wat voel je als je een gaatje heb?

Author:
Tamara
Posted:
do, 11/01/2001 - 11:57
Wat voel je dan?
en doet het vullen pijn?
de digitale tandarts

Als het tandbederf in een verder gevorderd stadium is dan zal je dit kunnen gaan merken.

Vaak worden deze 'gaatjes' al voordat ze pijn gaan doen opgemerkt door de tandarts, al dan niet met behulp van rontgenfoto's.

De bacterien die het tandbederf veroorzaken, scheiden afvalstoffen uit die o.a. het gaatje dieper maken, maar ook het levende deel van de tand/kies kunnen irriteren. Deze irritatie zorgt er in eerste instantie voor dat de tand/kies gevoeliger wordt.

Koude, warmte en zoet kunnen plotseling een pijnscheut veroorzaken, naarmate het gaatje dieper is zal dit dan heviger worden en ook langer aanhouden. Deze gevoeligheid kan ook erg lijken op die van blootliggende tandhalzen. Vaak houdt de pijnprikkel bij een gaatje wel langer aan dan bij een blootliggende tandhals.

Mocht de zenuw verder ontstoken raken, dan zal de pijn continu kunnen worden en ook geen prikkel(koude, warmte etc) nodig hebben. Dit kan een zeurende, kloppende, maar ook een scherpe pijn zijn. Het gaatje kan dan al zo diep zijn dat een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is.

Hoe pijnlijk het vullen is, kan per persoon erg verschillen en is natuurlijk ook afhankelijk van hoe diep er wordt geboord. Persoonlijk neem ik altijd een verdoving, zodat ik helemaal niks voel.

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-11-05 11:12 ]
ma, 11/05/2001 - 11:10 Permalink