WKB en na 1 maand nog onhoudbare pijn

Author:
lisatje
Posted:
do, 12/28/2006 - 08:38
Een hele nacht zit ik al wakker, hopend dat de pijnstillers of antibiotica hun werk zullen doen. Onhoudbare pijn. Eten? daar kan ik niet eens aan denken, mijn tand is zo gevoelig dat hij aanhoudend, zonder dat ik er aan kom of wat dan ook, bonkt in mijn hoofd. Een kloppend gevoel. Tot gisteren was het ook nog bij koude, maar liever pijn bij koude dan dit.
Nochtans is deze tand verleden maand ontzenuwd of beter heeft hij een WKB gehad. Is dit nog normaal en wat kan ik doen om dit draaglijk te maken? Tandarts? Mijn tandarts geeft me telkens een nieuw voorschrift antibiotica. Hoe lang kan dit duren want dit is echt geen leefbare pijn meer... en maak me dus ernstige zorgen. Ik zou hem zo uit mijn mond trekken, als die pijn maar even ophield.
mecánico para …

Nee, dit is niet normaal. Als de zenuw eruit is.......ervanuit gaand dat dat helemaal gelukt is en de wortel is gevuld......de hele wortelkanaalbehandleing achter de rug dus, dan heb je hooguit een periode van 2-3 dagen nabezwaren. Kan een pietsie langer duren als je niet helemaal gezond bent ivm achter blijven van je weerstand dan dus.

Maar een oplossing in herhaald AB kuren is niet verstandig, sterker, het doet niets anders dan de ontsteking afkapselen en dan ontstaat er een abces van heb ik jouw daar. Nog afgezien van de resistenti edi eje opbouwen gaat.

Wat je zo beschrijft is een abces dan wel chronische ontsteking die onder het botvlies, ondanks de benahandeling die gedaan is, een eigen leven is gaan leiden. Toch eens vragen of dat niet zou kunnen.
Als je je vinger op de plek zet waar die kies zit, zit daar dan een bobbeltje of doet het gewoon alleen zeer?
do, 12/28/2006 - 10:01 Permalink
lisatje

een bobbeltje voel ik nog niet, maar ik kan mijn tand amper aanraken. nu ja ik kan dat wel doen, maar ik maak dan een sprong tot aan t plafond.

Het is ineens ook zo geëscaleerd, daarvoor was het sluimerend, maar nu niet te harden. pijnstillers ofzo helpen niet, verzachten zelfs niet een beetje.
do, 12/28/2006 - 10:28 Permalink
mecánico para …

bel die tandarts danmaar op en vraag of het niet opnieuw open kan (zou zomaar kunnen dat het pas halverwege de behandeling blijkt te zijn).
Of de waarnemer bellen natuurlijk.
do, 12/28/2006 - 10:30 Permalink
lisatje

de hele wortelbehandeling is nog niet achter de rug, er zit nog maar een voorlopige vulling in. De tandarts wacht om de kies definitief te vullen tot ik geen pijn meer heb, maar waarop wacht ie? want de pijn wordt alleen erger. Dus snap ik niet zo goed.
Zal de zenuw vanzelf afsterven (na de behandeling met de vijltjes en er produkt in gespoten te hebben) en dan niet meer pijn doen?

Mij lijkt zo'n pijn niet normaal, alleen weet ik niet wat te doen.

alvast bedankt
do, 12/28/2006 - 11:05 Permalink
mecánico para …

als zich er rond de wortelpunt een grote berg smurriepurrie zit kan het soms slim zijn dit door de tand af te voeren, gewoon, tand open maken, en lekker de druk eraf laten. Beetje smerig lijkt het maar als je zo'n kies open maakt, een keertje lekker schoon vijl en de prut je tegemoed komt in die kanaaltjes.......dan zet je de patient lekker een uurtje in de wachtkamer, je neemt een bekertje water en drinkt eens wat, ondertussen lekker zuigen aan die kies.....moet je opletten wat een opluchting dat kan zijn.
Daar waar pus en smoezeligheid zit komt de antibiotica toch niet, dus, het moet weg, en je lijf kan hetblijkbaar niet opruimen.

mijn idee: openmaken, uurtje sabbelen, neem een pepermuntje mee voor als de smaak tegen valt, en na een uurtje, effe uitspoelen door de tandarts, droogmaken, ontstekingsremmnd spullie erin, watje tijdelijke vulling en klaar. kost 'm twee keer 10 minuten en levert op termijn een wkb op die voorspelbaar is. Want nu afsluiten met een sluimerende ontsteking die opvlamt als ie dicht zit is nog naarder.
do, 12/28/2006 - 11:26 Permalink
stefan26

Hoe houd je het zolang vol.. Ik heb nu in 1 week tijd 2 wkb behandelingen gehad. De na pijn lijkt nu eindelijk voorbij te zijn van de 2 de behandeling(6dgn). Van de eerste wkb had ik zelf last dus wel logisch (na pijn duurde 4dgn) Van de andere kies was alleen maar stukje van vulling af. Maakt ie hem open en wou ie gelijk beginnen met een wkb (kan je zien / ruiken ?). Had nooit last van die kies maar nu dus bijna 6dgn. Hoe belangrijk is het naspoelen eigenlijk ? ik heb het idee dat het wel heeft geholpen laaste paar dagen mee begonnen (chloorhexidine 0.2 mondspoeling). Wist namelijk ook niet meer waar de pijn zat, tand was wel gevoelig maar pijn leek meer in de kaak te zitten ?

totaal nu 3 wkb behandelingen gehad aan 3 kiezen, ook niet echt normaal ? :roll:
do, 12/28/2006 - 12:51 Permalink
lisatje

hoe hou ik het vol? niet! nou mijn vorige tandarts deed het inderdaad ook zo, terug open en nogmaals spoelen als het na 1 keer niet gedaan was. Maar deze tandarts zegt telkens 'nog een voorschrift antibiotica en we moeten wachten tot de pijn weg is om hem terug open te doen'. Ging ik gisteren naar een andere en die zegt dat dus weer. Ik snap het dus niet. Vuiligheid moet eruit lijkt mij.
do, 12/28/2006 - 12:54 Permalink
stefan26

bij mijn vorige tandarts moest ik ook weken steeds terug komen, maar die is gestopt. Me huidige heeft het in 1x gedaan, ook totaal andere manier. Maar hij liet de onsteking zien op de foto, en wit achtig iets zat er boven heeft hij gedaan. Dat houd het gebonk tegen ? Zit nu ook een kroon op daar was de pijn na 4dgn weg. Andere kies is nu bijna over denk ik zo voelt het tenminste.

Er blijft soms wel wat achter en dat is een strijd in je lichaam maar dat kan toch nooit een maand duren... ik vond mijn 2 week al een ramp, waarvan niet alle dagen pijn 10dgn ofzo.
do, 12/28/2006 - 13:26 Permalink
Ricky

hoe hou ik het vol? niet! nou mijn vorige tandarts deed het inderdaad ook zo, terug open en nogmaals spoelen als het na 1 keer niet gedaan was. Maar deze tandarts zegt telkens 'nog een voorschrift antibiotica en we moeten wachten tot de pijn weg is om hem terug open te doen'. Ging ik gisteren naar een andere en die zegt dat dus weer. Ik snap het dus niet. Vuiligheid moet eruit lijkt mij.


Je hebt gelijk! De zoveelste AB-kuur heeft weinig zin... De enige remedie is openen, reinigen en de wortelkanalen tijdelijk opvullen met zgn calciumhydroxide. Dit werkt in verreweg de meeste gevallen bijzonder doeltreffend maar kost wel wat tijd....een AB-kuurtje voorschrijven is natuurlijk sneller...Probeer de tandarts er op de een of andere manier van te overtuigen dat die kies open moet! Succes!
Groeten, Rick :P
do, 12/28/2006 - 22:52 Permalink
lisatje

gisteren een andere tandarts opgezocht en die heeft m inderdaad open gedaan. Heeft de hele tand gereinigd. Het doet nu nog pijn, maar het is draaglijk. Hij zei me wel dat als het niet beterde, de tand eruit zou moeten. Afwachten dus maar.
Bah vervelend dat zoiets altijd net met de feestdagen gebeurd.
vr, 12/29/2006 - 09:04 Permalink
lisatje

nieuwe verwikkelingen: tand begint terug meer pijn te doen, terug meer kloppen, maar mijn gehemelte doet onderhand ook pijn. De wortel die daar zit? Ik ben er alvast niet gerust in en word er stilletjes moedeloos van.
vr, 12/29/2006 - 17:39 Permalink
mecánico para …

een ontseteking is niet 1.2.3 weg, pijnstillers en nog eens pijnstillers. je lichaamsreactie op wchoon maken is ook kloppende pijn. dus niet getreurd,al is het natuurlijk niet prettig
vr, 12/29/2006 - 18:31 Permalink
Max

calciumhydroxide: wat doet dat produkt juist?



produkt induceert hard tandweefsel, desinfecterende en antibact. werking en afsluiting van kanaaltjes in tandweefsel.
Gebruik is standaard na een WKB. Je mag ervan uitgaan dat je tandarts dit gebruikt heeft.

Over je napijn: is normaal na een WKB. ivm intensieve behandeling en herstel hiervan. Pijnstillers helpen je hierbij.
Echter; 90% heeft na 3 dg geen napijn meer. dus na een wk moet het echt wel over zijn. In jouw geval komt de napijn waarschijnlijk door een abces onder de wortelpunt. Dit (pus) kan goed verwijderd worden dmv het opnieuw openleggen van het wortelkanaal. Afhankelijk van de tandarts kan men kiezen voor herhaling hiervan.
vr, 12/29/2006 - 21:51 Permalink
lisatje

bedankt.
Tandarts heeft dat produkt gebruikt, maar vroeg me gewoon af wat dat juist doet.

Dus het is normaal dat ik nu weer/nog steeds pijn heb. Pijnstillers helpen echter niet. Dinsdag terug werken en ik kan het me echt niet veroorloven om daar als een halve zombie rond te lopen. moet ik nu terug om de tand te laten verwijderen of zal het nu normaal wel stilaan gaan beteren?
za, 12/30/2006 - 08:22 Permalink
Zubní Lékař

Belangerijk kan ook zijn welke kies het is. Veel kiezen hebben namelijk meer kanalen dan je zo met het blote oog kan zien. Met een microscoop zie je deze kanalen wel. Het kan dus zijn dat er een extra niet schoongemaakt kanaal is, waardoor deze kies blijft zeuren.

Is dit niet het geval laat dan de kies schoonmaken tot het punt dat hij eigenlijk gevuld zou kunnen worden, dan veel spoelen met 5% hypochloriet, Edta of fysiologisch zout en vervolgens Chloorhexidine 2% of anders met perio-aid. Dan drogen en Calciumhydroxide en noodvulling.
(Geen watjes!!!!!!!!)

Soms bevinden zich in het wortelkanaal zeer agressieve bacteriën die door de calciumhydroxide niet gedood worden en door Chloorhexide (Perioaid) wel.

Waarschijnlijk is pijn dan wel weg.

Gr.
Henk
za, 12/30/2006 - 11:44 Permalink
Broek

Geen watjes??

Mijn endotoloog maakte de kanaaltjes droog met van die lange staafjes. I dacht dat die van een soort watten achtig materiaal gemaakt waren.
di, 01/02/2007 - 18:27 Permalink
mecánico para …

Die watjes zijn wat anders dan de papierstaafjes (paperpoints) die worden gebruikkt om de kanalen te drogen.
Onder een tijdelijke afsluiting, dus bijv. halverwege de behandeling, werd voorheen , na het drogen van de kanelen en insluiten van de Calciumhydroxide een watje geplaatst en dan een tijdelijke vulling.
Dat leverde geen verstopping van de kanaaltjes op, maar gaf een ongewenst veren van de vulling.
Dat watje dus.
di, 01/02/2007 - 20:20 Permalink
Moodbender

Schuif maar even gezellig bij dit topic aan, anders ziet men door de bomen het bos ook niet meer.

Moest 8 januari naar de tandarts voor waar ik zelf al voor vreesde, twee wortelkanaalbehandelingen aan twee kiezen rechtsonder. Afijn, opengemaakt en gespoeld onder verdoving en weer dichtgemaakt. Nergens last van tijdens de behandeling, maar uit voorzorg toch 2 iboprufen geslikt .... wat achteraf maar goed was ook. De pijn toen de verdoving eruit was bleek nogal heftig, maar ik kon het enigszins onder controle houden met pijnstillers. Paar dagen later heb ik de hele nacht geen oog dichtgedaan door de kloppende pijn, pijnstillers boden geen uitkomst meer. Direct afspraak gemaakt met noodtandarts, die het vervolgens zonder verdoving allemaal weer open heeft gemaakt en heeft gespoeld. Erg vervelend dat vijlen, maar met de gedachte dat het daarna weer draaglijk zou zijn kon ik het hebben. Na een halfuurtje stond ik weer buiten en voelde het al enigszins opklaren. Een hele goede nacht gehad en de dagen erna geen centje pijn.

28 Januari had ik de vervolgafspraak met mijn eigen tandarts, vol goede moed ging ik heen want ik had nergens last van en ze konden het mooi afronden .... dacht ik. Ze hebben 1 kies afgerond en de andere stond voor de dag erna (ze hebben die uit voorzorg nog wel ff gespoeld). Had uit voorzorg wel om verdoving gevraagd, want ben geen held. Door de verdoving heen voelde ik echter wel het spoelen van de achterste kies, waar mijn tandarts nogal verbaasd over was. Maar kon eerst wel naar huis. Toen de verdoving eruit was had ik wederom hetzelfde als de vorige keer, veel napijn door druk, mobiliteit etc. Ook deze nacht geen oog dicht kunnen doen.

29 Januari zou ik dus voor de andere kies moeten gaan, maar heb eerst de problemen voorgelegd en aangegeven dat ik eerst even rust in mijn mond wil. Ze heeft me 2 soorten antibiotica voorgeschreven en ook een pijnstiller kuur. Ben vervolgens de nacht goed doorgekomen, maar nu lig ik dus weer wakker van de pijn er wordt er moedeloos van ... wat is er aan de hand!!!!

Hoe kan het dat de noodtandarst mij zoveel minder last heeft bezorgd?

1. Andere spoeling gebruikt, wellicht allergie voor die van mijn eigen tandarts?
2. Zonder verdoving andere reactie op WKB en dus geen napijn?

Heb vele verhalen hier gelezen en kan me met vele heel goed identificeren zodra ik bij mijn eigen tandarts vandaan kom, maar snappen jullie mijn verbazing hoe het kan dat die noodtandarts het zonder napijn heeft op kunnen lossen?

P.s : Zou graag de hele behandeling bij de noodtandarts voortzetten, maar dat zit er vrees ik niet in.
do, 02/01/2007 - 02:31 Permalink
kinkyruud

Ik vind het vreemd dat jullie allemaal thuis moeten spoelen, mijn tandarts heeft me er niets over gezegt, kan ik dan toch beter spoelmiddel halen?
do, 02/01/2007 - 17:57 Permalink