"wandelende ontsteking...?"

Author:
Janneke2
Posted:
di, 08/31/2004 - 07:05
Beste webtandarts, twee jaar terug liet ik in mijn rechter bovenkaak de amalgaamvullingen vervangen. Deed eerlijk gezegd gemeen zeer, maar ach, dat gaat voorbij. (En heeft wellicht niets met het volgende te maken.)
Na de behandeling had ik mooie witte vullingen, een prettige smaak en... een bobbeltje 'op' het kaakbot boven kies 6. Geen pijn, goed kunnen kauwen - laat maar.
Na een paar weken verhuisde het bobbeltje naar voor: boven de 5.
Een jaar later is er een "overzichtsfoto" gemaakt: röntgen van alle elementen: geen gekke dingen te zien rechtsboven.
Nog een jaar later (gisteren, dus) weer een overzichtsfoto gemaakt, omdat dat bobbeltje er nog steeds zat. Gister is trouwens éérst de halfjaarlijkse controle gedaan, en de tandarts was tevreden: alles 'zag' er goed uit. (Spiegel heb ik niet gezien, 'harkje' wel, hij heeft nog op de kiezen rechtsboven getrommeld, me met "pestvloeistof" geplaagd (bah, ik houd niet van die proef, maar nogmaals: geen pijnklachten - terwijl er toch een ontsteking zit, ergens.)
De röntgen liet nu een dikke zwarte vlek zien boven tand 2 en 3.
???
Dat er een ontsteking zit, ja, dat voel ik al met mijn tong en vingers gedurende 2 jaar. (En misschien is het toen ontstaan, misschien is het veel ouder - dat weet ik echt niet...!)
Vorig jaar 'zat er nog nix' op deze plek.
Hoe kan een ontsteking wandelen?
Is dit een tandartskwestie - of wellicht een sinusitis?? Of nog weer iets anders?
Graag uw reactie!
Met vriendelijke groet,
Janneke
de digitale tandarts

Een zwarte vlek hoeft niet altijd een ontsteking te zijn er zijn namelijk ook structuren als (kaak)holtes en kanalen die donker worden afgebeeld, maar als je tandarts gezegd heeft dat het een ontsteking is dan zal je daar rekening mee moeten houden.

Hoe weet je zeker dat het is gaan wandelen? Een bobbeltje kan inderdaad een ontstekingsuitgang zijn (fistel), maar dat hoeft niet. Het kan bijv. een eeltplekje, een 'wratachtig' stukje tandvlees of een blaasje van het virus dat een koortslip veroorzaakt zijn.

Ik denk dat je even duidelijk met je tandarts moet communiceren, want ik ben bang dat je niet om de informatie hebt gevraagd die je graag had willen horen.

Succes.
di, 08/31/2004 - 17:54 Permalink
Janneke2

Dank voor het antwoord!
Voor ik weer naar de tandarts ga, nog even wat info/ vragen.
Het 'bobbeltje' wandelt. Accord, dat dat niet de ontsteking zelf is/ hoeft te zijn, maar een 'uitloper'. Zonder het bobbeltje zouden we van niets weten.
Het woord fistel begrijp ik als een plek waar ook pus naar buiten komt, dat gebeurt niet. Het slijmvlies zelf voelt intact. Dwz: geen pijn in de mond, ik voel niets anders als ik met tong of vinders over een bobbeltje ga. Duw ik met een vinger op het bobbeltje, dan kriebelt het een heel klein beetje. Een wratje of eelt zal het dus niet zijn. Als enige in mijn familie heb ik geen herpes... (het bobbeltje zit er trouwens 'altijd', niet alleen in die week dat je je zo druk maakt of zo moe of verkouden bent - zoals herpes).
De zwarte plek boven tand twee is zo'n twee vingers breed (en drie elementen), anderhalve vinger hoog, met het centrum boven tand twee. Het is dus niet zo, dat je een 'keurig' beeld hebt, van tand twee, de wortel en een zwart cirkeltje op de apex. Als dat zo was, dan had ik geen twijfels en (zucht, huuu) liet ik hem ogenblikkelijk het wortelkanaal schoonmaken.
De zwarte plek is groot, dat zou duiden op een forse ontsteking, maar behalve de wandelende bobbeltjes is er niets. Geen pijn, geen extra roodheid, geen zwelling, met de tong voel ik geen extra warmte en er is wat ik het waarneem geen functieverlies. Tandarts heeft nog op mijn verzoek "bafbaf" gedaan om te controleren of er elementen los stonden: alles zit naar behoren vast. En blijft dat hopelijk nog lang doen...
De tandarts vond de foto alarmerend - en ja, het is een forse zwarte vlek. Maar wat mij zo frappeert is het 'contrast', de discrepantie: geen klachten (van het bobbeltje heb ik strikt genomeen geen last!) en dan toch zo'n vlek/ grote ontsteking. Hoe kan dat nou?
Een vriendin zei gister nog: misschien is het wel een sinusitis, want ook als je niet verkouden bent (50 weken in het jaar) snuit je toch je neus wel elke dag een paar keer. (En ja, dat is geel/bloederig snot.)
Met dank voor Uw aandacht,
Janneke
wo, 09/01/2004 - 10:57 Permalink
de digitale tandarts

Een fistel is wel een ontstekingsuitgang maar kan ook perioden een intact slijmvlies hebben, zie:

http://www.tandarts.nl/images/wortelkanaal/fistel.jpg

Misschien is een doorverwijzing naar een specialist als de kaakchirurg een idee, vanaf hier kan ik er namelijk weinig meer over zeggen.

Sterkte!
wo, 09/01/2004 - 11:15 Permalink