Zenuw echt zo beschadigd door carie???

Author:
nadialife
Posted:
ma, 10/18/2004 - 17:10
Ik heb sinds een week een gevoelige kies, hij doet niet constant pijn, maar een paar keer per dag krijg ik een soort pijn scheut, meer een soort schokje pijn van niet eens 1 seconde. Als ik er met mijn tandenborstel tegen aan tik is hij ook gevoelig, maar niet altijd.
Ik ben gisteren naar de tandarts geweest en jawel een gaatje, een grote ook nog zei ze. En alsof het niet genoeg is precies aan de andere kant (tweede kies die na de hoektand zit) ook nog een. Nou, zei ze dat die pijnscheut erop kan wijzen dat het te dicht bij mijn zenuw ligt en dat ik zelfs een kroon moet. Ik heb nog nooit gaatjes gehad, dus misschien klinkt het raar, maar ik ben echt heel erg bang. Doet het pijn? Is het echt nodig denk je dat ik een kroon moet. Ik heb vannacht niet eens kunnen slapen.

Mijn grootste zorg is of die schokjes pijn (overigens al twee dagen geen last van gehad) kan wijzen op een vergevorderd stadium van beschadiging van de zenuw. Of zijn dit echt de eerste tekenen dat er wat mis is.
Eigenlijk wil ik dus weten wat of dit echt heel erg is en of jullie denken of het met het vullen van het gaat opgelost kan worden of echt met een kroon en dan WKB.

Als er nog meer gaatjes zouden geweest, zou ze die dan wel gezien hebben???

Please help

Ik hoop dat je me kan helpen,

Nadia El Mahdadi
dj

Hoi,

Rot zeg!

Dat kunnen wij niet zeggen helaas of je een kroon moet, dat moet toch een tandarts echt bij jouzelf bekijken. Het doet meestal nauwelijks pijn hoor dit soort dingen. De laatste keer dat zoiets pijn deed was bij mij in 1980 ofzo. Daarna nog een keertje een spuitje wat gevoeld maar dat was het dan ook.

Dat je het gaatje voelt wil inderdaad zeggen dat het al bij de zenuw in de buurt komt. De zenuw zelf is nog niet in een vergevorderd stadium van aantasting, dan had je al lang megaveel pijn gehad.

Als ik het goed heb heb je nu in totaal twee gaatjes, nou dan zou ik me niet al te druk maken, maar wel goed zorgen dat je er niet meer krijgt en ook zeker een keer per jaar op kontrole he?

Doeg,
ma, 10/18/2004 - 18:08 Permalink
nadialife

Bedankt voor je antwoord!! ik ben dus vanochtend geweest en ik moet zeggen, het viel me reuze mee. Ik heb er eigenlijk niets van gevoeld, ik heb zelfs een zalfje gekregen zodat ik de spuit niet voelde. Maar goed voor de verdoving was ik dan ook niet echt bang. Er was wel een tegenvaller, het gaatje was dus wel zo groot (te dicht bij de zenuw) dat ik een kroon moet. Volgende week gaat ze aan de andere kant beginnen en dan zal voor deze kies ook gaan bepalen of het een kroon wordt. Ik ben over deze kies nogal hoopvol, omdat ik er nog geen pijn aan heb gehad. Bij die andere had ik die pijnscheutjes al. Dus hopelijk wordt de tweede een inlay.

Het is dus meegevallen, het rare is dat aan de onderkant een voortand nu af en toe een klein sckokje geeft. Komt dat door de verdoving, of is dit ook weer een gaatje. Dat had ze dan toch wel gezien??? Ik heb er zo'n spalkje voor zitten , dat had de beugel tandarts er destijds opgezet, zodat mijn tanden recht blijven staan.
Het is misschien heel stom maar zoals je weet was dit de eerste keer voor mij dat ik gaatjes heb, ik ben nu zo bang dat ik meer gaatjes heb maar ze niet voel. Ik eet namelijk niet eens zoveel suiker, ja een koekje een chocolaatje bij de thee, maar ik ben echt geen snoeper, nooit geweest. Overdag eet ik suikervrije snoepjes!!!

Denk je trouwens dat het beter is helemaal geen suikergoed te eten totdat ik klaar ben met alle mijn behandelingen. Of kan het geen kwaad. Ik poets nu trouwens wel mijn tanden op mijn werk, dus on total drie keer per dag.

Dan heb ik nog een vraagje, denk je dat die kauwgom van Aquafresh enzo ook helpt.

Alvast bedankt,
di, 10/19/2004 - 17:54 Permalink
dj

Nog een beetje verder: nog minder of helemaal geen suiker eten is beter voor je tanden maar het is waarschijnlijk niet nodig. In fruit zit ook suiker en fruit kun je maar beter wel blijven eten (of je moet superveel groente eten dat zou ook kunnen).
Suikervrije kauwgom is inderdaad goed!

Op dit forum kun je een hoop info vinden over mondhygiëne! Tiep maar eens in in de zoekfunctie: zuur, suiker, stokers, suikervrij, kauwgom, floss, fruit etc.

PS waar zaten je gaatjes? Op het kauwvlak, aan de binnenkant? Als het tussen de tanden zat moet je waarschijnlijk daar beter schoonhouden etc. Vraag maar aan de tandarts, je kunt gewoon even bellen en de assistent kan dat zo in je dossier zien. Ze gebruiken dan onderstaande termen. Nu kun je zeggen dat je de technische termen kent!

-------------------------------------------------------------------

apicaal, in de richting van de wortelpunt of apex. Omdat een apex normaal in een punt uitloopt is er meestal geen sprake van een echt vlak. Apicaal betekent daarom vaak ook "bij de apex".
bucaal, aan de wangzijde.
distaal, naar de andere tand of kies staande in de richting van de keel.
incisaal, dezelfde kant als occlusaal maar het wordt meestal voor snijtanden gebruikt. Hier is het dus geen meestal geen vlak maar een snijdende rand.
labiaal, aan de lipzijde.
linguaal, aan de tongzijde.
mesiaal, naar de andere tand of kies staande, in de tegenovergestelde richting als distaal.
occlusaal, aan de kant van het kauwvlak van tanden of kiezen.
palatinaal, aan de kant van het gehemelte, dus de binnenzijde van tanden en kiezen in de bovenkaak.
vestibulair, dezelfde zijdes als bucaal en labiaal.

Er worden ook combinaties van deze termen gebruikt, die vaak ook worden afgekort. Zo kan een 2-vlaksvulling bijvoorbeeld als MO worden beschreven: mesiaal/occlusaal.

--------------------------------------------------------------------
do, 10/21/2004 - 15:18 Permalink