Wortel kanaal onstoken tot gevolg dik tandvlees + wang.

Author:
Sleipnir
Posted:
zo, 03/25/2007 - 17:00
Goeie middag allen.

Ik heb al 4 dagen last van mijn kies rechts achter (geen verstands kies). Uiteraard heb ik dezen 4 dagen geen oog dicht kunnen doen, deze laatste dag werd mijn wang plots dikker, ook groeide mijn tandvlees mee wat toch erg veel pijn doet. Nu voel ik mijn kiespijn niet meer maar is mijn tandvlees veel gevoeliger. Dus ik had een afspraak gemaakt bij de weekend tandars, die had een foto gemaakt en zei dat mijn wortel onstoken is, en dat is tot een 'explosie' uitgebroken waardoor alles dik word. Ik heb anti biotica mee gekregen dat Amoxicilline Alpharma heet maar mij is niet duidelijk verteld hoe lang deze zwelling aan zou kunnen houden, wie kan mij hiermee helpen om toch een gerust stelling te krijgen? Alvast bedankt. Groetjes.
Irfan

Beste Sleipnir,

Een zwelling t.g.v. een wortelpuntontsteking kan men TIJDELIJK behandelen met een antibioticum. Meestal verdwijnt de zwelling na 3 dagen. Echter is de oorzaak hiermee niet weggenomen. Als de weekendtandarts sprak van een wortelpuntontsteking die nu een dergelijke zwelling geeft, moet er een behandeling plaatvinden om de oorzaak weg te nemen. Dit kan middels een wortelkanaalbehandeling of verwijdering van de kies. Ik zou een afspraak maken bij uw tandarts komende weken voor een definitieve behandeling.

Succes en groet Irfan

PS vergeet u niet de antibioticumkuur af te maken, ook al is de zwelling verdwenen...
zo, 03/25/2007 - 18:56 Permalink
dj

Vergeet je niet de apexresectie als mogelijkheid?

Nietsdoen is vaak ook een behandeloptie, alhoewel dit nou niet speciaal een optie is die erop is gericht de oorzaak weg te nemen inderdaad. Dan kies je ervoor de ontsteking (die dan liefst klein is en slechts af en toe opvlamt maar die in wezen vaak wel chronisch is) te laten zitten. Het, euhm, "taktiel stimuleren" van de bloedcirculutie bij die dan dus vaak blijvende onsteking wordt vaak ook als gunstig gezien. Dit kan door het zachtjes poetsen, interdentaal reinigen of met de vinger masseren van de ontsteking. De laatste manier, gewoon wat masseren, is een techniek die weinig wordt genoemd (ook door tandartsen).
zo, 03/25/2007 - 19:12 Permalink
Irfan

Patient beschrijft een zwelling van de kaak, dat betekent dat de ontsteking niet is blijven zitten, maar aan het doorbreken is. Er is in dit geval absoluut geen evenwicht tussen infectie en lichaam, dus de oorzaak moet hier wel degelijk weggenomen worden.

Een apexresectie wordt pas gedaan na de HERendo, of in speciale gevallen na de eerste en moet gezien worden als een laatste redmiddel. De kans van slagen ligt rond de 60%, prognoses van wortelkanaalbehandelingen en herbehandelingen veel hoger. Een apexresectie zonder dat er eerst een wortelkanaalbehandeling gedaan is, is dweilen met de kraan open en is hier contra-geindiceerd.

Een ontsteking die per toeval is waargenomen op een rontgenfoto, die geen klachten geeft, daarvan kun je afvragen of die behandeling nodig hebben, maar dat is hier niet aan de orde. Patient dient zich hier te laten behandelen om de oorzaak weg te nemen om te voorkomen dat de zwelling terugkomt.

Groet Irfan
zo, 03/25/2007 - 20:33 Permalink
dj

Ik snap je gedachtengang (denk ik) maar weten we zeker dat er nog geen endo's waren geweest? Affijn bedankt voor je reaktie in ieder geval!
zo, 03/25/2007 - 20:56 Permalink
Sleipnir

Bedankt voor de antwoorden. Ik ga zo maar beneden op de bank slapen (zittend) ken niet liggen want dan word de druk op mijn mond alleen maar groter. Ik hoop dat het over een aantal dagen weg is en dat ik geholpen kan worden want trek het echt niet meer.
zo, 03/25/2007 - 23:50 Permalink
dj

Tjees..

Is die zwelling nou veel groter geworden sinds zaterdag of zag dat er toen al ongeveer zo uit?

Het is zeker een optie om een dokter/tandarts/kaakchirurg te bezoeken. Sterker nog, ik denk eigenlijk dat dat nodig is, vraag is alleen op welke termijn. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat het eigenlijk zo snel mogelijk zo moeten. Ik persoonlijk zou op de minuut dat de praktijk open gaat bij mijn tandarts aan de lijn hangen. Misschien dat er een reden is om de AB nog wat meer te laten aanslaan ofzo maar dat zou ik dan wel van mijn tandarts willen horen.

Tja ik ben ook maar een leek hoor maar ik denk niet dat er voor het verkeerde antibioticum is gekozen maar dat van antiobitica niet verwacht kan worden dat een dergelijke grote ontsteking adequaat wordt bestreden. Het lijkt mij dat er een abces zit dat je moet draineren (lek moet prikken). Stop in geen geval met die antibioticakuur trouwens.
ma, 03/26/2007 - 06:34 Permalink
Sleipnir

Hij is toegenomen, onder mijn oog is het dikker geworden. 8 uur kan ik de tandarts bellen dat doe ik dus gelijk! Bedankt :)
ma, 03/26/2007 - 06:49 Permalink
Sleipnir

Ik ben naar de tandarts geweest. Ze hebben de zenuuw verwijderd dus de druk is er al goed vanaf, op naar de genezing van die zwelling! Ik ging bijna van me stokje op die stoel wat deed dat zeer zeg, de verdoving werkte niet goed.
ma, 03/26/2007 - 10:20 Permalink
EJ

Het kan zijn dat door de ontsteking de verdoving niet goed werkt. Een ontsteking is zuur en de verdoving is basisch. Die twee heffen elkaar dus op. Dus soms kan het niet anders hoe vervelend dat ook is.

In ieder geval veel succes met het herstel
ma, 03/26/2007 - 11:27 Permalink
Sleipnir

Het kan zijn dat door de ontsteking de verdoving niet goed werkt. Een ontsteking is zuur en de verdoving is basisch. Die twee heffen elkaar dus op. Dus soms kan het niet anders hoe vervelend dat ook is.

In ieder geval veel succes met het herstel


Ja dat klopt inderdaad. Ik heb 2 keer eerder een WKB gehad, daarvan heb ik niets gevoeld. Deze was toch het ergste en hoop dit ook niet meer mee te hoeven maken, dus ik doe me best om zo snel mogenlijk bij de tandarts te zijn voordat een dergelijke (andere) kies hetzelfde doet, dit raad ik tevens iedereen aan, want het is geen pretje. Bedankt voor de beterschap! :smt023
ma, 03/26/2007 - 13:29 Permalink
dj

Basisrichtlijnen zijn ongeveer:

- Bij pijn bellen. Je hoeft natuurlijk niet bij echt ieder pijnscheutje acuut aan de telefoon te hangen maar bij aanhoudende pijn of serieuze pijn, bellen.
- Bij pijn die zodanig is dat je moeite ondervindt met werken of slapen of je normale dagelijkse leven: dezelfde dag bellen. In jouw geval was dat dus vorige week woensdag (of al eerder).

Maar wat was er nou zaterdag over vervolgbehandelingen gezegd?
ma, 03/26/2007 - 16:39 Permalink
Sleipnir

Maar wat was er nou zaterdag over vervolgbehandelingen gezegd?


Het was op een zondag. Deze man gaf mij een Antibioticum mee, nouja een recept. Deze moest ik in nemen tot de zwelling afnam, dan pas konden ze iets doen in mijn mond. Maar mijn eigen tandarts heeft ondanks de zwelling toch mijn zenuw verwijderd.
ma, 03/26/2007 - 17:16 Permalink
dj

Eeeuh ok zondag dan :). Hij heeft dus niet gezegd "maandag je eigen tandarts bellen om een afspraak te maken? o.i.d." ? Dat lijkt me niet goed namelijk. Misschien heeft de tandarts de verdoofbaarheid willen bevorderen door de zwelling door AB te doen afnemen maar nu heeft dat dus averechts uitgepakt. Ik heb het vermoeden dat dat wel een beetje voorspelbaar was eigenlijk.

Maar mijn eigen tandarts heeft ondanks de zwelling toch mijn zenuw verwijderd.

Vanwege de zwelling denk ik zo. Affijn, snuffel maar eens rond op de hoofpagina van de site en de woordenlijst van het forum bovenaan als je er wat meer van wilt weten. Zijn er nu wel vervolgafspreken gemaakt?
ma, 03/26/2007 - 17:34 Permalink
Sleipnir

Eeeuh ok zondag dan . Hij heeft dus niet gezegd "maandag je eigen tandarts bellen om een afspraak te maken? o.i.d." ? Dat lijkt me niet goed namelijk. Misschien heeft de tandarts de verdoofbaarheid willen bevorderen door de zwelling door AB te doen afnemen maar nu heeft dat dus averechts uitgepakt. Ik heb het vermoeden dat dat wel een beetje voorspelbaar was eigenlijk.


Haha. Ik vroeg aan deze man of het een optie was om mijn eigen tandarts te bellen en hij zei: je kan het doen maar of die je helpt weet ik niet, anders had ik het nu ook wel voor je gedaan.


Vanwege de zwelling denk ik zo. Affijn, snuffel maar eens rond op de hoofpagina van de site en de woordenlijst van het forum bovenaan als je er wat meer van wilt weten. Zijn er nu wel vervolgafspreken gemaakt?


Ik zal eens rond snuffelen, bedankt. Er zijn 2 vervolg afspraken gemaakt 1 op 8 mei en 1 op 16 mei, ik vind dit alleen behoorlijk lang duren.
ma, 03/26/2007 - 17:56 Permalink
Sleipnir

Uiteindelijk gaat het al wat beter, mijn wang is een heel stuk minder. Enkelt me oog zit voor de helft dicht en mijn tandvlees is erg opgezwollen, hoort dit?
di, 03/27/2007 - 11:37 Permalink
dj

Hmm geen antwoord dan waag ik maar weer een poging.

hoort dit?

Ik weet het niet zeker maar ik denk het wel. Bij echte twijfel weer bellen! Wat ik denk dat wel een zou kunnen zijn gebeurd is het volgende:
Op een moment is er, door welke oorzaak dan ook, een ontsteking ontstaan, waarschijnlijk in het wortelkanaal. Bij die ontsteking ontstaat pus en dat alles baant zich een weg naar buiten, via de wortelpunt. Daar ontstaat dan een holte gevult met pus met daarin oa bacterieën, een abces. Dat veroorzaakt een zwelling en pijn natuurlijk.
Dat abces is bij jou toch flink groot geworden. Op een gegeven moment komt daar zoveel druk op dat er ook scheuren ontstaan in het weefsel. Dat gescheurde weefsel komt dan met de pus en bacterieën in aanraking en die wondjes gaan daardoor op zich ook weer ontsteken. Dat nieuw ontstekingsweefsel gaat ook vaak weer zwellen denk ik.

Dus omdat hij bij jou zo groot was heb je ook een stuk ontsteking wat niet direct genezen is, en daarom nog "nazwelt". Nu de oorzaak weg is genomen heb je goeie kans dat het beter gaat, maar het zal wel even tijd nodig hebben. Maar ik denk zo dat je al van een hoop pijn af bent of niet?
wo, 03/28/2007 - 12:20 Permalink
Sleipnir

Dankje DJ :).

Maar ik denk zo dat je al van een hoop pijn af bent of niet?


Ik heb vrijwel geen pijn meer :) dus dat is in iedergeval een pluspunt. Ik had mijn tandarts vanmorgen al gebeld en die zei dat ik het nog even aan moest kijken tot het minder zou worden, dus ben benieuwd.
wo, 03/28/2007 - 14:22 Permalink