wortelkanaalbehandeling van 15 minuten en veel napijn

Author:
Anne
Posted:
do, 06/27/2002 - 12:58
Vraagje: overal lees ik dat wortelkanaalbehandelingen 1/2 uur tot 1,5 uur duren, maar de tandarts was bij mij na goed 15 minuten al klaar (rechteronderkies). Hij heeft er toen een noodvulling ingedaan, die er echter na twee dagen al weer uit moest, vanwege de hevige pijn. Hij heeft er toen een watje in gedaan. Na een week was de pijn gezakt (de 'druk' was er dus af) en toen heeft hij er opnieuw een noodvulling in geplaatst. De pijn (kloppen, steken, kaakpijn oorpijn, hoofdpijn) kwam na een paar dagen weer terug en nu zit er dus weer een watje in. Als dit zo doorgaat, moet de kies getrokken worden.

Is dit normaal?
zamantha

bij mij duurde het ook maar 15 minuten de wortelkanaalbehandeling, ik heb er geen last van gehad ook niet bij de behandeling. bij mij duurde het zo kort omdat er maar 1 wortelpunt onstoken was. het is bij mij ook mijn rechter onderkies
do, 06/27/2002 - 17:22 Permalink
Anne

Bedankt voor je reactie. Mag ik vragen waar je kies mee is gevuld na de wortelkanaalbehandeling?

Kan iemand mij vertellen of mijn verhaal herkenbaar is (met noodvullingen en watjes, etc.)?

Anne
za, 06/29/2002 - 18:31 Permalink
de digitale tandarts

Een wortelkanaalbehandeling van een kies kan in totaal inderdaad 1/2 tot 1,5 uur in beslag nemen.

Bij jou is waarschijnlijk de wortelkanaalbehandeling gestart (endostart). De tandarts boort in het kauwvlak van de kies een toegang tot de wortelkanalen.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/endo2.gif

Mocht de (ontstoken) zenuw nog aanwezig zijn dan wordt deze verwijderd, de kanalen opgevijld en ontsmet met een verdunde chloor-oplossing. De gemaakte ingang wordt meestal met een tijdelijke vulling afgesloten, waarna de kanaalbehandeling later in een andere zitting wordt afgemaakt en de tand/kies definitief gevuld.

Helaas is een endostart niet altijd voldoende om de ontsteking tot rust te laten komen, soms kan hierdoor de druk in de kanalen en in het gebied rond de wortelpunt oplopen, wat weer pijn veroorzaakt.

Meestal wordt dan de tijdelijke vulling verwijderd en de kanalen weer schoongemaakt. Dit kan herhaald worden tot de ontsteking verminderd/ verdwenen is.

Als bij jou de ontsteking niet meer acuut is, dan kan de kanaalbehandeling worden afgemaakt en zal de totale behandeltijd wel tussen een half uur en anderhalf uur bedragen.

Succes.
wo, 07/03/2002 - 23:14 Permalink