zenuw geraakt bij verdoving

Author:
rokidama
Posted:
za, 07/03/2010 - 19:39
ik ben afgelopen maandag bij de ta geweest om een gat onder een vulling te laten verhelpen.
daar is iets fout gegaan met verdoven, want sindsdien voel ik minder met mijn linkerkant van mijn gezicht. m'n oog en wang en mond hangen ook naar beneden.
de wang is aardig blauw en gezwollen.
ik voelde het direct bij spuiten dat het veel meer pijn deed dan normaal en het was ook een heel andere plek dan normaal (vorig jaar aardig wat verdovingen gehad...), mijn hele linkerkant van het gezicht was verdoofd, ook mijn oog en voorhoofd. oog wilde niet meer goed dicht. de verdoving bleef van half 10 smorgens tot minimaal half 7 savonds zitten. veel zwelling en een harde plek (soort bal) in de wang die kan ik echt tussen de vingers pakken. dat doet overigens wel pijn ondanks dat gevoel minder is in het gezicht.

afgelopen donderdag ben ik uiteindelijk bij de kaakchirurg terecht gekomen. die vertelde me na foto's en testjes dat er bij de verdoving van de tandarts een zenuw is geraakt per ongeluk. die zenuw zorgt voor de gezichtsspieren. vandaar dat de mond/ogen/wangen hangen en de spierspanning achterblijft.
voor mij aardig vervelend aangezien ik fluitiste/zangeres ben en ook fluit-en zangles geef en nu momenteel niet goed meer kan fluiten.

ik heb zowel van de dienstdoende tandarts als de kaakchirurg te horen gekregen dat het heeel weinig voorkomt.
ik blijf toch nog even met een paar vragen zitten waar ik hier antwoord op hoop te krijgen:

Hoe kon dit gebeuren???
zijn er meer mensen die dit gehad hebben en hoe lang duurde hun herstel en was het herstel ook volledig of bleef de mond/ogen scheef?

de kaakchirurg gaat er voorlopig vanuit dat het tijdelijk is, maar kon niet helemaal garanderen dat het 100% goed komt.. hoe liggen de herstelpercentages?

moet ik hier ook wat mee? de tandarts die mij behandelde is nu op vakantie en ik kreeg te horen dat hij er ook niet meer terug komt om te gaan werken omdat hij liever naast een meer ervarener tandarts wil werken en niet solo in deze praktijk.

wat is een goede procedure om te volgen/ bestaan hier ook protocollen voor?
mensen om mij heen zeggen dat ik hiermee naar onze rechtsbijstand moet, maar ik weet het niet. de tandarts heeft het ook niet express gedaan, maar aan de andere kant als het echt grandioos een kwestie van verkeerde plaatsbepaling is geweest.....
wij hebben nu wel kosten gemaakt (eigen bijdragen ziekenfonds) en als ik straks nog steeds niet goed kan fluiten dan wil ik er niet aan denken hoe het verder moet met mijn muziekcarriere.

is die harde plek in mijn wang ook normaal en dat het zo blauw is?

nou ik ben erg benieuwd naar de reacties.
groet kirsten
alpifresh

Bij "Juridisch Loket" (googlen) kun je je vraag neerleggen. Ze roepen echt niet direct dat het een rechtszaak moet worden, maar proberen je te adviseren over wat je zelf kunt doen, hoe je het moet aanpakken. Eventueel helpen ze je ook om een brief te schrijven.

Dat de tandarts weggaat, verandert niks aan zijn aansprakelijkheid. Je zult hem in ieder geval schriftelijk (aangetekend) op de hoogte moeten stellen van wat er gebeurd is, om te voorkomen dat je later geen rechten meer zou hebben. Je weet niet hoe dit avontuur gaat aflopen, dus moet je zorgen dat je nu geen steken laat vallen.

Wanneer je zelfstandig bent, heb je waarschijnlijk ook een verzekering voor als je door ziekte e.d. niet kunt werken. Die moet nu over de brug komen. Zij kunnen je ook helpen om de tandarts aansprakelijk te stellen, waarschijnlijk zullen ze zelf bij hem een deel van hun kosten willen verhalen.
Als je die verzekering niet hebt, is het de vraag in hoeverre de tandarts voor het verlies van jouw inkomen opdraait. Om daar achter te komen is een rechtszaak nodig, en daarbij komt zeker ook aan de orde waarom jij die verzekering niet hebt afgesloten.

Google "Juridisch Loket".
zo, 07/04/2010 - 18:25 Permalink