WKB voor de tweede keer?

Author:
touhami
Posted:
ma, 04/07/2008 - 15:12
Ik ben vandaag langs de kaakchirurg gegaan voor een consult, ik heb een ontsteking onder een kroon waar 3 jaar geleden al een WKB is gedaan . volgens de kaakchirurg is het beter om de WKB nog een keer te laten doen.
Hoeveel kans van slagen heeft het? en wat zijn de ksten ongeveer?
ik hoor het wel
alvastbedankt adda
Spiegeltje

Hoeveel kans van slagen heeft het?

Uit het feit dat de kaakchirurg zegt dat een herbehandeling de voorkeur verdient mag je afleiden dat de prognose daarvan in jouw specifieke geval beter is dan een apexresectie die de kaakchirurg doet. In het algemeen is dat trouwens ook zo. De slagingspercentage van een wkb hangt nogal sterk af van het onderzoek en definitiekwesties over wanneer is zoiets geslaagd? Ik ben percentages tegengekomen van 50 tot 96 %. Bij een herbehandeling kunnen echter andere percentages gelden.

Als de tandarts vindt dat een bepaalde herbehandeling "boven zijn pet gaat" (de tandarts die zijn eigen beperkingen kent en daarnaar handelt is géén slechte tandarts!) kan hij doorverwijzen naar een tandarts-endodontoloog of zelfs een ervaren collega op dit punt die wellicht kan beschikken over een behandelmicroscoop (een dikke pré bij een lastige wkb).

De kosten van een wortelkanaalbehandeling kunnen sterk varieren. Een herbehandeling is ook duurder. Als het om een meerkanalig element gaat zie ik hier op het forum regelmatig bedragen van ruim 300 euro passeren. Pin me er niet op vast. De endodontoloog hanteert dezelfde tarieven als de gewone tandarts maar er zijn wel wat bijkomende kosten (zoals de behandelmicroscoop) dus die is zeker niet goedkoper.

Wat hiervan ook moge zijn, veel keus heb je eigenlijk niet want niet behandelen zal kunnen leiden tot verlies van het element en dan ben je verder van huis.
ma, 04/07/2008 - 21:30 Permalink
touhami

bedankt voor je snellen antwoord,
Ik heb een afspraak bij de tandarts-endodontoloog en dat is pas begin mei, volgens mjn tandarts bestaat de kans dat de kies/kroon alsnog eruit moet , hij ziet een vreemde plek op de foto, hij zei dat de vorige WKB niet goed is gedaan en dat ze tijdens de vorige WKB te diep zijn gegaan , ik weet niet precies wat hij bedoeld , hij had het ook over de pulpa wat beschadigd is of zo.
do, 04/10/2008 - 20:04 Permalink
vV

hij ziet een vreemde plek op de foto, hij zei dat de vorige WKB niet goed is gedaan en dat ze tijdens de vorige WKB te diep zijn gegaan
Wel fijn voor je dat de tandarts zelf al aangeeft dat er te diep is geboord. Vraag me dan wel af wie er opdraait voor de bijkomende behandelingskosten.
Er wordt nergens gezegd dat er te diep geboord is, wel dat ze bij de WKB te diep gegaan zijn (en dat betreft, goed lezende , een andere behandelaar). Zijn 2 essentieel verschillende zaken. Kan bv sprake zijn van een zogenaamde open apex (niemand verwijtbaar overigens) waardoor per ongeluk de kanaalvulling te ver zit..
vr, 04/11/2008 - 09:35 Permalink
touhami

hij ziet een vreemde plek op de foto, hij zei dat de vorige WKB niet goed is gedaan en dat ze tijdens de vorige WKB te diep zijn gegaan
Wel fijn voor je dat de tandarts zelf al aangeeft dat er te diep is geboord. Vraag me dan wel af wie er opdraait voor de bijkomende behandelingskosten.
Er wordt nergens gezegd dat er te diep geboord is, wel dat ze bij de WKB te diep gegaan zijn (en dat betreft, goed lezende , een andere behandelaar). Zijn 2 essentieel verschillende zaken. Kan bv sprake zijn van een zogenaamde open apex (niemand verwijtbaar overigens) waardoor per ongeluk de kanaalvulling te ver zit..

wat is in mijn geval het beste?
apex of een herbahandeling van WKB?
zoals je weet is de wachttijd voor beiden heel lang, dus ik heb voor beide een afspraak gemaakt, omadat nog twijfel over wat het beste is voor mij.
voor een apex staat de afspraak op 2 mei geplant ,en voor de eventuele wkb op 7 mei, wie kan ik beter afzeggen?
ik hoor graag van u?
vr, 04/11/2008 - 13:26 Permalink
vV

indien herbehandeling mogelijk is (en dan bedoel ik dus met goede kans van slagen), heeft herbehandeling mijn voorkeur. Punt is, dat ik dat zo zonder foto etc niet kan beoordelen, daarvoor moet u dus op het oordeel van anderen die die info wel hebben vertrouwen.
vr, 04/11/2008 - 14:15 Permalink
Spiegeltje

Uit het verhaal begrijp ik dat zelfs de kaakchirurg, die u ook heeft gezien, de voorkeur geeft aan een herbehandeling boven zijn specialiteit, de apexrsectie. Dus waarom nog twijfelen? Ga eerst naar de endodontoloog zou ik zeggen. Dan heb je zijn oordeel erbij, pas als een herbehandeling niet mogelijk is (kan de endodontoloog vaak beter beoordelen dan de kaakchirurg) komt de apexresectie weer in beeld. Kaakchirurgen hebben niet zulke lange wachtlijsten.
vr, 04/11/2008 - 20:52 Permalink
touhami

gisteren weer terug naar de kaakchirurg, weer een foto gemaakt , en op de foto is duidijk te zien dat de vorige WKB niet goed is uigevoerd, een kanaal is wel goed gedaan , maar de andere hebben ze gemist en zijn door mijn kies heen gegaan en tussen de wortels in zit de ontsteking , in het kaakbot dus.
de kaakchirurg zegt dat hier niets meer aan te doen is, ik heb nog een afspraak lopen bij de Endodontoloog lopen op 7 mei , moet ik eerst afwachten wat hij gaat zeggen of moet de kies er gewoon ui?
ik hoor het wel.
di, 04/15/2008 - 13:12 Permalink
vV

voor herstel van perforaties bestaan tegenwoordig goede middelen. Waarbij d eprognose meen ik beter is wanneer het gelijk op moment van perforeren gedaan wordt. Een en ander is een afweging. Ik ben er zelf niet zo`n voorstander van kost wat het kost alles te willen behouden. Jammer dat het zo loopt, maar gezien bovenstaand verhaal, en de voorgeschiedenis, en de kosten van de endodontollog, waarbij succes dus niet gegarandeerd is, zou ik zeker trekken en na herstel van de wond een brug overwegen. Voor de lange termijn zeer waarschijnlijk de betere optie. Niet alleen naar die ene kies kijken, maar naar het hele plaatje, het hele gebit dus.
di, 04/15/2008 - 15:21 Permalink
touhami

Het is bijna zover, volgende week woesndag moet ik naar de endodontoloog voor een eventuele herbehandeling WKB, bij de consult vorige week is mij verteld na het zien van foto's dat de kroon eerst eraf moet om te kunnen beoordelen of deze kies nog gered kan worden of niet. de ontsteking zit tussen de wortels in in het kaakbot , maar ondertussen loop ik al wekenlang met pijn in mijn kaak, en ik slik soms pijnstillers tegen pijn, en de pijn is de laaste dagen ondraaglijk geworden, wat moet ik nou doen? wachten tot woensdag of gewoon eruit laten trekken?
zijn er nog mogelijkheden om deze kies (36) te redden?
reacties zijn van harte welkom.
za, 05/03/2008 - 14:02 Permalink
touhami

Ja hoor :oops: :oops: heel pijnlijk de kroon inclusief kies is eruit na 6 weken ellende ik kan wel janken, omdat het gaat om element 36 , maar goed het leven gaat door ik moet nu verder denken aan een brug of een implantaat.
hoelang kan het duren om iets aan dat grote gat te doen ?, het is geen gezicht :smt018 :smt018
wo, 05/07/2008 - 16:00 Permalink