Wat moet ik hier nu mee aan?

Author:
Snowwie
Posted:
zo, 08/04/2019 - 11:17
De achterste kies was al niet veel soeps meer en nu brak ook ineens de kies er naast af. Implantaten zijn veel te duur, een brug is ook niet mogelijk, en aan de linker kant zit inmiddels ook al geen kies meer om mee te kauwen.

Wat nu? En ik ben juist een fel tegenstander van kunstgebitten en/of klikgebitten of alles wat maar soort van los in je mond zit waar je je ook nog eens per ongeluk in kunt verslikken.

http://www.everythingtech.nl/online/gebit.jpg
Lieneke

Dus je wilt geen losse voorziening en implantaten zijn te duur...dan kom ik uit op niks, vrees ik...en ga eens heel goed bekijken hoe je de rest wel overeind kunt houden. Want dit korte rijtje kan nog wel, maar er moet niet nog meer verloren gaan.
zo, 08/04/2019 - 13:02 Permalink
Snowwie

Als antwoord op door Lieneke

Mja, liever geen 'losse' protheses e.d. in m'n mond. Ik ben altijd huiverig als ik mensen die dingen zie in doen, heb altijd het idee dat je die per ongeluk kunt inslikken en er in kunt stikken. Ik heb totaal geen angst voor de tandarts zelf maar moet echt niets hebben van protheses of kunstgebitten.

Mijn tandarts maakt altijd gebruik van een 'klem', een soort pasvorm om een kiesvorm te creëren. Maar dat werk alleen maar als de klem ook daadwerkelijk nog om een stuk kies heen geklemd kan worden. Maar, ik moet er wel bij zeggen dat ik vind dat mijn tandarts wel altijd heel snel zegt "Je kunt beter trekken". Trekken is altijd de laatste optie, en is eigenlijk niet eens een optie, want het lost feitelijk niets op. Ik probeer haar altijd er van te overtuigen door te vragen om links of rechtsom de kiezen te redden. De kiezen hoeven niet eens dezelfde hoogte te hebben als bv de nog rechtopstaande 3e kies, hier te zien op de foto. Het gaat mij er maar om dat ALS ik iets hards kauw, en ik kijk hier al redelijk mee uit, dat ik dan die kiezen alsnog daarvoor kan gebruiken. Ik heb liever dat iets hards tegen die kiezen aan komt dan tegen kaal liggend tandvlees.

Vandaar dat ik nu zitten te denken, kunnen deze twee kiezen niet aan elkaar gemaakt worden? Met een brug wordt ook een gaatje geboord in twee kiezen om een tussenliggende kunstkies te kunnen plaatsen, kan zoiets ook niet gedaan worden in de wortel? In deze beide kiezen een klein gaatje boren, daar een schroefje in als ankerpunt en dan daarboven op één groot geheel?
ma, 08/05/2019 - 15:09 Permalink
Snowwie

Als antwoord op door vV

wellicht, afhankelijk van conditie van de wortels, kan er nog ene brug gemaakt worden. Maar die achterste is zo te zien wel voorbij de grens dat het nog met vulmateriaal opgelost kan worden.

Maar die achterste heeft nog wel een stompje waar misschien gebruik van gemaakt kan worden? Het lijkt me eerder dan de een na achterste lastig wordt omdat die bijna niets meer heeft.

Ik snap best dat het kauwen van uitermate harde dingen niet meer te doen is met kiezen die voor meer dan 75% uit vulling bestaan, maar dat je in elk geval nog wel iets kunt kauwen dat niet zacht is, maar ook niet 'te' hard. Neem bv. een simpel chipje zoals een wokkel. Probeer maar geen Wokkel te bijten op je tandvlees, dat doet auw. Maar met een beetje beleid kan een Wokkel prima gegeten worden met een opgebouwde kies.
ma, 08/05/2019 - 17:36 Permalink
vV

Als antwoord op door Snowwie

nogmaals: deze hoek is voorbij de grens dat je nog kan opbouwen. Overigens is een paar keer opbouwen net zo duur als een kroon... Daarnaast: wanner je opbouwt ga je op een gegeven moment wellicht ook nog eens voor slechts kortdurend uitstel wellicht een situatie veroorzaken dat ook een kroon niet meer kan (als dat nu niet al het geval is).
ma, 08/05/2019 - 17:48 Permalink
Snowwie

Als antwoord op door vV

nogmaals: deze hoek is voorbij de grens dat je nog kan opbouwen. Overigens is een paar keer opbouwen net zo duur als een kroon... Daarnaast: wanner je opbouwt ga je op een gegeven moment wellicht ook nog eens voor slechts kortdurend uitstel wellicht een situatie veroorzaken dat ook een kroon niet meer kan (als dat nu niet al het geval is).

Oke, maar wat voor opties blijven er dan nog over in deze situatie? Ik kan nu met dit resterend 'prutje', zo noem ik het dan maar even, nog net iets kauwen. Als het verwijderd word dan niet meer. Zoals gezegd ben ik geen fan van protheses of kunstgebitten (ivm angst inslikken). Misschien is die angst ook wel compleet onterecht, maar ik weet van mijn vader die ook zo'n klik systeem heeft met kunst tanden daarop waarbij het metalen frame rondom de andere tanden gaan. Metaal tegen tanden? Het klinkt nogal brrrr...
ma, 08/05/2019 - 17:55 Permalink