. Je schrijft dat je het door heel je mond voelt. Heb je al eens geprobeerd om met Sensodyne tandpasta voor gevoelige tanden te poetsen? Na het poetsen met deze pasta moet je dan even niet meteen spoelen maar de pasta heel even laten zitten. Was je eigenlijk al bij je eigen tandarts geweest met dit probleem? gr. Natascha
di, 09/09/2003 - 11:28 Permalink
patty

Hi Natasha,
Ik poets met zendium en heb ook een tijdje met paradontax gepoetst. Heeft ook te maken met het feit dat ik last heb van aften. Die vinden deze twee tandpasta's niet fijn.
Ik maak dagelijks een rondje met de tandenstokers langs de velden, wat overigens wel weer kan.
Ik kan komende donderdag terecht bij mijn tandarts. Misschien kan hij er chocola van maken...
groetjes Patty
di, 09/09/2003 - 15:36 Permalink
patty

Hi Natasha,
Ik poets met zendium en heb ook een tijdje met paradontax gepoetst. Heeft ook te maken met het feit dat ik last heb van aften. Die vinden deze twee tandpasta's niet fijn.
Ik maak dagelijks een rondje met de tandenstokers langs de velden, wat overigens wel weer kan.
Ik kan komende donderdag terecht bij mijn tandarts. Misschien kan hij er chocola van maken...
groetjes Patty
di, 09/09/2003 - 15:37 Permalink
kandura

hoi Patty,

Natasha zal er meer van afweten, maar ik weet dat Parodontax slecht is wanneer je gevoelige tandhalzen hebt, omdat de korreltjes erin teveel wrijven. Bovendien kan je het beste poetsen met electrische borstel zodat je het niet te hard doet. Ik gebruik Elmex sensitive en een electrische tandenborstel, en dat gaat heel goed. Ik had ook gevoelige tanden en dat is nu voorbij omdat de halzen niet "overbelast" zijn.

Misschien helpt dit, gr, kandura
wo, 09/10/2003 - 18:37 Permalink
Van Leeuwen

Dat het schuurmiddel van Parodontax te hard is voor tandhalzen heb ik eerlijk gezegd nooit eerder gehoord.

In Nederland moet tandpasta aan bepaalde eisen voldoen anders mag het geen tandpasta heten. Een van die eisen is volgens mij dat het schuurmiddel niet te hard mag zijn.

Even verder over de electrische prikkelingen. Speeksel bevat zouten en wanneer er meerdere soorten metaal in de mond zijn gebruikt kan er een soort van batterij ontstaan.

Het speeksel geleid de stroom en het kan zelfs voorkomen dat gouden kronen door dit verschijnsel (galvanisme) gaan roesten.

U geeft ook aan dat vooral de rand van uw brug (daar zit vaak metaal) het probleem geeft.

Oude metalen vullingen kunnen weleens dit soort problemen geven.

Hopend u zo voldoende geïnformeerd te hebben adviseer ik u dit eens met uw eigen tandarts te bespreken.

Suc6

Gr. Maurice
ma, 09/15/2003 - 16:12 Permalink
patty

Beste Maurice,
Bedankt voor je ractie.
Ben gestopt met het poetsen met paradontax vanwege een schurend gevoel. Of dat zo is weet ik niet maar het voelde wel zo.

Mijn tandarts heeft mij uitgelegd dat een mond inderdaad een soort accubak is waar een hoop stroom doorheen loopt, ik zou het alleen niet moeten registreren.

Voor de nacht heeft hij me een splint aangemeten. Ik zit overdag al vaak met wang of tong tussen onder- en bovengebit ivm angst voo 'sluiting'.

Doe ik 's nachts ook. Schijn een hoop stress op de kaken te produceren. Wellicht brengt een splint ontspanning.

Heb je nog tips om de zouten in mijn speeksel te misleiden?
groetjes Patty
ma, 09/15/2003 - 19:28 Permalink
Van Leeuwen

De zouten in het speeksel veranderen is erg moeilijk. De samenstelling van het speeksel heeft namelijk met vele factoren te maken.

Voedingsgewoontes en andere gewoontes hebben te maken met de zouten en het speeksel.

Ik heb zelf weleens een artikel gelezen over de mogelijkheid bepaalde metalen van een speciale coating te voorzien zodat deze niet meer kunnen geleiden. Dit zou dus een soort sealing moeten zijn.

In de praktijk heb ik deze sealing helaas nog niet kunnen vinden.....

Als ik meer weet laat ik het zeker horen.

Gr. Maurice

[ Dit Bericht is bewerkt door: Van Leeuwen op 2003-09-16 08:32 ]
di, 09/16/2003 - 08:31 Permalink
patty

Dag Maurice,
Nogmaals bedankt voor je inspanningen.
Als je wat meer weet over deze seal voor de vullingen hoor ik het graag.

Inmiddels heb ik een splint voor de nacht en indien van toepassing ook voor de stress-uren overdag. Ben benieuwd of dat wat oplevert.

Verder heeft mijn tandarts de brug van een pasta of laklaagje voorzien om de gevoeligheid wat af te laten nemen.

Op 6 november maakt hij een statusoverzicht van mijn gehele gebit. Kijken of alle wortelpunten gezond zijn en of er geen vullingen lekken etc.

Ik hoop hier in ieder geval gauw wat verlichting in te vinden want ik ervaar zo'n 'disco-gebit' bepaald niet als een hoogtepunt.

Nogmaals: als je wat weet, graaaaaag.
bedankt en groetjes
Patty
di, 09/16/2003 - 22:01 Permalink