Wortelkanaalbehandeling waarbij door wortelpunt heen geprikt is

Author:
Estherw
Posted:
do, 10/15/2015 - 15:21
Ongeveer 2 weken geleden kreeg ik plotseling heftige kiespijn. Gelukkig kon ik gelijk volgende dag bij tandarts terecht. Op foto was niet echt heel veel te zien, maar toch maar open gemaakt, en wortelkanaalbehandeling gestart. Volgens tandarts waren de zenuwen al dood, en ze heeft het uitgevijld en gespoeld. Bij het vijlen prikte ze wel per ongeluk door de wortelpunt heen. Kon gebeuren zei ze. Daarna heeft ze er een noodvulling in gedaan.
2 dagen later verrekte ik wederom van de pijn, ben bij spoedtandarts geweest, hij heeft het opnieuw voorzichtig uitgevijld en gespoeld en de kies open gelaten zodat de viezigheid van de ontsteking in de wortelpunt eruit kon en de druk niet meer zo opbouwde. Ik kreeg ook antibiotica.
Een paar dagen later heb ik opnieuw de noodvulling laten plaatsen bij mijn eigen tandarts, maar helaas deed het de volgende dag weer enorm zeer, en ben ik weer teruggeweest en heeft ze de noodvulling weer open gemaakt en heeft zij mij bredere antibiotica gegeven (augmentin ipv amoxycilline).
Nu is het een week later en ben ik vandaag weer bij de tandarts geweest, eigenlijk om de wortelkanaalbehandeling af te maken maar ik vond het wel eng omdat ik steeds zo'n pijn kreeg als de boel afgesloten werd. De tandarts heeft weer foto gemaakt, en het zag er vrij rustig uit, nog wel beetje onrust bóven de wortelpunt in de bovenkaak maar de kanalen zelf waren schoon. Helaas prikte zij opnieuw met het vijltje door de wortelpunt heen, dat deed flink pijn!
De tandarts gaf mij de keus: nu de wortelkanaalbehandeling helemaal afmaken óf opnieuw een noodvulling en afwachten of het goed gaat. Aangezien ik morgen op vakantie ga heb ik voor het laatste gekozen. Er zit nu dus weer een noodvulling in. De antibioticakuur is inmiddels afgelopen.
Mijn belangrijkste vraag is eigenlijk: is het normaal dat de tandarts 2 keer per ongeluk door de wortelpunt heen heeft geprikt? Is dat iets dat kan gebeuren, of is dit toch een soort onkunde? En beïnvloed dit doorprikken het genezingsproces?
Als ik weer pijn krijg moet ik morgen weer terugkomen en maakt ze het weer open. Maar hoe dan verder??
Alvast bedankt voor uw reactie!