Zenuwen over een kroon

Author:
Anoniem123
Posted:
do, 11/15/2001 - 10:10
10 jaar geleden heb ik een ongelukje gehad met mijn voortand en moest er een kroon geplaatst worden. Volgens mij is dit toen gebeurd door het overgebleven stukje tand te slijpen en daarover heen een kroon te plaatsen ( met cement?) Nu lijkt het alsof er de laatste tijd meer "beweging" in zit en mijn (nieuwe) tandarts bevestigde dit bij controle. De kroon zit niet echt los, maar er zit wel enige beweging in.
Omdat het een voortand betreft maak ik me iedere dag zorgen dat de kroon er uit valt.
Ik ontwijk de voortand nu de laatste tijd door met mijn hoektanden alleen iets af te bijten bijvoorbeeld.

De tandarts zegt dat als er iets mis zou zijn, ik een plaatje zou krijgen en er daarna een oplossing bedacht zou worden. ( een brug, nieuwe kroon of een implantaat)

Als ik tussen de kroon en andere tanden flos, lijkt het alsof er meer beweging zit in die kroon en ik maak mezelf helemaal gek met het idee dat deze er elk moment kan uitvallen!

Kan ik niets doen om dit te voorkomen?
Kan de tandarts de kroon niet steviger bevestigen ? Of moet ik echt wachten tot de kroon er een keer uitvalt als ik ergens uit eten ben ofzo? Ik zou me zo verschrikkelijk schamen!

Nu is het ook zo dat ik over een week op vakantie ga naar een Afrikaans land waar de voorzieningen niet erg goed zijn. Mocht de kroon daar uitvallen, durf ik niet echt te vertrouwen op een Afrikaanse tandarts!

Wat kan ik hieraan doen??
de digitale tandarts

Na het ongeluk, waarbij de tand brak, heeft de tandarts waarschijnlijk een kanaalbehandeling gedaan in de wortel en de tand weer opgebouwd met een stift en een kroon.

Dat de tand nu na 10 jaar losser blijkt te zitten, zou kunnen komen doordat er zich een ontsteking aan de wortel bevind. De tandarts gaf zelf aan al nagedacht te hebben over een andere oplossing.

De kans is zeer klein dat een tand met wortel en al er vanzelf uitvalt, zodat je daar naar mijn mening niet bang voor hoeft te zijn. Vervelender is het als de aanwezige chronische ontsteking, plotseling een acute ontsteking wordt, zeker wanneer je in het buitenland zit.

Als een revisie van de kanaalbehandeling niet goed mogelijk is, zal de tand getrokken moeten worden. Hierna kan inderdaad o.a. als tijdelijke oplossing een plaatje worden gemaakt. In het buitenland is het misschien verstandiger om de ontsteking met antibioticum te bestrijden, waarna de rest in nederland gedaan kan worden.

Succes.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-11-19 10:54 ]
vr, 11/16/2001 - 12:13 Permalink
Anoniem123

Bedankt voor uw reactie, maar ik denk niet dat er een ontsteking onder zit. Ik voel namelijk geen pijn ofzo. Of hoeft dat niet persé?
En een kroon kan er toch altijd uitvallen?
Kan cement loslaten na verloop van tijd?
Het is ook zo dat er bij mij binnenkort vier verstandskiezen getrokken moeten worden.
Kan het zo zijn dat die de kroon naar voren duwen?

Overigens zei mijn tandarts dat hij pas iets zou ondernemen als de kroon loslaat! Moet ik daar dan echt op wachten of kan ik vragen of hij er eerder iets aan doet?
ma, 11/19/2001 - 09:39 Permalink
de digitale tandarts

Een ontsteking aan de wortel heeft vaak een chronisch verloop, welke pijnloos kan zijn. Soms als de ontsteking opvlamt treedt er pas pijn op.

Natuurlijk kan een kroon altijd loskomen, er treedt dan een breuk op in het cement of tussen het cement en de kroon of tand.

Opnieuw vastzetten is dan de oplossing, mocht dit in afrika gebeuren en er is geen tandarts in de buurt, dan zou je de kroon met tandpasta kunnen terugzetten, of met een beetje kauwgom. Natuurlijk wel binnen enkele weken weer definitief laten vastzetten door een tandarts.

Er is hard wetenschappelijk bewijs dat verstandskiezen geen invloed hebben op de stand van de voortanden.

Wachten tot de voortand er vanzelf uitvalt is mogelijk. Maar wanneer je kiest voor een implantaat op die plek als volgende oplossing is dat wat minder wenselijk.
Voor het plaatsen van een implantaat is het belangrijk dat er voldoende bot is. Mocht de ontsteking steeds groter worden, dan zal er ook steeds minder bot overblijven. Op tijd extraheren en goed schoonmaken is in dat geval beter.

Succes




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-11-19 11:12 ]
ma, 11/19/2001 - 11:11 Permalink
Anoniem123

Mijn tandarts is nu op vakantie voor anderhalve week.
Het tandvlees rondom de kroon is een beetje ontstoken, en ik zie soms kleine luchtbelletjes er rondom als er water bij komt.
Ik denk dat er een ontsteking onder zit.
Is het nodig om de vervangende tandarts te bellen voor een afspraak? Dit is eigenlijk alleen voor hoognodige gevallen en ik heb niet echt last ervan, ben alleen bang dat ie er uit valt!
Ik spoel twee keer per dag met Lysterine om bacterieen geen kans te geven, misschien dat het een beetje helpt de ontsteking in toom te houden totdat de tandarts terug is.

Wat kan ik het beste doen?
vr, 01/04/2002 - 08:24 Permalink
de digitale tandarts

Een ontsteking van het tandvlees is vaak te herkennen aan zwelling, bloeding van het tandvlees en mogelijk een vieze smaak of geur. Het komt vaak voor dat dit een pijnloos proces betreft.

In principe ontstaat ontsteking van het tandvlees niet in een dag, verlies van steunweefsel rondom de tanden/kiezen kan zelfs een jarenlang chronisch proces zijn. In dat kader is anderhalve week niet lang.

Het is voor mij moeilijk te beoordelen of er iets met uw tandvlees aan de hand is. Er zou mogelijk ook een probleem kunnen zijn met uw kroon. Het optreden van luchtbelletjes langs de randen van een kroon wil nog weleens voorkomen bij losse/lekkende kronen.

Door op de kroon te drukken pers je de lucht welke zich tussen de stomp van de tand/kies en de kroon bevind, langs de randen naar buiten. Dit kan de luchtbellen verklaren.

Lijkt mij toch verstandig om er naar te laten kijken.

Met vriendelijke groet.




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-01-10 21:43 ]
do, 01/10/2002 - 13:36 Permalink