Zeurende pijn voortand (met geschiedenis)

Author:
Sjagga
Posted:
do, 03/30/2006 - 15:49
Hallo,

Na enige tijd zoeken kwam ik op deze site uit en dacht dat het geen kwaad zou kunnen om hier even om advies te vragen. Ik heb wat rond zitten kijken maar kon geen duidelijke verklaring voor mijn situatie vinden.

Ik heb sinds gisteren een constante zeurende pijn in een van mijn voortanden. Nu komt dat veel voor (ivm. gaatjes), maar ik weet niet zeker of dat bij mij het geval is. De tand is niet extra gevoelig voor koude, warmte, zoetheid, etc. Ik kan zelf ook geen spoor van een gaatje ontdekken. De pijn zit wel echt van binnen, en ik voel het iets meer als ik de tand, of de tand er tegenaan beweeg.

Nu is het met die tand alsvolgt; een behoorlijk aantal jaren geleden is deze tand tot op bijna de helft afgebroken. De tandarts toen was bang dat de zenuw dood zou gaan, maar dit is nooit gebeurd. Er zit nu een simpele prothese aangelijmd (de derde, deze zit er al enkele jaren op). Wellicht dat het daar iets mee te maken kan hebben.

Verder zit de tand waar het hier om gaat ook enigszins "beklemd" door de tand ernaast (hij groeit/groeide niet helemaal recht) en bovendien zijn in dezelfde kaak beide verstandskiezen al bijna helemaal naar boven (maar deze zijn perfect recht gegroeid). Misschien dat er iets van klemming/duwen van andere tanden optreed (gezien het feit dat ik het iets meer voel als ik op een van de twee tanden duw)?

Als laatste moet ik erbij zeggen dat ik zulk soort pijn heel af en toe vaker heb meegemaakt, zij het in iets lichtere mate (in dezelfde tand), en dit was na een of twee dagen altijd weer weg.

Nu is de pijn niet ondraaglijk (helemaal met een lichte pijnstiller), maar toch zou ik de mening van iemand met verstand van zaken erg op prijs stellen.

Alvast bedankt!
Sjagga

Nog even terugkomend op wat ik hierboven zei; In plaats van dat de pijn minder is geworden (waar ik op hoopte), is het een stukje erger geworden. Afgelopen nacht compleet niet kunnen slapen omdat ik geen pijnstillers in de buurt had, nu lijkt het weer enigszins zoals het gister was.

Vooralsnog is doet warmte/koude of aanraking geen extra pijn, alleen het bewegen van de tand voel ik extra.
vr, 03/31/2006 - 12:38 Permalink
vV

is er een controlefoto gemaakt om te beoordelen of de zenuw wellicht al dood is? dat warm-koud geen reactie geeft wijst daar wel op. De tandarts kan naast een foto maken ook de zenuw testen op reacties, ook met een electrische prikkel.
vr, 03/31/2006 - 13:00 Permalink
Sjagga

Er is toen wel een foto gemaakt waarop naar voren kwam dat de zenuw wonderbaarlijk genoeg nog leefde dacht ik.

Alleen het gekke op het moment is; het lijkt er (sinds gisterenavond) op dat het niet die tand is, maar diegene ernaast! Ik kan het lastig beoordelen, maar bij beide tanden doet het pijn als ik ze beweeg, alleen bij de tand naast de gebroken voortand lijkt de reactie heviger.

Ook deze tand geeft geen extra reactie op warm/koud, en van deze tand is er geen enkele aanwijzing dat de zenuw dood is.
vr, 03/31/2006 - 14:06 Permalink
Sjagga

Het bleek (zoals toch een beetje verwacht) een wortelpuntontsteking te zijn. Vanmiddag werd de pijn zo hevig en ondraaglijk dat ik direct een tandarts op avonddienst heb gezocht, die vervolgens een gaatje heeft geboord om het vocht eruit te halen.

Volgens hem zou het nu gedaan zijn met de pijn, wat nu nog rest is binnenkort een afspraak maken met mijn eigen tandarts voor de rest van de wortelkanaalbehandeling.

Hopelijk gaat dat vlot en pijnloos en blijft het daarna in orde ;)
vr, 03/31/2006 - 21:14 Permalink