zijn dit symptomen bij breukje/scheurtje in kies?

Author:
katapult
Posted:
di, 03/16/2010 - 10:22
Hallo,

de afgelopen dagen heb ik soms wel pijn en soms niet. De pijn zit aan de rechterkant bovenin. Nu heb ik daar schijnt een breukje/scheurtje bij die kies. I.i.g heb ik pijn met bijten - dit is ook niet altijd, maar op een bepaalde plek bij die kies.
Verder heb ik soms wat zeurende/licht stekende pijn, maar die gaat meestal na een tijdje weer over (half uurtje ongeveer). Afgelopen week had ik 1 keer dat ik er 's ochtends wakker van werd. Het is nog niet echt heel erge pijn, maar vooral dat ik merk dat er iets niet helemaal goed gaat + het is irritant.

Nu vraag ik me af of dit inderdaad bij het beginnende klachtenpatroon van een breukje/scheurtje in een kies hoort.
Kan iemand mij dit vertellen?

En is het een kwestie van wachten tot de klachten erger worden?
Hoe lang kan zoiets door blijven sudderen?

bedankt
Chris888

Ik heb twee keer een scheurtje in een kies gehad. Dit gaf korte pijnscheuten bij het kauwen op taaie dingen, zoals hele graankorrels in grof volkorenbrood. Niet alleen bij loslaten.
De eerste keer snapte ik pas wat er aan de hand was geweest toen er een stukje kies afbrak, waarna de pijnscheuten overigens geheel verdwenen waren. De tweede keer heb ik direct een afspraak met de tandarts gemaakt. Het idee van ongecontroleerd afbreken stond me niet echt aan.
di, 03/16/2010 - 17:56 Permalink
katapult

en wat heeft de tandarts er mee gedaan Chriss888, toen je kwam voordat er iets afbrak?
Ik heb ook van die pijnscheuten bij het bijten op iets hards en niet pas bij het loslaten.

Mijn tandarts zei dat ik moest komen als ik 's nachts pijn zou krijgen....
en ik dacht 'dan betekent dat dus een WKB' - of zijn dat mijn spookgedachten? ;) -
di, 03/16/2010 - 23:51 Permalink
katapult

@Lieneke: ik weet niet precies hoe groot het is, maar het was met het oog zichtbaar. De tandarts had het een half jaar geleden opgemerkt en vroeg toen of ik pijn had bij bijten.

En hoe zit het nou met dat 's nachts pijn krijgen? Is het echt een kwestie van afwachten tot ik meer pijn krijg? Loopt dit sowiezo uit op een WKB? (kan ik me er vast mentaal op voorbereiden...
vooralsnog krijg ik niet meer pijn i.i.g. dus dat is mooi.
wo, 03/17/2010 - 15:40 Permalink
Chris888

en wat heeft de tandarts er mee gedaan Chriss888, toen je kwam voordat er iets afbrak?

Eerst geprobeerd de barst te lokaliseren door me te laten bijten op een bolletje op een stokje. De tandarts hield dat bolletje steeds op een andere plek.

Toen het niet lukte de plaats van de barst te vinden heeft hij de amalgaamvulling die in de kies zat in zijn geheel vervangen voor composiet. De uitleg die hij er bij gaf was dat composiet itt amalgaam echt hecht aan het tandweefsel, waardoor de kies bij elkaar gehouden (gelijmd) kon worden door de vulling en hopelijk gaan klachten meer zou geven. Als het niet zou helpen was een kroon geïndiceerd.

Er is een vulling in de kies gelegd in zo'n 6 of 7 laagjes. Dit is een jaar of zes geleden gebeurd. Geen last meer van gehad.

Ik vind het overigens niet prettig als ik niet ongestoord kan eten. Van eten wil ik ontspannen kunnen genieten. Als ik pijn zou hebben bij kauwen en de verwachting is niet dat het vanzelf overgaat zou ik daar toch wel heel graag iets aan willen laten doen. En dat ook kenbaar maken...
wo, 03/17/2010 - 19:23 Permalink
katapult

Eigenlijk vind ik het ook vervelend dat ik niet alles zomaar kan kauwen - ik kauw wel aan die kant van betreffende kies, maar dat doe ik al veel voorzichtiger. Je weet van te voren dat een verkeerde 'beweging' ineens erg veel pijn kan doen, dus inderdaad ... ik kan niet gewoon lekker onbezorgd m'n eten kauwen.

Aan de ene kant wil ik ook dat het dan maar gefixed wordt, maar aan de andere kant zie ik daar ook tegenop.
En...ik weet niet of het dan met het vervangen van de vulling volstaat of dat er ook een wortelkanaalbehandeling bij volgt.
Als het dat laatste is, dan ben ik eerder geneigd om maar af te wachten tot ik zoveel last van heb dat ik er niet meer over na hoef te denken.
do, 03/18/2010 - 14:52 Permalink