Waarom reageert kaak slecht op wortelkanaalbehandelingen?

Author:
Dwars
Posted:
wo, 10/17/2007 - 22:24
In maart kreeg een kies in de bovenkaak wortelkanaalbehandeling. In juli begon de kies pijn te doen, hoewel de tandarts niets kon zien wat op een ontsteking duidde.
De kaakchirurg deed een wortelpuntbehandeling, die niet hielp, schreef een anti-bioticumkuur voor, en trok daarna de kies. Als reden gaf hij aan dat de kaak de kies afstootte.
Twee andere kiezen in de bovenkaak hebben in september ook een wortelkanaalbehandeling gehad, een bij de tandarts, de andere bij de endodontoloog.
(Waarom het hele gebit op hetzelfde tijdstip instort ondanks goed onderhoud is me ook een raadsel, maar dat is nu niet de vraag).
De pijn bij beide pas behandelde kiezen is gebleven, en zelfs Brufen 600 kan daar niet tegenop.
Ik word er wanhopig van.
Waarom reageert mijn kaak zo heftig op een wortelkanaalbehandeling?
Mijn tandarts weet het niet.
Ik ben bang dat de andere kiezen er ook uit zullen moeten worden gehaald, een akelig idee.
Ik zou heel graag willen weten hoe dit komt en hoe dit probleem is op te lossen.

Dwars
Dwars

Helaas heb ik hier nog geen antwoord gekregen, maar inmiddels ben ik naar de endodontoloog geweest.
Die heeft me doorverwezen naar de pijnpoli van de VU. Daar kan ik over drie weken terecht.
Heeft iemand een idee wat er daar zou kunnen gebeuren aan deze zenuwpijnen?
De huisarts heeft me tot die tijd Gabapentine 300 mg voorgeschreven.
Vanwege de bijwerkingen: Bij regelmatig staat o.a.: duizeligheid, bevingen, lichte spraakstoornissen en oogbevingen aarzel ik toch even voordat ik die pil slik:-(
vr, 10/19/2007 - 15:59 Permalink
Mignon

Beste Dwars,

ik zou je graag een antwoord geven, maar dit ik een raadselachtig verhaal in mijn ogen. Ik herinner je vorige topic nog; je vroeg je toen af waarom er nu opeens 3 wkb's achter elkaar gedaan moesten worden. Ik antwoordde toen dat het misschien te maken had met een verslechterde weerstand. In zulks een situatie kunnen chronische ontstekingen makkelijk opspelen. Je kunt je voorstellen dat als je weerstand niet optimaal is ook de genezing na behandeling langer en moeizamer verloopt. Dir is de enige reden die ik je op dit moment kan geven. Al is het misschien niet bevredigend. Wat betreft de Gabapentine: dit geneesmiddel wordt voorgeschreven bij perifere neuropathische pijn (oppervlakkige zenuwpijn), meestal met een dosis van 900-1200 mg per dag. Welke dosis heeft de arts jou voorgeschreven? De bijwerkingen zijn over het algemeen mild en voorbijgaand van aard. Let wel op dat dit geneesmiddel de rijvaardigheid kan beinvloeden. Je zou als het middel teveel bijwerkingen geeft iom je arts kunnen stoppen.

Sterkte!

Gr, Mignon
za, 10/20/2007 - 09:14 Permalink
Dwars

Bedankt Mignon, voor je antwoord! En Jozefien ook natuurlijk!
De huisarts heeft me 900 mg Gababentine p.d. voorgeschreven.
Ik durf deze pillen nu wel in te nemen na je opmerking over de bijwerkingen.
Het is me een raadsel waarom mijn weerstand zo allerbelabberdst is, dat
er een kies moet worden getrokken en drie andere op dezelfde tijd een wortelkanaalbehandeling moeten hebben. En waarom ze allemaal nog steeds pijn doen.
Ik ben weliswaar een bejaarde van 61, maar ik rook en drink niet, en sport ook nog drie keer per week-al is die sport er de laatste maanden bij ingeschoten.
Misschien dat de drie anti-bioticumkuren van de afgelopen maanden ook niet bijdragen tot algehele fitheid.
Daarom zal ik ook maar eens naar de huisarts gaan om me te laten onderzoeken.
za, 10/20/2007 - 22:50 Permalink
Dwars

Het verhaal gaat door, en niet tot mijn vreugde.
Inmiddels slik ik twee weken Gabapentine, 900 mg per dag. De pijn in de drie kiezen met de wkb en het gat met de getrokken kies (inmiddels 3 maanden geleden) is iets minder, maar niet weg. Ook is er nu een uitstralende doffe pijn in slaap, oor en achterhoofd bijgekomen aan de kant waar de kies getrokken is.
In de pijnpoli van de VU waar de huisarts me naar had verwezen, gaven ze geen diagnose, daar zijn ze niet voor, zeiden ze. Ik kreeg Tramadol en paracetamol bij de Gabapentine.
Verder vond de pijnpoli arts dat ik een second opinion moest aanvragen bij de kaakchirurg. Hij zei dat de kaakchirurg van het OLVG zich er had afgemaakt door me naar een neuroloog te verwijzen.
Hij vond ook dat de matige werking van Gabapentine er op wees dat er iets met de kaak aan de hand was.
Vrijdagmiddag kan ik voor een second opinion naar de kaakchirurg in de VU.
Zo langzamerhand ben ik behoorlijk wanhopig, want vanaf juli ben ik al aan het tobben met mijn gebit. Vooral het feit dat ik niet weet wat er nou precies aan de hand is maakt me angstig.
De huisarts dacht aan neuro trigenius, maar vooral mijn kiezen doen pijn, vooral Het Gat- en niet alleen de aangezichtszenuw.
Als er iemand is die weet wat dit zou kunnen zijn, laat het me dan alsjeblieft weten!
za, 11/10/2007 - 22:39 Permalink
hello jozefien

lieve dwars, als je naar de Vu gaat, woon je waarschijnlijk in de omgeving van Amsterdam. Jij weet het niet, de artsen weten het niet, dus waarom probeer je mijn oplossing niet. Bel een van de Chinese artsen die op de Gelderse kade zitten, zij verrichten daar wonderen, kwa diagnose en behandeling, het proberen waard lijkt mij, vooral accupuntuur kan hier helpen en misschien hun Chinese kruiden. Sterkte! en hou ons op de hoogte. :smt006
za, 11/10/2007 - 22:52 Permalink
heejil

Hierbij wil ik Hello Jozefien haar advies even bekrachtigen;

Ik had ook al maanden lang klachten aan mijn tanden en kiezen. Het probleem bleek ook in mijn kaken c.q. kaakspieren te liggen. Geen tandarts/endodontoloog wist de oplossing! Nu ben ik onder behandeling bij een accupuncturist en mijn klachten zijn zeker voor de helft verminderd. Absoluut het proberen waard dus!
zo, 11/11/2007 - 13:00 Permalink
Dwars

Gisteren heb ik de second opinion van de kaakchirurg gehoord. Hij heeft het gebit bekeken en er is weer een foto gemaakt. Niets op te zien van enige ontsteking of afwijking.
Hij adviseerde om alles maar eens even te laten betijen, er is veel gebeurd in korte tijd: een kies getrokken en drie wortelkanaalbehandelingen in korte tijd.
Waarom het zo lang duurt voordat de pijn wegtrekt is ook hem niet duidelijk, dat blijft dus een raadsel.
Hij liet het aan mij over of ik naar een neuroloog wilde gaan of niet.
Als er op deze site tandartsen in opleiding zijn met een heel slimme professor in de buurt, dan zou ik het op prijs stellen als ze die eens zouden willen vragen wat er nou precies aan de hand is!
Of een heel slimme tandarts of kaakchirurg- dat kan natuurlijk ook;-)


Dwars (aan de Gabanpentine)
do, 11/15/2007 - 12:01 Permalink
hello jozefien

hee rozeveld, jij gaat nog eens door het stof, zeker weten! heb je weleens een operatie gezien, verdoofd door accupuntuur? :smt017 wonderlijk, wat naaldjes kunnen doen. als er nou niets te zien is, en de oplossing is er niet, waarom dan geen accupuntuur proberen? Beter dan doorlopen of allerlei andere dingen te proberen. Het lichaam is een geheel, b.v. jouw voeten(zie voetreflex) en ook jouw tanden(b.v.accupuntuur, jouw ogen(iriscopie) staan in verbinding met andere organen in het lichaam. Als je hoofdpijn hebt zonder dat je de oorzaak vindt, laat je dan je hoofd eraf halen, of probeer je eerst iets anders? :lol: :smt006
do, 11/15/2007 - 12:11 Permalink
heejil

@rozeveld: Als je even omhoog scrolt dan zie je mijn reactie op het topic. Ik ben het levende bewijs dat het wel degelijk werkt! Accupunctuur heeft mij voor een heel groot gedeelte van mijn kies/tand/kaak-pijn af geholpen. Oh en je hoeft er niet voor in 'de stof' te duiken hoor! Gewoon gaan liggen en de naaldjes doen hun werk wel.

Jammer dat mensen hier vandaag de dag nog zo weinig voor open staan blijkbaar. Helemaal als er verder geen medisch aantoonbare reden van de klachten is. In landen als China schrijft men echt geen pijnstillers of antibiotica-kuur bij dit soort klachten voor hoor! Nee...daar gaan mensen gewoon even langs de accupuncturist om wat naaldjes te laten zetten.
do, 11/15/2007 - 14:25 Permalink
rozeveld

Nou ik ben erg benieuwd naar dat accupunctuur verhaal. Laat aub even weten wat de resultaten zijn. Wijs niets bij voorbaat af hoor, maar de reguliere geneeskunde is hier niet erg duidelijk over. Je zou toch zeggen dat als er zulke positieve resultaten zijn geboekt dit al met hoofdletters in de krant had gestaan.

En nee, als ik hoodpijn heb, wat gelukkig zelden of nooit voorkomt, laat ik niet m'n hooft eraf halen. Maar dit lijkt me iets van een appels en peren vergelijking.

Waar het om gaat is dat de werking van een medicijn of behandeling wetenschappelijk aangetoond moet worden. Zolang de medische wetenschap erg lacherig doet over dit soort alternernatieve geneeswijzen kan dat twee dingen betekenen; ofwel ze hebben zich niet voldoende verdiept in deze behandeling (wat me erg tegen zou vallen van iemand die zijn vakgebied serieus neemt), of het is inderdaad niets.

Helaas gebeurt het maar al te vaak dat mensen door alternatieve geneeswijzen valse hoop op genezing krijgen. Vandaar dat ik heel voorzichtig ben met alles wat niet 'regulier' is. Met opzet tussen quotes want als je de verhalen op dit forum leest lijkt het met de reguliere geneeskunde, of in ieder geval hoe die uitgevoert wordt, ook af en toe (?) erg droevig gesteld.
vr, 11/16/2007 - 03:07 Permalink
heejil

@Rozeveld, ik héb je mijn resultaten toch verteld? Ik ben bijna helemaal van mijn kaak/kiespijn-klachten af. Wat wil je nog meer horen dan? Wat is voor jou dan hét bewijs dat het werkt. Blijkbaar niet iemand die het zelf heeft ondergaan en dus uit eigen ervaring spreekt zoals bij mij het geval is.

Je hoeft me natuurlijk niet te geloven, maar om anno 2007 nog van mening te zijn dat iets eerst wetenschappelijk moet zijn bewezen voordat je de werking ervan geloofd vind ik persoonlijk wel een beetje achterhaald. En trouwens, ik geloof dat de wetenschap er inmiddels ook allang achter is dat ze niet overal een verklaring voor hebben.

Nederland is een land waarin veel dingen; zowel behandelmethoden als medicijnen, niet 'medisch erkend' worden omdat het wetenschappelijk niet is 'bewezen' maar betekent dat per definitie dan ook dat het niet werkt? Zijn wetenschappers volgens jou mensen die alle wijsheid in pacht hebben? Dat zijn ook gewoon maar mensen hoor! En mensen zijn nu eenmaal niet 'alwetend'. Ookal heb je toevallig een dijk van een studie gevolgd.

En ja...er is een boel 'kaf onder het koren' op alternatief gebied. Dat ben ik met je eens. Maar dat is inderdaad net zo goed op regulier gebied het geval. Een goede alternatieve behandelaar is altijd bij een goede bond aangesloten dus dat is het eerste waar je op moet letten als je je door iemand laat behandelen.

En garanties heb je natuurlijk nooit! Nergens! Zowel op regulier als op alternatief gebied.

@Dwars; Je kunt het prima tegelijkertijd doen hoor! Heb ik ook gedaan. En bovendien krijg je het als je aanvullend verzekerd bent, gewoon vergoed. Ik liep ook bij pijnpolie in het UMCG en tegelijkertijd kreeg ik acupunctuur. Het kan elkaar alleen maar positief beïnvloeden.
vr, 11/16/2007 - 16:54 Permalink
rozeveld

Hallo heejil,

Ik geloof je best wel hoor. Maar wat er voor nodig is om dit te bewijzen? Simpel; een zg dubbel blind onderzoek.

Zolang resultaten afhankelijk zijn van de beleving van de patiënt is dit alles subjectief. Ook bv pijn wordt immers gezien als een 'beleving', de één heeft het heel erg, de andere niet of nauwelijks bij een gelijke aandoening. Pas als dmv medische indicatoren, bv het verdwijnen van een ontsteking, kan worden vastgesteld dat iets werkt is het een geneeskundige behandeling.

Natuurlijk zijn er ook in mijn omgeving mensen die ontzettend baat gehad hebben bij bv acupunctuur oid. Maarrrr, er zijn ook een aantal die er echt niets aan gehad hebben.

Graag zou ik horen hoe de forumtandartsen hier over denken. Het lijkt misschien een beetje off-toppic maar dat is het natuurlijk niet. Als mensen, zoals dwars, om advies vragen zouden deze behandelingen in de toekomst dan ook meegenomen kunnen worden.

Overigens, zonder onderwerpen doorelkaar te willen gooien, zijn er tegenwoordig ook behandlingen mogelijk met ozon. Op elke tandarts site lees ik hier zeer negatieve reacties op, terwijl ik toch 2 personen ken die hier inmiddels bij zweren. Schijnt in één geval zelfs te voldoen ipv een wkb. Ook hier zou ik graag een reactie op krijgen van de forumtandartsen. Of moeten we voor dit soort discussies een ander toppic openen?
za, 11/17/2007 - 02:52 Permalink
hello jozefien

Voor de vraag over Ozon zou ik een nieuwe topic aanmaken.
Over dubbelblind onderzoek: dit is natuurlijk heel moeilijk, want elke aandoening is weer anders, ieder mens reageert weer anders en ook nog: de ene accupunturist werkt misschien net iets beter dan de andere.
Wij moeten het dus doen met de verhalen, dat het werkt staat als een huis, als het niet zou werken zou deze tak van de gezondheidszorg nooit zo populair zijn en zeker niet vergoed worden door de verzekering. Als je last hebt lijkt mij het altijd het proberen waard. De werking van Accupuntuur is keer op keer bewezen, vooral de operatie met Accupuntuur jaren geleden op de t.v. was voor veel mensen een eye opener. :smt006
za, 11/17/2007 - 11:17 Permalink
Dwars

Ozon of acupuctuur: ik zit nog steeds met pijn aan drie kiezen met de wortelkanaalbehandeling en de wond. Zodra ik een pil van 300 mg (Gabapentine) per dag minder neem, dus niet aan de 900 mg toekom, slaat de pijn weer toe. Het wordt niet minder dus, al helpt de Gabapentine wel de ergste pijn weg te halen.
Dus toch naar de neuroloog?
Lieve tandarts, graag een antwoord!
za, 11/17/2007 - 11:57 Permalink
hello jozefien

lieve Dwars, ik hoop voor je dat er een tandarts reageert. Wat een ellende he, :cry: pijn die maar blijft en waar geen oplossing voor lijkt te zijn. Moet je nog lang op de Vu wachten? Op de Gelderse kade kun je sneller terecht, misschien toch maar even bellen, dit is toch ook niets zo? Mijn dochter belde van de week en kon vandaag al terecht. veel sterkte. :smt006
za, 11/17/2007 - 12:55 Permalink
Dwars

De neuroloog constateerde vandaag dat die verdomde zenuwen onnodige pijnprikkels doorgeven, en dat daar niet veel aan te doen, behalve pillen slikken.
Hij had het wel eens meer gezien, zei hij.
En hoe lang duurt het? wilde ik weten.
Hij had die patiënten daarna niet meer gezien.
Waarschijnlijk zijn ze van een brug gesprongen.
O ja, eentje dan, één patiënt had hij kunnen volgen! Dat had wel een jaar of twee geduurd.
En toen stond ik weer buiten met een recept voor Lyrica.Behalve de kiespijn doet ook mijn rechterkaak nu helemaal pijn, en er is artrose geconstateerd.
Helemaal niet erg, zei de kaakchirurg.
Ik ga nu uit eigen initiatief naar een fysiotherapeute die verstand heeft van kaakproblemen, bij de Stichting Bijzondere Tandheelkunde.
Zowel kaakchirurg als neuroloog spraken over acupunctuur- maar adressen wisten ze natuurlijk niet. Het lijkt me handig om een acupunturist te vinden die verstand heeft van deze kaakproblemen.
Weet iemand of er een lotgenotengroep is voor mensen zoals ik:-( ?

Dwars (gestresst en wanhopig)
ma, 11/26/2007 - 22:31 Permalink
Dwars

Ik ga door met mijn leerzame ervaringen, voor zowel patiënten als tandartsen. Let op, Mignon!
Vandaag ben ik naar de Stichting Bijzondere Tandheelkunde geweest, in het Acta gebouw in Amsterdam.
De fysiotherapeute constateerde 'vacuum zuigen' in de mond- 's nachts, als ik slaap.
Ze heeft de kauwspieren onderaan de kaak gemasseerd, en mij geleerd hoe ik dat moet doen.
In januari heb ik een afspraak met een tandarts bij de SBT, die een soort ´bit´gaat maken, dat ik ´s nachts in moet doen.
Na deze massage voelde mijn kaak en kiezen al stukken beter aan.
De fysiotherapeute vertelde me dat ze dagelijks mensen zoals ik ziet. Bij sommigen is zelfs het hele gebit getrokken omdat ze pijn hadden.
Bij mij is het dus één gezonde kies, die alleen getrokken is door de kaakchirurg omdat hij pijn deed. Daar moet wel een brug komen.
En drie wortelkanaalbehandelingen, waarvan één voor mij een duidelijke oorzaak had. Dat kwam omdat de vulling lekte. Kosten, zelf te betalen (er is een limiet aan mijn extra tandartsverzekering), zo´n tweeduizend euro.
Maar het ergste is de maandenlange pijn, en het niet weten waar dat door komt.
Mijn ervaring is dat bij pijnklachten de tandartsen meteen klaar staan met boor en tang, zonder te denken aan eventuele kauwspierproblemen.
wo, 11/28/2007 - 18:01 Permalink
starsailor

Ben gisteren bij een specialiste geweest in orale fysiologie ivm mijn wangzuigen en klemmen. Zij adviseerde om naar een psycholoog te gaan, er zou altijd onderliggende stress aan de basis liggen volgens haar (ze verwees me door naar een therapeute die pendelt?); als dat niet werkt wil ze een opbeetplaat voorschrijven maar enkel als laatste redmiddel en voor een beperkte tijd.
Ik heb echt geen zin om hiervoor naar een psychologe te gaan, oké ik heb stress maar wie niet? Volgens haar spelen onderliggende jeugdtrauma's mee en moet ik die nog verwerken. Ja zeg!
Intussen heb ik al 6 maanden pijn en dus weinig hoop op verbetering, ze was zowat mijn laatste redmiddel....

Terloops een vraagje: als ik iets heel kouds drink, kraken mijn voortanden precies, een gevoel alsof ze even wat losser staan aan de wortel, kan dit door het klemmen komen?
di, 12/04/2007 - 14:15 Permalink
Dwars

Ook een wonderlijk verhaal, Starsailor!
Ja, wie heeft er geen stress? Dat is de oorzaak van hele veel problemen natuurlijk, maar daarmee zijn we niet van de pijn af.
Wanhopig blijf je op zoek naar de oorzaak van de problemen, en als iemand dan zegt dat-ie je kan helpen ben je even enorm blij.
Ik ga weer terug naar de pijnpoli van de VU, waar ze toch eens moeten uitzoeken welke medicijnen wel of niet helpen?
En de acupunctuur ga ik ook doen.
Ik ben een beetje gaan twijfelen aan de opbeetplaat- door verhalen van anderen.
De (bij mij inmiddels chronische)pijn verpest je hele leven.
Ik heb daarvoor veel gehad aan een gesprek met een ervaringsdeskundige van de stichting Pijn-Hoop. http://www.pijn-hoop.nl
di, 12/04/2007 - 15:22 Permalink
hello jozefien

Dwars ben heel benieuwd naar jouw ervaring straks met acupuntuur. Therapie is echt zo gek niet hoor, je klemt/knarst vaak door onderdrukte woede. Spreek helaas uit ervaring :( . De tandarts waar mijn dochter loopt, stuurt mensen met dit soort klachten na een gesprek ook vaak door naar therapie. Het proberen dus waard lijkt mij zo! :smt006
di, 12/04/2007 - 17:21 Permalink
Dwars

Hallo Jozefien,

Ik was al in therapie (en ben dat nog steeds) vanwege allerlei persoonlijke problemen toen deze ellende begon. Helaas heeft de therapie in dit geval dus niet geholpen de stress weg te nemen.
De problemen lijken wat beter te worden, maar nu zit ik dus met die chronische pijn. Dan is het handig om een therapeut te hebben waarmee je over de pijn kan praten. Je kunt vrienden&kennissen niet voortdurend over die pijn blijven vertellen- al is-ie levensgroot aanwezig!
di, 12/04/2007 - 18:35 Permalink
Dwars

Het is inmiddels een half jaar later, dus het is tijd voor een conclusie:
De opbeetplaat van de Stichting Bijzondere Tandheelkunde in Amsterdam doet zijn werk.
De pijn is minder geworden. Er was me al gezegd dat het maanden kon duren voordat de pijn verdwijnt.
Ik slik nog steeds anti-pijn pillen van de VU, en ga ook braaf naar de acupuncturist.
Terugkijkend is het trekken van een gezonde kies en drie wortelkanaalbehandelingen overbodig geweest. Het heeft me veel geld gekost en veel pijn bezorgd. Ik heb een lange tijd niet kunnen werken.
En pas als de pijn helemaal over is, moet ik een brug aanschaffen, een nieuwe kroon laten plaatsen en de noodvulling laten vervangen. Kassa!
Ik vind het nog steeds ongelofelijk dat ik, puur toevallig, bij de SBT terecht ben gekomen, en dat geen tandarts of kaakchirurg me heeft doorverwezen.
Is het niet een beetje raar dat je op dezelfde tijd op vier plekken in je mond pijn hebt, terwijl je je gebit goed verzorgt? Gaat er dan geen alarmbel rinkelen bij de heren en dames tandartsen?
Kennelijk nog steeds niet, want de SBT heeft handen vol werk aan mensen zoals ik.
do, 05/29/2008 - 18:18 Permalink