wortelkanaalbehandeling & loszittende kies

Author:
Kevin_S
Posted:
wo, 12/09/2020 - 10:05
Goedemorgen iedereen,

zondagavond begonnen de klachten met het op elkaar plaatsen van 1 van mijn kiezen rechtsonder.
Maandag werd dit alleen maar erger en heb ik de tandarts gebeld.
Gisteren is er naar gekeken middels een controle.
Hier is een foto gemaakt en bleek er, zoals te vermoeden een ontsteking.

Dit kwam op de relatief korte termijn, ontstaan klachten tot aan acute behandeling, wel koud op mijn dak gevallen.
Eind oktober heb ik nog een controle gehad, waarbij niks aan de hand zou zijn en afgelopen vrijdag ben ik bij de mondhygienist geweest en niks schokkends gehoord.
Pas nadat ik telefonisch contact heb proberen op te nemen en uiteindelijk heb gemaild afgelopen maandag, heeft de mondhygienist me verteld dat er een gaatje in de desbetreffende kies zat. Helaas weet ik niet hoe groot het gaatje was, maar hierin stellen ze me wel teleur door dit niet te vertellen.

Er is als spoedgeval een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd door de tandarts, omdat de ontsteking ook in het bot zit.
Echter heb ik aangegeven dat de kies ook een beetje los zit wanneer ik deze vastpak.
Hierop zit in mijn beleving véél meer speling dan overige tanden/kiezen, omdat je de kies echt op en neer ziet bewegen.

Ik heb hier op het forum al diverse topics gelezen en ook op het internet rondgekeken, maar niet echt een duidelijk antwoord kunnen krijgen hierover voor mezelf.
Ook de tandarts gaf me naar mijn mening onvoldoende informatie gisteren.
Als ik het goed heb is het kaakbot in dit geval ontstoken, waardoor de desbetreffende kies ietwat los zit.
Zal dit gedurende het genezingsproces vanzelf weer vastgroeien?

Na nog behoorlijk wat pijntrekkingen gisteravond en afgelopen nacht richting bovenkaak, oor en de rest van het achterste gedeelte van de kaak is de pijn op dit moment al redelijk weggetrokken zonder het gebruik van pijnstilling.
Alleen met het op elkaar plaatsen van beide kiezen doet het nu nog pijn zonder pijnstilling
Hebben jullie verder nog tips, want ik ben gisteren eigenlijk alleen naar huis gestuurd met pijnstilling (Brufen bruis), zoals chloorhexidine (Perio-Aid) voor in ieder geval de ontsteking van het tandvleesdeel?



Graag hoor ik van jullie!
Lela Dental Team

Beste Kevin_S,

Wat vervelend dat u dit is overkomen. De ontsteking van de zenuw zou ontstaan kunnen zijn door het gaatje in de kies; de grootte van het gaatje is vaak een indicatie voor hoe groot de kans is dat deze de zenuw gaat irriteren. Echter, dit kan bij iedereen anders zijn. Mogelijk dat de mondhygiënist hier de inschatting heeft gemaakt dat het gaatje te klein is om een zenuwontsteking te kunnen veroorzaken.

Dat de kies een beetje beweegt is normaal bij een wortelpunt ontsteking. Als de ontsteking zich in het bot heeft verspreid, kan dit ervoor zorgen dat de houvast van de tand in het bot wat verminderd is, waardoor de kies wat losser in zijn tandkas staat. Na een goede wortelkanaalbehandeling herstelt de ontsteking, en kan het lichaam het verloren bot weer opvullen. De mobiliteit wordt dan in veel gevallen minder/trekt weg. Dit moet u even aankijken.

In de helft van de gevallen treedt er napijn op na een wortelkanaalbehandeling. Deze pijn kan 48-72 uur aanhouden en is te stillen met in eerste instantie paracetamol, in tweede instantie ibuprofen en in derde instantie een combinatie van deze twee. Mocht uw pijn significant langer aanhouden (weken/maanden) en/of niet te stillen zijn met pijnstillers, neem dan contact op met de tandarts. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken zijn als uw pijn na de behandeling nog weken/maandenlang aanhoudt.

Heel veel succes en sterkte.
zo, 12/13/2020 - 12:21 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Lela Dental Team

Tja, het is altijd een lastige situatie als ik als mondhygienist een gaatje meen te zien...Menig tandarts vindt het namelijk niet prettig als ik daar ook iets meen over te weten ;) Dus wat doe je dan...in het dossier zetten of in je rapportage dat je iets meende te zien en of de tandarts zo vriendelijk wil zijn om dit na te kijken. Als ik dit aan mijn patienten vermeld dan krijg ik 1001 vragen: ja, maar hoe kan dat dan en waarom heeft de tandarts dat de vorige keer niet gezegd en moet er een vulling in enz enz enz. Dus ik kan me goed voorstellen dat de mh hier verder geen melding aan je heeft gemaakt maar het aan de tandarts heeft overgelaten.
di, 12/22/2020 - 15:33 Permalink