Wortelkanaalbehandeling - problemen met verdoving!

Author:
Sanduro
Posted:
di, 12/18/2007 - 16:28
Beste mede-forummers..

Vorige week is mijn oudste vulling afgebroken en ging ik naar het spreekuur van de tandarts.
Deze constateerde dat een wortelkanaalbehandeling nodig was voordat de kies gevuld kon worden.

Ik heb met mijn tandarts toen gesproken over problemen in het verleden met verdoven bij het trekken van mijn verstandskiezen. Hij heeft mij toendertijd meermalen verdoofd en dit leek telkens weinig te doen. Toch heeft hij ze getrokken en nu,2 en een half jaar later, heb ik nog steeds problemen aan mijn kaak bij het wijd open doen van mijn mond (kaak schiet klein beetje heen en weer,maakt knakkend geluid). Dit komt,vermoed ik zelf, door verkrampen tijdens de behandeling door de pijn.


Vanochtend was het dan zo ver.
Opnieuw werd ik verdoofd.. maar toen hij begon met het losmaken van de noodvulling voelde ik echt alles.
Ik werd opnieuw verdoofd en de tandarts ging verder. Op een gegeven moment voelde ik een helse pijn. Hij had m'n zenuwen geraakt. Ik schreeuwde het uit en mijn tandarts schrok zich rot. We besloten even te pauzeren in de hoop dat de verdoving beter zou gaan werken.
Toen hij hierna verder ging opnieuw dezelfde pijn. het was onbeschrijfelijk,zo erge pijn heb ik nog nooit gevoeld en ik heb toch wel een aardig verleden aan botbreuken en ander leed door skateboarding.

Ik trok het niet meer en mijn tandarts ook niet.
Halverwege is het proces stopgezet en na opnieuw een noodvulling ben ik hevig ontdaan weggegaan.
Ik was hierna niet meer in staat te werken en heb me de rest vd dag ziek gemeld.
Eenmaal buiten zijn alle verdovingen nog steeds niet echt gaan werken.. 2 uur later waren ze volledig uitgewerkt.

Nu maak ik me vreselijk zorgen over de volgende afspraak aangezien mijn tandarts aangeeft dat het de volgende keer net zo zal gaan qua aanpak.
Ik beschouw mezelf niet als een watje maar de pijn die ik voelde was zo heftig dat ik mijn mond niet open kon houden.

Allemaal vragen racen door mijn hoofd.
Ben ik immuun voor verdovingen? Hoe moet ik dit in godsnaam volgende keer doorstaan?
Zijn er andere mogelijkheden? Mijn tandarts wimpelde een bezoek aan een kaakchirurg af en zei 'ja als jij hier mee wil gaan wachten tot juni wens ik je veel succes'

Ik had geen angst voor de tandarts maar de schrik zit er nu wel goed in
raad.. alstublieft!
hello jozefien

Ga even naar de huisarts, leg het even uit en vraag de beste pijnbestrijding die er is. Neem die in voordat je naar de tandarts gaat, wel ruim een uur van te voren. Vraag er ook een spierontspanner bij, want je zit waarschijnlijk heel verkrampt in de stoel, dit maakt ook dat een verdoving niet zo goed werkt. wens je sterkte! :smt006
za, 12/22/2007 - 23:11 Permalink
erikr

Ik merk ook wel eens een verschil tussen het kunnen prikken van tandartsen.
De ene prikt precies goed en 1 minuut later voel je niks meer als hij in je tandvlees prikt. De ander prikt net niet goed, het verdooft wel wel, maar half zeg maar, je voelt nadat je allang weg bent dat de verdoving pas gaat werken. :-) Ook bijverdoven werkt dan net zo (slecht).

Misschien scheelt een andere tandarts of idd kaakchirurg al voor jou stomweg omdat die beter je zenuw weet te vinden.
zo, 01/13/2008 - 13:36 Permalink
hello jozefien

Mijn dochter heeft hetzelfde probleem gehad, ze had een nieuwe tandarts waarbij de verdoving 2x niet pakte :smt005 terwijl zij daarvoor nooit last had gehad. Ze werd daardoor panisch toen ze weer moest en wilde niet meer.
We zijn toen voor advies en foto's naar zo'n dure kliniek gegaan en daar is dezelfde kies, die niet te verdoven was behandeld :smt003 . Ook vertelde deze tandarts dat de andere gevulde kies broddelwerk was.
Deze tandarts zei inderdaad dat het vaak aan de tandarts ligt als de verdoving niet pakt.
Waarschijnlijk zijn de tandartsen op dit forum het hier niet mee eens :smt011 , maar wij geloofden dat meteen.
We hebben een andere tandarts in onze omgeving gezocht, het dossier aan de oude tandarts gevraagd, en ze heeft nu een aantal behandelingen gehad bij haar nieuwe tandarts en de verdovingen werken weer prima.
Ook vroeg deze tandarts wie haar kies had gevuld omdat het een haastklus leek, het was slordig gedaan(dezelfde kies waarvan in de kliniek gezegd had : broddelwerk)
Toeval??? ik weet het niet hoor.
Als je zo bang wordt vind ik het logisch dat je een andere tandarts probeert. zo denk ik erover, kijk maar wat je ermee doet, denk dat je ook nog wel een ander verhaal krijgt :wink:
Sterkte, Jozefien :smt006
zo, 01/13/2008 - 16:00 Permalink
balou-quinty

Hallo,

Ik zit op dit moment met precies hetzelfde probleem. Ik heb op 2 januari een wortelkanaal behandeling ondergaan. Dit ging in eerste instantie prima! Maar op 6 januari kreeg ik zo'n hevige pijn dat ik naar de weekenddienst ben gegaan. Daar hebben ze het weer open gemaakt en schoongemaakt, en een nieuwe noodvulling erin gedaan. Vorige week dinsdag weer hetzelfde verhaal. De pijn was nu niet meer te houden. Weer teruggeweest naar de tandarts, maar die kreeg het na 6 verdovingen nog niet verdoofd! Heb het letterlijk uitgeschreeuwd van de pijn. Op een gegeven moment is de tandarts er maar mee gestopt omdat het te pijnlijk was. Ik heb voor 2 weken antibiotica ( Amoxicilline 500 mg)meegekregen en voor 5 dagen pijnstillers (Ibuprofen 600). Maar ik voel nog steeds dat er iets niet goed zit. Volgens mijn tandarts is het allemaal te erg ontstoken, zodat de verdovingen niet meer werken! Vandaag moet ik terugkomen, dan proberen ze het nog 1 keer opnieuw. Lukt dit weer niet, dan stuurt ie me meteen door naar de kaakchirurg om het open te snijden. Ben er doodsbang voor, maar zie helaas ook geen andere oplossing. Sterkte!

Groetjes Monique
ma, 01/14/2008 - 08:25 Permalink
Sanduro

Bedankt allemaal voor jullie reacties.
Op het moment loop ik nog steeds met een noodvulling rond. De pijn bij mn kies is niet te harden. :smt010

Ik heb een doorverwijzing voor een narcosebehandeling van mijn tandarts gekregen waar ik mee naar ACTA ging. Hier zeiden ze me graag te willen helpen als ik 5 tot 6 maanden geduld kon hebben. :o Dit was duidelijk geen optie.
Na overleg met mijn zorgverzekeraar ga ik komende maandag naar een particuliere kliniek voor een intake. Ik moet hiervoor een uur of 3 in de trein zitten maar alles is beter dan maanden wachten. Hopelijk word ik dezelfde week nog geholpen. Ik moet dan wel zelf de narcose en de intake betalen maar alles liever dan nog een keer die pijn van de eerste keer.

Als ik het niet red tot die tijd ga ik maar naar de eerstehulp.
Hopen dat een kaakchirurg ook onder narcose helpt want ik ben te panisch geworden voor verdovingen :oops:

Groeten
do, 01/17/2008 - 20:31 Permalink
Marieline

Hallo, erg zeg!
Ik ben ook algemeen zeer resistent tgeen verdoving, en er staat mijn wellicht ook een wortelkanaal te wachten dus ik hou mijn hart vast...
Vorig jaar ging ik naar een goede tandartsen school in San Francisco (ik woon in de USA en het is hierzooo duur! de tandartszorgen), en daar zeiden ze dat ze voor de wortelkanaalverdoving een gaatje boren IN de wortel van de tand en daar dan de verdoving inspuiten! Werkt prima zeggen ze. En in noodgevallen zouden ze zelfs lachgas kunnen gebruiken....
Ik weet niet hoe deze mogelijkheden in Nederland zijn?
Mijn gewone tandarts nu verdoofd ook op de 'oude' manier, misschien als je een jonger afgestudeerde tandarts maar toch et 10-jaar ervaring ofzo kunt vinden die dergelijke technieken toepast?
vr, 01/25/2008 - 05:43 Permalink
Sanduro

Hallo allemaal

even een bericht over hoe het uiteindelijk allemaal is verlopen.
Ik ben vorige week maandag met de trein op en neer gegaan van omgeving Amsterdam naar Heerlen voor een intake gesprek bij de Amalia Kliniek.
Intake verliep vlotjes en ik werd heel goed voorgelicht over de procedure en de kosten.. complimenten.

Ik koos voor de Amalia kliniek omdat die me het snelst wilden helpen,ik kon namelijk vorige week donderdag (3 dagen dus na intake) al terecht.
Ook de behandeling verliep uitstekend.
Ongeveer 10min na aankomst zat ik al in de tandarts stoel en 2min later was ik onder zeil. Toen ik bijkwam zat ik al in de auto bij Eindhoven (!) en was alles klaar. Nog ietwat groggy en brabbelend (volgens mijn vader) checkte ik in het spiegeltje in de zonnewering het resultaat en het zag er allemaal keurig uit. :smt005

Toen ik bijna thuis was begon de napijn echt op te komen. Ik begon toen met de pijnstillers.
Bij aankomst merkte ik dat mijn evenwichtsgevoel wat verstoord was na de behandeling en rit want bij het uitstappen uit de auto ging ik languit op straat haha :oops:

Het is nu ruim een week na de behandeling en ik heb aardig wat napijn gehad. Met name 's avonds als ik naar bed ga voel ik het 'gloeien' en/of 'gonzen'. Ook lukt het me nog niet om harde dingen te eten.
Vannacht en vandaag overdag was de napijn erger dan ooit maar nog steeds goed te onderdrukken met pijnstillers en paracetamol.
Ik hoop dat de napijn op een gegeven moment echt helemaal weggaat.. want ik begin me ergens heel klein beetje zorgen te maken


Al met al ben ik zeer tevreden over de gekozen weg.
Het is een dure grap (intake + narcose komt uit op ongeveer 400 euro voor mij) maar ik kies toch 100000x liever nog een keer voor dit dan de pijn die ik bij mn eigen tandarts heb gevoeld.


Ik hoop geinteresseerden (en bezorgde mede-forummers) zo voldoende te hebben geinformeerd.
Mocht iemand hier vinden dat de napijn toch wat lang duurt en dat ik er weer naar moet laten kijken reageer dan asjeblieft.. want ik twijfel of ik er actie over moet ondernemen. :smt017

Groeten
vr, 02/01/2008 - 20:35 Permalink
Sanduro

Dank je wel voor je snelle reactie!
Ze hebben meteen 3 kiezen aangepakt.

Ik heb voor het gemak maar even een plaatje van het internet geplukt en bewerkt.

nr 1: grote boosdoener,WKB en nieuwe vulling
nr 2: veel slijtage aan oude vulling,nieuwe vulling erin
nr 3: zit aan de andere kant in mn bovenkaak,beginnend gaatje is vast aangepakt

heb hierdoor dus aan beide kanten van mn mond pijn bij eten (warm en koud). Al is het aan de kant waar alleen een gaatje gevuld is een stuk minder.
Aan de kant waar 2 kiezen onderin zijn aangepakt voel ik gek genoeg de meeste pijn juist van mn bovenkaak naar boven trekken.
Attach
vr, 02/01/2008 - 21:21 Permalink