Wat moet ik doen...? Weet het echt niet meer. [UPDATE]

Author:
Danielle73
Posted:
zo, 07/15/2007 - 04:31
Sinds ongeveer 6 jaar heb ik voortdurend problemen met mijn gebit. Op een gegeven moment zag ik het niet meer zitten bij mijn huidige tandarts en heb gevraagd om een verwijzing naar CBT. Met veel pijn en moeite wilde hij me de verwijzing geven.
Bij het CBT werden foto's gemaakt en bleek dat er nogal wat moest gebeuren. Ik besloot me helemaal over te geven aan deze tandarts en heb alles (ondanks mijn enorme angst voor de tandarts) ondergaan.
Ik heb 2 wortelkanaalbehandelingen gehad en er zijn in een tijdsbestek van 2 jaar zo'n 10 witte vullingen geplaatst.

Maar de kiezen waar de WKB's in gedaan zijn, zijn nog geen jaar daarna dwars door de helft gebroken. Van boven naar beneden zeg maar.
Inmiddels ben ik weer terug bij mijn huidige tandarts en deze zegt dat er bij mijn kies in de bovenkaak, naast de snijtand, niks meer aan te doen is. De voorkant van de kies staat nog voor de helft en de achterkant van de kies is alleen nog een scherp puntje. Dat veroorzaakt weer regelmatig wondjes aan mijn tong. Ook stinkt deze kies enorm en mijn tandarts zegt dat dat niet kan. Mijn man zegt ook dat het stinkt en ik schaam me er echt voor.

Als ik dit forum lees, dan zie ik allerlei begrippen zoals kroon, implantaat enzo... zou er nou echt niks aan die kies te doen zijn? Ik wil niet eigenwijs zijn, maar hij kan er toch wel uit en daar een vervanging voor? Kan iemand mij vertellen of er mogelijkheden zijn?

In mijn ondergebit (links een na laatste kies) is van de week ook weer een flink stuk afgebroken en ik heb kiespijn aan een kies in het bovengebit links. De moed is mij echt helemaal in de schoenen gezakt met dat rot-gebit (als ik het zo even mag noemen). Over mijn tandarts ben ik echt niet te spreken. Ik voel me niet serieus genomen. Maar in onze stad nemen tandartsen geen nieuwe patienten meer aan, dus ik MOET wel naar hem toe.

En ik wilde ook nog vragen...is het normaal als een tandarts geen handschoenen draagt? Ik vind het zo'n vies idee dat ie misschien net naar de wc is geweest ofzo en dan met die blote vingers in mijn mond zit :-? Is het redelijk als ik hem daar op aanspreek?

Ik hoop dat iemand mij kan zeggen wat ik moet...

Alvast bedankt.
Groetjes Danielle
Spiegeltje

Er vanuit gaande dat de kies niet meer is te redden en moet worden getrokken zijn er twee mogelijkheden: een brug of een implantaat.

Als de wortel nog goed is, is het soms ook mogelijk met behulp van een stift in het wortelkanaal een slechte kies opnieuw op te bouwen en geschikt te maken voor een kroon. Soms kan de kies zelfs geheel uit composietmateriaal worden opgebouwd. De tandarts kan/moet je uiteraard hierover uitgebreid adviseren. Wat ik hier schets is een algemeen verhaal, ik kan niet beoordelen wat voor jou de beste optie is. Kosten kunnen ook een rol spelen. Uit mijn eigen ervaring: een hoektand is een paar jaar geleden grotendeels afgebroken. Toen is een wkb uitgevoerd, een stift geplaatst en de tand met composiet weer helemaal opebouwd. In overleg met mijn nieuwe tandarts is daar later een kroon op geplaatst. Zelf dacht ik dat die hoektand niet meer te redden was maar dat viel dus mee :D

Wat betreft het gebruik van handschoenen. Ja, je mag van de tandarts verwachten dat hij handschoenen gebruikt, dat is tegenwoordig heel normaal. Je kunt hem daarop aanspreken. Wel is het zo dat het gebruik van handschoenen vooral bedoeld is voor bescherming van de tandarts. Ook is het geen garantie dat het hygienisch is omdat de tandarts met de handschoenen aanook overal aan heeft kunnen zitten. De tandarts moet nieuwe handschoenen aantrekken in bijzijn van de patient.

N.B. Als je niet tevreden bent met je tandarts en de anderen in je woonplaats willen geen nieuwe patienten meer, dan kun je er toch een nemen die wat verder weg zit? Anders dan bij huisartsen is dat doorgaans geen punt.
zo, 07/15/2007 - 10:23 Permalink
Danielle73

Beste Spiegeltje

Dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Ik ben inmiddels een zoektocht op het internet begonnen, maar zie eerlijk gezegd de bomen door het bos niet meer :-?
Is er iemand die goede ervaringen heeft met een tandheelkundige praktijk die ook gespecialiseerd is in kronen/bruggen/implantaten en gebitsrenovatie? Ik woon in Lelystad, dus een beetje in de omgeving Flevoland of Overijssel is wel wenselijk.

Groetjes Danielle
di, 07/17/2007 - 11:15 Permalink
Danielle73

Nou hier even een update...
Ik heb vorige week enorme pijn gehad in mijn boven- en onderkaak. Het was echt niet te harden meer. Ik had koorts en mijn hele linkerkant van mijn gezicht deed pijn.
Natuurlijk begon dat weer op een zaterdagavond. Ik heb de doktersdienst gebeld en kreeg zwaardere pijnstillers. De zondag erna ben ik naar een weekend tandarts gegaan. Die nam een foto en toen bleek dat ik een wortelpunt ontsteking had. Ik kreeg anti-biotica en nog zwaardere pijnstillers en toen ging het gelukkig na een paar dagen weer.

Toch maar de stoute schoenen aangetrokken en op zoek gegaan naar een andere tandarts. En ik ben er ook al geweest, afgelopen vrijdag.
Een super vriendelijke vrouw, die alles aan me uitlegde.
Ze maakte een complete foto van mijn gebit en nu blijkt dat ik WEER iets van 10 gaatjes heb.
:( De tranen sprongen in mijn ogen...daar gaan we weer. Ik heb net 2 jaar van behandelingen achter de rug en dacht dat mijn gebit toch aardig gerenoveerd was.
Ik vroeg haar of ze alsjeblieft mijn hele gebit er niet uit kon trekken zodat ik eindelijk overal vanaf was.
Maar zij zegt dat in principe al mijn gaatjes in de kiezen en gebroken kiezen gewoon te vullen zijn!! Zelfs die kies waar mijn oude tandarts van zei dat er niks meer aan te doen was. Gewoon te vullen!!! :D

Het ontstaan van al die gaatjes en breuken was volgens haar te verklaren doordat ik, als ik het druk heb of gespannen ben, nogal veel klem met mijn kiezen. Of ik dit 's nachts doe weet ik niet, maar overdag betrap ik mezelf er regelmatig op.
Deze tandarts gaat nu alle kiezen vullen/herstellen en daarna krijg ik een splint voor het klemmen.
Weet iemand misschien ook waar ik zo'n ding kan zien op een foto op internet? Ik heb echt geen idee wat dat is.

Morgen is mijn eerste afspraak. De eerste drie gaatjes worden gevuld. Ik ben best wel gespannen, maar sta er wel voor 100% achter. Ik wil nog één keer deze behandeling gaan doen. Ik hoop in ieder geval dat ik nu een goede tandarts gevonden heb, maar daar heb ik wel vertrouwen in.

Wish me luck...

Groetjes Danielle
vr, 08/03/2007 - 00:10 Permalink
Joezoef

Hoi Danielle, jeetje wat een toestanden heb jij al meegemaakt. Ik hoop idd dat het bij deze nieuwe tandarts beter gaat. Wat betreft de Splint, ik heb er zelf ook 1 en mijn pijnlijk gevoel in mijn kaken (uitstraling) en mijn kiezen is sindsdien verbeterd (met 85% afgenomen). Hierdoor is het leven weer aanzienlijk verbeterd qua levenskwaliteit.

Voor een foto van een splint verwijs ik je naar onderstaand webadres.
http://www.rodenburgtandtechniek.nl/splint/

Je leest hier dat er 3 verschillende zijn, ik heb degene die op de foto staat. Als je de foto bekijkt moet je alleen naar het bovenste doorzichtige gedeelte letten, de rest is een afdruk van een mond (kaak).

Heel veel succes en hou ons op de hoogte hoe het straks met je gaat a.u.b.
vr, 08/03/2007 - 07:52 Permalink
Anoya

Hoop dat deze tandarts goed is en dat je straks van al je problemen af bent!

Ikzelf heb ook een splint gehad, zag er ongeveer zo uit. Alleen had ik hem voor om mijn boventanden.

http://www.gumshields.com/images/Trauma-a.gif

Veel succes!
vr, 08/03/2007 - 07:55 Permalink
Danielle73

Weer even een update.
Inmiddels ben ik 4 keer bij de nieuwe tandarts geweest en ik begin me weer steeds gelukkiger te voelen.
In de eerste behandeling heeft ze de hele linkeronderkant gedaan qua gaatjes en in één kies een wortelkanaalbehandeling gestart. (Niets van gevoeld). De verdoving blijft een traumatische ervaring voor me, maar dat overleef je wel :-)
De tweede afspraak is de wortelkanaalbehandeling afgemaakt en nu heb ik linksonder gewoon weer een prachtig rijtje witte kiezen!!
Bij de derde afspraak is ze rechts boven en onder tegelijk begonnen en in de kies waar oorspronkelijk niets meer aan te doen was, is ze ook een wortelkanaalbehandeling gestart. Deze was overigens wel wat gevoelig en daar heb ik nu wel flinke napijn van. Ze twijfelde of er in die kies nog leven zat omdat ik wel reageerde op het koude watje wat ze er tegen aan hield. Maar toen de kies open was zei ze dat deze helemaal dood was. Rechts onder zijn alle gaatjes meteen weer gevuld en ook daar heb ik nu een rijtje witte kiezen!
Maar wat een verschil van tandarts zeg! Ik kan gewoon alles aan haar vragen en ze luistert tenminste naar me.
Ik kan het wel van de daken schreeuwen :-) Al is het alleen maar om anderen te laten weten dat het ook goed kan komen en een zetje in de rug te geven.
Ik heb er nu alle vertrouwen in!

Ik hou jullie op de hoogte.
Groetjes Danielle
vr, 08/31/2007 - 05:39 Permalink
hello jozefien

Hallo Danielle, wat heerlijk voor je dat het nu zo goed gaat. :smt121 Ja, wat een verschil in je leven kan een goede tandarts en een goed gebit maken he? eigenlijk zou er een lijst moeten zijn van goede en slechte tandartsen, zoiets als er nu is voor de ziekenhuizen. want er is helaas een wereld van verschil :smt010 . voor jou is het gelukkig goed gekomen. :smt006
vr, 08/31/2007 - 10:21 Permalink
Danielle73

En zo blij als ik gisteren was!!
Maar de lol heeft niet lang geduurd.
Vanmorgen begon die kies van die WKB weer te zeuren. Ik dacht dat dat napijn was, al had ik dat nog niet eerder gehad na 4 WKB's.
Een paar uur later begon de pijn zich uit te breiden tot onder mijn oog en weer een paar uur later lag ik in mijn bed met koorts en weer gigantische pijn. De hele boel lijkt weer ontstoken te zijn.
Tandarts gebeld en zij zegt dat het komt doordat er tijdens de WKB veel pus en troep uit de kies kwam en omdat de kies nu dicht is, moet die pus ergens naar toe. Volgens haar moet er een abces zitten die moet rijpen. Ik heb AB gekregen (Augmentin) Mijn gehemelte is ook pijnlijk en opgezet bij die kies. Ik weet niet meer waar ik het moet zoeken van de pijn. Ik heb koorts, ben misselijk en kan niks eten.
Volgens de tandarts kan het één dag tot een week duren voordat het abces rijp is. Moet ik al die tijd met deze pijn lopen als het een week zou duren?

Jullie kunnen helemaal niks met dit verhaal, daar ben ik me van bewust, maar het lucht zo op om het soms van je af te schrijven. ...
:smt010

Danielle
vr, 08/31/2007 - 21:10 Permalink
hello jozefien

ach Danielle wat erg! sta ik voor je te juichen, heb je dit! ja, na een wkb kun je napijn hebben maar bij jou is het dus ontstoken. als het zo'n pijn blijft doen, je houdt koorts, zou ik morgen toch even naar een weekend tandarts gaan, misschien kan hij ergens een draintje aanleggen. ik snap alleen niet als er zoveel pus uit die kies kwam tijden de behandeling waarom de kies dan toch afgemaakt is. misschien kan 1 van de tandartsen hierop antwoorden. Hoop dat zij je nog raad kunnen geven. heel veel sterkte en neem voor de pijn paracetamol met Ibrufen of naproxen. :smt006
vr, 08/31/2007 - 23:04 Permalink