Zenuw onsteking

Author:
Broek
Posted:
vr, 09/23/2005 - 08:21
De tandarts heeft bij mij een zenuwonsteking geconstateerd en heb een afspraak volgende week voor behandeling. Nu zit de zenuw onsteking aan de onderkaak en die doet ook het meeste pijn, een doffe uitstralende pijn die mij redelijk doet stuiteren en ook pijnstillers helpen niet al te best, maar goed de pijn lijkt ook een beetje van de achterkant van mijn bovenkaak te komen, kan ik ook daar een ontsteking hebben of kan het ook zo zijn dat de pijn van de onderkaak doortrekt naar mijn bovenkaak en oor???
En is het normaal dat een zenuwonsteking zoveel pijn doet???
Geke

Het kan zijn dat de zenuwontsteking uitstraalt richting de bovenkaak, maar dat kan de tandarts het beste beoordelen met een koud watje, als de tand hevig reageert op zo'n koud watje en de pijn lang blijft aanhouden is de zenuw vaak onherstelbaar ontstoken en is een wortelkanaalbehandeling nodig. Ik neem aan dat je met een zenuwontsteking bedoelt dat je last hebt van extreme gevoeligheid bij warm en koud. Als het pijn doet bij druk op de tand of kies is het vaak een ontsteking onder aan de wortelpunt en is de zenuw al afgestorven. Bij beide problemen is een wortelkanaalbehandeling de oplossing. Een zenuwontsteking kan inderdaad erg veel pijn doen, kun je niet eerder bij je tandarts terecht als je vertelt dat je erg veel pijn hebt? Dan zou hij of zij de wortelkanaalbehandeling eventueel eerst kunnen starten en later kunnen afmaken, zodat je in ieder geval van de pijn af bent. Als dat echt niet lukt, zou je kunnen proberen of je hiervoor bij een andere tandarts terecht kunt.

Heel veel sterkte en ik hoop dat je snel van de pijn af bent.

:smt006 Geke
vr, 09/23/2005 - 09:14 Permalink
Broek

De pijn is al wat minder nu, pijn bij kou of warmte doet het niet echt (meer), maar op de foto was een ontsteking te zien. Pijn bij druk doet het ook niet echt, heel klein beetje maar. Pijn komt eigenlijk in aanvallen, gisteren en vanochtend veel last maar nu valt het gelukkig wel mee al ben ik wel moe maar dat kan ook zijn omdat ik eindelijk even pijn vrij ben.
vr, 09/23/2005 - 10:03 Permalink
Geke

Als de ontsteking op de foto te zien is, is de zenuw vaak niet ontstoken, maar al afgestorven en is er een ontsteking onder aan de wortelpunt ontstaan. Sommige mensen hebben hier geen last van, omdat de ontsteking een afvoergangetje heeft gevormd naar de mondholte (fistel), waardoor de druk van de ontsteking af is. Een ontsteking aan de wortelpunt kan soms verergeren en verminderen als de weerstand verminderd. Een ontsteking onder aan de wortelpunt kan ook een abces worden, dan kun je een dikke wang of zwelling krijgen in de buurt van die kies. Als dat het geval is kun je het beste contact opnemen met je tandarts, en ook als je koorts krijgt, want de ontsteking kan zich uitbreiden en in zeldzame gevallen kan dat erg gevaarlijk zijn.

Heel veel sterkte en ik hoop dat de pijn snel verholpen is.

:smt006 Geke
vr, 09/23/2005 - 10:24 Permalink
Broek

Bedankt voor de uitleg.
Ik slik al antibiotica maar ik voel met toch weer een beetje koorstig worden ik heb echter geen koorts dus ik vermoed dat dat het gevolg is van de pijn.

Voor zover ik weet heb ik geen fritsel of zoiets. Ook heb ik geen gaatje in die kies, alla ik zal de tandarts even bellen al voel ik me niet echt optimaal nu...brrr...je kunt er goed broert van zijn van zo'n kies.
vr, 09/23/2005 - 10:28 Permalink
Broek

ZO ff gebeld en kan om 1 uur terecht hopelijk haal ik dat.
Hij kan het alleen niet afmaken wel jammer, ik hoop dat de tijdelijke vulling gewoon goed is. Maar goed zolang die ontstoken meuk maar weg is dan kan ik beginnen met het herstel. De boel afmaken lijkt mij niet al te erg en er moeten toch nog wat andere gaten gevuld worden ook. Kan die dan meteen doen. Is het trouwens bezwaarlijk als die het niet in 1 keer afmaakt???

Groet
Matthias.
vr, 09/23/2005 - 11:02 Permalink
Geke

Nee, dat is niet bezwaarlijk. Het tijdelijke vulmateriaal kan er maximaal 3 maanden zonder problemen in zitten, dat is calciumhydroxide. Het wordt heel vaak in 2x gedaan, omdat kiezen meerdere wortelkanalen hebben en als iemand met pijn binnenkomt is er vaak niet genoeg tijd om het in een keer te vullen, omdat dat vaak veel tijd kost. Verder kan zo gekeken worden of de pijn verdwijnt, soms zitten er in bepaalde kiezen extra kanaaltjes, waardoor de pijn niet helemaal weg is na het schoonmaken, als deze niet gevonden worden. Dan kan de tandarts bij de volgende keer openen nog verder zoeken naar het kanaaltje. Er wordt altijd voor het tijdelijk vullen en definitieve vullen goed gespoeld met natriumhypochloriet, om de bacterien goed te doden, dus het wordt wel schoon afgesloten, waardoor de ontsteking onder aan de wortel ook na het tijdelijk vullen al zou moeten verminderen.

Heel veel sterkte straks en mooi dat je meteen terecht kon. Laat nog maar even weten hoe het afgelopen is.

:smt006 Geke
vr, 09/23/2005 - 11:08 Permalink
Broek

Zo terug van de tandarts een zenuwbehandeling en tijdelijke vulling rijker.

Er zat inderdaad een abces onder/naast mijn kies een behoorlijke ook zo te zien op de foto (nadat de tandarts hem had aangewezen zag ik hem ook).

Dus boren, en vijlen en met een tissue achtig iets erin om dat alles te verwijderen. Kan niet zeggen dat het geheel pijnloos was (er zat blijkbaar nog levend zenuw materiaal) maar de pijn ervoor was ook erg dus no pain no gain zal ik maar zeggen.

Er zit nu een tijdelijke vulling in en ja ja daar heb ik natuurlijk ook een vraagje over. Ik weet nu waarom het wit is (CaOH) en korrelig alleen blijft dit wel goed zitten??? Dit is gewoonweg eigenlijk kalk? Maar dat wordt toch zacht met water? Of zit er wat extra bij waardoor het een soort cement wordt? Ik vindt het er nogal broos uitzien. Dus ben ik bang dat het makelijk los laat.
Maandag terug en dan gaat die de rubber staafjes meten en erin zetten.
Nu snel even pijnstiller halen bij de apotheek voordat de verdoving is uitgewerkt.
Bedankt voor alle adviezen en tips in iedergeval, dit alles hier heeft het voor mij een stuk duidelijker gemaakt en ook wat angst weggenomen voor het bezoek. Ook de tandarts zelf heeft trouwens hier een steentje aan bijgedragen.
Nu maar duimen dat de pijn wegblijft :)
vr, 09/23/2005 - 13:47 Permalink
Broek

Trouwens volgens mij heeft die bij mij ook geen rubbere dam gebruik, hij gebruikte gewoon een spuit en een zuigertje erbij.
vr, 09/23/2005 - 16:48 Permalink
Geke

Dat doen veel tandartsen en is op zich geen probleem als ze het allemaal maar goed droog kunnen houden en vrij van speeksel. Ook is het vaak voor de patient wel prettig, omdat je minder last hebt van spoelmiddel voor wortelkanaalbehandelingen etc. Tegenwoordig leren we om alles met rubberdam te doen, omdat het erg overzichtelijk werkt, je minder last hebt van de tong en er niet makkelijk speeksel bij kan komen, ook is het handig omdat wij als studenten werken zonder assistente, dus we komen sowieso handen te kort. Er zijn veel tandartsen die als ze afstuderen geen rubberdam meer gebruiken, omdat ze het niet handig vinden. Vaak is dat persoonlijk. Het is dus niet echt een probleem, als het maar goed vrij is gebleven van speeksel.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
di, 09/27/2005 - 18:15 Permalink