wel of niet een kroon?

Author:
jorien
Posted:
di, 12/10/2002 - 20:24
Ik ben een meisje van 17 jaar en toen ik 10 jaar was ben ik op mijn voortanden gevallen en daardoor is mijn zenuwbeschadig en heb ik dus een wortelkanaalbehandeling gehad.
Ik heb dus ook een stifttand, waar een wat witterlaagje overheen zit, omdat mijn tand donkerder wordt. Maar er breken steeds stukjes af, en op den duur moet ik toch ooit een kroon. Mijn tandarts wil het opzich wel doen maar hij raad het mij af. Omdat mijn tanden verkleuren en verschuiven en omdat het dan waarschijnlijk over 5 jaar weer moet. maar nu zit mijn moeder bij een andere tandarts en die zegt dat ik het juist wel moet doen. Omdat ik nu nog 17 ben en omdat kronen misschien in de toekomst wel duurder worden. Wie kan mij advies geven wat ik moet doen!! Al vast bedankt, groetjes Jorien
nellie

Vanuit hier is het moeilijk te beoordelen. Wel kan ik misschien aangeven wat de consequenties zijn van de verschillende mogelijkheden zodat je makkelijker een keus kunt maken.
Een kroon is een soort "dopje" over de tand, er is ruimte voor nodig om een kroon te maken dus wordt de tand rondom afsgeschild, hierbij gaat vaak veel tandweefsel verloren watnatuurlijk jammer is. Een wit schildje (hoogst waarschijnlijk van composiet) is minder invasief (je hoeft minder te boren)maar is niet altijd even mooi en sterk te maken. Het risico dat hiervan stukjes afbreken is aanwezig maar dat ligt met name aan de houvast die er nog is om het aan te plakken. Een kroon zal uiteindelijk langer mee gaan dan een composiet schildje. Als je kiezen sterk verkleuren zal je er rekening mee moeten houden dat een kroon nooit verkleurd. Dus als het estetisch niet meer kan zul je een nieuwe kroon moeten laten maken. Over de kosten kan ik kort zijn een kroon zal ongeveer tussen de 500 en 600 euro zijn. Inclusief techniek kosten en een opbouw in je tand. Een wit schildje van composiet zal rond de 100 euro zijn. Prijsstijgingen zijn er elk jaar in percentages dus waarschijnlijk zullen beide behandelingen volgend jaar 5% (deze prijsstijging wordt door de overheid gereguleerd) duurder zijn.
Succes ermee en laat even weten wat het geworden is.

groeten
vr, 12/13/2002 - 14:52 Permalink
jorien

Ik ben vandaag naar de tandarts geweest, en na veel overwegen heb ik toch maar besloten om een kroon te nemen.In Maart gaat het beginnen. Bedankt voor je reactie.
Groetjes Jorien
di, 12/17/2002 - 17:12 Permalink