Wel of geen antibiotica nemen?

Author:
Wu Wei
Posted:
wo, 04/29/2009 - 13:50
Ik ben nu ruim 1,5 week geleden behandeld aan element 36: ik had pijn met bijten en op de foto bleek er een groot gat te zitten in de kies. Diezelfde dag heb ik een endo start gehad. De tandarts gaf toen aan dat ik een zenuwontsteking en waarschijnlijk een ontsteking van de wortelpunt had. De verdoving werkte niet (zelfs niet na het max aantal carpules) dus het was een pijnlijke ervaring.. Volgende week dinsdag mag ik terug.

Ik heb nog steeds behoorlijk pijn (onder controle met ibuprofen), ik kan niet op de kies (met noodvulling) bijten, als ik op de tand druk of tik heb ik veel pijn. Het voelt alsof er dan in mijn tandvlees gesneden wordt (tandenstoken doet ook erg pijn bij de betreffende kies, het ruikt ook vies). Ook heb ik uitstralende pijn naar andere tanden/kaak en richting mijn oor. De pijn is vooral stekend en zeurend van aard.

Ik wil liever GEEN antibiotica nemen tenzij het strikt noodzakelijk is. Het is me niet duidelijk wat de 'gevaren' zijn als ik de AB niet neem (het is vol te houden tot dinsdag zo als het nu is) en ook niet of de AB wel een oplossing is. Daarnaast weet ik niet zeker wat de pijn veroorzaakt. Mijn tandvlees, een rest zenuw, de wortelpunt ontsteking (als ik die heb)?

Ik heb inmiddels een verwijsbrief voor de endontholoog gehaald bij de tandarts, maar daar kan ik voorlopig niet terecht.

Mijn vragen:
Kan het kwaad als ik de AB kuur niet start? Zo ja, wat is het risico?
Kan ik afwachten tot dinsdag? (dan gaat de tandarts hem openen en schoonmaken)
Doe ik er goed aan naar de endontoloog te gaan of kan de tandarts dit net zo goed afmaken?
Is het verstandig de kies niet te sluiten (in de zin van definitieve vulling) totdat de pijn onder controle is?
Wat veroorzaakt deze pijn hoogst waarschijnlijk?

Hartelijk dank voor de antwoorden alvast!
Wu Wei

Ik vergeet er helemaal bij te zeggen dat ik een AB kuur van de tandarts gehad heb en dat hij aangezien ik nog pijn heb zoiets heeft van 'neem maar dan'. Liever niet dus.

Ik was er vandaag voor het vullen van andere gaatjes, heb mijn hele verhaal gedaan maar hij keek er niet eens naar. Ik heb zelf sterk het gevoel dat er een scheur achter in de tand zit en dat mijn tandvlees deels de pijn veroorzaakt (edit: het ziet er ook donkerder gekleurd uit daar en na het stoken/flossen blijft het zo onwijs zeer doen dat ik ibu nodig heb). Met flossen scheurt het draadje ook, alsof het langs iets scherps gaat. Ik vind het zo jammer dat hij niet even gekeken heeft, nu moet ik nog 6 dagen met pijn lopen.. Het valt me ook op dat ik heel lang baat heb bij de ibu, zeker een uur of 6 tot 8. Net of het dan tot rust komt (nu zit ik ongemerkt toch vaak met mijn tong eraan).
wo, 04/29/2009 - 14:31 Permalink
Wu Wei

Ik ben er nu bijna zeker van dat de pijn komt door een scheur in mijn tand. Zou dat kunnen?? Er staat een stukje tand 'los' naar mijn idee (ik zie ook een scheurtje) en als ik daar bijt, dan beweegt het volgens mij op en neer --> pijn. Ik heb de tandarts gebeld en mag vrijdag komen. Hopelijk klopt mijn gevoel anders sta ik behoorlijk voor aap.. Er brak net overigens ook een stukje af van dat 'losstaand' stukje..
wo, 04/29/2009 - 15:18 Permalink
mecánico para …

breukjes kunnen inderdaad losse tandfragmenten opleveren di ein je vel snijden. dus het is geen "raar"verhaal maar.......de kies zelf kan door meerder kanaaltjes die nog niet optimaal van zenuw zijn ontdaan , ook vervelend doen. toch maar even met de tandarts bekijken. overigens wel apart dat die na openen al meteen verwijst naar de endodontoloog. kan ie het zelf niet?
wo, 04/29/2009 - 15:42 Permalink
Wu Wei

Jawel! Ik ben die verwijzing gaan halen op eigen initiatief omdat ik geen heil zag in mijn herstel. Vanuit de gedachte dat zij (de endo) me misschien beter konden helpen omdat ze specialist zijn op dit gebied, dat ik liever geen AB wilde en dat ik gewoon niet wil dat ze hem sluiten voordat ik 'pijnvrij' ben. Maar het was meer een noodsprong dan wat anders hoor..
wo, 04/29/2009 - 16:57 Permalink
mecánico para …

ik blijf het apart vinden want als er nog een extra kanaaltje zit, kan j eklachten houden. en na een stevig begin is de klacht vaak niet weg na de eerste sessie van acute hulp. Dus open je 'm een paar dagen later weer en zie je vaak met spoelen nog een restje ofzo omhoogkomen. een extra kanaal is in de deining van een niet te verdoven kies ook zomaar ineens lastiger dan met alle rust van 90 minuten bij de endodontoloog. en die breuk........tja, wie zal het zeggen. dat kan je alleen zien als je de kies zelf ziet.
overigens is een Antibiotica helemaal niet geschikt als pijnstiller bij een acute zenuwontsteking, dus gegeven om dan maar wat te geven is hier wel een beetje het geval.
wo, 04/29/2009 - 17:33 Permalink
Wu Wei

Dank je voor je reacties. (ben je tandarts?)
Eigenlijk beschrijf jij precies waarom ik liever naar de endo ga, als de pijn niet weg gaat (en misschien wel uberhaupt) ben ik liever wat extra geld kwijt en weet ik zeker dat er niet een extra zenuwtje zit (of een rest) dan open dicht open dicht enz.
Ik kan er geen foto/filmpje van maken denk ik, maar het is heel duidelijk te bewegen, ik zie scheurtjes naar beneden lopen en hoe meer ik er over nadenk, hoe typischer ik de pijn vind (lijkt op tanden wisselen maar dan erger, daarbij doet ook het tandvlees zeer (of zo voelt het dan in mijn beleving)). Als het dit is, dan zal hij daar vrijdag wel achter komen mag ik hopen. Ben benieuwd hoeveel pijn er dan over blijft. En hoe hij het gaat repareren, of dat uberhaupt kan. Ik hoop dat hij de noodvulling er uit zal halen en wil spoelen enz. En dan weer een noodvulling er in. Als die zo goed als pijnloos is, hou ik het wel uit totdat ik bij de endo terecht kan.
De antibiotica is in het kader van de ontsteking (aan de wortelpunt) die hij denkt dat er zit. Zou best kunnen, maar toch heb ik niet het gevoel dat dat het euvel is. Het is dus niet in het kader van pijnstilling maar in het kader van het oplossen van de infectie. En dan zou de pijn minder worden, hoop hij. Maar wat je zegt, geven om te geven, ik kan me ook niet onttrekken aan de indruk dat we maar wat doen als dit niet helpt enz. En ik denk wat dat betreft niet licht over AB, dus dan toch maar liever niet. Ik betaal liever 70 euro extra voor een consult en geen AB dan AB voor niks.. Even er vanuit gaan dat consult en toch AB hier uitgesloten is ;-)
wo, 04/29/2009 - 18:01 Permalink
mecánico para …

Nou niet helemaal.ik heb gehoord dat soms een wortelkanaalbehandeling met een paraplu van Antibiotica werd uitgevoerd. Ik kon niet achterhalen of het een endodontoloog was. Want dat laatste zou me gelet op de kanaal reiniging verbazen, het eerste alleen bij bijvoorbeeld patienten waarbij profylaxe noodzakelijk is (kunstklep, heupprothese dat werk)
Maar het geeft ontegenzeggelijk weinig nabezwaren al is je kruid een beetje verschoten als je het wel dreigt nodigte hebben.

en ja ik ben tandarts
wo, 04/29/2009 - 19:34 Permalink
Wu Wei

Nou niet helemaal.ik heb gehoord dat soms een wortelkanaalbehandeling met een paraplu van Antibiotica werd uitgevoerd. Ik kon niet achterhalen of het een endodontoloog was. Want dat laatste zou me gelet op de kanaal reiniging verbazen, het eerste alleen bij bijvoorbeeld patienten waarbij profylaxe noodzakelijk is (kunstklep, heupprothese dat werk)

Waar doel je op met 'nou niet helemaal'?
In geval van bv kunstklep profylactisch AB voorschrijven begrijp ik inderdaad heel goed, maar bij mij bestaat er geen indicatie tot preventieve AB als je het mij vraagt. Als ik je goed begrijp zeg je ook dat je niet ziet waarom je dat zou doen in normale gevallen, toch?

Maar het geeft ontegenzeggelijk weinig nabezwaren al is je kruid een beetje verschoten als je het wel dreigt nodigte hebben.

Sorry, ik volg je niet meer... Of bedoel je dat het geen kwaad kan als je profylactisch AB geeft zonder indicatie, tenzij er een infectie op de behandeling volgt en je AB niets meer uithaalt?

Dank je voor je antwoorden!
do, 04/30/2009 - 10:15 Permalink
mecánico para …

Ik zeg dat er mensen zijn (geweest in elk geval) die bij elke wortel die ze schoon maakten meteen een AB kuur gaven. dat verhoogd je succes en verminderd je nabezwaren. sterker, ze lieten de patient 4 dagen te voren beginnen met de AB en dan aan de slag. Ik vond het toen nergens op slaan, en nu nog steeds niet. dat heb je inderdaad goed gelezen.
Hun gestrooi met medicatie omzeilt je eigen afweer en maakt nodeloos resistent.

moest trouwens: alle kruiT verschoten zijn...........maar ik stond in de tuin toen ik het bedacht
:smt003
do, 04/30/2009 - 10:45 Permalink
Wu Wei

: :smt005

Nu begrijp ik je. Ik heb het idee dat mijn tandarts er ook zo een is mbt de AB. Zo'n verhaal stak hij ook af toen ik het recept mee kreeg. Ik was toen al heel erg verbaasd: ga maar naar huis en begin maar aan de AB als het niet houdbaar meer is en dan kom je 3 dagen later voor behandeling. Als dat zich niet voordoet dan zie ik je over 2,5 week op de afspraak die gemaakt is. Ik ben toen een paar uur later terug gegaan met toegenomen klachten en de vraag of het echt eerst uit de hand moest lopen (was voor 't weekeinde). Toen zei hij dat het ook nu kon, maar dat het dan pijnlijker zou zijn (dat heb ik geweten..). Maar blijkbaar hebben ze, naast het in mijn ogen te betreuren feit dat je met zo'n breedspectrum AB alles om zeep helpt, dus ook de goede bacterieen, niet in de gaten dat ze resistentie in de hand werken. Door dit soort voorschrijf gedrag hebben we over een jaar of 20 (??) als het niet eerder is een groot probleem als je het mij vraagt...
do, 04/30/2009 - 20:34 Permalink
Wu Wei

Er zat dus een scheur(tje)... Hij heeft het weggeboord en er een noodvulling op gemaakt, nu kijken hoe het zich ontwikkeld. Ik ga dus niet aan de AB en ik voelde net al dat ik er nu wel normaal op kan bijten (wel nog gevoelig in de diepte, maar niet om over naar huis te schrijven, is volgens mij ook mn mijn tandvlees)

Wat me wel opgevallen is en waar ik me dan weer van af vraag of dat wel ok is: de noodvulling zit helemaal in de groeve op mijn tandvlees en sluit aan aan de andere tand. Ik kan nu niet stoken of flossen en dat tandvlees deed al zo'n zeer/rook vies.. Is dat erg?
Dan nog een vraag: ik dacht ik maak een afspraak over 2 weken (ik vroeg de tandarts wanneer, kreeg geen antwoord maar een briefje met daarop hoe lang in te plannen, dus nog geen antwoord op mijn vraag), dan weet ik zeker of ik pijn vrij ben en dus wel/niet naar de endo zal gaan. Maar ik meen me te herinneren dat hij toen hij de noodvulling (met daar onder medicijn op watten) gemaakt had 2 weken geleden, dat hij zei dat ik iig voor ... mei terug moest komen. Zou dat te lang zijn, 4 weken rondlopen met deze noodvulling met onderliggend medicijn? En zo ja, waarom?

Bedankt voor de antwoorden alvast!
vr, 05/01/2009 - 12:51 Permalink