Wortelkanaal wel of niet doen?

Author:
matsmen
Posted:
di, 01/05/2021 - 16:53
Dag allemaal,

Mijn vorige tandarts was enorm slecht, heeft mijn gebit echt mishandeld volgens mijn nieuwe tandarts. Hij heeft al haar vullingen opnieuw gedaan(had er last van en het sloot volgens hem niet goed aan).
Zij heeft ook mijn eerste wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Hier heb ik na de ingreep nog last van gehad. Wat bleek? Zij heeft 1 zenuw niet goed weggehaald.
Koud/warm eten/drinken deed zeer en voelde gevoelig aan. Ik ging bij de vervolg controle liggen op de stoel, ze sloeg écht met haar metalen instrument op mn tand om te kijken hoe ik reageerde? Vond dit echt bizar.
Heb hier al 800 euro (direct aan de toonbank) moeten pinnen. Vervolgens wilde zij mij weer geld doorberekenen voor advies toen ik weer last kreeg van mijn wortelkanaal tand.
Ik heb dit niet geaccepteerd en werd geïrriteerd, zij verpest mijn tand en ik mag daarna nog meer betalen??

Enfin, nu heb ik soms nog last van mn tand en dit aangegeven bij mijn huidige tandarts. Nu is de revisie 900 euro en vind dit echt niet normaal veel geld. Ik twijfel om mijn tand te laten trekken om de kosten te drukken. Verder zou ik graag willen weten als ik dan WEL mijn wortelkanaaltand laat trekken of dit gevaarlijker is dan een tand zonder wortelkanaal.

Ik ben 25 jaar, man, gaat op mijn heb geen geweldig gebit(toen ik klein was een heel verkeerd antibioticum gekregen in het buitenland) dus ik wil het geld van mijn zorgverzekering liever spenderen aan opkomende gaatjes etc.

Stel jullie reacties zeer op prijs, weet niet wat wijsheid is.

Vragen? Stel ze gerust.
Attach
Lela Dental Team

Beste Matsmen,

Vervelend om te horen dat u een negatieve ervaring heeft gehad bij uw voormalige tandarts.

De kies die het betreft, netjes door u aangegeven in het plaatje, heeft een belangrijke kauwfunctie in de mond. Het trekken van deze kies kan op den duur leiden tot een andere positie van de tand (bijv. rotatie) die in de onderkaak er tegenover ligt. Om dit te voorkomen, kan de tandarts het gat dat na het trekken van de kies ontstaat, ‘opvullen’ met behulp van een implantaat of kan er gekozen worden om een brug te maken. Echter, dit soort behandelingen brengen ook hoge kosten met zich mee.

Bij uw kies is de wortelkanaalbehandeling verkeerd uitgevoerd, waardoor uw huidige tandarts tot het besluit komt een revisie te doen. Hiervoor heeft de tandarts een aantal testen uitgevoerd die tot de standaard procedure behoren. Het tikken op de tand met een metalen instrument is daar ook in inbegrepen. Dat neemt niet weg dat u dit als vervelend kunt ervaren.

Mijn advies is om samen met uw tandarts de afweging te maken, waarbij ook de staat van het rest van uw gebit in acht wordt genomen.
za, 02/13/2021 - 23:47 Permalink
Janneke2001

Ik zou echt gaan voor een herbehandeling als ze dat adviseren. Er gaat niks boven je eigen tanden. Ik heb over 1,5 week ook een herbehandeling. Ik laat het doen bij een specialist in herbehandelingen. Mijn eigen tandarts kan van alles, maar die doet liever niet zelf een herbehandeling. Bij mij waren de kanalen blijkbaar nooit helemaal gevuld bij de 1e wortelkanaalbehandeling (door verhuizing van tandarts gewisseld) en nu na10 jaar begint de kies te zeuren. Hier ook circa 900 euro. Het is ook een aardige klus dat ze ermee bezig zijn. Het is een hoop geld, maar lopen met een gat in je mond is ook echt niks en kan nadelige gevolgen hebben. Ik heb 2 kiezen vorig jaar moeten laten trekken door een wortelbreuk, maar geloof me ik moet daardoor een brug en een implantaat en dat is echt bij elkaar veel geld voor die kiesjes. Ik ben nu nog aan het beugelen dus reken maar uit wat ik aan kosten kwijt ben.....
zo, 02/14/2021 - 20:12 Permalink
matsmen

Bedankt voor jullie fijne reacties. Ik had al besloten om de wortelkanaal wel uit te laten voeren, het leek mij verstandig om zo lang mogelijk mijn eigen tanden te behouden.
Mijn tandarts aan westeinde heeft echt fantastisch werk afgeleverd. De behandeling moest in 2 keer gebeuren, omdat ik ook nog een gaatje bij die wortelkanaal tand had.

Ik kan iedereen aanraden(als je een goede tandarts hebt) om de behandeling uit te laten voeren. Heb na behandelingen geen eens paracetamol hoeven te gebruiken.

Tip: Als je twijfels heb bij je tandarts, ga op zoek naar een nieuwe! Ik ben nu de beste van NL tegen gekomen ;p
ma, 02/15/2021 - 09:02 Permalink