welke elektrische tandenborstel

Author:
fred
Posted:
wo, 11/28/2001 - 16:44
Ik wil een elektrische tandenborstel aanschaffen. Deze zijn er in vele soorten en maten: Braun, Philips enz. Uiteindelijk stuitte ik op de Sonicare tandenborstel. Erg duur maar schijnt heel goed te zijn.
Welke tandenborstel adviseert u mij gelet op de prijs/kwaliteit verhouding ?
Wellicht is het van belang dat ik vertel dat ik gevoelige tandhalzen heb.

Met vriendelijke groeten
de digitale tandarts

Er is tegenwoordig een vrij groot aanbod van electrische tandenborstels.

De eerste door tandartsen in Nederland echt geaccepteerde electrische tanbemborstel, was degene met een ronde kop van Braun.

Braun heeft de universiteit van Amsterdam laten onderzoeken of deze borstel bij een groep proefpersonen een beter resultaat gaf dan een handtandenborstel. Uit dit onderzoek bleek dat de proefpersonen met de electrische tandenborstel signifant minder plak hadden dan de controlegroep.

Als reactie op dit succes gingen natuurlijk andere fabrikanten ook een electrische tandenborstel met een ronde kop ontwikkelen. Philips/jordan heeft er een, zelfs uitgerust met een klik systeem wat doorklikt als je te veel kracht uitoefent, Colgate heeft er een met batterijen, goedkoop en handig op vakantie enz.

Degene van sonicare kende ik niet, maar heeft zoals ik op de mooie website http://www.sonicare.com zag geen ronde kop en moet zijn werking halen uit een soort (sonische) trilling van de kop. Er zijn mij ook geen wetenschappelijke resultaten bekend van het apparaat; het is in Amerika blijkbaar wel populair, ook bij tandartsen.

Ik denk als je momenteel een electrische tandenborstel wilt kopen, dat je dan toch er een met een ronde kop moet hebben. Dit hoeft helemaal geen duur model te zijn met extra action en gadgets, maar voor rond de 100 gulden zijn uitstekende electrische tandenborstels te koop.

Je moet je er wel van bewust zijn dat je met een electrische tandenborstel op een andere manier moet poetsen. Tand voor tand moet je poetsen en tevens de ronde kop voorzichtig schuin op het tandvlees zetten. Deze manier van poetsen kost mij minstens 2 minuten per kaak en een poetsbeurt komt dan uit op 5 minuten. Een handtandenborstel kost mij minder tijd, dus dat is de reden waarom ik niet altijd electrisch poets.

Tevens komt een tandenborstel electrisch of niet, nooit goed bij de ruimtes tussen je tanden en kiezen. Dit zijn dan ook de plaatsen waar ik in de praktijk de meeste problemen zie ontstaan bij mensen. Regelmatige reiniging met floss/stokers/ragers is noodzakelijk!

Wat betreft de gevoelige tandhalzen, gebruik daarvoor een zachte borstel (de bekende merken hebben dat wel) en een speciale tandpasta als sensodyne of zendium dentine etc en druk niet te hard met de tandenborstel tegen de tanden en het tandvlees.

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-11-29 17:14 ]
do, 11/29/2001 - 17:09 Permalink