Wekenlange zeurende pijn tandvlees

Author:
xenergy
Posted:
ma, 06/01/2015 - 14:55
Sinds 5 weken heb ik last van een licht zeurende pijn welke voor mijn gevoel tussen 2 tanden (snijtand en eerste hoektand bovenkaak) in zit. De pijn is er zo ongeveer de hele dag en wordt niet erger of minder erg tot heden. Ik heb geen last met warm/koud of andere signalen die duiden op een ontstoken tand. Als ik op de rand van het tandvlees duw, met mijn nagel kras of als ik aan het flossen ben en de betreffende plek aanraak dan doet het duidelijk pijn. Bij het flossen haal ik altijd best wat plak van deze tand af en het stinkt ook. Het tandvlees ziet er echter prima uit volgens de tandarts. Wel is bij de betreffende tand het tandvlees wat verder teruggetrokken dan bij de andere tanden. Tijdens deze 5 weken heb ik 2 weken een voorhoofd/bij-holte ontsteking gehad dus ik hoopte dat dit de verklaring zou zijn.

Tandarts heeft 2x onderzoek gedaan, fluoride aangebracht, foto gemaakt, onderzocht op bultjes of kapot tandvlees, allerlei tests met warm/koud, licht boren om te voelen of er nog gevoel in de tand zit, hard op de tanden tikken, stukje van een vulling afgeslepen voor betere occlusie. Allen zonder resultaat. Hij weet zelf ook niet wat het veroorzaakt, zo lijkt het. Een optie is om een wortelkanaalbehandeling te doen maar hij geeft expliciet aan dat het volgens hem niet aan de tand ligt en dat de kans dus erg klein is dat dit het probleem oplost. Er zit sinds 1 jaar wel een grote vulling in de hoektand maar die heeft niet eerder tot problemen geleid. Ik heb hem niet over parodontitis gehoord.

De pijn is te dragen maar ik word er wel gefrustreerd van. Overigens hebben pijnstillers relatief weinig effect, de pijn blijft aanwezig. Ik heb regelmatig een ontstoken kies gehad en daarbij hielpen pijnstillers een stuk beter. Vooral het feit dat het pijn doet en er geen oplossing/oorzaak te zien is werkt niet echt positief op mijn gevoel. Momenteel ben ik 3 weken op vakantie en ik kan er niet echt van genieten vanwege deze situatie. Vooral de onzekerheid of, en wanneer, het erger wordt maakt het erg vervelend.

Nog wat andere relevante informatie:
- ik ben 30 jaar oud
- heb een slecht gebit maar ondertussen wel stabiel
- ik doe aan tandenknarsen en klemmen en heb daarvoor een bitje
- ik heb andere CMD/TMD gerelateerde klachten
- heb regelmatig pijn in mijn kaak op een plek waar geen kies meer zit
- heb veel last van stress
- heb een erg lage weerstand gehad deze periode vanwege de holte ontsteking

Momenteel weet ik niet of het nu juist wel of niet verstandig is te spoelen met peroxide, actief te flossen of de plek met rust te laten etc. Kan iemand me adviseren?