Wortelstukjes na trekken

Author:
Ushi
Posted:
zo, 05/13/2007 - 11:56
Ik heb een vraag namens mijn vriend. Helaas heeft hij al zijn boventanden en kiezen moeten laten trekken en heeft hij nu een bovenprothese. Ik ben met hem meegeweest bij het trekken en dit verliep allemaal beslist niet voorspoedig. Alleen de twee voortanden kwamen er in 1 keer uit, de rest allemaal in tientallen kleine stukjes.

Nu (3 weken later) heeft hij aan één kant nog altjid erge pijn. Deze pijn is eigenlijk sinds een paar dagen na de extracties alleen maar meer geworden. Vannacht heeft hij drie kleine stukjes tand/wortel (per stukje zo'n 2 à 3 mm) uit een van de wonden gehaald. Wanneer we voelen op die plek op zijn tandvlees, lijkt het of er nog meer stukjes in zitten. Daarnaast heeft hij een vreselijke geur in zijn mond.

Wat is jullie advies voor hem?
Irfan

Beste Ushi,

Het verwijderen van alle tanden en kiezen is een zeer groot trauma voor het gebit. Daarnaast kunnen wortelstukjes en/of stukjes bot van de tandkas achterblijven in de extractiewonden. Daarom is het belangrijk dat de patienten sowieso de volgende dag al terugkomen voor controle en dat er in de weken erna nog een aantal controle momenten zijn hoe de wondgenezing verloopt en of de prothese nog goed past. Anders moet de prothese nog bijgeslepen worden, omdat de prothese niet precies een afdruk is van de mond, immers zaten de tanden en kiezen er nog.

Dus tandarts moet er zeker nog even naar kijken, evt. stukjes wortelresten of botsequesters verwijderen etc.

Succes en groet Irfan
zo, 05/13/2007 - 16:02 Permalink