zenuw dood? en nu?

Author:
erooijen
Posted:
zo, 08/27/2017 - 10:41
Drie weken geleden was ik op vakantie en werd ik wakker met een vervelende pijn in mijn voortand. Die pijn verplaatste zich gedurende die dag naar mijn kaak en ongeveer 3 dagen heb ik een soort weeën gehad van pijn in mijn kaak (het kwam en het ging), vaak ik de rechterbovenkaak, soms ook beneden. De 4e dag verplaatste de pijn zich terug naar mijn voortand. Deze kon ik niet meer aanraken, leek onder stroom te staan, vooral aan de achterkant. Na 5 dagen nam deze pijn ineens af, verdween bijna helemaal. Er bleef alleen nog een drukgevoel achter, ook over de hele wortel naar boven.
Deze week was ik terug van vakantie en had ik een afspraak bij mijn tandarts. Er is een foto genomen van de tand en de wortel. Daar was geen ontsteking op te zien. Toen werd er een koude en warmte test gedaan. Daar voelde ik niets van op de voortand, geen pijn dus, maar ik kon ook de koude/warmte niet voelen. De conclusie was: de zenuw lijkt dood. Omdat er echter geen ontsteking te zien is op de foto, hebben we afgesproken om voorlopig maar even niets te doen, totdat er weer pijn gaat optreden of een bobbel ontstaat op het tandvlees.
Nu ben ik me in de afgelopen dagen gaan afvragen: is dit de beste handelswijze? Wat betekent een zenuw die dood is/lijkt? Kan dit gevolgen hebben voor de wortel/tand? Kan de wortel bijvoorbeeld ook afsterven ondertussen? Kan mijn voortand behouden blijven of zal dit zeker leiden tot iets anders? Wat zijn de mogelijkheden?
vV

persoonlijk vind ik het in de beschrijving van verloop en symptomen niet echt verstandig om te wachten. Wat er kan gebeuren is een fors abces, en dat zal tzt de prognose van een wortelkanaalbehandeling wellicht verslechteren. Maar voordat we nu allerlei dingen gaan stellen is bij dit soort problemen een foto erbij handig nee onontbeerlijk. Beeld op foto alleen /op zich is nooit heilig, het is de combinatie van symptomen/klachten/verloop daarvan en voorgeschiedenis.
zo, 08/27/2017 - 15:14 Permalink
vV

Als antwoord op door erooijen

ik zie wel beginnende sporen van een ontsteking ....(het beeld van de middelste tand rondom de wortelpunt is duidelijk vager dan van de 2 buurtanden, ik snap eigenlijk niet dat de tandarts beweert dat er niets te zien is..En die kan de foto nog makkelijk bewerken in contrast en zo, wordt het nog veel duidelijker. ) hier moet , gezien combinatie beeld foto , diepte oude vulling en symptomen gewoon een wortelkanaalbehandeling gedaan worden. punt.
vr, 09/08/2017 - 20:39 Permalink