Wat denkt de digitale tandarts hiervan?

Author:
eva414
Posted:
di, 06/19/2007 - 19:51
Ik heb intussen 3 verschillende tandartsen geraadpleegd en die hebben geeneen een verklaring voor de pijn die ik voel aan mijn voortanden (van hoektand tot hoektand) na het vervangen van een amalgaam door een composietvulling 6 weken geleden.
Op de volgende foto's is mijn kies 16 te zien resp. voor de vulling vervangen werd (2/07) en afgelopen vrijdag. Er is op de 2de foto ook een lichtgrijze spleet te zien aan de wortel.
Wat wel opvalt is dat voorheen de 16 en 15 niet met elkaar verbonden waren en nu wel (en dat veroorzaakt volgens mij de druk, soms voelt het alsof mijn tanden over elkaar gaan schuiven!)
Verder vraag ik mij af hoe het komt dat er op de 1ste foto duidelijk zwarte ruimtes tussen de tanden te zien zijn, en op de recentste foto alles wazig is, duidt dit op ontsteking?
Morgen moet ik naar een 4de tandarts, intussen hoor ik graag jullie mening!


http://i18.tinypic.com/6430t8g.jpg
http://i8.tinypic.com/6c4bvbm.jpg
Lieneke

Waarschijnlijk heeft de tandarts netjes een contactpunt gemaakt tussen de 15 en 16 zoals het hoort. Dat alle tanden meer op elkaar lijken te staan, komt door de inschietrichting. De tanden worden zo meer overelkaar geprojecteerd op de foto.
Waar de pijn vandaan komt...kan ik je niet zeggen.
di, 06/19/2007 - 20:09 Permalink
eva414

Het vreemde is: ik sta op zonder pijn, in de loop van de namiddag komt de druk op mijn voortanden ineens op en verschuift bovendien van de ene plek naar de andere. Ik kan er geen enkele aanleiding voor bedenken. Dit gaat nu al vier weken zo. Dagelijks moet ik paracetamol of ibuprofen nemen. Geen enkele tandarts weet raad.
Zelf begin ik nu meer te denken in de richting van maxillaire sinusitis. Dat kan wel uitstralen tot de voortanden. Ik heb nochtans geen afscheiding uit mijn neus, maar hij is wel steeds lichtjes verstopt langs rechts.
di, 06/19/2007 - 21:40 Permalink
vV

de verschillen op de foto kunnen komen door een iets andere inschietrichting.

Verder wijst de in de loop van de dag toenemende klacht op de voortanden toch wel enigzins op klemmen. In ieder geval geen sinusitis.
zijn er nog andere klachten??

Blijkbaar heeft u zich gezien uw terminologie erg goed ingelezen in zaken.

Maar u gaat naar de 4e tandarts... wat verwacht u van hem, en als het u nog niet duidleijk is, gaat u dan ook naar nr 5??

klinkt misschien een beetje cru, maar is er al eens gesproken over wellicht verwijzing naar een CBT-tandarts, of andere lijn??

Vooralsnog heb ik veel te weinig info om een echte mening te geven, laat staan een diagnose te stellen...
Dus graag meer info, ook eventuele andere klachten die u zelf hier niet mee koppelt.
wo, 06/20/2007 - 10:00 Permalink
eva414

Bedankt om mee te denken allemaal. Tja, ik blijf naar tandartsen gaan tot ik er één vind die een verklaring heeft. Volgende week vertrekken wij op vakantie en ik zou zo graag een oplossing hebben voor we weg zijn...
Feit is dat ik voor het vervangen van die vullingen nergens last van had.
Moest ik nu plots klemmen, waarom deed ik dat voorheen dan niet?

De enige andere klacht die ik nog heb is dat mijn tong lichtjes gezwollen is (met tandafdrukken in) en mijn mondslijmvliezen lichtjes geirriteerd zijn (voelen branderig aan).
Dit kan natuurlijk allemaal van de stress komen (ik ben intussen al 6 kg kwijt van mij er druk in te maken) maar misschien is het wel omgekeerd: krijg ik van die klachten stress! (Wat was er eerst de kip of het ei?)
Of kan je van composiet/cement allergie zo'n klachten krijgen?
Ik heb nog andere composietvullingen maar misschien hadden die een andere samenstelling?

Mijn kies 16 zelf is enkel nog drukgevoelig maar klopt niet, of reageert niet op warmte of koude. Wel zou er een grijze spleet op de foto te zien zijn volgens tandarts 1 en 2. Tandarts 1 raadde hiervoor een WKB aan, tandarts 2 raadde die af (zenuw is nog vitaal, wijst eerder op overbelasting).

De klachten aan mijn voortanden lijken toe te nemen nadat ik iets heb gegeten (druk van kauwkrachten?) Ik heb vroeger een blokjesbeugel gedragen en het gevoel dat ik nu heb is vergelijkbaar met de pijn die ik voelde wanneer de orthodontist de beugel had aangespannen. Alleen was dat toen na een dag of 3 over en nu loop ik er al 5 weken mee.
wo, 06/20/2007 - 11:48 Permalink
Lieneke

Ik denk ook aan knarsen/klemmen. De afdrukken op de tong en wat je over de wang beschrijft, passen ook in dit beeld. De grijze spleet kan ook door deze overbelasting komen. Is er wel bekeken of de vulling niet te hoog is?
wo, 06/20/2007 - 12:01 Permalink
eva414

Ja dat is nagekeken, ze is uitgeslepen zodat ze op dit moment geen contact meer maakt met haar onderbuur. Ik heb wel de indruk dat ik juist daardoor meer doorbijt op mijn andere tanden, doordat die 16 geen steun meer biedt (of kan dit niet?)
Als je de vorm van die kies vergelijkt voor en na de vulling zie ik wel duidelijk een verschil, of is dit te miniem om de klachten te verklaren?
Af en toe krijg ik wel een spontaan pijnscheutje in die kies, meer bepaald aan het contactpunt tussen de 15 en de 16. Koude lucht geeft ook een gevoeligheid, maar dat ligt waarschijnlijk meer aan blootliggende tandhalzen?
wo, 06/20/2007 - 12:10 Permalink
vV

knarsen /klemmen los je niet op door even in te slijpen. Wel als de orozaak een te hoge vulling is, niet als de oorzaak elders ligt.

Zoek maar eens op knarsen, klemmen, splint, fysiotherapie.

eerste keuze zou wat mij betreft fysio zijn, vaak ligt de basis is aangeleerd verkeerd mondgedrag, die soms verrassend simpel bij te sturen is.

Maar ja in NL ken ik de weg, Belgie niet...(ja met de navigator, maar dat heeft hierbij geen zin.. :wink: )
wo, 06/20/2007 - 12:13 Permalink
eva414

Ik zal het zeker eens voorleggen aan de tandarts straks, bedankt! Nochtans ben ik er quasi zeker van dat ik niet klem overdag (en 's nachts al helemaal niet, anders zou het 's morgens erger zijn, en 's morgens is het net beter).
wo, 06/20/2007 - 12:39 Permalink
Anoya

Nochtans ben ik er quasi zeker van dat ik niet klem overdag (en 's nachts al helemaal niet, anders zou het 's morgens erger zijn, en 's morgens is het net beter).


Ik knars en klem ook heel erg (ben ook onder behandeling van verschillende mensen, waaronder ook een kaakfysiotherapeut), maar ook ik dacht dat het 's morgens juist beter voelde (soms). Volgens mijn fysio komt dat juist ook omdat 's avonds de spieren beginnen te 'trekken' doordat je dan juist niet klemt. 's Morgens zijn ze dus helemaal 'fit' omdat je ze waarschijnlijk de hele nacht getraind hebt. 's Avonds dus misschien 'ontwenningsverschijnselen'?
wo, 06/20/2007 - 14:02 Permalink
eva414

Oké, ik ben dus wéér eens bij een andere tandarts geweest (het was wel al de meest bekwame die ik ben tegengekomen, geen sjieke praktijk zoals mijn vorige maar wel met vakkennis, dat voelde je). Hij kon ook niet direct een oorzaak vinden :( . Knarsen/klemmen acht hij niet uitgesloten maar dan zou de pijn meer aan mijn kaakgewricht moeten zitten. Hij wil wel een opbeetplaat maken maar dat kost 250 euro en het is niet gezegd dat het daarmee opgelost zal zijn. Hij raadde aan om eens de vakantie af te wachten (minder stress dus misschien minder klemmen?)
Ik las ergens op internet dat diazepam de spieren ontspant en kaakklemmen 's nachts tegengaat. Ik heb wel lormetazepam en prazepam in huis, heeft dat dezelfde werking?

Wat betreft de kies 16, denkt hij dat de krimp van de composiet een permanente spanning veroorzaakt. Hij wil ev. wel de vulling vervangen door een voorlopige ontsmettende vulling (met eugenol als ik goed geluisterd heb). Maar ook hier nog even afwachten...

Ik had nog een gaatje tussen 2 kiezen dat hij na de vakantie gaat vullen, hij heeft er nu een voorlopige vulling ingelegd. Dat was iets vloeibaar wit, er moest niet voor geboord worden en nadien werd ze niet uitgehard met een laserlamp. Gewoon erin en klaar.
Wat is dat voor een vulling? Kan dat er terug uitvallen en moet ik nu oppassen met rageren en flossen? Hard dat vanzelf? Het smaakt wel vies...

Tenslotte begrijp ik nog altijd niet hoe het komt dat je klachten krijgt van klemmen wanneer je ontspannen bent (dus in de loop van de dag en niet wanneer je wakker wordt na een nacht geklemd te hebben).

@ Robinson: Wat zijn parafuncties?
wo, 06/20/2007 - 20:02 Permalink
robinson

beter oneigenlijk gebruik van bepaalde functies.
bijv. knarsen, klemmen, nagelbijten, kauwgom eten etc.

Knarsen en klemmen hoeft niet per definitie klachten aan het kaakgewricht te geven.
Wanneer een Tofflemire te strak om een element gedraaid wordt kan er een interne spanning opgebouwd worden die je vooral bemerkt bij belasten van het element.


Vieze goeje is waarschijnlijk Zinkoxyde-Eugenol, beetje kruidnagel smaak.
wo, 06/20/2007 - 21:46 Permalink
eva414

Waarom moeten er eigenlijk contactpunten tussen tanden zitten? Immers op mijn oude foto was er geen contactpunt tussen 15 en 16, en nu wel.
Toch blijf ik ergens denken dat het daar aan ligt. Ik heb soms het gevoel alsof er iets tussen die tanden zit dat daar niet hoort en de druk op mijn gebit daardoor verhoogt.
Als ik nu het puntje van een tandenstoke tussen jouw gebit plaats, krijg jij toch ook druk op je overige tanden? Als er nu plots zo'n stukje vulling tussen de kiezen zit dat er voorheen niet was, is dat theoretisch toch mogelijk dat dat de oorzaak is van mijn klachten?
Mag dat contactpunt niet terug verbroken worden (en hoe gebeurt dit dan?) Wie weet helpt het!
do, 06/21/2007 - 16:01 Permalink
Lieneke

Als er geen contactpunt is dan komt er makkelijk voedsel tussen de tanden (voedselimpactie). Ik denk niet dat verwijderen van het contactpunt de oplossing zal zijn.
do, 06/21/2007 - 16:23 Permalink