Wat kost een gebit laten trekken?

Author:
angst haas
Posted:
zo, 10/21/2001 - 22:17
Ik ben zo bang voor de tandarts dat ik al jaren niet meer ben geweest. gevolg bijna aales is afgebroken en zwart nou wil ik mijn gebit laten trekken en een kunst gebit kan dit? en wat gaat me dat kosten want ben niet meer verzekerd door dat ik zolang niet meer ben geweest.

Groetjes Een angst haas
de digitale tandarts

Mocht uw gebit inderdaad zodanig slecht zijn dat alles getrokken moet worden, dan wordt dit over het algemeen voor ziekenfondsverzekerden vergoed. Mocht de tandarts dit niet vergoed krijgen dan kunt u zich nog altijd laten doorverwijzen naar de kaakchirurg. Naar alle waarschijnlijkheid zal het laten trekken van tanden/ kiezen volgend jaar sowieso terugkeren in het basispakket voor ziekenfondsverzekerden.

Ziekenfondsverzekerden krijgen volgens de ziekenfondswet 75% vergoed van een volledige gebitsprothese. Stel dat een boven- en onderprothese u 1600 gulden kost, dan zult u 400 gulden (25%) zelf moeten betalen.

Dat u langer dan jaar niet geweest bent, betekend dat u dit jaar geen recht hebt op vergoeding van het cluster (controle+tandsteenverwijdering), maar voor het maken van een kunstgebit moet dit geen rol spelen.

Sterkte!






[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-10-21 23:11 ]
zo, 10/21/2001 - 23:07 Permalink
angsthaasjuh

ik zit met het zelfde probleem ik heb ook zoon ontiegelijk slecht gebit.. maar tis nu 2006-2007 en heb GEEN aanvullend pakket bovenop het basis pakket.. maar nou zou ik dus willen weten wat zoon algehele gebits prothese kost en het laten trekken van... dus een totaal pakket.. maar ken het nergens vinen.. want ik zal het nu wel uit eigenzak moeten betalen...


met vriendelijk groet angsthaas nummer 2
zo, 12/24/2006 - 15:24 Permalink
Newtan

Reken tussen de 500 en de 800 euro. Trekken zit niet meer in het basispakket, zoals u waarschijnlijk al weet.
Het laten verwijderen bij een kaakchirurg is goedkoper.
Laat de afdrukken bij een tandarts of tandprotheticus maken, Laat je daarna verwijzen naar de kaakchirurg, die de tanden trekt. Je komt vervolgens bij degene die de afdruk heeft gemaakt terug en laat verder de prothese aanmeten. In dat geval mag je rekenen op zo'n 100 tot 250 euro, afhankelijk van wie en hoe de prothese gemaakt wordt.
zo, 12/24/2006 - 20:23 Permalink
angsthaasjuh

dus als ik het goed begrijp... als ik het 100% zelf moet betalen ben ik zoon 1050-1500€ kwijt......want ik heb dus 0,0 aan tandartsverzekering he.. alleen maar basis ziektekostenpakket
ma, 12/25/2006 - 09:36 Permalink
Newtan

:o
Als ik het goed geschat heb, 500 tot 800 euro, bij het trekken door de tandarts.
Of 100 tot 250 euro, trekken door de kaakchirurg.

Maar er zijn ook tandartsen die meer rekenen. Dan krijg je wel meer service.

Een volledige prothese zit in het basispakket en wordt dan voor 75 tot 100% vergoed.
Vraag me niet waar dat verschil in zit, van verzekeren heb ik helemaal geen verstand.
ma, 12/25/2006 - 09:59 Permalink
laura18k

Nou ik heb gelukkig wel verstand van verzekeren...

Het is inderdaad zo dat vanaf 1 januari 2007 een GEHELE prothese wordt vergoed voor 75% vanuit de basisverzekering.
Vanuit de aanvullende tandverzekering wordt van de 25% die je zelf moet betalen nogmaals 80% vergoed.
Om even met getallen te goochelen....

stel een volledige prothese kost € 1000,-
Daarvan wordt € 750,- betaald door de basisverzekering ( die is voor iedereen in Nederland verplicht om te hebben )
Als je nou nog een aparte tandartsverzekering hebt wordt van die overige € 250,- nog eens 80% vergoed en dan komen de uiteindelijke kosten van een volledige prothese op € 50,- die uit eigen zak betaald moeten worden.

Klinkt in ieder geval minder dramatisch als die € 1000,- die in het begin werden genoemd;)
vr, 03/09/2007 - 20:52 Permalink
vV

Als je nou nog een aparte tandartsverzekering hebt wordt van die overige € 250,- nog eens 80% vergoed

er zijn er ook die meer of minder vergoeden, hangt van de verzekeraar af.

En vergeten we vooral niet het trekken van de tanden en kiezen, en de toeslag immediaat te rekenen.

Maar er zijn ook tandartsen die meer rekenen. Dan krijg je wel meer service.


sorry, maar deze snap ik niet, een UPT tarief is een UPT tarief toch? Daar is niets "meer" aan te declareren volgens mij. Overigens betekent meer declareren niet per se meer service...
za, 03/10/2007 - 10:26 Permalink
laura18k

Klopt helemaal, maar de extra vergoeding als je een aanvullende verzekering hebt liggen meestal tussen de 75 en 80%.

Het beste wat je voor iedere behandeling kunt laten doen is een kostenoverzicht laten maken door de tandarts.
Deze stuur je naar je ziektekostenverzekering VOORDAT de tandarts de behandeling start, op deze manier kan de verzekering kijken welke kosten worden gedekt en voor welk percentage.
Mochten er kosten zijn die op een andere manier wel worden gedekt dan kan de verzekering hier meer uitleg over geven, zo zijn er in speciale gevallen altijd uitzonderlijke regels, denk hierbij niet alleen aan eventueel een lager inkomen maar ook aan mensen met een handicap of mensen met gebitsproblemen die terug blijven komen door aangeboren of erfelijke aandoeningen.

Nooit nare verassingen achteraf op deze manier.

Mochten er uiteindelijk nog kosten zijn die niet worden gedekt door de verzekering blijft de Belastingdienst altijd een uitkomst, gemaakte kosten kunnen altijd worden opgegeven bij de jaarlijkse aangifte.
za, 03/10/2007 - 12:15 Permalink
laura18k

Trouwens een extra toevoeging op het verzekeringsgebeuren...
De zorgverzekeraar betaald bij een vergoeding volgens de tandartstarieven die zij hebben opgesteld en niet volgens de tarieven van de tandarts!

Mocht een tandarts bijvoorbeeld voor een controleafspraak €20,- rekenen terwijl de zorgverzekeraar een maximaal bedrag van €15,- op zijn lijstje heeft staan dan is het heel jammer voor die laatste 5 euro maar die blijven dan zowiezo voor eigen rekening.
De vergoeding gaat dan over die 15 euro die zij als standaard hebben staan.

Deze extra kosten zijn dan ook wel weer bij de Belastingdienst op te geven.
za, 03/10/2007 - 12:22 Permalink
Holmes

Trouwens een extra toevoeging op het verzekeringsgebeuren...
De zorgverzekeraar betaald bij een vergoeding volgens de tandartstarieven die zij hebben opgesteld en niet volgens de tarieven van de tandarts!

Mocht een tandarts bijvoorbeeld voor een controleafspraak €20,- rekenen terwijl de zorgverzekeraar een maximaal bedrag van €15,- op zijn lijstje heeft staan dan is het heel jammer voor die laatste 5 euro maar die blijven dan zowiezo voor eigen rekening.
De vergoeding gaat dan over die 15 euro die zij als standaard hebben staan.

Deze extra kosten zijn dan ook wel weer bij de Belastingdienst op te geven.


Ik vraag me af wat jij bedoelt. De tarieven zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit en zijn MAXIMUM tarieven. De tandarts mag geen hogere kosten in rekening brengen dan deze tarieven.
Wel is het zo als u een eigen bijdrage heeft, bijvoorbeeld als er volgens de verzekeringsvoorwaarden maar 75% wordt vergoed, dan mag de eigen bijdrage worden opgegeven aan de belastingdienst.
ma, 03/12/2007 - 13:12 Permalink
vV

Laat de afdrukken bij een tandarts of tandprotheticus maken, Laat je daarna verwijzen naar de kaakchirurg, die de tanden trekt


even terzijde:

In principe zal een kaakchirurg verwijdering door hem weigeren wanneer er geen reden voor verwijzing is, oftewel er sprake is van eenvoudige extracties. Tenzij er dus bijzondere redenen zijn, zoals een kies waar naar verwachting problemen kunnen ontstaan, dan is het logisch dat de kaakchirurg gelijk de rest ook trekt. De tandarts kan de prothese voor deze gebeurtenis afwerken, en meegeven, plaatsing dan door de kaakchirurg.

Bedenk overigens wel dat zolang de No-claim nog bestaat de behandeling door de kaakchirurg hierin meetelt, dus die 255,- ben je geheid al kwijt ....
Neem dat mee in de berekening, tenzij u voor andere zaken toch al vaker in het ziekenhuis bent..
ma, 03/12/2007 - 13:26 Permalink
Japie Krekel

Nou ik wil me hier ook ff tegenaan bemoeien.

De Kaakchirurg is een specialist, die wordt dus betaald vanuit de basisverzekering! Ja je bent wel je no claim kwijt voor dit jaar, maar daarna wordt dit zowiezo afgeschaft. Dus verder betaal je niets nada noppes meer voor die kaakchirurg.

Dus geen geld betalen nu en ook geen geld krijgen in april 2008.
Voor de meeste mensen een hele opluchting!
:smt003
di, 03/13/2007 - 11:29 Permalink
vV

en ik was even iets vergeten, mede omdat het zo`n kromme regeling is...de no claim bent u met het maken van een volledige gebitsprothese die voor 75% vergoed wordt vanuit de basisverzekering ook kwijt...

Dus of nu wel of niet bij de kaakchirurg moet laten trekken, dat maakt geen verschil voor de no claim...
di, 03/13/2007 - 12:14 Permalink
nike39

Hoi,

Jullie praten wel zo makkelijk over trekken en wat de kosten zijn. Het zou mij geen donder uitmaken wat het zou kosten als die hele klerezooi er maar uit is. Maar nee, geen enkele tandarts stemt daar in toe. Overigens ook geen enkele kaakchirurg. Dat deden ze vroeger misschien maar tegenwoordig niet meer.

Ik zal even kort mijn situatie uitleggen:
Ik heb boven een volledige prothese. Toen ik 14 heb ik een ongeluk gehad. 3 voortanden uit mijn mond. Terug naar de plek, tanden zoeken en er mee naar het ziekenhuis. Teruggeplaatst, maar dat heeft niet gehouden. Toen ik 18 was moesten ze er weer uit. De wortels waren zwart geworden. Daarna er er om de zoveel tijd een tand of kies die ernaast zat getrokken. Elke keer werd de tand of kies ernaast zwart en elke keer dachten ze de rest te redden. Uiteindelijk zoveel pijn met de paar kiezen die ik overhad dat ik alleen nog met pijnstillers in bed kon liggen tot ik aan de beurt was voor de laatste kiezen.

Onder heb ik ook de nodige gaten en vulligen. Wortelkanaalbehandeling is mij ook niet vreemd. Daarna durfde ik niet meer. Ik had zoveel pijn geleden. Tot ik tweeenhalf jaar geleden pijn aan mijn kies kreeg. Ik ben naar een tandarts gestapt. Ik had een zware ontsteking en de kies moest accuut getrokken worden. Tijdens het trekken brak de kies aan alle kanten af. Hakken, trekken, hakken, trekken....ik werd het helemaal beu. Na het trekken ging de pijn niet over. Het was gewoon weer aan het ontsteken, ik hield het niet vol en ging naar een avondtandarts. Medicijnen gehad en het ging uiteindelijk over. Even later...brak mijn hoektand af. Op die plek had ik een wortelkanaalbehandeling gehad dus de zenuw waren al dood. De wortel kon dus blijven zitten. Ze heeft een soort stiftand gezet. Een schoef met vulling erom heen.

Dat heeft nu twee jaar gezeten. En nu? Nu krijg ik vreselijke last van die stiftand. Ik dacht, hoe kan dat nou...want daar zitten geen zenuwen meer. Ik ben afgelopen zondag weer naar een weekendtandarts geweest omdat de pijn niet vol te houden is. Foto gemaakt. De boel is aan het ontsteken. Onder de stiftand en ook de kies die ernaast zit. Ze kon niets doen, ik moest naar mijn eigen tandarts. Ze gaf mij antibiotica: Amoxicilline Sandos Disper 500 en een pijnbestrijder: Brufen 600 mg mee. Het mocht niet helpen. Dinsdagochtend meteen mijn tandarts gebeld. Ik had al maanden een afspraak voor 7 mei staan, maar dit is niet vol te houden. Ik kon met spoed komen. Weer een foto gemaakt en de kies en stiftand moesten er direct uit.

Ze verdoofde mij met twee prikken. Het trekken deed zoveel pijn dat ze nog twee prikken erbij gaf. En nog schreeuwde ik het uit van de pijn. Na het trekken was ik buiten gewoon mijn orientatie kwijt. Bij een bushalte waar ik niet moest zijn een tijd lopen janken. Uiteindelijk bij de bus aangekomen en naar huis gegaan. Ik moest wel de antibiotica doorslikken, maar de Brufen kon ik laten staan. Ze raden mij paracetamol aan. En nu? Nu is het woensdagnacht en ik heb godvergemis veel pijn. Ik denk dat weer de boel aan het ontsteken is.

Maar waar het om gaat is het volgende. Boven heb ik geheel een prothese. Onder heb ik rechts een heel groot gat. Twee kiezen en een tand zijn er al uit. De allerachterste kies zitten alweer twee grote gaten. Ik zou er een moord voor doen als de die andere paar tanden en kiezen ook zouden trekken. Dan ben ik van alle ellende af. Ik wil niet hetzelfde meemaken als met mijn bovengebid dat alles om de beurt getrokken moet worden. Maar nee, geen enkel tandarts doet het. Ook geen enkel ziekenhuis. Dat was vroeger zo. Nu niet meer. Ik heb al tegen alle tandartsen gevraagd of het een geldkwestie is dat ze op deze manier veel kunnen verdienen. Vonden ze niet leuk, maar ik ben het zat.

Dus wat ik hier lees...sta ik raar van te kijken. Als het werkelijk zo is dat er zo getrokken word, hoor ik op dit bericht graag een naam naar wie ik toe kan gaan.

Groet,
nike
wo, 05/02/2007 - 04:11 Permalink
vV

Dan ben ik van alle ellende af
nou nee, dan begint de ellende pas echt.. want de geschiedenis heeft nu eenmaal aangetoond dat een volledige onderprothese van geen kanten zit. En als er nog voldoende kaakbotdikte is, is het tegenwoordig helemaal niet zo vanzelfsprekend dat de zorgverzekering toestemming voor implantaten geeft.

Wellicht een optie eens met de tandarts een tussenweg te bespreken, namelijk een volledige onderprothese met drukknoppen op 2 of 4 eigen wortels.

Het is niet zo dat er helemaal niet meer getrokken wordt hoor, maar het moet wel passen in een logisch behandelplan.

Sterkte .
wo, 05/02/2007 - 08:09 Permalink
nike39

Hoi V,

Ik snap wel wat je bedoeld, maar ik weet niet een ondergebid erger is dan dit. Ik weet ook niet of je zelf wel eens een goede ontsteking heb gehad, maar je bent dan in staat om met je hooft tegen de muur aan te lopen van ellende. Waar ik bang voor bent is dezelfde ellende als met mijn bovengebid. Daar zeiden ze ook steeds dat ze de boel gingen redden. Elke keer moesten er weer tanden uit. Net zo lang tot alles eruit was. Geen pretje dus.

Nu snap ik dat een ondergebid misschien niet prettig is. Ik ben nu 39. Toen ik 37 was heb ik stad en land afgebeld om te trekken. Toen ook vanwege een erge onsteking en afbrekende tanden (een stiftand kreeg)
De vraag is of het nu veel uitmaakt of ik een ondergebid met met 37 of straks met 45 jaar?

Vaak hebben tandartsen beweert dat het slechte verzorging is. Dat kan ik mijn geval niet eens. Ik wil je iets voorleggen hoe ik ben opgevoed en als het kan zou ik graag jou mening willen hoe dit kan. Even het eet en drink patroon van vroeger als kind.

- We kreeg elke dag vitamine C pilletje voor het avond eten
- Een glas vers geperste jus orange voor het avondeten.
- Geen snoep (slecht voor tanden) maar een stukje kaas
- Geen wit brood (slecht voor tanden) maar bruin brood
- Geen cola (slecht voor je tanden) maar melk of karnemelk
- Yoghurt zonder toevoeging (slecht voor je tanden)
- Zoetigheid op brood heb ik nooit van gehouden, at altijd vleeswaren

Nu nog hou ik niet van snoep, gebak of zoetigheid. Cola drink ik nog niet, maar wel karnemelk of optimel. En ik poest niet specifiek drie keer per dag mijn tanden maar telkens na het eten. Maar snap jij hoe het dan kan dat ik zo'n slecht gebid heb?

Ik hoop nog op een antwoord, want ik snap het echt niet.

Groet,
nike
wo, 05/02/2007 - 12:29 Permalink
nike39

Wellicht een optie eens met de tandarts een tussenweg te bespreken, namelijk een volledige onderprothese met drukknoppen op 2 of 4 eigen wortels.

Het is niet zo dat er helemaal niet meer getrokken wordt hoor, maar het moet wel passen in een logisch behandelplan.


Ik snap niet zo goed wat een volledige onderprothese is mte drukknoppen. Heeft dat meer voordelen dan een gewoon gebid?

Het moet passen in het behandelplan? Ze vertellen mij dat ze geen goede tanden en kiezen willen trekken, maar de tanden die ze twee jaar geleden niet wilde trekken omdat ze gezond waren, zijn nu twee jaar later wel getrokken. Dus wat is gezond, vraag ik mij af.

Ik moet aankomende maandag naar de tandarts. Dat is de afspraak die al stond. Ik hoop dus nog even een antwoord. Als ik het snap dan kan ik dat met die drukknoppen voorleggen aan mijn tandarts.

Alvast bedankt
nike
wo, 05/02/2007 - 12:34 Permalink
vV

Als je bv nog goede hoektanden onder hebt is de behandeling als volgt:

aan beide tanden wordt een wortelkanaalbehandeling gedaan, en ze worden afgeslepen tot net boven het tandvlees. De tandtechnieker maakt een kapje erop met een drukknop (op beide wortels dus). de andere kant van de drukknop komt in de prothese te zitten.
Wat boven het tandvlees uitkomt is zeg maar vergelijkbaar met een drukknopsysteem op implantaten. Maar de implantaten hoeven dan niet, want je hebt nog eigen wortels.

Hopelijk is het zo een beetje duidelijk.
wo, 05/02/2007 - 12:39 Permalink
nike39

Dank je wel V, het is mij nu heel duidelijk.

Ik ga dat maandag eens aan mijn tandarts voorstellen.

De pijn is nu gelukkig ook iets minder geworden. Ik was eventjes bang voor hetgeen wat ik twee jaar geleden had, toen het ook aan het ontsteken was na het trekken. De afgelopen nacht weer uren opgeweest van de pijn. ik voelde het gewoon nog doorbonken. Vanmorgen ben ik weer gaan slapen, net opgestaan en nu is het gelukkig gezakt. Vandaar ik even niet zo aardig klonk.

Maar bedankt voor je snelle antwoord.
wo, 05/02/2007 - 12:44 Permalink