Waarom stopt men met fluorbehandelingen na je 18e?

Author:
Rude
Posted:
vr, 01/13/2006 - 14:43
Ik vraag me echt af waarom de tandartsen stoppen met fluorbehandelingen.
Ik heb tot mijn 22ste levensjaar nog NOOIT gaatjes gehad.
Nu heb ik afgelopen 3 jaar wel 400 euro per jaar gedeclareerd bij de verzekering.
Altijd wel kleine gaatjes, vullingen vervangen en dat soort werk en de tandarts vertelde mij dat ik iieder dag moet flossen en dan is het wel ok.
Nu ben ik overgestapt want deze tandarts bevalt mij meer en vertelde mij hetzelfde verhaal.
Van hem heb ik tenminste ook een goed advies gekregen door elmex cariesgel een keer per week te gebruiken.

Hij bood me ook aan om twee keer per jaar een fluorbehandelingen.
Ik poets hetzelfde als vroeger, waarom krijg ik nu gaatjes op mijn 32ste en vroeger niet???
En waarom stoppen tandartsen met fluorbehandelingen.
Als ze daarmee door waren gegaan toendertijd had ik nooit die ene wortelkanaalbehandeling en al die gaatjes gehad....
joek

Volgens mij heeft het er zeker mee te maken dat kinderen onder de achttien gratis zijn verzekerd voor de tandarts en vanaf je achttiende niet meer!
Verder is het zo dat als je tot je achttiende geen gaatjes hebt, de kans groter is dat je daarna ook geen of weinig gaatjes heeft.
Helaas niet in jouw geval. :(
Groetjes,
Joke
vr, 01/13/2006 - 14:55 Permalink
femm

in mijn geval ook niet.. bij mij kwam het gedoe ook na mijn 18de. wel apart..
kan het iets met die fluor te maken hebben??
vr, 01/13/2006 - 16:10 Permalink
de digitale tandarts

Het is gebleken dat een regelmatige (bijv. tweemaal daagse) toediening van een lage concentratie fluoride het effectiefst en het veiligst is.

Voor de overgrote meerderheid van de personen heeft een tweemaal jaarlijkse toediening van een hoge concentratie fluoride bij de tandarts weinig zin en heeft op macro-niveau zeker een ongunstige kosten-baten analyse. Zie ook http://www.tandarts.nl/html/fluoride/advies.php

Dat je nu gaatjes hebt en voor je 22e nooit, zal een andere reden moeten hebben. Overigens is het goed om te beseffen dat gaatjes bij volwassenen meerdere jaren nodig hebben om zich te ontwikkelen en dat mechanische plakverwijdering door bijv. te stoken of flossen, belangrijker is dan een medicament als fluoride.

Met vriendelijke groet.
vr, 01/13/2006 - 17:08 Permalink
femm

ik heb nooit iets verandert, niet in voedingsgewoonten en niet in poetsgewoontes.. Ik kreeg overigens geen fluorbehandelingen, maar ik slikte fluortabletten elke dag.. zou het in die mate wel effect gehad kunnen hebben??
vr, 01/13/2006 - 18:02 Permalink
Rude

Dat je nu gaatjes hebt en voor je 22e nooit, zal een andere reden moeten hebben.


Daar heb ik nu juist mijn twijfels over.
Met alle respect voor mijn tandarts toendertijd, maar ik vind dat ze door hadden moeten gaan met fluoride behandelingen.
Maar ja... :-?
ma, 01/16/2006 - 08:57 Permalink
Carla21

Om heel eerlijk te zijn heb ik ook het idee dat bij mij de tandproblemen zijn begonnen nadat de fluor stopte. Ik had maar een klein gaatje tot mn 18e, daarna ging het bergafwaards, nu heb ik iets van 12 of 13 vullingen.
do, 01/19/2006 - 00:17 Permalink
femm

en als het dan niet de fluor is, hoe komt het dan dat meer mensen hetzelfde ervaren??

Ik ben wel benieuwd want ik zoek nog altijd een reden voor mijn gaatjes zodat ik het eens goed kan verhelpen, want die blijven maar komen. Ik heb gewoon het gevoel dat het buiten mezelf ligt de oorzaak. Of zou er door en na je puberteit iets in je speeksel ofzo veranderen waardoor het zo erg kan veranderen
do, 01/19/2006 - 07:01 Permalink
Sonja

Ik heb ook op latere leeftijd wat vaker gaatjes dan vroeger. Mijn tandarts vraagt ook altijd of ik veel oprispingen van maagzuur heb. Ik heb dat niet, maar wellicht dat dat bij anderen wel een oorzaak is?

Bij mij is in elk geval de oorzaak wel bekend want ik ben een snoeperd en daar moet ik nu de consequenties van dragen (morgen weer 3 gaatjes vullen! :smt002 ). Ik heb het advies gekregen om elke dag na het poetsen en NA het flossen te spoelen met fluor.

En misschien toch maar minder snoepen, niet alleen goed voor de tanden, maar ook voor het figuur! :smt003
wo, 01/25/2006 - 19:56 Permalink
dj

Fluoride werkt maar een aantal uren tot een dag ofzo, ik weet niet precies hoelang maar het is iets in die richting. No way dat twee maal per jaar bij de tandarts veel zin kan hebben.

Oh en het gaat of fluoride hoor, beslist niet om fluor.
wo, 01/25/2006 - 20:18 Permalink
femm

weet ik ook wel DJ ergens ooit bij scheikunde gehad..foutje..

Ik kreeg altijd tabletjes dus..elke dag weer en geen fluoridebehandelingen twee keer per jaar..
Maar goed het ligt daar dus niet aan..
do, 01/26/2006 - 07:03 Permalink
remcoo512

ik lees hier wel eens mee en u heb ik ook een vraag

ik 'vergeet' nog wel eens tepoetsen

/ ja ik weet het niet goed maar toch/

heb tot mijn 18e ook fluoride gehad

bij de tandarts daar na niet meer sinds dien 3 gaatjes

nu 26

is het stoppen van de fluoride behandeling meer kosten plaatje dan
medisch? wandt dan kan beter aan de tandarts vragen of hij
weer fluoride behandeling wil geven
kunje ook als volwassenen echt teveel fluoride binnen krijgen?
als je bijvoorbeeld wat meer fluoride behandelingen laat uitvoeren in een jaar / 1 keer in depaarmaanden ofzo?/

ook omdat er zekers best wat mensen zijn die teweinig of niet goed poetsen
zoals ik bijvoorbeeld

vriendelijke groeten remcoo
/hoop op wat reakties
do, 04/20/2006 - 18:58 Permalink
Rolando

Om heel eerlijk te zijn heb ik ook het idee dat bij mij de tandproblemen zijn begonnen nadat de fluor stopte. Ik had maar een klein gaatje tot mn 18e, daarna ging het bergafwaards, nu heb ik iets van 12 of 13 vullingen.


Precies ik dus ook!
Het heeft wel degelijk een verband denk ik!
ma, 09/18/2006 - 19:54 Permalink
peertje

dames en heren, voor dat de conclusies getrokken worden eerst even dit.
Gaatjes krijg je ongeacht of je fluoride happies krijg van de tandarts. de fluoride in tandapasta, de applicaties of spoelmiddelen wordt ingebouwd in je glazuur. Daardoor lost het minder snel op. minder snel is niet hetzelfde als onoplosbaar. Het lost dus wel op als je snoept, alleen duurt het wat langer voor het zover is.

En wat is de boosdoener? zoet in welke vorm dan ook. realiseer je dat je misschien tot je 18 bij je ouders mee at en nu een ander, ruimdenkender eetpatroon er op na houdt. Daarmee veroorzaak je dus zelf de gaatjes. drinken van water schijnt alleen in afrika als zinvol te worden beschouwd. heir moet er minstens een dop op en bubbels in anders is het niet okee. Zonder redbull kom je de dag niet door.........zeggen ze. Ja ja.

Eerst, keihar voor de spiegel gaan staan en in alle eerlijkheid tegen jezelf zeggen, waarom komen ze nu wel en eerder niet.

Dat kanej doen aan de hand van een voedingsdagboek. kinderachtig? nee hoor. als je elk moment dat je eet even vastlegt qua tijd en wat je eet heb je aan een dag of drie wel genoeg. Vervolgens kijk je wannneer at ik waar suiker in zat, dronk ik iets met suiker erin of beide. Daar tel je 3 uur bij op en ben je binnen die drie uur weer aan het kanbbelen geslagen.........dan kan je er donder op zeggen dat er gaatjes ontstaan. Probeer het maar, alleen al een koekje bij de koffie als je normaal ontbijt en om 12 uur een happie eet is al een moment dat wringt. kopje thee kan net maar moet je eigenlijk pas om half zeven weer eten/drinken. En dan even schrikken bij wat er 's avond effe tussenneus en lippen door naar binnen glipt. haren rijzen je te berge als je er achter komt dat sinaasappelsap zoet is en dus niet per se gezond. Dat in zoveel dingen echte suikers zitten.......je wordt er niet blij van.

dus voor je je weer wilt indekken met een hap fluoride gel en daarmee de verantwoordelijkheid wat denkt te kunnen afschuiven, eerst eeven een blik op het eigen eetgedrag.

NB, waarom tot 18 jaar wel? beetje lomp om dat aan de vergoeding te danken. de echte reden is dat kiezen en tanden die doorbreken de flouride vreselijk veel beter kunnen gebruiken. Een tand breekt met een nagenoeg fluorideloos glazuur door in de mond, dus een stukje uitrijping is wel handig. en dus ook nuttig. aangezien je tanden krijgt tot je 14e (verstandskiezen niet meegerekend) is dus geven tot een periode van 15-16 jaar genoeg. eventueel wat langer als je moeilijke beugels hebt (meestal krijg je dan lagere concentraties speolmiddel voor elke dag).
En dan ist es schluss met de fluutjes

pas als je oud en versleten bent, je tandvlees terug is getrokken en de speekselvloed wat terugloopt, door medicatie de samenstelling/hoeveelheid verandert of door het uitblijven van kleinkinderen de zuurpruimerigheid toeslaat, kan er gekozen worden voor extra fluoride om wortelcaries tegen te gaan.

een goed gebit begint bij je eiguh! (dat moet "zelf" zijn, maar ik ben ook maar een mensch)
:smt001 < dit is dus voor een frisse lach en dagelijks flu noodzakelijk!

:smt004
ma, 09/18/2006 - 20:54 Permalink
dj

Alsnog een poging tot hoofdletters, spelling en (inderdaad) correct Nederlans? Teksten met veel van dit soort fouten en/of slang zijn slecht leesbaar. Ook roept het de vraag op in hoeverre ze ooit nog door de poster terug worden gelezen. Teruglezen is een (zelf)controle op allerlei nuttigs.

De Google taakbalk controleert, reuzehandig, voordat je post.
ma, 09/18/2006 - 21:21 Permalink
2wortelpuntbeh…

Ik heb duidelijk de instructie van mijn tandarts gekregen om liever niet meer dan 5 keer een suiker moment te hebben omdat ik bijna geen glazuur op mijn tanden heb, waar we de reden ook niet van weten. (En nee ik ben geen frisdrank drinker, geen suiker in de thee en koffie)
Je mag best wel suiker, maar dan moet je het in een keer doen, achter elkaar.
citrus vruchten is mij ook afgeraden vanwege de zuuraanval?
ma, 09/18/2006 - 21:24 Permalink
Chris888

dus voor je je weer wilt indekken met een hap fluoride gel en daarmee de verantwoordelijkheid wat denkt te kunnen afschuiven, eerst eeven een blik op het eigen eetgedrag.

Misschien nog een motiverende opmerking voor de lezer: tussen mijn 14de en 24ste ieder jaar wel een gaatje. Na een preek van een kaakchirurg ACUUT gestopt met suiker in de koffie/thee en het meeste drinken buiten de maaltijden om vervangen door kraanwater, en ziedaar: nog één of twee na-ijlende gaatjes, maar daarna, tussen mijn 26ste en 38ste: noppes nada niks vers meer.
ma, 09/18/2006 - 23:33 Permalink
femm

ik volg het nog zeker, want ik zoek nog altijd een manier om de stroom met gaatjes te stoppen, want dat is de enige reden voor mijn angst bij de tandarts..angst voor een gaatje..ik volg nu de kop in het zand methode al een paar maanden want als je niet naar de tandarts gaat heb ik ook geen gaatje..slaat nergens op natuurlijk maar goed het geeft mij even rust.

ik heb tot aan mijn 23ste thuis gewoond, lust geen prik dus ook geen frisdrank. drink dus eigenlijk alleen water en snoep niet of nauwelijks (ik eet eerder teveel op hetzelfde moment)..dus ik snap het nog steeds niet bij mij, maar dat zal dan altijd wel een raadsel blijven. als de fluor ook niet zal helpen.

toch leuk dat er zo wordt meegedacht
di, 09/19/2006 - 07:54 Permalink
2wortelpuntbeh…

Ik zag van de week op tv een nieuwe reclame voor tandpasta en dat ging om tandpasta die je glazuur zou verharden?
Proglasur heet het, is het aan te raden?
Of is het onzin?
di, 09/19/2006 - 14:53 Permalink
peertje

Proglasur maakt net als alle andere tandpasta's met flu je glazuur weerbaarder. Gefluorideerd glazuur is minder snel op te lossen. Het is dus niet harder, maar meer zuurresistent. En ja, het werkt, net als veel andere tandpasta's

een fluutje met een parapluutje, een minuutje en je bent klaar
di, 09/19/2006 - 15:34 Permalink
2wortelpuntbeh…

Begrijp ik goed dat je net zo goed gewone tandpasta kan kopen met fluoride?
Hij is dus niet beter?
(hij is nl behoorlijk aan de prijs)
di, 09/19/2006 - 15:39 Permalink
peertje

laat ik het zo zeggen: als de product manager van Sensodyne niet elk jaar met wat nieuws komt kan ie vertrekken. Nu zijn er niet zoveel spannende fluoride combinaties te maken. Maar EROSIE is een hot-topic. Daarop inspringen heet goede marketing.

Maar OMO wast echt niet witter dan ARIEL of AlberHeijn huis merk. toch?
di, 09/19/2006 - 19:27 Permalink
2wortelpuntbeh…

(hihhihihi maar omo ruikt wel lekkerder)

Ok dus hoef niet naar de winkel te rennen om die dure tandpasta te kopen :smt001
di, 09/19/2006 - 21:36 Permalink
Rolando

Klopt maar ik heb koffie nodig en het liefst met suiker en niet met zoetjes!
Zoetjes is wel goed voor de tanden maar ja daar zit weer sorbitol in, wat ook weer niet goed is.

Komt er ip neer dat we niks meer mogen eten of drinken tegenwoordig.
di, 10/03/2006 - 22:11 Permalink
Chris888

Komt er ip neer dat we niks meer mogen eten of drinken tegenwoordig.
Als je groot bent mag je helemaal zelf beslissen wat je wel/niet eet, mooi is dat toch!

Enne, als je de suiker weglaat uit de koffie en thee, dan is dat een paar weken lang smerig, maar als je dan besluit jezelf na een paar weken weer eens te tracteren op een gezoet bakkie, dan blijkt dat opeens nog smeriger! En als je dan nóg een paar weken stug blijft volhouden... komt alles goed qua smaaksensaties. Je moet er gewoon effe doorheen, zoals met wel meer dingen. Spruitjes, sigaren, wodka...
di, 10/03/2006 - 22:53 Permalink
DaveR

:-?

Er is iets met fluor wat NOOIT in de media verschijnt en wat tandartsen OF verzwijgen OF niet over proberen weg te praten als je ernaar vraagt...

Na wat grondig onderzoek ben ik erachter gekomen dat fluor PUUR vergif is, en helemaal niet goed, sterker nog, SCHADELIJK is voor de tanden EN gezondheid.

Zoek maar eens op het net, fluor is puur vergif en 1 druppeltje pure flour is genoeg om 2 mensen te doden. Denk daar nog maar eens over na voor je je tanden poetst met fluor spul erin.

Ik weet ook precies waarom het tog in dingen als tandpasta zit, maar als ik dat hele verhaal hier moet gaan beschrijven is het zo nacht ;). En dan zouden mensen me toch alleen maar aaanzien voor een "conspiracy theorist". (trwijl de feiten voor je neus liggen... of op je tanden hehehe)
wo, 11/22/2006 - 19:23 Permalink