Wortelkanaalbehandeling, Apex, Snee en nu?

Author:
Jbr
Posted:
vr, 11/30/2007 - 21:10
Hoi,

Precies een week geleden hebben ze bij mij een apex verricht aan een kies (onderin rechts, element 36 volgens mij). De tandarts had al vier keer de kanalen schoongemaakt maar ik bleef pijn houden, dus vandaar een verwijzing naar de kaakchirurg voor een apex.

De apex is dus één week geleden uitgevoerd. Na de behandeling gaf de chirurg echter aan dat de prognose van de kies matig is. De ontsteking zit namelijk niet aan de wortelpunten maar meer tussen de wortels in. Daarnaast is de kies verzwakt (er zit al lange tijd een kroon op). Afgelopen week is het niet goed gegaan...zwelling werd minder maar pijn bleef en vooral 's nachts erg veel last. Vandaag terug gegaan naar het ziekenhuis. De (andere) kaakchirurg wilde graag een sneetje maken en kijken of er pus aanwezig was. Zo gezegd...zo gedaan...het sneetje werd gemaakt (na toedienen verdoving maar toch ontzettend pijnlijk) en er kwam inderdaad pus uit. De chirurg heeft nu een soort gaasje in de wond gestopt...hierdoor blijft het open en kan de onsteking eruit. Maandag (nu is het vrijdag) moet ik terug en zal het gaasje eruit worden gehaald.

Mijn vraag: hoe nu verder? Ook deze chirurg gaf aan de matige prognose inderdaad klopt en dat wellicht toch de kies getrokken dient te worden....zijn er alternatieven? Kan een endodontoloog nog iets voor me betekenen? Eigenlijk wil ik de tand niet kwijt (zou mijn tweede al zijn), maar ik word ook gek van al die behandelingen...

Wie heeft raad/advies voor me?
Spiegeltje

Het ziet er inderdaad niet zo goed uit. Misschien dat de ontsteking onder controle kan worden gekregen maar voor hoelang? Ik denk niet dat een endodontoloog nog veel voor je kan betekenen gelet op de plaats van de ontsteking. Dit is meer voor de kaakchirurg. Verder kun je ook niet veel meer doen dan afwachten hoe het zich ontwikkelt.

De 36 is een belangrijke kies voor de kauwfunctie en een 'gat' in het gebit op die plek is ook estetisch niet zo fraai, los nog van de gevolgen voor het rest van gebit. Maar als (uiteindelijk) extractie noodzakelijk is kun je -zeker als de 37 en 35 al niet meer gaaf zijn - denken aan een brug, anders aan een implantaat voor de 36.
za, 12/01/2007 - 00:26 Permalink
hello jozefien

je kunt alleen maar afwachten, het lichaam moet de ontsteking nu zelf opruimen! Als de boel niet vanzelf beter wordt lijkt mij de enige mogelijkheid inderdaad de kies eruit. je hebt 2x een slechte prognose gekregen, dus weinig kans, maar je kan nog even afwachten, als het niet beter maar slechter wordt kan hij er inderdaad maar beter uit! Sterkte! :smt006
za, 12/01/2007 - 18:55 Permalink
myl

Beste J,

ben ook al het hele jaar bezig met 3 ontstekingen op 3 verschillende tanden/kiezen. Daarvan nu (uiteindelijk) alle 3 eruit. Jouw verhaal lijkt wel heel veel op het mijne. Ben blij dat ze er nu uit zijn, als het na de apex blijft ontsteken/rommelen kan ie er bij mij het beste uit is nu mijn stelling (dit heb ik de laatste keer gedaan en toen was ik met 3 dagen van de pijn af)
Ook kost het een hoop geld, iedere keer weer terug en naar weekend (en zelfs vakantie) tandartsen.......
zo, 12/02/2007 - 10:34 Permalink
Jbr

Bedankt voor jullie reacties. Morgen dus maar weer naar het ziekenhuis. De nieuwe pijnstillers werken overigens wel goed. Ik zie nu ook dat het gaasje steeds meer naar buiten komt...als het ware wordt het door het lichaam afgestoten.

Nog wel een vraag: gezien de prognose en pijn, is trekken wellicht de enige optie. Als dat dient te gebeuren, dan liefst zo snel mogelijk natuurlijk. Is het wel mogelijk om de kies te trekken terwijl er zo'n flinke ontsteking in mijn wang zit? Ik begin overigens wel te twijfelen of die onsteking in de wang vanuit mijn kies komt. De kies geeft namelijk geen klachten...???....trekken en dan erachter komen dat de kies niet de oorzaak is lijkt me helemaal een ramp...
zo, 12/02/2007 - 13:39 Permalink
Jbr

Vanochtend bij het ziekenhuis geweest. Ze hebben het gaasje eruit gehaald...konden ze er gewoon uitpakken (geen pijn). Daarna hebben ze gespoeld. De kaakchirurg vertelde dat er geen pus meer uitkomt en adviseerde om nog een paar dagen aan te kijken of het toch beter wordt. Ik wil natuurlijk best nog een paar dagen proberen (ben nu toch al zolang aan het klooien) maar heb toch vast op vrijdagmiddag een afspraak gemaakt om de kies te trekken. Mocht ik de komende dagen toch verbetering zien, dan zeg ik de afspraak wel af.

O ja: ik gaf bij de kaakchirurg aan dat ik nu Ibuprofen en Diclofenac slik en dat was, volgens haar, helemaal verkeerd....deze combinatie kan tot ernstige maagklachten (en zelfs perforaties) leiden. De spoedeisende hulp vertelde me juist deze samen te gebruiken om dat Diclofenac niet direct tot pijnverlichting leidt... :smt018
ma, 12/03/2007 - 14:45 Permalink
Jbr

Tsja....zo kun je het natuurlijk wel bekijken. Da's in ieder geval een positieve kijk!!

In mijn wang zit nu echt een snee (tussen de tanden en de wang in) en die wond moet ik schoonhouden door er na de maaltijd met een soort spuit lauw water, waarin zout opgelost, in te spuiten. Dat heb ik nu een paar keer gedaan en dat is toch ook wel heel erg pijnlijk. Daarnaast heb ik het gevoel dat er toch nog wel iets van pus in die wang zit. Als ik mijn wang namelijk flink opentrek, wordt de snee wat breder en zie ik toch iets witachtigs zitten. Iemand een idee wat dit kan zijn (pus?) en of dat juist goed is??
ma, 12/03/2007 - 22:37 Permalink
Spiegeltje

O ja: ik gaf bij de kaakchirurg aan dat ik nu Ibuprofen en Diclofenac slik en dat was, volgens haar, helemaal verkeerd....deze combinatie kan tot ernstige maagklachten (en zelfs perforaties) leiden. De spoedeisende hulp vertelde me juist deze samen te gebruiken om dat Diclofenac niet direct tot pijnverlichting leidt... :smt018
Ibuprofen en Diclofenac inderdaad beter niet samen gebruiken, althans niet op de maximale dosis, omdat het allebei zogeheten NSAID's zijn die inderdaad tot maagproblemen kunnen leiden. Geen reden voor paniek echter, "helemaal verkeerd" wil niet zeggen dat je door het oog van de naald bent gekropen hoor :D

!e keus is nog steeds paracetamol (nog goedkoop ook!) en alleen als dat echt niet voldoende werkt kun je dit combineren met een NSAID als ibuprofen.
ma, 12/03/2007 - 23:06 Permalink
2wortelpuntbeh…

Tsja....zo kun je het natuurlijk wel bekijken. Da's in ieder geval een positieve kijk!!

In mijn wang zit nu echt een snee (tussen de tanden en de wang in) en die wond moet ik schoonhouden door er na de maaltijd met een soort spuit lauw water, waarin zout opgelost, in te spuiten. Dat heb ik nu een paar keer gedaan en dat is toch ook wel heel erg pijnlijk. Daarnaast heb ik het gevoel dat er toch nog wel iets van pus in die wang zit. Als ik mijn wang namelijk flink opentrek, wordt de snee wat breder en zie ik toch iets witachtigs zitten. Iemand een idee wat dit kan zijn (pus?) en of dat juist goed is??


Is dat niet gewoon weefsel?
Loopt het eruit? Of ziet het alleen wit?
Kan weefsel zijn

Wanneer moet je weer terug naar de kaakchirurg?
di, 12/04/2007 - 07:54 Permalink
Jbr

Dat zou, nu je het zegt, inderdaad best gewoon weefsel kunnen zijn. Ik heb niet echt het gevoel dat er, tijdens het spuiten, echt troep uitkomt. Wel af en toe een witachtig puntje/plukje (maar dat zou dan misschien dan weefsel kunnen zijn?).

Ik heb vannacht nog wel paracetemol geslikt maar probeer deze dag even geen Diclofenac te slikken. Wil even weten of de pijn wel iets minder aan het worden is.

Heb vrijdag een voorlopige afspraak met de chirurg om de kies (indien geen verbetering) te laten trekken. Raar is wel dat de deze kies verder geen pijn doet, terwijl juist andere tanden nu heel gevoelig en pijnlijk zijn....
di, 12/04/2007 - 11:06 Permalink
Jbr

Begrijp me goed.....het laatste wat ik wil is de kies trekken. De kaakchirurg heeft echter gisteren gezegd om het nog een paar dagen aan te kijken. Dat wil ik natuurlijk best doen...maar....als er dus geen verbetering optreedt dan zal ie eruit moeten en dat wil ik dan (gezien de pijn) zo snel mogelijk. Bij de apex hebben ze al aangegeven dat er een matige prognose van de kies is. Vandaar dat ik een voorlopige afspraak heb staan op vrijdag. Beter nu een afspraak, dan vrijdag bellen en te horen krijgen dat je pas over een week terecht kunt.

Wellicht dat ik vrijdag er gewoon naar toe ga en nog twijfel wat te doen...dan kan de kaakchirurg beslissen wat we gaan doen.

Heb je (of iemand anders) nog een antwoord op mijn vraag of het normaal is dat "alles" zo'n beetje zeer doet, behalve de behandelde kies. Ook heb ik pijn aan mijn onderste voortanden (erg gevoelig allemaal)...aan de kant waar de apex is uitgevoerd. :smt017
di, 12/04/2007 - 13:14 Permalink
gioia

Hallo jbr

zelf ben ik net terug van het ziekenhuis dit keer 2 extracties.
Jouw verhaal is heel herkenbaar.
Omdat ik reuma heb slik ik diclofenac natrium retard 75 mg
ik heb vaak maximale pijnbestrijding gehad, ivm diverse apexxen en diverse endo's.
DAn neem ik dus nu ook weer de zet pillen van Paracetamol sterkte : 1000 mg
Deze combi is "goed" als je het moet vergelijken met andere combinaties.
De pijn die je hebt kan uitstralend zijn vanaf de apex .
Word je ook nog behandeld met een antibioticum?
want dat gebeurt ook vaak, althans mijn KC doet dat dan. Heb weleens 2 maal 24 uur in hetziekenhuis aan een kuur gelegen, ook ivm apex.

Je zou dus nog kunnen vragen of je een antibioticum kunt krijgen, zodat je alles op alles kunt zetten de kies te behouden. Er is geen pus meer, goed teken, maar de pijn is absoluut niet goed.
Hou vol, zegt mijn KC Dr.de R. altijd, hij is werkelijk geweldig. Ook vanmorgen weer hebben we samen dit besluit genomen. (inmiddels is dit de vierde kies in 1 jaar tijd dus..)

Houd vol, stel het direct voor, en vraag of je evt ook aan een infuusje mag, om toch de kies te redden. Ik hoop voor je dat alles goed komt en ik volg je verhaal weer verder :smt002
di, 12/04/2007 - 13:43 Permalink
Jbr

Hoi gioia,

Bedankt voor je reactie. Dus de pijn kan inderdaad helemaal uitstralen vanaf de behandelde kies naar andere zaken (kaak, wang, andere tanden).

Voor wat betreft de antibiotica: daar heb ik vorige week woensdag de laatste pil van geslikt van een kuur die net na de apex is gestart. Dus dat kan niet zomaar gelijk weer (hebben ze me verteld).

Ik hou nog een paar dagen vol en kijk dan vrijdag wel. Positief blijven denken en positief is dat ik sinds vannacht 01.00 uur (2 Finimal) geen pijnstillers meer heb genomen (en ook diclofenac natrium 100mg).
di, 12/04/2007 - 13:53 Permalink
gioia

Hallo Jbr
goed nieuws dat je pijnstilling kan miniseren.
valt niet mee he?
Uiteraard kun je meerdere kuren antibiotica achtereen geven,
ik heb in 48 uur iedere 4 uur een antibioticum infuus gekregen
om de ontstekingen in de kiezen rustig te krijgen
ik zou toch nog wel contact opnemen met je KC
en het overleggen, dat jij voelt dat het kennelijk niet weg is, en jij dus
je kies wilt houden en er alles voor over hebt.
Ik hoop dat jij net zo'n begripvolle KC hebt als ik :roll:
di, 12/04/2007 - 15:03 Permalink
Jbr

Vannacht geen pijnstilling nodig gehad! Het gaat beter....mijn wang is minder dik. De boel is nog wel supergevoelig en eten/mond opendoen is nog wel pijnlijk maar het gaat gewoon allemaal toch wat beter... :)

Ik ga vrijdag waarschijnlijk wel naar de kaakchirurg en laat haar dan wel beoordelen wat er dient te gebeuren...
wo, 12/05/2007 - 09:08 Permalink
gioia

Goed nieuws!!!
voor jou
Zelf heb ik helaas nog wel pijnstilling nodig
er straalt pijn van de onderkaak nu naar de rechter bovenkaak
dit is mogelijk , maar ik houd het goed in de gaten
want ik wil niet weer het ziekenhuis in
Gelukkig mail ik met mijn KC dus kan ik meestal direct terecht.
Er waren tijden dat ik mijn KC vaker zag dan mijn vrienden of kennissen.

Goed dat je toch langs de KC gaat vrijdag.
Hij of zij kan dan overleggen met jou , en vertel gewoon alles wat je voelt en niet voelt
Soms is het zo moeilijk, omdat pijn heel diffuus is... ik weet niet of je het herkent, maar je hebt bijv pijn in de onderkies en dan een zogenaamde " reversed" pain
( weerpijn) op de plek tegenovergesteld aan het pijngebied. Als het voor ons als patiënten al moeilijk is, is het voor een deskundige helemaal erg moeilijk te bepalen.
Zelf kijk ik deze pijn in de bovenkaak ook maar even aan.
er is mee te leven, het is niet fijn, maar stukken minder dan ik gewend ben/was

Nou ik spreek je vast nog, en anders heel veel sterkte en succes as vrijdag!!

groetjes Gioia uit de Jeneverstad
( hoewel ik het niet lust, ben meer en wijnliefhebster)
wo, 12/05/2007 - 10:32 Permalink
hello jozefien

voor allebei: Veel sterkte! Uitstraling kan, ik had een paar maanden geleden zo'n kiespijn rechts beneden, op het laatst deed de hele onderkant zeer, maar ik kon geen kies aanwijzen, opeens deed mijn snijtand rechtsboven pijn, met aantikken door het plafond, dat werd dus een wkb , kiespijn... meteen over ! :smt006
wo, 12/05/2007 - 17:13 Permalink
Jbr

Ben gisteren terug geweest bij bij de kaakchirurg. De pijn is al veel minder geworden en ook pijnstillers zijn niet meer nodig. De kaakchirurg heeft er naar gekeken, de hechtingen weggehaald en met een spuit er vocht uitgezogen om te kijken of het nog pus/onstekingsvocht zou zijn. Dat bleek er allemaal erg goed uit te zien. De kies wordt voorlopig niet getrokken!!! Heb nog wel een soort kaakpijn maar dat gaan we gewoon de komende weken bekijken.

Had een paar vragen opgeschreven en deze heeft ze beantwoord. Dat is trouwens wel een tip voor anderen: schrijf je vragen op een briefje en pak dat gewoon bij de chirurg. Vaak gaan dingen zo snel dat je vragen vergeet..

Nog wel een vraag, waar ik toevallig deze ochtend aan dacht: ze hebben mij een snee tussen mijn kiezen en mijn wang gemaakt om het vocht te laten weglopen. Deze snee begint wel dicht te gaan maar dat gaat erg langzaam (moet daar ook nog spoelen met zoutoplossing). Groeit deze wel weer helemaal goed dicht? Is toch een snee van zo'n 2,5 cm en verder niet gehecht..... :roll:
za, 12/08/2007 - 11:33 Permalink
gioia

zoals in het hele leven:
de een reageert zus en de ander zo
dat geldt zeker voor een lichaam!
gezonde mensen kunnen anders reageren dan minder gezonde mensen
ik vind het alleen waardeloos, dat geen enkele tandarts jou de keuze laat,
er wordt gewoon gevuld
en niet gevraagd: "zal ik er amalgaam in doen"( gaat wat sneller)
of composiet ( duurt iets langer .... moet soms laag voor laag worden aangebracht dacht ik )
niet iedereen wil en kan dit,
jammer genoeg
nou fijne dag iedereen :smt020
do, 12/13/2007 - 09:37 Permalink
Jbr

Hier ben ik weer.....de originele oprichter van dit topic. Zeg dat er ineens ook andere discussies hier werden gevoerd. Maakt me verder niet uit....

Afgelopen maandag heeft de tandarts de noodvulling vervangen door een echte (witte) vulling. Ik had 's nachts nog wel een raar gevoel in mijn kaak maar overdag eigenlijk helemaal geen last meer. Tot vandaag.....het voelt wat dikker aan in mijn kaak, voel dat bij het openen van de mond, en ik ben erg bang dat de kies toch weer ontstoken is geraakt. De snee in mijn wang is nu wel bijna helemaal dicht.

Als ik terug ga naar het ziekenhuis, dan zal waarschijnlijk toch de kies getrokken moeten worden en ben ik, na al die ellende, weer terug bij af :cry:

Weet iemand of een endodontoloog mij nog kan helpen? Ik heb dus wel al vier wortelkanaal behandelingen gehad bij mijn tandarts en een apex resectie bij de kaakchirurg. De kaakchirurg geeft aan dat de ontsteking meer tussen de wortels zit dan aan het einde ervan.
Wie heeft raad? :smt017
do, 12/13/2007 - 20:58 Permalink
gioia

Hoi JBR<
ja vervelend he, dat er ineens discussies tussendoor, komen die van het onderwerp helaas te ver afwijken,
maar goed, geeft niet,
ben eigenlijk geschrokken, omdat je al aangeeft vier endo's en 1 apex. Bij mij was vorige week donderdag de derde kies eruit... veel napijn en wondpijn.
Probeer morgen direct een afspraak te maken bij je KC of tandarts.
Dit kan zo niet doorgaan,
houvol!
veel sterkte namens mij, die ook weet wat het is... :wink:
do, 12/13/2007 - 21:58 Permalink
Jbr

Het is niet echt pijn wat ik heb...meer een soort gezwollen gevoel in die kaak. Denk soms ook dat het tandvlees onder die tanden wat meer gezwollen is (maar dat zou ook best een gevolg kunnen zijn van de apex (littekenweefsel?)).

Ik wacht nog even af....als ik nu naar de kaakchirurg ga dan zal die waarschijnlijk gelijk de kies gaan trekken.

Ik ben benieuwd of iemand mij nog een antwoord kan geven op de vraag of, gezien mijn 'geschiedenis', een endodontoloog nog wat zou kunnen betekenen..??...
vr, 12/14/2007 - 10:43 Permalink
gioia

JBR,
probeer een endodontoloog te bellen die bij jou in de buurt zit.
ik schreef het even verkeerd... krijg ik straks vast weer op mijn donder! hahah
Leg het nog eens rustig uit
en probeer te blijven spoelen met perio aid of Elmex voor gevoelig tandvlees. Doe dat bij voorkeur na een maaltijd ( als het je lukt te eten hoor)
als de klachten dan weggaan, heb je dat al een beetje uitgesloten dat het tandvlees of zo kan zijn.
hoop dat je nog een gerichte reactie krijgt! Ik duim voor je :smt006
vr, 12/14/2007 - 11:06 Permalink
Jbr

Hoi,

Heb vrijdag nog een endodontoloog gebeld maar kom niet verder dan de assistente. Leg mijn verhaal dan uit maar heb niet echt het gevoel dat een en ander goed begrepen wordt. Krijg ook te horen dat ik, voor een consultgesprek, een verwijzing van mijn eigen tandarts nodig heb.

De situatie is nog ongeveer hetzelfde....onder de kies (kiezen) zit een rode iets gezwollen plek. Pijnlijk als ik er op druk maar verder niet echt heel veel last of zo. Heb het gevoel dat het 's nachts iets gevoeliger is dan overdag. Ben toch bevreesd dat de ontsteking in de kies dus niet weg is en nu naar onderaan uitstraalt...

Morgen bel ik mijn tandarts. Heb aanstaande woensdag een afspraak met de mondhygieniste (gewoon halfjaarlijks regulier bezoek) en vraag of hij dan ook even kan meekijken. Lijkt me het beste op dit moment....
zo, 12/16/2007 - 12:46 Permalink
Jbr

Vanochtend weer naar de tandarts geweest. Vannacht slecht geslapen...de ontsteking wordt erger en breidt zich uit naar mijn wang.

De tandarts heeft geconstateerd dat het hele gebied onder mijn linker onder tanden onstoken is. Hij geeft aan dat de onsteking verspreid is en dat de behandelde kies er verder goed uit ziet en goed vastzit. Hij heeft het volgende voorgesteld: antibioticakuur beginnen (van 7 dagen, 500mg) en aanstaande donderdag terugkomen. Hij verwacht dat de ontsteking zich dan meer tot één plek heeft geconcentreerd en wil dan een klein sneetje maken om het eruit te kunnen laten.

Graag een mening/advies van de deskundigen/mede-forumleden.....
Wil natuurlijk de kies ook redden maar begin zo langzamerhand te geloven dat dit een gebed zonder einde is.... vooral het feit dat het vorige week maandag zo goed ging en nu toch weer onstoken is, baart me zorgen.
ma, 12/17/2007 - 09:43 Permalink
Jbr

Hoi Ikkelinnie...bedankt voor je reactie maar ik hoop dat iemand toch nog wel een advies voor me heeft.

Momenteel ben ik dus weer aan de antibiotica. Mij wang wordt weer dikker maar het zal wel een paar pillen duren voordat de antibiotica echt aanslaat. Daarnaast gebruik maar weer de Ibuprofen 600.

Het is nu overigens wel de derde keer in vrij korte tijd dat ik antibiotica krijg voorgeschreven. De vorige kuur begon op 23-11 (net na de apex) en was voor 5 dagen (15 pillen van 500mg). Nu (17-12) heb ik weer een kuur gekregen van dezelfde pillen voor 7 dagen (21 pillen van 500mg). Ik heb de tandarts gevraagd of dit wel allemaal zo snel achter elkaar kan. Hij zei van wel.......wie heeft hier nog een mening over?
ma, 12/17/2007 - 20:46 Permalink
tingobop

heel interessant topic. ik kamp ook met een verzwakte 36. en wil hem kost wat kost behouden. wist wel dat deze kies zeer belangerijk is, zoniet de belangerijkste van het hele gebit. 3 tandartsen zeggen dat die eruit moet. de endontoloog geeft ook een niet zo goede prognose op. er is een flinke ontsteking aan de wortels maar geen dikke wang ofzo. heb wel pijn. maar die zakt vaak vanzelf weer weg. pijnstillende medicijnen doen weinig tot niks.

maar hoe is het bij jou afgelopen?
ma, 05/18/2015 - 20:20 Permalink