Wat moet ik doen?? pijn en ontstoken tandvlees onder brug

Author:
mariavera
Posted:
ma, 05/08/2006 - 10:10
Ik heb sinds twee maanden een brug. Vanaf het begin af aan heb ik pijn aan een van de kiezen waarop de brug staat. De tandarts heeft foto's gemaakt van de kiezen en kan er niets op vinden dat wijst op problemen met de wortel. Hij denkt dat de pijn door overbelasting veroorzaakt word. Vanwege deze pijn slik ik elke dag twee tot drie pijnstillers.

Daarnaast heb ik al een maand lang ontstoken tandvlees onder de brug (misschien ook oorzaak van de pijn). Elke keer als ik eronder flos of het met een ragertje schoonmaak gaat het bloeden. Van de tandarts heb ik tandgel gekregen die ik op het ragertje moet doen maar na drie weken is het nog niet over. De ontsteking zit echt onder de brug en niet aan de rand ervan.

Ik weet niet maar wat ik moet doen. Zou het kunnen dat de pijnstillers het genezen van de ontsteking vertraagt? (vermindere stolling???)

Ik ben inmiddels al om de twee weken bij de tandarts terug geweest vanwege de pijn en de ontsteking.

Heeft iemand een idee waardoor die ontsteking blijft en wat ik ertegen kan doen?????

Groetjes, Vera
Geke

Als het blijft bloeden is dat vaak een teken dat er toch bacterien zitten en dat het dus niet goed schoon is. De enige oplossing hiervoor is dus toch goed rageren er onder en de floss onder het lagere deel gebruiken. Als je dit goed doet, wordt het bloeden (wat een teken van ontsteking is) vanzelf minder of verdwijnt. Het is niet echt zo dat door bloedverdunnende pijnstillers (aspirine) de genezing minder goed verloopt. Het is dan alleen zo dat na het trekken van een kies het langer kan nabloeden. Dus dat is iets waar je je geen zorgen over hoeft te maken. Goede pijnstillers zijn paracetamol en mocht dat niet helpen ibuprofen. Maar als de pijn zo ernstig is dat dit nodig is, is het misschien toch een goed idee om de tandarts er nog eens goed naar te laten kijken. Voor ons is het hier moeilijk te beoordelen, maar ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
ma, 05/08/2006 - 20:44 Permalink
thommie

Hoi,

Heb exact hetzelfde probleem als jij. Heb ook sinds 2 maanden een brug en had meteen al pijn onder de eerste pijler. Na eerst bijvijlen(wat niks hielp) heeft ta wkb gedaan. Ik hoopte dat de pijn weg zou zijn maar nu zijn mijn hoektand en twee tanden ernaast ook pijn gaan doen (alsof ze te strak zitten) en mijn achterste pijler doet ook pijn. Als ik geen pijnstillers slik gaat op een gegeven moment mijn hele onderkaak pijn doen. Ben al heel vaak terug geweest naar ta. Weer foto's gemaakt en een ander ta heeft ook bekeken, maar ze staan voo een compleet raadsel. Woe moet ik weer naar ta en als pijn niet weg is wil hij ook de achterste kies een wkb geven. Weet echt niet meer wat wijsheid is. laat wel even weten wat de ta woe gedaan heeft.

Sterkte en groetjes.
ma, 05/08/2006 - 22:44 Permalink
mariavera

Hallo,

bedankt voor jullie antwoorden!

Geke, weet jij ook hoe lang een tandvleesontsteking normaal ongeveer duurt? Ik probeer het al heel goed schoon te houden maar ja misschien toch niet genoeg.

Het verhaal van Thommie klinkt inderdaad precies hetzelfde! Ik had ook meteen pijn onder voorste pijler. Maar wat ik wel heel vreemd vind is dat de eerste week onder de noodbrug ook had maar nadat de tandarts daar een stukje vanaf gehaald had niet meer. Maar na het plaatsen van de echte brug weer wel :-( (ook na bijvijlen enzo) Ik heb ook zo'n uitstralende pijn naar de hele kaak, alsof ik een soort kramp heb.

De tandarts heeft bij mij een foto gemaakt om te kijken of het aan de kies lag en kon niets vinden. Volgens hem kan het soms gewoon erg lang duren voordat de kies hersteld is en aan de nieuwe situatie in de mond gewend is.

Heb jij ook een foto gehad? misschien een idee om te vragen

Heel veel succes bij de tandarts en ik ben benieuwd hoe het afloopt.

Groetjes, Vera
di, 05/09/2006 - 10:18 Permalink
Geke

Ik neem aan dat Thommie een foto gehad heeft, omdat er een wortelkanaalbehandeling in de voorste pijler gedaan is, dit kan niet echt gedaan worden zonder dat er een foto gemaakt is. Het kan soms wel zo zijn dat het herstel wat langer duurt, er is toch heel wat aan je kiezen gebeurd. En omdat hij misschien nu eerst weer iets te hoog is, heeft de zenuw toch weer wat irritatie gekregen. Omdat dat bij de noodbrug ook al was, kan het nu wat langer vervelend aanvoelen. De duur van een tandvleesontsteking hangt af van de veroorzakers, dus de bacterien. Als de bacterien verdwenen zijn, verdwijnt ook de tandvleesontsteking. Als je echt een optimale mondhygiene hebt, merk je dat het bloedende tandvlees na 3 dagen echt minder wordt of verdwijnt. Als dat niet het geval is, kun je ook de tandarts er naar laten kijken. Want het kan zijn dat er op de wortel van de tand, net onder het tandvlees, wat tandsteen zit dat voor blijvende irritatie zorgt ook als het wel schoon is verder. Dit moet dan verwijderd worden en daarna zal de ontsteking ook verdwijnen.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mochten er nog onduidelijkheden zijn kun je het natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
di, 05/09/2006 - 15:34 Permalink
thommie

Hoi,

De ta heeft inderdaad foto's gemaakt van eerste kies, daar was niets op te zien. Hij heeft uiteindelijk toch een wkb gedaan omdat ik pijn bleef houden. De zenuw die hij eruit heeft gehaald was nog wel vitaal maar ook aan het devitaliseren. Uiteindelijk had die zenuw toch het loodje gelegd. Het gekke is dat ik nog steeds iets voel aan die kies; als ik met mijn tong boven langs die kies ga voel ik wel iets. Het is geen echte pijn maar toch.
Vanmiddag moet ik weer terug, en de klachten zijn niet weg. Sinds 2 dagen slik ik wel minder pijnstillers(zo'n 3 per dag) want het duurt langer voordat ik weer echte pijn voel. Er blijft echter de hele dag pijn zitten, maar die is op zich dragelijk. Of ik ben nu gewoon aan die pjn gewend geraakt, kan natuurlijk ook. De pijn is heel diffuus; gaat van voorste kies naar achterste en aan het eind doet de hele onderkaak links pijn. Nu wil de ta volgens mij ook die achterste kies een wkb geven ook al is er op de foto's niks te zien. Deze kies is wel gevoelig voor warm en koud en als ik er op druk doet het ook pijn. Ik weet niet wat wijsheid is, maar ik wil wel gewoon van de pijn af!!

Groetjes,
Thommie
wo, 05/10/2006 - 10:15 Permalink
thommie

Hoi,

De pijn is vanaf maandag verminderd. Ik slik nog maar 2 ibu's per dag. Ik heb nog wel pijn maar dat is echt anders dan voorheen. Toen ik dit de ta meldde zei hij resoluut dat hij nu dan ook niks ging doen. Hij had nog overleg gehad met een andere ta en die zei ook dat het niet slim was om die andere kies ook maar een wkb te geven. dit wil ik ook niet. De pijn aan de achterste kies is sinds maandag ook zo goed als verdwenen. maar die voorste pijler en hoektand kloppen af en toe nog wel. de ta zei dat het toch wellicht ontzettend heftige naweeen zijn van alle behandelingen. Ik hoop het maar. Dus na ongeveer 2,5 maand worden de klachten minder. Ik zie het nu allemaal weer positief in terwijl ik vorige week echt de wanhoop nabij was.Hoe gaat het met jou?

Groetjes,
Thommie
vr, 05/12/2006 - 09:43 Permalink
mariavera

hee dat klinkt goed!

Bij mij eigenlijk hetzelfde verhaal, de afgelopen twee dagen ineens veel minder last. Ik heb zelfs al een dag zonder pijnstillers geleefd. Lijkt erop dat die kiezen gewoon veel tijd nodig hebben om te herstellen (bij mij nu ook zo'n 2,5e maand). Ontsteking aan tandvlees blijft wel een beetje zeuren maar ben echt heel blij niet zoveel pijn meer te hebben.
Steeds maar kiespijn hebben is zo vervelend. Ik heb mij ook behoorlijk wanhopig gevoeld. Vooral toen ik steeds midden in de nacht wakker werd van de pijn.

Hoop dat het bij jou ook snel overgaat.

Groetjes, Vera
vr, 05/12/2006 - 10:08 Permalink
thommie

Hoi vera,

Ben even benieuwd hoe het met je gaat. Heb je steeds minder pijn? Bij mij gaat het een beetje op en af. Ik heb zeker niet meer zo'n erge pijn als voorheen maar af en toe voel ik die eerste pijler (?) en hoektand nog steeds. Hoe kan ik nog steeds pijn voelen in die kies met een wkb. Zou het zoiets als fantoompijn kunnen zijn? Heb net m'n eerste ibuutje genomen. Ik sta voor de klas en als je veel moet praten is die pijn toch vervelend.

Groetjes,
ma, 05/15/2006 - 14:49 Permalink
Iripri

Hoi,

Zelf jaren geleden hetzelfde klachtenbeeld gehad.

Uiteindelijk 2x wkb echter zonder resultaat.
Twee jaar lang pijn gehad soms minder soms om gek van te worden.
Alle optie's geprobeerd en niets hielp. (dus ook doorverwezen naar tandheelkunde in Utrecht)
Uiteindelijk heeft de tandarts hem er afgehaald en opgestuurd waar deze gemaakt was.
Hoe wel er niets byzonders te vinden was is er kostenloos een nieuwe gemaakt en geplaats .
Resultaat.
De pijn was en bleef tot op heden weg.
Ik hoop dat het bij jouw niet het geval is maar misschien wel iets om te onthouden mochten de klachten terugkomen.


Groetjes
Peter
ma, 05/22/2006 - 21:08 Permalink
Senna

Hallo Marievera en Thommie,

Waar hebben jullie dan de brug zitten. Ik heb rechts onder, achter de hoektand een brug zitten (3 delige brug). Toen ik de noodbrug had, was het aan het kloppen geweest, 14 dagen. De tanderts heeft toen op de achter kies, een zenuwbehandeling gedaan. En toen was het kloppen weg. Ik heb nu de brug ongeveer 2 jaren.
Ik hoor het wel van jullie.

Groetjes Senna.
ma, 05/22/2006 - 23:28 Permalink
thommie

Hoi Senna,

Goed dat ik jouw bericht nog even lees. Ik ga morgen weer naar de tandarts want ik heb nog steeds pijn. Al 3 maanden. Ik heb de brug linksonder ook achter de hoektand. Het is een 3 delige brug en de middelste is een dummy. Mijn voorste pijler is al behandeld met een wkb maar die is nog steeds wel gevoelig. (Dit is 1 maand geleden gebeurd) Nu is mijn achterste kies ook aan het kloppen en als ik er op druk doet ie pijn. Ik kan er ook niet op kauwen. de ta wil volgens mij die ook gaan behandelen. Eerst wilde ik dit niet maar misschien is dit toch een goede optie.

groetjes,
Thommie
di, 05/23/2006 - 10:22 Permalink
thommie

Hoi Peter,

Wat vreselijk dat het zo lang heeft geduurd bij jou. Ik vind 3 maanden al een absoluut maximum!! Heb jij ook aan de 2 pijlers een wkb gehad en had jij ook pijn aan andere tanden?

groetjes,
thommie
di, 05/23/2006 - 15:25 Permalink
Iripri

Hoi Peter,

Wat vreselijk dat het zo lang heeft geduurd bij jou. Ik vind 3 maanden al een absoluut maximum!! Heb jij ook aan de 2 pijlers een wkb gehad en had jij ook pijn aan andere tanden?

groetjes,
thommie


Hoi Thommie,
Inderdaad zijn beide pijlers uiteindelijk aan een wb onderworpen.
Wel me enige tussentijd . Dit omdat eerst leek dat de pijn in 1 pijler zat maar toen die behandeld was schoof de pijn naar de andere kant.
De pijn straalde uiteindelijke uit naar alle elementen. Maar dat lijkt me achteraf gezien ook logisch. Als er spanning in de brug is geweest en je gaat allemaal noodsprongen doen dan raakt alles geirriteerd.
Soms wilde ik mijn hoofd er wel afhalen en soms was het een tijdje rustig.
Voor de tandarts (die overigens ook les gaf op de universiteit) was het echt een raadsel. De man deed echt alles kwam zelfs van ze boot af om zaterdag middag te helpen.. maar niets hielp totdat verlossende moment om de brug te vervangen aanbrak.
Inmiddels is dit al ruim 8 jaar geleden gedaan maar de pijn zal ik niet meer vergeten.

Groetjes
Peter
di, 05/23/2006 - 19:24 Permalink
thommie

Hoi Peter,

Bedankt voor je antwoord. Ik moet zo weer naar de tandarts en ik kan jouw informatie goed gebruiken. Volgens mij heb ik precies dezelfde klachten als jij. De pijn leek eerst alleen in de voorste pijler te zitten en nadat die behandeld was ging de achterste pijler ook pijn doen. Mijn tandarts staat ook voor een compleet raadsel. Ik kan ook moeilijk aangeven waar de pijn precies vandaan komt; op een gegeven moment doet gewoon alles pijn. Ik had nog nooit kiespijn gehad maar ik snap nu dat je er gewoon depressief van kunt worden.

Bedankt en groetjes,
Thommie
wo, 05/24/2006 - 09:01 Permalink
Iripri

Hoi Peter,

Bedankt voor je antwoord. Ik moet zo weer naar de tandarts en ik kan jouw informatie goed gebruiken. Volgens mij heb ik precies dezelfde klachten als jij. De pijn leek eerst alleen in de voorste pijler te zitten en nadat die behandeld was ging de achterste pijler ook pijn doen. Mijn tandarts staat ook voor een compleet raadsel. Ik kan ook moeilijk aangeven waar de pijn precies vandaan komt; op een gegeven moment doet gewoon alles pijn. Ik had nog nooit kiespijn gehad maar ik snap nu dat je er gewoon depressief van kunt worden.

Bedankt en groetjes,
Thommie


Hoi Thommie,

Het lijkt er wel op dat het dezelfde klachten zijn.
MIsschien kan je tandarts de brug er afhalen en de twee pijlers af dekken met twee noodkronen. (ik weet niet of dit kan) Als de pijn er dan uit gaat geef ik je op een briefje dat de brug niet goed was.
Hou me op de hoogte en veel sterkte.
en niet depressief worden want dan moet je naar nog een behandelaar :smt003
Groet
Peter
wo, 05/24/2006 - 21:35 Permalink
thommie

Hoi Peter,

Nog bedankt voor je reactie; het sterkt me toch wel een lotgenoot gevonden te hebben. Op een gegeven moment dacht ik dat ik echt de enige was met dit probleem. We zijn denk ik ook wel uitzonderingen want onze tandartsen hebben/hadden nooit eerder zo'n geval meegemaakt. Maar ik ben niet depri hoor want door jouw verhaal heb ik weer goede hoop!

Ik ben net terug van de kaakspecialist.
Hij heeft een panoramafoto gemaakt en ook hij kan niks vreemds ontdekken. Hij denkt wel dat het met "kauwdruk" te maken heeft. Hij zei dat mijn ta de brug er maar af moest halen en dan kijken of de pijn dan weg is. ( Dit zei jij ook al) Ik meteen mijn ta gebeld; heeft ie een vrije dag en hij is er dinsdag pas weer. Ik had een beetje gehoopt dat ie de brug er vanmiddag nog af kon halen, maar helaas... 't Zal trouwens wel "slopen" worden want volgens mij is zo'n brug er niet zomaar in zijn geheel vanaf te halen.

Ik hou je op de hoogte!

Groetjes,
Thommie
vr, 05/26/2006 - 14:17 Permalink
Iripri

Hoi Peter,

Nog bedankt voor je reactie; het sterkt me toch wel een lotgenoot gevonden te hebben. Op een gegeven moment dacht ik dat ik echt de enige was met dit probleem. We zijn denk ik ook wel uitzonderingen want onze tandartsen hebben/hadden nooit eerder zo'n geval meegemaakt. Maar ik ben niet depri hoor want door jouw verhaal heb ik weer goede hoop!

Ik ben net terug van de kaakspecialist.
Hij heeft een panoramafoto gemaakt en ook hij kan niks vreemds ontdekken. Hij denkt wel dat het met "kauwdruk" te maken heeft. Hij zei dat mijn ta de brug er maar af moest halen en dan kijken of de pijn dan weg is. ( Dit zei jij ook al) Ik meteen mijn ta gebeld; heeft ie een vrije dag en hij is er dinsdag pas weer. Ik had een beetje gehoopt dat ie de brug er vanmiddag nog af kon halen, maar helaas... 't Zal trouwens wel "slopen" worden want volgens mij is zo'n brug er niet zomaar in zijn geheel vanaf te halen.

Ik hou je op de hoogte!

Groetjes,
Thommie



Gelukkig, een beetje goede hoop dat het goed gaat komen.
Een brug er afhalen valt wel mee.
Ik kan me niet heugen dat het zoveel moeite koste om het er af te krijgen. Maar al zal het wat moeite kosten als die rottige pijn maar weg is toch ?
Ook ik dacht lange tijd dat ik de enige was tot ik dit bericht op deze site las. Zal mij benieuwen wat het resultaat is !

Sterkte maar weer :smt006

Groetjes
Peter
za, 05/27/2006 - 21:26 Permalink
joek

Thommie, bij mij is mijn brug er ook afgehaald. Dat valt erg mee, hoor.
Eerst ging de ta wat slijpen aan de brug, en toen met een soort hefboompje heeft hij hem er af gehaald.
Wel een hoop geduw en getrek in je mond, maar bij mij absoluut geen pijn.

Groetjes,
Joke
za, 05/27/2006 - 22:09 Permalink
thommie

Hallo,

Vandaag weer contact gehad met mijn ta en hem vertelt wat de kaakspecialist heeft geadviseerd nl. de brug eraf halen. Hij wil hierin best meegaan maar hij twijfelt eraan of de klachten dan weg zijn. Ik zei dat ik na 4 maanden gewoon van de pijn af wil en dat er geen andere optie is. De ta is bang dat hij de brug er niet in zijn geheel af zal krijgen en dat hij hem dan wellicht moet slopen. Er zal dan toch weer een nieuwe brug moeten komen en wie gaat ie dan betalen? Ik vroeg of dit dan niet onder een soort garantie viel. Volgens mijn ta is dit geen gevalletje dat onder de garantie valt omdat hij hier zelf aan gaat morrelen en als ie dan kapot gaat zal het laboratorium geen nieuwe vergoeden.Hoe is dit bij jullie gegaan, Peter en Joke? Volgens mij kregen juliie beide kostenloos een nieuwe, niet?

Ik kan pas op 20 juni bij hem terecht want hij wil het werkje in alle rust doen. Maar goed, ik ben blij dat ie eraf gaat!!
wo, 05/31/2006 - 17:31 Permalink
joek

Achteraf heb ik geen nieuwe brug gekregen, want bij mij zat er na een wkb (en nog een en nog een) niets anders op dan trekken.
Maar de ta zei wel dat ik een nieuwe brug en later werd dit een kroon, zou krijgen. Maar ik kreeg de kroon niet, slechts de kosten van de ta.
Dus de kroon moest ik toch nog zelf betalen.

In ieder geval succes verder.

Groetjes,
Joke
wo, 05/31/2006 - 20:46 Permalink
Iripri

Hallo,

Vandaag weer contact gehad met mijn ta en hem vertelt wat de kaakspecialist heeft geadviseerd nl. de brug eraf halen. Hij wil hierin best meegaan maar hij twijfelt eraan of de klachten dan weg zijn. Ik zei dat ik na 4 maanden gewoon van de pijn af wil en dat er geen andere optie is. De ta is bang dat hij de brug er niet in zijn geheel af zal krijgen en dat hij hem dan wellicht moet slopen. Er zal dan toch weer een nieuwe brug moeten komen en wie gaat ie dan betalen? Ik vroeg of dit dan niet onder een soort garantie viel. Volgens mijn ta is dit geen gevalletje dat onder de garantie valt omdat hij hier zelf aan gaat morrelen en als ie dan kapot gaat zal het laboratorium geen nieuwe vergoeden.Hoe is dit bij jullie gegaan, Peter en Joke? Volgens mij kregen juliie beide kostenloos een nieuwe, niet?

Ik kan pas op 20 juni bij hem terecht want hij wil het werkje in alle rust doen. Maar goed, ik ben blij dat ie eraf gaat!!


Hoi Thommie

Mijn ta heeft met het lab overlegd.
Deze hebben kostenloos een nieuwe gemaakt. (ondanks dat er niets aan de brug te zien was). Mijn ta heeft het plaatsen gratis gedaan en ik zelf de materiaal kosten voor het plaatsen (een klein bedrag dus)
Mogelijk dat jouw ta ook eens kan overleggen met het lab. moet ie wel de hele geschiedenis vertellen en dus ook het advies van de kaakspecialist
Ook in mijn geval wees niets er op dat de fout in de brug zat en ook wisten we niet of het de oplossing was.Maar als alle andere opties niet geholpen hebben dan zal er wel wat moeten gebeuren.
Door de kosten te delen nam ieder een stukje op zich.
Lijkt me een heel redelijk iets.

Ik hoop dat je er wat mee kunt.
VInd het wel vreemd dat de ta er geen tijd voor vrij maakt om hem eerder er af te halen.
Hoe langer die zit des te meer irritaties in de mond. ZOu daar nog maar eens een belletje aan wagen.


Groetjes
Peter
wo, 05/31/2006 - 22:31 Permalink
Iripri

Ik kan pas op 20 juni bij hem terecht want hij wil het werkje in alle rust doen. Maar goed, ik ben blij dat ie eraf gaat!!


Hoi Thommie

Hoe is het met de brug ...is ie er af en hoe gaat het nu ?
Groet
Peter
di, 06/20/2006 - 22:48 Permalink