Wortelkanaal 10 jaar elende, gebroken wortel + rest vijltje

Author:
suzanna_at
Posted:
wo, 05/19/2010 - 00:28
Bij de wortelkanaalbehandeling (10 jaar geleden) is tijdens het de procedure een boortje afgebroken en achtergebleven. Mijn kies was erg lastig vertelde de tandarts. Hij had al 10 boortjes gebruikt voor mijn kies en nu was er 1 afgebroken. Hij heeft maar 3 kanalen kunnen schoonmaken en de vierde was te lastig (daar zit nu dus een boortje in).

Volgens de tandarts hoeft dit stukje naald niet verwijderd te worden en kon geen kwaad. De kies is al 10 jaar iets gevoelig (naar mijn idee omdat de zenuw er nog inzit). Nu is naar mijn idee de wittevulling naar binnen gezakt. Ik heb vreselijke pijn!!

Mijn nieuwe tandarts heeft deze kies afgeslepen in de hoop dat de pijn zou verdwijnen. Op deze manier zou de kies geen contact meer maken met de bovenkiezen. Dit heeft niet geholpen. Mijn tandarts vertelde mij dat wellicht op de foto te zien was dat de wortel gebroken is. Ik weet niet of het de kies is met boortje erin. Helaas kan mijn tandarts alleen 2D foto's maken en geen 3D foto's, dus hij wist het niet zeker.

Mijn tandarts stelt nu aan mij voor om de kies te trekken want een kroon zetten heeft geen zin. Een implantaat zetten leek hem ook niet handig. Een brug zetten kon niet. Ik moet echt weten wat ik moet doen want ik leef al een hele week op pijnstillers en kan niet goed eten.

Mijn vraag is: hoe kan ik ervoor zorgen dat ik toch deze kies kan behouden. Dit is namelijk de kies waarmee ik altijd kauw. Ik wil hem echt niet missen. Welke mogelijkheden zijn er .... Is er nog hoop?
inge83

Een implantaat 'niet zijn ding??'

Sorry hoor, maar ik mag aannemen dat tandartsen gewoon een examen moeten afleggen rondom het zetten van implantaten tijdens hun studie, en als hij het niet kan dan kun je beter een andere tandarts zoeken. Erg rare reactie vind ik dit. Als het om een kauwkies gaat lijkt het me niet prettig om daar een groot gat te hebben zitten, afgezien van het estetische aspect.

Ik zit min of meer met hetzelfde (ook 10 jaar geleden WKB gehad, vijltje achtergebleven, geprobeerd eruit te halen bij endodontoloog; niet gelukt maar wel 4e kanaal gevonden en schoongemaakt. De kies is nu stabiel maar wie weet hoe lang dat duurt). Maar mijn tandarts heeft me laatst nog duidelijk gemaakt dat het echt nog geen einde verhaal is voor deze kies en dat er naast een herhalings-WKB zelfs nog een apexresectie kan worden uitgevoerd. Ik begrijp dat uw verhaal en kies heel anders zit, maar ik vind dit een beetje voorbarig klinken.
wo, 05/19/2010 - 21:25 Permalink
hermina

Een implantaat 'niet zijn ding??'

Sorry hoor, maar ik mag aannemen dat tandartsen gewoon een examen moeten afleggen rondom het zetten van implantaten tijdens hun studie, en als hij het niet kan dan kun je beter een andere tandarts zoeken. Erg rare reactie vind ik dit.
Het zetten van implantaten zit niet in het basispakket van de tandarts, daar is een aanvullende opleiding voor nodig. De gemiddelde tandarts doet het niet zelf, en daar zou ik echt geen andere tandarts voor zoeken. Als een implantaat aan de orde is kan gewoon worden doorverwezen naar een tandarts-implantoloog.
Het feit dat de tandarts het meteen van de hand wijst lijkt me overigens ook niet kunnen, en ik vraag me af wat hij bedoelt met "het is niet zijn ding".
wo, 05/19/2010 - 22:26 Permalink
suzanna_at

Het is niet 'zijn ding' omdat hij dit nooit doet. Daarom kan hij mij ook niet helpen. Wel zo eerlijk dat hij mij dit verteld, toch?!
Verder vind ik het een prima tandarts. Alleen wil ik niet leven met het idee dat ik een kies moet missen omdat wellicht de kies bij de wortel gespleten is. Er MOET toch een andere oplossing zijn? Het is ook niet te zien op een 2D plaatje. Ik zou willen dat er 3D foto's gemaakt konden worden.

Inmiddels heb ik gesproken met een tandarts die wel implantaten kan plaatsen. Helaas als ik een 'second opinion' bij hem aanvraag dan mag hij me later niet behandelen. Dit heeft te maken dat ze geen clienten van een collega-tandarts willen afpakken.

Tja, ik moet dus beslissen of ik naar hun overstap of dat ik de kies laat trekken door mijn tandarts en vraag of hij een verwijzing wilt geven voor een implantaat. Maar toch ...... is er geen andere oplossing dat jullie weten??

Ik leef nu al 1 1/2 week op een cocktail van 2 a 4 x per dag 400gr ibuprofen met 1000mg paracetamol. Er moet toch een goede oplossing te vinden zijn?!!!
wo, 05/19/2010 - 22:27 Permalink
inge83

Een implantaat 'niet zijn ding??'

Sorry hoor, maar ik mag aannemen dat tandartsen gewoon een examen moeten afleggen rondom het zetten van implantaten tijdens hun studie, en als hij het niet kan dan kun je beter een andere tandarts zoeken. Erg rare reactie vind ik dit.
Het zetten van implantaten zit niet in het basispakket van de tandarts, daar is een aanvullende opleiding voor nodig. De gemiddelde tandarts doet het niet zelf, en daar zou ik echt geen andere tandarts voor zoeken. Als een implantaat aan de orde is kan gewoon worden doorverwezen naar een tandarts-implantoloog.
Het feit dat de tandarts het meteen van de hand wijst lijkt me overigens ook niet kunnen, en ik vraag me af wat hij bedoelt met "het is niet zijn ding".


Maar dan nog, dat is toch geen reden om je patient dan maar achter te laten met een gat in zijn mond? Dan zeg je toch; 'je kan een implantaat laten zetten' en dan geef je een naam van een ziekenhuis of een kliniek waar dit wel mogelijk is. Een huisarts zegt tegen iemand met een longontsteking toch ook niet: 'ik kan je zelf niet behandelen dus het is beter als je thuis af gaat wachten'... ? Die stuurt iemand toch ook gewoon door naar een specialist?

En inderdaad; het feit dat hij zo snel een kies afschrijft lijkt me niet een blijk van goede tandheelkunde. Een tandarts moet er in principe eerst alles aan doen (of laten doen) om een kies te behouden, ookal kan je zonder deze kies eten (alhoewel ik me niet kan voorstellen dat het prettig eten is als je uberhaupt ergens een kies mist, mits het een verstandskies is).
do, 05/20/2010 - 19:47 Permalink
suzanna_at

Ik verga inmiddels niet meer van de pijn. Ik kan nu heel voorzichtig aan de zijkanten van mijn kies poetsen.
De pijn trekt wel naar mijn onderkaak, bovenkaak, keel en oor maar de pijn went een beetje denk ik :cry:

Volgende week kan ik voor een second opinion bij een andere tandarts terecht. Tja, dat komt dus door deze rare vakantie periode.
Ik ga proberen om het vol te houden om op de ibuprofen het weekend en de pinksterdagen door te komen.
Mocht ik het niet kunnen volhouden dan werd mij geadviseerd om de tandartscentrale te bellen.
IK DOE ALLES OM ER MAAR VOOR TE ZORGEN DAT IK MIJN KIES KAN BEHOUDEN.

Inmiddels heb ik ook begrepen dat er wellicht een mogelijkheid is om via mijn kaak de gebroken wortel te kunnen verwijderen.
Dat zou betekenen dat ik mijn kies zou kunnen houden. Ik heb goede moed, maar het nog even afwachten of dat inderdaad kan.

Morgen even een paar doosjes ibu aanschaffen .......
op naar het weekend ...... heerlijk ..... cocktails van ibuprofen en paracetamol :lol:
do, 05/20/2010 - 20:44 Permalink
suzanna_at

Ik heb een pijnvrij weekend gehad. Geen probleem gehad met mijn kies.
Dus geen pijnstillers nodig gehad. Jippie, ik heb goede hoop........ ik had goede hoop, want ....

Ondertussen heb ik een second opinion gehad. Er is een foto genomen.
Helaas was het niet goed te zien op de 2D foto of de wortel was gebroken.
Er zat wel een bobbeltje op mijn tandvlees naast de kies.
Dit zou te maken kunnen hebben met een ontsteking of een ontsteking die ik had gehad
Enfin, ik voelde het niet, want ik heb geen pijn meer

Eindconclusie ..... de kies moet er toch uit. :smt013 Echt heeeeel erg balen!!!
Later kan er misschien wel een implantaat in worden gezet (moet wel met
een verwijsbrief van mijn tandarts).

Ik heb maar meteen een afspraak gemaakt met mijn eigen tandarts
HELP,.................. ik zie er enorm tegen op!!!!
Ik zal proberen te vragen voor een verwijsbrief voor een implantaat (durf ik
eigenlijk niet te vragen, stom he).
wo, 05/26/2010 - 15:24 Permalink