Zeurende pijn na 2 nieuwe vullingen

Author:
Nielsjuh
Posted:
di, 06/17/2008 - 12:52
Ik ben een paar weken geleden naar de tandarts geweest om 2 (witte) vullingen te laten zetten . Linksboven was op de foto te zien dat er in mijn kies een héél klein plekje zat hij wilde geen risico nemen en heeft er dus een vulling ingezet . Rechtsonder was te zien dat er een oude vulling was gaan lekken dus daar moest ook een nieuwe in. Alles ging prima en het ziet er allemaal prima uit .
Het probleem is alleen dat ik zeurende pijn heb rechtsonder . Als ik eet of drink dan is het geen probleem ,maar ik heb gewoon door de dag heen last van de kies . Niet echt dat je zegt : 'auw, auw wat een pijn' ,maar het is gewoon een irri gevoel.
Precies tegenover , linksonder zit ook een vulling die er jaren geleden ingezet is na een WKB en sinds kort heb ik daar ook dat irri gevoel . De tandarts heeft er foto's van gemaakt , maar hij zegt dat ik er helemaal geen pijn in kán hebben aangezien de hele kies uitgeboord en eigenlijk dus dood is . Alles zag er ook goed uit . Geen ontstekingen ofzo .
Kan iemand mij vertellen wat er aan te doen is ? Want ik heb geen zin om maanden met zo'n irri gevoel rond te lopen terwijl mijn tandarts zegt dat alles prima in orde is met mijn gebit .
Mignon

Dat is een lastig probleem Niesjuh,

het komt wel vaker voor dat je wat langer last houdt van een nieuwe witte vulling. Dit kan komen doorkrimpspanning van het materiaal. Het is echter niet de bedoeling dat dit gebeurt. Als de kies in nette laagjes is gevuld ga ik ervan uit dat je eigenlijk geen last meer zou mogen hebben.

Je schreef dat het er verder ook netjes uitzag. Je hebt dus geen last van je tandvlees? Het zou kunnen dat je tandvlees wat geirriteerd is na het plaatsen van de nieuwe vulling. Gebruik dagelijks tandenstokers of flosdraad. In aanvulling daarop kun je ook een mondspoelmiddel halen bij de drogist.

Als de klachten dan nog niet overgaan zou ik nogmaals contact opnemen met je tandarts om de situatie te laten bekijken. Heel soms maken 2 buurtanden te zwaar contact waardoor er teveel druk komt te staan op de vezels in het parodontaal ligament.

Grts, Mignon
di, 06/17/2008 - 15:37 Permalink
Nielsjuh

Ik heb inderdaad toch wel een beetje last van mijn tandvlees, maar ik tandenstoker elke dag . Toch heb ik dat irri gevoel . En inderdaad ik heb ook het gevoel dat twee kiezen (waarvan ééntje met de vulling) erg dicht tegen elkaar staan . Dat ze tegen elkaar duwen . Misschien dat dat het gevoel veroorzaakt ?
In ieder geval bedankt voor het advies
di, 06/17/2008 - 20:38 Permalink
Nielsjuh

Nou ik ben dus vanmorgen maar toch naar de tandarts gegaan aangezien het irritante gevoel niet weg ging . Daar aangekomen bleek dat het zeker goed was dat ik was langsgekomen ,want mijn vulling bleek gebroken en er was een stukje af .
Hij heeft dus de hele vulling (met verdoving) eruit geboord en daarna er een splinternieuwe ingezet . Tevens heeft hij ook de hoekjes dichtgemaakt zodat ik niet meer met een tandenstoker ónder de vulling kan komen . Nu maar hopen dat ik eindelijk van dat irritante gevoel af ben , want dit 'geintje ' kostte me mooi wel even €75.20 !!!!!
di, 06/24/2008 - 14:07 Permalink
Nielsjuh

Nadat ik dus een week geleden naar de tandarts ben geweest voor een nieuwe vulling , zit ik weer met hetzelfde probleem (zucht).
De tandarts heeft mijn oude vulling er helemaal uitgeboord en er dus een nieuwe opgezet . Tevens heeft hij ook aan de buitenkant tussen de 2 kiezen in een klein vullingkje er ingezet zodat er geen vuil meer tussen kan komen . Nu is het zo dat ik elke dag met tandfloss tussen die 2 kiezen flos zodat er geen vuil meer tussen kan . Maar ik kom er maar met veel moeite tussen . En elke keer erna heb ik een drukkend gevoel tussen mijn kiezen .Alsof ze tegen elkaar duwen .Soms duurt dat echt uren . Echt een irritand gevoel . Gelukkig werkt een pijnstiller goed tegen het irritante gevoel .

Ik heb hier op het forum gelezen dat een nieuwe vulling nog moet ik inkrimpen / uitzetten . Maar het is nu al een week geleden en daarbij is de kies ook erg gevoelig geworden (koud/warm) . Is dit normaal na 1b week ? ? ?
En is het wel zo verstandig om een vulling tússen twee kiezen te zetten ? Dan kom je er toch niet meer tussen met je tandenborstel ?
di, 07/01/2008 - 15:58 Permalink
fudges

Hallo,

Ik heb 3 weken geleden 2 nieuwe (witte vullingen) gekregen, bij de ene kies is alles prima maar met die andere kan ik niet kauwen en is warm en koud bijzonder pijnlijk. 3 weken met sensodyne poetsen was het advies. Er veranderd niets en dus eet ik maar aan 1 kant.
Heb gehoord dat witte vullingen veel last veroorzaken overgevoeligheid en inkrimpen/uitzetten maar als het zo veel bijwerkingen geeft moeten ze dit materiaal niet meer gebruiken lijkt mij.
Geef mij maar de zilveren vullingen niet zo netjes maar veel minder last. :roll:

groetjes fudges
do, 07/17/2008 - 18:40 Permalink
Mignon

Op zich is er niks mis met het witte vulmateriaal. Het is alleen wel wat techniekgevoeliger dan amalgaam. Je moet dus volgens de gebruiksaanwijzing werken. Met name te dikke lagen die in 1 keer worden uitgehard kunnen voor problemen zorgen. De krimpspanning kan pijn veroorzaken en bovendien kan er een randspleet ontstaan waarlangs prikkels als warm en koud naar het tandbeen doorgegeven kunnen worden.

Een witte vulling die met zorg is gelegd zal eigenlijk nooit voor problemen zorgen...

Grts, Mignon
za, 07/19/2008 - 15:41 Permalink
fudges

hoi hoi,

inmiddels geweest en de vulling is vernieuwd, kan nog steeds niet kauwen met die kies en warm en koud is ook gebleven. Ik wacht het nu maar wat langer af want heb geen pijn maar het is niet de bedoeling dat ik nu weer weken aan 1 kant moet kauwen.
Je word er niet vrolijker van.... :(
di, 08/05/2008 - 09:56 Permalink