Zenuw laat zich niet verdoven

Author:
noucky45
Posted:
do, 08/09/2012 - 22:53
Goedenavond,

Ik heb een vraag. Mijn achterste kies was een stuk afgebroken.
De tandarts stelde voor om een wortelkanaalbehandeling te doen, of te trekken.
Ik dacht goed te doen door voor een WKB te kiezen.
Man, wat heb ik daar een spijt van! Het lukte hem niet om mijn zenuw verdoofd te krijgen.

De kaak laat zich wel verdoven, dat is geen probleem, maar de zenuw werkt niet mee.
Een andere tandarts heeft het overgenomen en ook hij krijgt het niet voor elkaar.
Ook een andere soort verdoving, tussen de kies en de kaak inspuiten werk niet. En oh wat is dat pijnlijk; (!#$%%^^&^% en dan nog een beetje :smt013

Het enige wat hij nog kan proberen is om rechtstreeks door de opening van de kies heen te spuiten en dat zal mogelijk nog pijnlijker zijn.
Dit wil ik dus absoluut niet!
Ik heb nu al 4 keer met veel pijn en die stoel moeten liggen, ik kan het niet nog een keer aan.

IS er iets wat nog helpt of moet ik naar de kaakchirurg?
Ik ben bang dat deze dezelfde soorten verdving heeft en ik er niet verder mee kom
ikke78

Hoi,

ik had hetzelfde probleem als jij, een wkb die niet goed te verdoven was. Heb het onder narcose laten doen, maar is wel erg prijzig.
ik weet niet hoeveel pijn je hebt van die kies de rest van de tijd, maar overleg anders met je tandarts of het misschien mogelijk is om het even te laten zodat de eventuele ontsteking wat minder acuut is, bij mij was het een acute ontsteking en was daarom niet goed te verdoven. had al eerder een wkb gehad in een tand en dat is wel gewoon pijnloos verlopen. ben geen tandarts hoor, maar je kan het in ieder geval aan je tandarts vragen? Misschien een AB-kuurtje?
Succes!
vr, 08/10/2012 - 00:04 Permalink
Illuminus

Gewoon vanuit verwondering....wat is het toch dat mensen meteen naar een kaakchirurg willen als een verdoving niet wil werken? De kaakchirurg doet geen endo...die zet alleen de tang er op en heeft verder idd weinig andere middelen dan die de tandarts ter beschikking staan.

Dus zit het probleem ergens anders en dat is het feit dat het hier een chronisch ontstoken zenuw betreft. Zonder een heel verhaal te houden over de mogelijke mechanismen waardoor deze verdoving niet goed werkt, maar er zjin een paar opties in dit soort gevallen.


Voorwaarde is een tandarts die zijn verdovingstechniek tot in de puntjes beheerst en dan nog zal verwijdering van de pulpa honderd procent pijnloos zijn (nadat het weefsel weg is zijn de klachten zo goed als altijd weg).

Bij een ondermolaar eerst een mandibulair block en buccaal en linguaal anesthesie. Als dit goed is ingewerkt, daarna intraligamentair (de verdoving tussen bot en kies) met het juiste type spuit rondom de kies. Dit geeft in veruit de meeste gevallen genoeg speelruimte om bij de zenuw te komen zonder veel pijn, wanneer dit punt bereikt is wordt er nog een laatste verdoving gegeven in de zenuw zelf, dit is idd meestal niet gevoelloos maar mits goed en snel uitgevoerd geen lijdensweg.

Een andere methode is intra ossale verdoving waarbij met een speciale naald tussen de wortels direct in de spongiosa (het zachte bot) verdovingsvloeistof gespoten wordt waarbij de hoeveelheid vloeistof die bij de aangedane zenuw komt veel groter is dan bij de andere technieken en op die manier anesthesie bewerkstelligd

De laatste techniek is er een die niet meer bij de ''lege artis'' methoden behoort, maar sommige oudere tandartsen hebben nog wel ''een middeltje'' liggen waarbij die zenuw in no time uitgerookt is en gemummificeerd en daardoor geen kik meer kan geven. Reden dat het niet meer gebruikt hoort te worden is omdat het nogal wat vervelende risico's met zich mee kan brengen (heftige allergische reacties, risico op kaakbotnecrose om maar wat te noemen).

Wachten kan ook, alleen de ervaring leert dat een dergelijke zenuw lange tijd in deze chronisch ontstoken staat kan blijven functioneren en dat dus hetzelfde probleem zich weer voor kan doen ook al wacht je een behoorlijke tijd.

Het blijft een verre van ideale situatie zulke zenuwen.....of je nu tandarts, kaakchirurg of patient bent.....

Overigens, antibiotica heeft geen enkele maar dan ook geen enkele zin in deze situatie....

Sterkte!
vr, 08/10/2012 - 00:56 Permalink
noucky45

Alvast bedankt voor deze opmerkingen.

Ik heb tegen de tandarts al gezegd dat ik er eerst eens goed over na wil denken wat ik wil.
Ik werk zelf in een ziekenhuis, en ik weet heel goed wat een kaakchirurg wel doet en wat niet, maar het enige wat ik me afvroeg was of ze tegenwoordig geen andere soorten verdoving hebben, dat weet ik niet.

De pijn is redelijk te houden, af en toe, als ik op iets hards bijt, dan heb ik behoorlijk veel last. De kies is dan ook lager dan de rest dus is het lastig eten.....
Maar ik wordt er niet wakker van, het belemmert me niet, geen last van warm en koud, alleen dus als er druk op wordt uitgeoefend.

Ik zal de adviezen zeker mee nemen, en wellicht is het gewoon verstandiger om op zoek te gaan naar de juiste tandarts die het verdoven perfect beheerst :-? .....
vr, 08/10/2012 - 19:27 Permalink
mecánico para …

Ik deel de mening over de kaakchirurg met illumiNus, maar wat ik denk. Er zit ofwel een stiekum extra kanaal in die kies, accesoir en niet toegankelijk voor een vijltje en dus ook iet schon (lees zenuw vrij te maken) of er zit een breukje in de wortel waardoor er een continue herinfectie ontstaat. Een endodontoloog heeft meer nut dan een kaakchirurg in dit geval en als niets helpt zou een apexresectie, na traditionele wortelkanaalvulling de last resort zijn.

Nb, dta iemand in een ziekenhusi werkt zegt niets over de kennis over behandelingen. Ik ken kaakchirurgen die een een klacht van een kies waar de zenuw al uit was, een stift inzat en uiteindelijk een lengte breuk in de wortel zat, afdeden met een pulpitis van de buurtand. Uteraard was dat een te snelle gedachte en toen de 4delen van de wortel eruit uit waren was de pijn ook weg......maar de klacht leek heel erg op een pulpitis. Tja, en de portier werkt ook in het ziekenhuis maar die zou ik iet meteen vragen o m kennis omtred een bypass..... Dusz.
vr, 08/10/2012 - 20:10 Permalink