zeurende pijn onder een kroon al 3 weken nu

Author:
jbt
Posted:
wo, 09/07/2011 - 14:03
ik heb sinds 3 weken een zeurende pijn bij een kies waar al zo'n 5 of 6 jaar geleden een kroon op is gekomen. Ben 2½ week geleden bij de tandarts geweest en hij heeft een foto gemaakt, de kies ziet er prima uit en verder ziet mijn tandarts er niets aan (destijds een wortelkanaalbehandeling gehad en alles ziet er nu goed uit). ben toen weer naar huis gestuurd en moest maar even afwachten of het erger werd of niet. (de tandarts kon er nu eigenlijk niets meer aandoen, mocht het pijn blijven doen dan moest ik waarschijnlijk na de kaakchirurg die zouden het dan vanaf mijn kaak een gaatje boren en dan schoonmaken) daar ben ik zo bang voor! maar nu is het nog steeds niet over, dagelijks gebruik ik 1 of 2 pijnstillers. het is vooral de kroon die ik voel. Zal dit ooit vanzelf over gaan of moet ik toch maar weer naar mijn tandarts toe? ik heb echt bang voor de pijn en ik heb echt geen lage pijngrens maar in het verleden al zoveel pijn gehad na behandeling dat ik er echt tegenop zie
Timelord

vanaf mijn kaak een gaatje boren en dan schoonmaken


Het interessante voor u om te weten is dat u dit door een verdoving niet zult voelen, maar het ook relatief snel zal genezen met niet al te veel napijn - met name wanneer je goede pijnstillers krijgt.
Het interessante wat wij willen weten, is wat er dan schoongemaakt dient te worden als alles er goed uitziet?

Wat betreft de pijn, het zou ook van een andere kies kunnen zijn. Pijn in het gebit werkt soms nogal vreemd, zodat de oorzaak ergens anders kan liggen dan waar het zich als pijn uit. Is er ook goed gekeken naar de omringende tanden/kiezen? Misschien is het uw tandvlees, ziet dat er (donker)rood uit? En is de tandarts er verzekerd van dat het kaakbeen 100% gezond is?

Welke pijnstillers gebruikt u? Met paracetamol kom je er waarschijnlijk niet, hopelijk heeft u wat sterkers gekregen van de tandarts?
vr, 09/09/2011 - 00:21 Permalink
jbt

Allereerst bedankt voor u reactie, ben gisteren weer bij de tandarts geweest, en heb nu een Amoxicilline kuur gekregen voor 7 dagen en een verwijsbrief voor de kaakchirurg, deze heb ik gisteren gelijk maar gebeld en daar kan ik 21 september naar toe. Ik vind het eigenlijk ook vreemd, op de foto;s is niets te zien en toch blijft mijn tandarts erbij dat er dan toch waarschijnlijk iets zit omdat die kies blijft zeuren, mijn tandarts heeft pas wel even snel de omliggende tanden en kiezen bekeken en die zien er ook allemaal goed uit. alleen aan de andere kant zit een gaatje en die gaat hij volgende week vullen. Ik overweeg om als de kuur aanslaat en ik geen pijn meer heb misschien volgende week om de kaakchirurg af te bellen, waarom moet ik iets gaan schoonmaken dat op een foto niet te zien is maar er dan waarschijnlijk wel zit, ik weet het niet zo goed hoor.
Gelukkig zal het wel goed verdoofd worden en zal de pijn waarschijnlijk wel te dragen zijn alleen het idee dat een gaatje gaan boren in je kaak.....bah!
vr, 09/09/2011 - 09:08 Permalink
Timelord

Wat ik mij nu bedenk, is u heeft een kroon en wkb daaronder. Misschien is er een gemist kanaal dat niet behandeld is?
Misschien zijn alle kanalen wel behandeld, maar moet een kanaal herbehandeld worden. Met een kroon is het lastig, want dan moet die eraf worden gehaald.

Vandaar dat de tandarts dan liever een apexresectie wil laten doen, oftewel een wortelpuntoperatie. Tenminste, ik denk dat hij die behandeling bedoelt, alleen dan zou je op de foto wel iets moeten zien wat je ook weg kunt halen. Of hij wil dat sowieso de wortel wat wordt ingekort en het uiteinde vervolgens wordt afgesloten in de kaak.
Als dit het is, dan is het op zich wel okay aangezien je een kroon hebt. Had je die niet zou hij direct een of meerdere kanalen denk ik herbehandelen.

Ik zou los van of de pijn aanhoudt of niet, gewoon naar de kaakchirurg gaan, want die kan nog betere foto's maken (3D) en is een second-opinion. Misschien heeft hij iets anders te zeggen.
vr, 09/09/2011 - 10:02 Permalink
Timelord

ik acht de kans groot dat hij zelf, met zijn eigen apparatuur, een foto wenst te maken - zo niet van het hele gebit, met 3D
Dan kun je van meerdere kanten de kies bekijken, terwijl tandartsen vaak maar vanaf 1 kant een foto maken. Sommigen maken wel meerdere foto's zodat ze meerdere invalshoeken hebben.

En ik denk niet dat de kaakchirurg zomaar wat zal doen als er niets te zien is wat ie nu moet doen. Stel dat hij een gemist kanaal tegenkomt dan moet die alsnog behandeld worden. Anders zou zo'n wortelpuntoperatie als enig (beetje) logisch alternatief overblijven voor zover ik het nu kan overzien.
vr, 09/09/2011 - 11:53 Permalink