Wortelkanaalbehandeling gehad, nu 'vreemde' pijn

Author:
FennaJansen
Posted:
wo, 07/16/2014 - 17:49
Hoi allemaal!

Zo'n 3,5 week geleden heb ik aan mijn voortand een wortelkanaalbehandeling gehad omdat deze ging afsterven door de druk van mijn Invisalign. Als kind had ik hier een klap op gehad (stukje afgebroken ook) en deze tand kon waarschijnlijk dus de beugel niet meer aan.
De tand had geen gaatje en was zeker nog niet ontstoken; we waren er heel vroeg bij omdat ik het tint-verschil zag en pijn had en binnen een week op de tandartsstoel zat (vanaf het begin van verkleuring).


Sinds de behandeling zijn de vreselijke steken en gevoeligheid meteen verdwenen, maar nu sinds een weekje heb ik wel last van die tand. Het is pijn met druk (poetsen vooral) wat denk ik komt door mijn Invisalign, maar is dat wel mogelijk?

Daarnaast heb ik last van de tandvleesrand onder de lip (helemaal bovenaan dus). Dat voelt pijnlijk als ik mijn lip beweeg, maar er is niets aan te zien. Geen roodheid of zo.... Ook als ik er op duw (zachtjes) is het zeker veel gevoeliger dan andere plekken.
Moet ik me hier zorgen over maken of kan dit onderdeel zijn van de 'beugel'pijn? Bij andere tanden heb ik dit duidelijk niet zo, terwijl ook die tanden wel eens pijn doen door de Invisalign.

Graag hoor ik van jullie, hopelijk weten jullie meer!!
FennaJansen

Oh, dat was niet de 'komt wel goed'-reactie die ik hoopte helaas. :cry:

Ik voel me al zo'n zeikerd bij die tandarts, want sinds de Invisalign heb ik al vaak gebeld met vragen en klachten etc. Maar ja, als het wat is, kan het maar beter z.s.m. behandeld worden.
Betekent zo'n ontstekingsproces ook weer een ellende met verdovingen, behandeling etc? Ik heb vreselijke tandartsangst (voor de verdovingen en eigenlijk alles wat ze moeten doen) en die wortelkanaalbehandeling was al een enorm drama voor me.
wo, 07/16/2014 - 21:05 Permalink
FennaJansen

Ok, ik heb net gebeld met de tandarts (ik woon in het buitenland, dus andere tijdzone :) )
Maar de tandarts blijkt tot maandag op vakantie te zijn. Ik kan een spoednummer bellen, maar ik weet niet hoe spoed dit is:

Kan het kwaad om tot (minimaal) maandag te wachten? Voor de pijn maakt het niet uit: mijn tand doet wat pijn met poetsen en de gevoelige plek onder mijn lip is vooral irritant. Die ziet er gewoon normaal uit.

Maar als het een wortelpuntontsteking zou zijn: kan het bot dan in die tijd al worden aangetast of heeft dat meer tijd nodig? Ik weet niet precies hoelang ik dit al heb, maar de wortelkanaalbehandeling is nu 4 weken geleden en mijn tand heeft zeker niet al die weken erna pijn gedaan. Die plek onder mijn lip was eerst vervelend door de verdoving die er was gezet en daarna weet ik het niet zo goed eigenlijk ...

Ondanks dat ik als de dood voor alle behandelingen ben, vind ik het heel belangrijk om het beste/gezondste te doen voor mijn tanden, maar aan de andere kant wil ik een invallende tandarts alleen maar lastigvallen als het ECHT spoed is!

Bedankt alvast; het forum geeft me veel inzichten en tips!
do, 07/17/2014 - 17:43 Permalink
FennaJansen

Ok, dat klinkt goed.

De pijn is volgens mij niet toenemend en tot nu toe ook echt niet storend (in ieder geval niet zo toenemend dat ik het echt doorheb), dus dan wacht ik rustig af. Is er nog iets wat ik kan doen in de tussentijd om de eventuele ontsteking te remmen?

Er hoeven dus geen zorgen te zijn over verdwijnend bot etc?
Voor mij zijn de onrust en zorgen; het wachten, bijna erger dan eenmaal gaan.
do, 07/17/2014 - 18:06 Permalink
FennaJansen

Update:

Maandag bij de tandarts geweest. Die heeft gekeken, gevoeld en getikt. Er is geen foto genomen, want 'daar zou toch niets op te zien zijn' (of nog niet...)

Alles gaat in het engels, dus het is wat lastiger communiceren.

Zijn verhaal was dat het plekje (onder het tandvlees) waarschijnlijk 'inflammation' heeft. Dat is een ontsteking, maar dan niet met bacterien, gewoon een reactie van je lijf op de veranderde situatie. Dat zou dan komen door de wortelkanaalbehandeling en daarna het nieuwe bitje van Invisalign.

Ik heb echter de eerste paar weken nergens last van gehad; na 2,5 week had ik een nieuw bitje, toen ook nog niet direct last gehad, maar dat kwam pas weer een halve week tot een week later. (3/4 weken na de behandeling) Dat vind ik wel apart.

Maar de tandarts gaf aan dat hij geen zwelling kon zien of voelen en de pijn blijft ook redelijk gelijk. De pijn van mijn tand trekt ook niet helemaal door naar boven; ik zit bij een tik op die tand niet meteen boven op de kast, om het zo maar te noemen.

Ik moest dus gewoon maar even afwachten en evt. wat ibuprofen slikken tegen de pijn omdat dat ook de inflammation zou kunnen doen afnemen.
Maandagavond heb ik een nieuw bitje ingedaan, dus heeft de tand uiteraard weer extra druk gekregen, wat mijns inziens niet helpt.
De pijn is echter nog steeds hetzelfde en je ziet nog steeds niets.

Ik ben benieuwd wat dit me gaat brengen.
wo, 07/23/2014 - 20:21 Permalink
FennaJansen

Nog een update'tje:
Het is nu 1,5 week later en de pijn is er nog steeds; het wordt zeker niet meer, maar het plekje (het is niet een plekje in de zin dat je iets ziet, maar gewoon een bepaald punt waar ik duw) doet nog steeds wel pijn!

Ik weet niet zo goed hoe ik het aan moet pakken en ik ben vooral bang dat die tand er straks misschien uit moet, waar ik dus nu al van in paniek kan schieten (niet bepaald handig).

Oja, over 2,5 week (maandags) moet ik sowieso naar de tandarts voor nieuwe bitjes.
vr, 08/01/2014 - 17:17 Permalink
Constantijn

Zoals je omschrijft is de tand alleen gevoelig als je "onder de tandvleesrand" duwt en is er geenszins sprake van spontaan optredende gevoeligheid. Dit is inderdaad ook waar deze van de casus uit het andere topic van verschilt omdat deze "duwgevoeligheid" ofwel "palpatiegevoeligheid" meer voorkomt na een wortelkanaalbehandeling.

Het is helaas niet altijd zo dat deze duwgevoeligheid verdwijnt.

Mijn advies is om dit minimaal een half jaar af te wachten om dan te merken dat het overgaat. Mocht het dan niet over zijn gegaan of minder geworden, ga dan weer naar de tandarts om een nieuwe foto te maken. Afhankelijk van deze en afhankelijk van het feit hoe goed je met dit ongemak kan leven, wordt er besloten wat het vervolg zal zijn.

Ten tweede dient er ook te worden uitgesloten dat de Invisalign ook maar ergens bij deze tand stoort. Dat de klacht hierdoor komt, is minder waarschijnlijk, maar je dient er wel rekening mee te houden.
vr, 08/01/2014 - 17:53 Permalink
FennaJansen

Beste Constantijn,

Bedankt voor het uitgebreide antwoord, heel fijn!

Mijn tand op zich doet niet echt pijn zo door de dag heen, maar er zitten uiteraard bitjes omheen, dus alle pijn en gevoeligheid zijn heel dubbel. Wel merk ik duidelijk verschil als ik duw op die tand of andere tanden, dan is die tand duidelijk gevoeliger. Voor mij is de niet-gevoeligheid bij soorten eten/drinken wel een geruststelling.

De tand moet nu met de laatste bitjes ook nog wel wat verplaatsen, (naar binnen, ze staan wat naar voren) maar in de eerste bitjes heeft die tand echt een stuk opzij geschoven, veel heftiger dan wat hij nu te verduren krijgt.

Dat plekje onder mijn lip, lijkt boven de tandwortel te zitten (je zit dan al bijna tegen mijn neus aan), dat is wel echt een rotplek, maar nogmaals, de meeste pijn is als je erop gaat zitten duwen (zachtjes). Zo door de dag heen, voel ik het wel met lachen of vooral als ik me er druk over maak ( :) ), maar dat is goed te doen.

Het zijn vooral de zorgen over 'stel dat die tand eruit moet' of 'stel dat het toch een ontsteking is (vanwege dat specifieke plekje onder mijn lip) en al mijn bot nu weggaat', die het vervelend maken, niet de pijn an sich.
Ik wil het ook begrijpen en ik begrijp dat plekje gewoon niet en na de schrik van zo'n behandeling (mijn allereerste behandeling bij de tandarts ooit) ben ik extra voorzichtig.

Over 2,5 week moet ik terug voor nieuwe bitjes; dan zal ik wel aangeven dat het niet verdwenen is, maar ik zal proberen me tot die tijd bezig te houden met andere zaken, ook omdat u er 'zo rustig' onder blijft. (Uiteraard blijft u rustig, maar hopelijk snapt u wat ik bedoel :) )

Ik zal bij veranderingen dit ook even hier melden, vast handig voor anderen die meelezen of willen leren!
vr, 08/01/2014 - 19:00 Permalink
Constantijn

Ik begrijp dat de tand moet verschuiven met het bitje, ik ging er vanuit dat het ander soort bitje was. Dan is het logisch dat er wat druk op komt te staan en aangezien de tand eerder veel meer druk had gehad door het bitje is het aannemelijk dat de gevoeligheid door iets anders veroorzaakt wordt.

Ik kan niet beloven dat de tand voor altijd behouden zal blijven, maar de kans in deze specifieke situatie is alleen enorm groot. Mocht er nog een onsteking zijn met al dan niet botverlies, dan zijn er nog genoeg andere behandelopties en de kans dat die niet helpen, is klein.

Zoals je merkt, is alles een kans en helaas is niets zeker. Het is beter om daar ook mee te leren omgaan, want mocht de tand onverhoopt na alle behandelingen niet behouden blijven, dan gaat het mooie leven gewoon verder!

Wees gerust dat de tand behouden zal blijven en mocht hij niet behouden blijven, wees dan ook gerust!
vr, 08/01/2014 - 19:38 Permalink
FennaJansen

Beste Constantijn,

Bedankt voor uw geruststellende woorden, daarmee kom ik het weekend wel door ;-).

Zo hier en daar neem ik wat pijnstillers, niet vanwege de grote pijn, maar zodat ik het niet echt meer voel en er dus ook geen zorgen over ga maken. Dat helpt wel en het idee dat ik gewoon af kan wachten en mijn tand hoogstwaarschijnlijk in orde zal blijven, is heel prettig. Uiteraard weet ik dat u niets kunt beloven; zo werkt het leven.

Ik zal een update plaatsen als ik bij de tandarts ben geweest voor mijn bitjes en ik meer weet (of niet).
za, 08/02/2014 - 22:05 Permalink
FennaJansen

Zo een weekje later en de pijn is nog steeds hetzelfde; ik wen er zelfs wel aan ;-). Komt ook omdat ik maandagavond met nieuwe bitjes ben begonnen en dan al mijn tanden wat pijnlijk zijn, dan valt het minder op.

Wel voelde ik net dat het gevoelige tandvlees-gedeelte boven die tand (helemaal onder mijn lip) wat dikker lijkt dan bij de tand ernaast en dat was nog niet zo. Het is inmiddels 4,5 week geleden dat de tandarts dat heeft gecheckt en toen was het zeker nog niet opgezwollen, dus dat is niet zo mooi. Ik heb het toen en in de weken erna zelf ook regelmatig even gevoeld en geen zwelling o.i.d. gevoeld.

Het is niet een grote bult of zo hoor en je ziet er ook niets van; ik voel gewoon een zwellinkje. Over 1,5 week moet ik voor nieuwe bitjes langs, dus ik wacht het even rustig af. Ik zal na het weekend nog een keer voelen en zolang de pijn hetzelfde blijft, probeer ik rustig te blijven :) (Wat al een hele overwinning is!)

Zou het, indien het een soort weefselreactie is (wat mijn tandarts had gezegd en in eerdere berichtjes staat beschreven), kunnen komen door mijn nieuwe bitje waarbij ook die tand weer ietsje moest verplaatsen?
Zo ja, dan zou het over een paar dagen weer afgenomen moeten zijn, toch?
Zo nee, kan ik 1,5 week nog afwachten of is dit ECHT niet goed?
za, 08/09/2014 - 22:37 Permalink
FennaJansen

Zoals beloofd even nog een reactie met het antwoord van mijn tandarts.

Gisteren ben ik bij hem langs geweest omdat ik nieuwe Invisalign bitjes moest halen. Hij heeft even gevoeld op het tandvleesplekje en volgens hem voelt het niet als een zwelling (zacht), maar eerder als het bot. Ik heb aangegeven dat ik dat vreemd vind klinken, aangezien dit in de afgelopen weken zo is ontstaan, maar hij zei dat het best kan door de Invisalign, omdat het bot (o.i.d.) dan ook verplaatst.

Uiteraard is het voor hem gemakkelijker voelen, omdat ik de pijn erbij voel als ik vergelijk en hij niet. Ikzelf vind het een aparte conclusie, maar vertrouw op zijn kunde en probeer ook met de pijn gewoon maar weer af te wachten. De pijn wordt ook niet drastisch erger en er is nog steeds niets te zien. Dat zijn voor mij wel geruststellende zaken.
Verder heb ik nu nog 6 weken bitjes die mijn tanden verschuiven (ook die voortand) en daarna is het beugelwerk grotendeels klaar. Dan heb ik nog bitjes die alles op z'n plek houden of minimaal verplaatsen vanwege de tussenruimtes, maar ik hoop dat mijn tand dan rust krijgt en de pijn ook zal afnemen.

Hoe kijken jullie tegen dit verhaal aan? Klinkt het logisch wat mijn tandarts denkt of hebben jullie andere inzichten? Nogmaals, het gaat hier allemaal in het engels, dus het is soms iets lastiger om de termen juist te vertalen, maar volgens mij had hij het echt over het bot dat ook verplaatst.

Bedankt en een hele fijne avond!
di, 08/19/2014 - 17:46 Permalink
FennaJansen

Ben ik weer!

Inmiddels weer een aantal weken verder; maandag ga ik naar de tandarts voor mijn nieuwe/laatste 3 bitjes (nog 6 weken), maar aan de pijn van mijn voortand is niets veranderd.

Wel heb ik een andere ontwikkeling en ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken:
De tand naast die voortand (van het hele voorafgaande verhaal dus), niet de andere voortand, maar de kleinere tand, geeft me nu sinds een week wat pijnscheuten. Dit zijn niet de pijnen die ik had met het afsterven van de zenuw van mijn voortand; ze zijn minder heftig en ook zo weer weg, dus ik denk niet dat ook deze tandzenuw afsterft, maar ik heb er uiteraard niet voor gestudeerd.

De tand ziet er goed uit, geen vlekken of rare dingen, ook het tandvlees toont niets raars.

Omdat het de tand naast mijn behandelde tand is, kwam ik op het 'idee' dat de wortels van deze twee tanden door de beugel wellicht elkaar in de weg zijn gaan zitten. Dat zou de pijn aan mijn wortelkanaal-tand verklaren, evenals het bultje onder mijn tandvlees en de pijn aan deze tand.

Een detail natuurlijk is dat ik helemaal niet weet of dat kan! Wat denken jullie van dit verhaal en van mijn idee?
Is dit zorgelijk of zou het tijdelijk zijn i.v.m. de beugel?

Nogmaals: de tand die nu scheuten geeft, ziet er heel normaal uit, ook qua kleur. Het doet alleen wel eens pijn met een slok water (niet uit de koelkast/vriezer), maar niet met thee of zoetigheid. Bovendien doet ook niet elke slok pijn. Het tandvlees is mooi roze en aan de voortand en het tandvlees-'plekje' zijn geen veranderingen.
Het enige is dat ik een grijzig lijntje op de achterkant van mijn behandelde voortand (niet de pijnscheuten-tand) heb ontdekt. Net iets van de tandvleesrand. Maar dat lijkt me eerder wat aanslag, het is een heel dun lijntje. Een beetje moeilijk te zien voor mezelf, maar mijn man vond het er niet bijzonder uitzien. (Maar toch even noemen voor de volledigheid)


Ik stel deze vraag ook hier omdat ik maandag een afspraak heb en wellicht met meer inzichten of ideeen daar binnen kan lopen. Bovendien kan ik dan nadenken over hoe en wat ik in het Engels moet vragen :)
do, 09/25/2014 - 22:17 Permalink
FennaJansen

Hoi allemaal,

Het is een aantal maanden verder en ik ben benieuwd naar jullie mening.

In de afgelopen maanden heeft mijn tandarts regelmatig met het blote oog naar de tand gekeken en gevoeld. Er zijn geen foto's genomen. Hij kwam tot de conclusie dat de tand het tandbotvlies (weet de officiele naam niet) irriteert, omdat de wortel te veel aan 1 kant van het bot zit nu. Dat kan komen door de grote verplaatsing door de beugel.
Dat verklaart ook het bultje onder mijn lip.

Afgelopen maanden heeft hij dan ook een aantal bitjes aangepast waardoor het bultje onder mijn lip 1. pijnloos is geworden en 2. een stuk kleiner. Uiteraard ben ik daar heel blij mee.
Zelf blijf ik aangeven dat mijn tand nog steeds pijnlijk is, drukgevoelig, niet kou/warmte/zoet. En dat gaat niet weg. Het wordt ook niet erger. De tand en het tandvlees zien er nog steeds keurig uit en ook de steken in mijn andere tand (zie eerdere post) zijn niet echt aan de orde. Een heel enkele keer reageert die tand op ijs, maar dat doen andere tanden ook wel eens.
Mijn tandarts reageert niet echt op mijn terugkerende vraag; het blijft een beetje vaag en meer een 'afwacht'-situatie voor me, hoewel hij nu niet eens meer de bitjes aanpast.

Misschien heeft het tijd nodig hoor, maar ik heb niet het idee dat de pijn in mijn tand echt af aan het nemen is. Zelf denk ik dat de wortel nog wat verder naar binnen zou moeten, zodat het bultje helemaal verdwijnt (ook al doet het geen pijn meer) en dat dan misschien de pijn van de tand ook pas afneemt?
Het is overigens nu meer dan een half jaar sinds mijn wortelkanaalbehandeling.

Maar zo onderhand vraag ik me af of er niets anders aan de hand is. Is dit een situatie waarin ik me zorgen moet gaan maken? Is een ontsteking nog steeds zo goed als uitgesloten? Is botverlies iets wat aan de orde kan zijn of mag ik dit van me afzetten?
wo, 12/10/2014 - 20:57 Permalink
FennaJansen

Is het zinnig om een rontgen-foto van die tand te laten maken?
Hij lijkt dat alles behalve nodig te vinden, maar misschien kan ik het toch nog eens concreet vragen?
Aan de andere kant, als hij het tot nu toe niet nodig vindt, probeer ik ook te vertrouwen op zijn inzicht en de pijn wordt ook niet erger, wat bij een ontsteking wel het geval zou moeten zijn, denk ik.
do, 12/11/2014 - 18:55 Permalink
FennaJansen

Ok, dank u.

Ik vertrouw op mijn tandarts, het is een bekwame man, maar zoals ik vaker (in dit topic) heb uitgelegd, zit ik in het buitenland en is het soms lastig om het gesprek in het engels te voeren en helemaal te begrijpen. Daarom probeer ik hier meer inzicht te krijgen over het geheel. Dat is geen kwestie van wantrouwen.
Wel is het zo dat ik het een eng idee vind dat ik steeds maar moet afwachten. Dat heeft met mijn tandartsangst te maken en dus met de angst dat er iets ergs aan de hand is. Ik weet niet of dat echt wantrouwen naar hem toe is, of dat dat gewoon een angst voor afwachten is.
Ik wil niets afdoen aan zijn kunde.

Gelukkig heb ik dankzij jullie al veel meer inzicht in wat het kan zijn en hoe het werkt etc. Het heeft al heel veel voor mij verduidelijkt.
do, 12/11/2014 - 19:38 Permalink
FennaJansen

Een update'tje!
In januari ben ik bij mijn tandarts geweest en is er een rontgenfoto gemaakt omdat ik nog steeds pijn heb aan de tand en 6 maanden lang genoeg gewacht vond. De tand zag er keurig uit en dat was voor mijzelf een hele opluchting. Het komt dus door mijn Invisalign en het bot dat daardoor aan het veranderen is. Heel vervelend, maar geen gekke dingen en nu kan ik de pijn ook loslaten omdat ik gezien heb dat het goed gaat daar in mijn kaak!

Bedankt voor al het meedenken, geruststellen en geduld. Hopelijk heeft ooit nog iemand iets aan deze info :)
di, 03/10/2015 - 00:55 Permalink