Weinig glazuur, wat te drinken ?

Author:
admin
Posted:
di, 09/25/2001 - 22:22
Volgens mijn tandarts is mijn glazuur heel slecht ,op sommige plaatsen zelfs helemaal verdwenen.

hij raad mij daarom aan om geen cola etc te drinken , daarom vraag ik hem steeds wat ik dan wel kan drinken maar echt een antwoord geeft die niet alleen thee zonder suiker.

Nou vraag ik me af of ik niet wat anders kan drinken ? , iets waar dus geen zuren inzitten.

Of iets dat die aantasting tegen gaat ?
de digitale tandarts

Slijtage aan het gebit kan o.a. veroorzaakt worden door verkeerde gewoontes en/of zuren:

Verkeerde gewoontes

Sommige mensen hebben de gewoonte om krachtig te poetsen. Als dat gedaan wordt met een te harde tandenborstel en/of met een schurende tandenborstel is dat nadelig voor het gebit.
Er zijn meer verkeerde gewoontes die slijtage van het gebit tot gevolg hebben. Dat zijn bijvoorbeeld nagelbijten, op een pen of potlood kluiven of de tanden als een schaar of mes gebruiken. Ook tandenknarsen is slecht.

Zuren

Tanden en kiezen kunnen aangetast worden door zuren uit voedsel. Dit wordt tanderosie genoemd. Er zijn veel voedingsproducten die zuren bevatten, bijvoorbeeld sinaasappels, citroenen, koolzuurhoudende (fris)dranken, vruchtensappen en wijn. Wie een of meer van deze producten meermalen per dag eet of drinkt, loopt extra risico op slijtage.
Ook wanneer er regelmatig maagzuur in de mond komt, bijvoorbeeld door overgeven of oprispingen, kan de slijtage van het gebit hard gaan.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/erosie.jpg
een kies met ernstige tanderosie op het kauwvlak


De zuurgraad van verschillende dranken en sappen


Zuiver water 7,0
Melk 6,8
Bier 4,3
Yoghurt (drank) 3,8
Sportdrank 3,4
Wijn 3,4
Sinaasappel 3,2
Limonadesiroop 3,0
Appelsap 2,8
Cola 2,7
Maagsap 2,0

Welke maatregelen kunt u nemen?


Gebitsslijtage kunt u verminderen of voorkomen door het afleren van gewoontes als nagelbijten of tandenknarsen. Dat kan moeilijk zijn, bijvoorbeeld omdat het vaak onbewust gebeurt. Tandenknarsen gebeurt meestal tijdens de slaap en is dus lastig af te leren.

Verder is het verstandig om met mate dranken en voedingsmiddelen te gebruiken die zuren bevatten. Beperk het eten van hard hard of schurend voedsel zoals rauwkost. Ook is het raadzaam het aantal keren dat u eet te beperken tot drie maaltijden per dag en daarnaast niet meer dan vier tussendoortjes te nemen. Want hoe vaker en langduriger tandglazuur in aanraking komt met zuren uit voedingsproducten, hoe meer het wordt aangetast en slijt. Probeer dus niet te vaak erg zure dranken te drinken (zie lijst) en als je deze dan toch drinkt, ze snel door te slikken en vooral niet mee te spoelen.

Speeksel vormt een belangrijke rol bij de bescherming van het gebit tegen zuren. Het vormt een beschermlaagje op de tanden. Een schurende tandpasta tast dit laagje aan, waardoor het glazuur direct wordt blootgesteld aan zuur uit voedsel. Dit wordt versterkt wanneer u na het nuttigen van zure drank of zuur voedsel direct uw tanden poetst. Door dan te poetsen wordt het glazuur dat uw tanden beschermt zacht.

Het beste is om na het nuttigen van zure drank of zuur voedsel ten minste 1 uur te wachten met tandenpoetsen. Wie dat niet wil of daar geen tijd voor heeft, kan iets anders doen. Namelijk direct na het eten of drinken van dergelijke producten de mond spoelen met water of melk. Op die manier worden de zuren weggespoeld of verdund.

Verstandig is het ook te poetsen met een zachte tandenborstel en een tandpasta die niet schuurt.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-09-27 00:16 ]
wo, 09/26/2001 - 23:55 Permalink