Wanneer antibiotica bij ontstoken verstandskies?

Author:
Ro2007
Posted:
za, 12/17/2016 - 15:13
Sinds een paar jaar was er een hoek van mijn verstandskies linksonder afgebroken en in januari van dit jaar kreeg ik er al last van maar dat zakte weer weg. Ik ben toen niet naar de tandarts gegaan omdat ik een echte schijterd ben voor de tandarts.

Vorige week vrijdag at ik een toffee (slecht plan) en de zaterdag erna begon de kiespijn. Ondertussen is het continu, afgezien van de paar uur dat de pijnstillers het wat laten zakken. Het is een doffe, zeurende pijn, een gevoel van kramp in je kaak, en de kiezen aan de bovenkant doen ook gezellig mee en zijn gevoelig. Nadeel is dat de pijnstillers maar iets van 6 uur werken, dus lekker slapen is er niet bij. Als ik 4 uur per nacht haal, is het veel.

Door mijn tandartsangst ben ik altijd onder behandeling gegaan bij de narcosetandarts en dat was echt een uitkomst. Nu heb ik de laatste twee jaar slaapapneu (ik slaap met zo'n sexy masker) en willen ze me niet meer onder narcose behandelen, alhoewel je gewoon door een slangetje beademd wordt. Ook heb ik niet eerder last gehad tijdens de narcose, want ik had al slaapapneu maar wist het alleen nog niet.

Eergisteren (donderdag) heb ik dan de stoute schoenen aangetrokken en belde eerste met de poli van de kaakchirurg. Ik wilde een afspraak maken maar moest eerst een verwijzing hebben van mijn tandarts, die ik niet heb. Ze vertelde me dat ik dan mijn zorgverzekeraar moest bellen voor een lijst met tandartsen die patienten aannemen. Vervolgens moest ik daar dan patient worden, een controle afspraak maken en dan zou die tandarts eerst moeten kijken of ik een verwijzing kon krijgen.

Aangezien ik nu met pijn in mijn mond loop (trekt van mijn kaak naar mijn bovengebit, langs mijn neus naar boven mijn oog en naar mijn oor) heb ik eerst mijn huisarts gebeld en die wilden mij direct een verwijzing geven, maar of de poli dat zou accepteren was nog maar de vraag. En ik zou dan achteraan de wachtlijst komen (en die is lang in Den Haag).

Dus, toen maar mijn narcosetandarts gebeld en heb het uitgelegd. Puntje bij paaltje heb ik daar a.s. dinsdag dan weer een intakegesprek waarbij ze foto's maken etc. en dan kijken ze of zij de verstandskies kunnen trekken. Op een oudere foto uit 2007 kon ze zien dat mijn wortels gewoon recht staan, al staan ze heel licht naar buiten. Ik kan dan ook een gesprekje hebben met de anesthetist of het toch niet mogelijk is om onder narcose behandeld te worden, want die verstandskies zal niet het enige zijn dat moet gebeuren.

Dus dat is mooi. Wat niet zo mooi is, is dat de afspraak 'pas' dinsdag is en ik deze dagen als een zombie doorbreng, om de 6 uur een ibuprofen 400 en een paracetamol. 's Nachts slaap ik maar tussen de 3 en 4 uur en overdag kan ik haast niet slapen.

Verder heb ik nog een vriendin die me nog banger heeft gemaakt en zei dat zo'n ontsteking in je bloedbaan kan komen en andere organen kan aantasten en of ik niet zo snel mogelijk aan de antibiotica moest?

Afgezien van de pijn is het (nog) niet gezwollen, ik bemerk geen pus oid, mijn temperatuur is 37,6 en mijn bloeddruk is 134/87.

Na dit lange verhaal (overigens bedankt dat je tot zover hebt gelezen) wil ik dus weten hoe vaak het voorkomt dat een ontstoken verstandskies (of kaakontsteking) je bloedbaan ingaat, wat daar de symptomen van zijn en of het geen probleem is om zo door te gaan tot mijn afspraak op dinsdag? Ook wil ik graag weten welke antibiotica daarvoor voorgeschreven kan worden, aangezien ik slecht reageer op amoxicilline (ik krijg er pijnlijk slijmvliesontsteking van).

Alvast bedankt.

Groetjes,
Ro