Wat is wel en niet zichtbaar op een foto?

Author:
heejil
Posted:
wo, 08/15/2007 - 17:51
Hallo,

Graag zou ik een antwoord willen op de vraag; 'Wat wel en niet zichtbaar is op een foto'.

Door wat speurwerk op dit forum ben ik er inmiddels achter dat een ontsteking aan de wortelpunt in de meeste gevallen wel zichtbaar is op de foto. Maar 'in de meeste gevallen' betekent zoveel als, heel soms ook niet toch? En hoe zit het dan met een zenuw-ontsteking. Is dat ook zichtbaar op een foto?

Ik ken het voorbeeld van iemand die maar pijn bleef houden aan een kies, maar op de foto was helemaal niks te zien. Na behoorlijk aandringen van deze persoon heeft de kaakchirurg uiteindelijk toch een flapoperatie uitgevoerd en er bleek wel degelijk een flinke ontsteking te zitten. Maar deze was dus niet zichtbaar op de foto!

In hoeverre geven foto's dus een goed en realistisch beeld van de werkelijkheid. Dat zou ik heel graag willen weten.
Mignon

Goeiemorgen,

Een rontgenfoto verschaft extra informatie over hetgene dat klinisch in de mond te zien is. Het is een prachtig hulpmiddel voor bijvoorbeeld het diagnostiseren van gaatjes die zich tussen 2 tanden in bevinden.

Het grote nadeel van rontgenfoto's is dat het een 2 dimensionaal beeld van de situatie geeft en dat door overprojectie van structuren informatie kan vertroebelen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij afbeeldingen van de wortelpunten van de bovenkiezen waar de neusbijholten overheen geprojecteerd worden. Ontstekingen aan de tandzenuw cq wortel zijn daarom vaak niet met zekerheid vast te stellen.

Ook gaatjes die aan de bovenzijde van een kies zitten worden door overprojectie minder duidelijk. Rontgenfoto's zullen dan ook altijd in aanvulling op een grondig klinisch onderzoek worden gebruikt. Ik hoop je zo voldoende geinformeerd te hebben.

Hartelijke groeten, Mignon
do, 08/16/2007 - 10:51 Permalink
heejil

Hallo Mignon,

Bedankt voor je heldere uitleg. Ik begrijp uit je verhaal dat dus lang niet altijd alles zichtbaar is op een foto. Zeker niet als het gaat om ontstekingen aan de zenuw c.q. wortelpunt.

Wat mij vooral opvalt is dat elke tandarts een foto ook weer op zijn eigen manier interpreteert. Zelf ben ik de afgelopen drie weken naar drie verschillende tandartsen geweest ivm vakantie van mijn eigen tandarts(waarvan één endodontoloog waar ik onder behandeling ben geweest voor een WKB-(voor)tand) en ze zeggen alledrie iets anders n.a.v. dezelfde foto.

Even de situatie schetsen; Ik had plotseling ernstige pijn aan een snijtand die al langer zeurde, maar die op het eerste gezicht gewoon vitaal was. Wel staat deze tand naast de WKB-voortand waar ik voor onder behandeling ben geweest. De pijn was scherp en kloppend van aard en continu aanwezig. Vooral s'nachts! Ook tikken tegen de tand was erg gevoelig. D.m.v. een koud watje bleek echter dat de zenuw nog wel in leven was.

De eerste tandarts zegt n.a.v. de foto; 'Tja...er is duidelijk wat aan de hand met die tand. Ziet er erg onrustig uit. De wortelpunt is afgemat en dat is ook al geen goed teken. We halen de zenuw eruit en starten een WKB, die moet je eigen tandarts dan afmaken. Maar je zult nu wel gauw van de pijn verlost zijn'. Niet dus! Dus weer op naar een (andere) dienstdoende tandarts!

Deze zegt naar aanleiding van dezelfde foto; 'je hebt een wortelpuntontsteking. Waarschijnlijk heeft de endondontoloog de verkeerde tand behandeld. Je moet maar weer naar haar terug want hier kan ik niet bij'. En als laatste, de endodontoloog zegt; 'Ik zie niks bijzonders op de foto, wat mij betreft had die zenuw er nooit uit gemoeten. Je hebt geen 'dentologisch probleem'. Uiteindelijk heeft zij de wortelkanaalbehandeling wel afgemaakt, maar ik heb nog steeds dezelfde pijn!

Ik kan je zeggen dat je je dan niet bepaald serieus genomen voelt. M.a.w.: 'Van het kastje naar de muur!' Wie moet ik nou geloven! Ik zit er nu zelfs aan te denken om maar hetzelfde te doen als de persoon van wie ik het voorbeeld aanhaalde in mijn vorige bericht en me te laten doorsturen naar een kaakchirurg om de boel maar open te laten snijden. Wellicht zit de ontsteking te hoog en is daardoor niet goed zichtbaar op de foto?

Sorry voor mijn ellenlange verhaal, maar ik voel me zo langzamerhand behoorlijk machteloos en weet echt niet meer welke wegen ik nu nog kan bewandelen om van mijn pijn af te komen.

Groeten,
J.
do, 08/16/2007 - 12:38 Permalink
Mignon

Beste J,

wat een lastige zaak. Het is voor mij heel moeilijk een beeld te schetsen aangezien ik niet over de betreffende foto's beschik, maar nav jouw verhaal denk ik dat er in de eerste plaats wel degelijk sprake is geweest van een ontsteking aangezien:

-de pijn kloppend was
-mn 's nachts aanwezig was
-de tand (overmatig) gevoelig was bij koude

Als de klachten aan blijven houden zal er toch iets extra's aan de hand zijn. Misschien dat niet alle kanalen in de tand zijn gereinigd. Dit is wel onwaarschijnlijk aangezien bovensnijtanden bijna nooit meer dan 1 kanaal hebben. Tenslotte moet ik denken aan een fractuur van de wortel als complicatie van de behandeling. Ik ben benieuwd wat mijn forumcollega's van deze mogelijkheid vinden. Een wortelfractuur is moeilijk te diagnostiseren en herkenbaar aan een zeer lokale en diepe pocket. Is hier al door de tandarts op gecontroleerd? En wat zei de eindfoto van de endodontoloog?

Ik hoop dat we je wat verder kunnen helpen J.

Hartelijke gr, Mignon
vr, 08/17/2007 - 17:03 Permalink
heejil

Hallo Mignon,

Bedankt voor je begripvolle reactie. Het is inderdaad een zeer lastige kwestie om dit probleem zo even vanachter je toetsenbord te diagnostiseren. Als ik ze had, dan zou ik de foto's hier op het forum plaatsen!

Het punt is gewoon dat ik me totaal niet serieus genomen voel door mijn endodontoloog. Waar de twee dienstdoende tandartsen wel degelijk 'problemen' op de foto zagen, zag zij 'niks bijzonders' zoals ze zei. Ook niet op de eindfoto. Zelfs ik als leek kon zien dat de zwarting op het omliggende tandweefsel rond de gehele tandhals tot aan de wortelpunt niet normaal was.

Ik loop nu al bijna vier weken met constante pijn die ook in mijn ogen wel degelijk 'ontstekingspijn' is. Je zegt dat je ook moet denken aan een wortelfractuur. Feit is dat deze tand zich direct rechts naast mijn WKB-voortand bevind, waar in april 2006 een gat in het wortelkanaal is ontdekt door mijn tandarts op het moment dat ik plotseling een fikse ontsteking kreeg aan de wortelpunt aan die (voor)tand.

Dit was toen destijds ook de reden dat ik verwezen werd naar de endodontoloog(zie ook mijn topic hieronder gat/breuk in wortelkanaal). Zij heeft dit gat getracht te repareren eerst van binnenuit en later nog een keer middels een flapoperatie. In eerste instantie dacht ik dan ook dat deze WKB-voortand weer begon op te spelen, maar naarmate de pijn steeds erger werd, werd duidelijk dat het de snijtand er rechts naast was.

Waar de dienstdoende tandarts dus zegt; 'je hebt een wortelpuntontsteking, heeft de endodontoloog wel de goede tand behandeld destijds?' zegt de endodontoloog dus; 'Niks aan de hand! Zenuw is voor niks verwijderd'.

Je merkt vast wel dat dit hele gebeuren mij behoorlijk machteloos maakt. Ik weet gewoon niet meer welke wegen ik nu nog moet bewandelen om van mijn pijn af te komen als zelfs de endodontoloog het schijnbaar niet meer weet(of misschien wel niet wil weten?).

Ik vraag me nog wel het volgende af;
1. De zenuw uit mijn rechter snijtand is op 3 augustus jl. verwijderd. Afgelopen maandag is de WKB al afgemaakt door de endodontoloog. Is dit niet veel te snel? Afgelopen maandag had ik net als nu nog steeds pijn en ik kan het met 6 paracetamol overdag en s'nachts 1 ibuprofen 600 maar ' mondjesmaat' onderdrukken. En dat notabene na een AB-kuur van vijf dagen die ik van de dienstdoende tandarts had gekregen!
2. Stel dat het inderdaad een wortelpuntfractuur is. Had de endodontoloog dit dan niet moeten zien tijdens het afmaken van de WKB? Dezelfde vraag geldt voor het mogelijk aanwezig zijn van een tweede wortekanaal.
3. Kan het ook zo zijn dat ik toch weer problemen heb aan die WKB-voortand(met gat in het wortelkanaal) maar dat de pijn uitstraalt naar de snijtand ernaast?

Alvast hartelijk bedankt voor het wederom lezen van mijn ellenlange verhaal. Het zou heel fijn zijn als iemand me nog een advies zou kunnen geven waar en bij wie ik terecht kan met dit toch wel zeer complexe probleem, want ik weet het echt niet meer!

Groeten,
J.
vr, 08/17/2007 - 20:47 Permalink
Mignon

Hoi H,

Jozxefien heeft gelijk. Een ontsteking kun je terugvinden in het bloed, zo ook een ontsteking in het mondgebied. Alleen is uit de bloedproef niet duidelijk waar de ontsteking zich bevindt en of er eventueel sprake is van meerdere ontstekingen. Ik hoop dat de test je iets meer duidelijkheid kan geven.

Om nog even terug te komen op je eerdere vragen: ik denk dat er voldoende tijd tussen de twee behandelingen heeft gezeten. De meeste tandartsen plannen het nog krapper in. Daarnaast is een fractuur of tweede kanaal zelfs als je met een microscoop werkt nog te missen helaas. Dat de pijn afkomstig is van de tand ernaast is in theorie mogelijk, maar lijkt me in dit geval niet erg waarschijnlijk. Bovendien zou dit met enkele simpele testjes kunnen worden uitgesloten.

Nogmaals veel succes en tot op het forum, gr Mignon
do, 08/23/2007 - 18:37 Permalink
heejil

Oké...bedankt voor de antwoorden. Jij ook bedankt Mignon voor het alsnog beantwoorden voor mijn overige vragen.

Ik snap dat er uit een bloedonderzoek niet valt te achterhalen waar de ontsteking precies zit in je lichaam maar als je zoveel pijn aan je tand hebt dat je er s'nachts niet van kunt slapen(zoals ook nu het geval) dan lijkt het me toch wel vrij voor de hand liggend.

Maar goed...we zullen zien!
vr, 08/24/2007 - 01:14 Permalink
heejil

Gisteren de uitslag gehad van het bloedonderzoek en ik heb GÉÉN ontsteking. Ene kant ben ik blij natuurlijk, andere kant sta ik nu wel weer voor een raadsel. Waar komt de pijn dan vandaan! Die verzin ik toch echt niet!

Het lijkt wel of het nu door mijn hele gebit trekt. Mijn tanden voelen nu goed, maar nu voel ik het sinds een aantal dagen heel duidelijk in mijn achterste kies links-onder. Het is een continu doffe/zeurende pijn. Niet gevoelig bij koud en warm, wel iets tikgevoelig.

In deze kies zit overigens een vrij diepe vulling al een aantal jaren maar als hier wat mee aan de hand zou zijn dan zou dat toch ook uit het bloedonderzoek moeten zijn gekomen lijkt mij?

Ik slik nog steeds 6/8 paracetamol en 3 ibuprofen 600 bruis per dag! En dan nog lig ik s'nachts uren wakker van de pijn. Maandag moet ik weer contact opnemen met de tandarts. Is het een idee om de tandarts te vragen om toch eens een foto te maken van die kies linksonder?
za, 08/25/2007 - 13:57 Permalink
heejil

Bedankt Mignon, voor je antwoord. Vanmorgen ben ik bij mijn fysiotherapeut geweest (weer eens wat anders dan de tandarts) en die constateerde dat ik een overbelaste kaakspier heb en dat veroorzaakt volgens hem de kiespijn. Hij noemde nog de naam van die spier, maar die ben ik even vergeten.

Waarschijnlijk doordat ik mijn mond onbewust zo krampachtig houd ivm de pijn aan mijn voortanden continu, heb ik er nu een kaakspier-probleem bij. Het voelt alsof ik een flinke klap tegen m'n kaak aan heb gehad en ik krijg mijn mond dan ook bijna niet meer open. M'n hele kaak doet zeer. Heb wat oefeningen gekregen die de boel daar weer wat soepel moeten krijgen.

De pijn aan mijn voortanden is ook gewoon weer terug maar weet nu in ieder geval dus dat het geen ontstekingspijn is, anders was dat wel uit het bloedonderzoek gebleken denk ik. Wat het dan wel is, geen flauw idee! Pijnstillers heb ik nog steeds dagelijks nodig en in hoge doseringen.

Ik kijk het in mijn vakantie nog even aan en als het daarna niet over is, dan moest ik weer contact opnemen met de endodontoloog en die zou me dan doorverwijzen naar een of ander 'pijnteam' had ze het over. Geen idee wat dat nu weer inhoud. Iemand toevallig ervaringen mee?
di, 08/28/2007 - 23:38 Permalink
hello jozefien

Dat er geen ontsteking te vinden is in je bloed, betekend vlgs mij niet dat je dan helemaal geen ontsteking in je kies kan hebben. Een ontsteking die aan de buitenkant van een wortel opvlamt is denk ik eerder in je bloed te zien dan een ontstoken pulpa. Kies is tikgevoelig? nog steeds? en er zit een vrij diepe vulling in? zou het dan toch niet zo zijn dat je een wkb moet, of ziet de tandarts daar helemaal niets? misschien kan een tandarts hier op het forum nog eens op terugkomen. want een kaakspier en een tikgevoelige kies? ik weet het niet hoor. wens je veel sterkte! :smt006
ma, 09/03/2007 - 20:15 Permalink
hermina

@ jozefien,
Twee quotes: 1. alle ontsteking vind je in het bloed, helaas staat er niet bij: ontsteking tanden; 2. Dat er geen ontsteking te vinden is in je bloed, betekend vlgs mij niet dat je dan helemaal geen ontsteking in je kies kan hebben. Een ontsteking die aan de buitenkant van een wortel opvlamt is denk ik eerder in je bloed te zien dan een ontstoken pulpa.

Als je er geen verstand van hebt schrijf er dan niks over! Nee lijkt mij niet dat je een wortelkanaalontsteking in het bloedonderzoek ziet, dan moet je daarvoor wel veel leuco’s=witte bloedlichaampjes produceren, zelfs bij een abces denk ik dat de uitslag normaal zal zijn. Internet geeft niet alle antwoorden!!!
di, 09/04/2007 - 20:20 Permalink
Lita

Hallo

Nog even over het zien van ontstekingen op een foto; nee hoor heus niet altijd!
Heb nu meer dan 2 jaar pijn aan mijn voortanden boven gehad en ben echt overal geweest om er wat aan te laten doen , heel veel fotoos van gemaakt , en steeds weer dezelfde conclusie; geen ontsteking meer.
Heb u 2 maanden geleden de stap gezet om de kleinste snijtanden te laten verwijderen en implantaten te laten plaatsen en .. je raad het al ; boven allebei een wortelpuntontsteking en in 1 een barst.
Ben nog steeds niet pijnvrij maar heb nu wel het besluit genomen om mijn grote snijtanden er ook uit te laten halen en dan maar een brug
Dus op foto te zien ..... nee geloof ik niet meer zo in.

Groeten en sterkte Lita
do, 09/27/2007 - 19:31 Permalink
hello jozefien

Lita, goed dat je het even laat weten. al die tijd pijn in je tanden en nu moeten ze er toch uit, wat jammer. je ziet dus niet alles op een foto heb jij dus ondervonden. en Hermina lees nu pas, je wat onaardige opmerking terwijl ik hetzelfde bedoel als jij, een ontsteking bij je kiezen is niet altijd in je bloed te vinden. maar ja, speel jij dan maar bijdehandje. Het is aardiger als je iedereen in zijn waarde laat. :smt006
do, 09/27/2007 - 20:31 Permalink
heejil

Hallo Lita,

Bedankt voor je verhaal nog even. Vervelend zeg! Dat je die tanden nu kwijt bent. Maar als ik het zo hoor, is het dus wel een goede beslissing geweest. Onvoorstelbaar dat die ontstekingen helemaal niet op de foto's te zien waren ook zeg! Ik hoop maar dat je nu gauw van je pijn verlost bent.

Bij mij is het nu (gelukkig) wel overduidelijk dat ik een kaak-probleem heb. Daar ben ik nu voor onder behandeling bij een gespecialiseerde fysiotherapeut en langzaam maar zeker gaat het de goede kant op. Ik ben blij dat ik naar mijn tandarts geluisterd heb en geen rigoreuze maatregelen heb genomen, want hij had dus toch gelijk...ik had geen dentologisch probleem. Al voelde het wel zo! Jammer dat dit soort klachten(kaak-problemen) vaak over het hoofd worden gezien!

@Hello Jozefien,

Jij ook nog bedankt voor je reacties!
vr, 09/28/2007 - 10:57 Permalink