vreemd: 1 dag veel pijn in kies (WKB vorig jaar), daarna weg

Author:
katapult
Posted:
za, 02/24/2007 - 11:34
heel vreemd vind ik dit:
Eergisteren had ik enorm veel pijn aan een kies als ik ook maar iets warms at of dronk. Het is een al uitbehandelde WKB-kies (vorig jaar maart).
Ik de tandarts toch maar gebeld - beetje bang voor problemen in het weekend. Maar kreeg ze niet te pakken. Uiteindelijk besloten om dan maar af te wachten hoe het zal gaan qua pijn. Maar nu is de pijn met warm eten/drinken weer weg, geen last meer. Wat erg fijn is trouwens. maar wel ook vreemd eigenlijk.
Ik heb al veel gelezen op het forum, ook de mogelijke oorzaken enzo - ik hoef niet perse antwoorden eigenlijk, maar ik blijf het raar vinden dat je zomaar ineens een dag/2 dagen veel pijn kan hebben en daarna bijna niet meer/niet meer.
De kies heeft wel een gevoeligheid als ik er tegenaan druk of tik -> er zit dus nog gevoel in. Dat is ook gek voor een al 'dode' kies.

Ik heb nu zoiets van 'als de pijn niet meer zo heftig is als van de week, dan laat ik het maar even zo'. Khad al een keer tegen mn TA gezegd dat de kies af en toe nog pijn geeft, maar hij wist ook niet hoe dat kon. Niet verder naar gekeken toen. Maar zo heftig als van de week heb ik het echt nog niet gehad (alleen voor de WKB toendertijd, toen die zenuw nog niet dood was).
Blijf het gek vinden :s
Irfan

Beste Flower,

U geeft aan dat u enorm veel pijn heft gehad aan een kies bij het nuttigen van warme en koude dranken. Dit zou kunnen duiden op een heftige pulpitis (ontstoken zenuw). Dat de pijn plotseling is verdwenen is meestal doordat de zenuw afsterft en de kies niet meer vitaal is. Dat de kies nu wel drukgevoelig is kan verklaard worden doordat de onsteking nu bij de wortelpunt van de kies zit. Alleen is in uw kies al een wortelkanaalbehandeling gedaan. Ik kan wel een aantal oorzaken bedenken.

• De pijn komt niet van de kies waar de wortelkanaalbehandeling zit, maar een kies ernaast.
• De pijn komt doordat niet al het zenuwweefsel bij de vorige behandeling is verwijderd, zodat u nog een levende wortel had. Deze zou nu ook afgestorven kunnen zijn en zit daar nu een wortelpuntonsteking.

In ieder geval wil ik u adviseren om met dit probleem terug te gaan naar de tandarts voor onderzoek in de regio waar de pijn vandaag kwam. U beschrijving past namelijk erg bij een wortelpunt ontsteking

Succes verder,

Groet Irfan
za, 02/24/2007 - 13:44 Permalink
katapult

bedankt voor de reactie.

Binnenkort (paar weken) moet ik toch weer naar m'n TA - dus misschien wacht ik dat maar even af. Of is dat erg onverstandig? Ik weet het gewoon niet zo goed. Ik denk altijd - geen pijn betekent dus dat het wel meevalt. En ik heb nu geen pijn - ik voel wat 'wat' een beetje vaag onduidelijk gevoel, maar dat kan ik niet echt pijn noemen vergeleken bij van de week.

Ik zal het in ieder geval even melden als ik weer bij TA ben. Dat lijkt me idd handig.
Een andere optie is natuurlijk maandag toch even bellen om te overleggen. Dan kunnen zij mee denken.
za, 02/24/2007 - 21:55 Permalink
katapult

goed, ik heb de TA even gebeld om te overleggen.
Idee van de assistente is dat het wellicht een blootliggende hals is waar ik pijn aan had.
Advies....poetsen met tandpasta voor gevoelige tanden.

Ik heb zelf niet direct 't idee dat dat het is, maar goed, ik ga dat maar doen i.i.g. Kan vast geen kwaad.

Kan iemand me vertellen of er een duidelijke verschil zit in pijn die komt n.a.v. iets met je zenuw en pijn van een gevoelige tandhals. Ik bedoel dan meer qua heftigheid - bij een zenuwontsteking blijft de pijn langer aanhouden (dat had ik ook afgelopen week) -
Maar is er ook een verschil in heftigheid van de pijn?
Ik heb zelf nu 2 x een WKB gehad n.a.v. pijnklachten en het voelde nu als dezelfde pijn. Het was echt pijn waarvan je tranen in je ogen krijgt zeg maar :s

Ben al niet zo'n held met de TA en om dit dan uit te leggen en ook nog m'n bedenkingen te uiten bij het antwoord 'gevoelige tandhals', dat vind ik erg lastig merk ik.
Het is zo'n ondefinieerbaar ............
misschien heeft iemand tips over hoe ik dit kan uitleggen als ik de volgende keer bij m'n TA kom?

Eerst maar 's poetsen met sensodyne ofzo.......
di, 02/27/2007 - 09:39 Permalink
Spiegeltje

De analyse van de mogelijke oorzaken laat ik over aan anderen maar wat betreft gevoelige tandhalzen is het inderdaad zo dat je flinke pijnscheuten kan krijgen als gevolg van koude. Die duren maar kort. Zelf spoelen met gewoon (koud) kraanwater wordt dan pijnlijk. Poetsen met Sensodyne - of met tandpasta's voor gevoelige tandhalzen van andere merken - helpt goed maar het duurt wel lang voordat het effect heeft (eerder weken dan dagen). Je kunt het proces wat versnellen door pure tandpasta op de tandhals te smeren voor het slapen gaan. De tandarts kan ook een speciale lak aanbrengen. Bij mij hielp dat overigens niet of nauwelijks. Na maandenlang gebruik van Sensodyne had ik nergens last meer van.
di, 02/27/2007 - 10:51 Permalink
katapult

intussen ben ik braaf aan de sensodyne :) wat een superduur spul is dat zeg.....
Kijken of dat helpt tegen de pijn (die overigens nu wel haast verdwenen is in vergelijking met vorige week - ik voel het nog een beetje soms)

Waar ik nog geen antwoord op kan vinden is op de vraag of het kan dat je nog pijn voelt door gevoelige tandhalzen, terwijl je zenuw al dood is.
-ik heb een ergens een heel duidelijk plaatje + uitleg gezien over hoe dat werkt qua pijnprikkels als je blootliggende tandhalzen hebt - het gaat via kleine kanaaltjes (dentinekanaaltjes ofzo??) richting de zenuw in je tand/kies. -

Ik zou denken dat je dus geen pijn meer kan voelen - zenuw is dood, dus dan kan je ook niet meer via je kanaaltjes van buitenaf pijnprikkels krijgen
Maar.....ik ben maar een leek, dus misschien kan het wel. Wellicht heeft iemand daar nog een antwoord op?
do, 03/01/2007 - 22:57 Permalink
katapult

Bedankt. Dat geeft duidelijkheid :)
Dat is dan geen vraag meer. Is het alleen de vraag waar de heftige pijn dan vandaan kwam. Dus er zat/zit nog een stukje vitale zenuw in die kies - en dan kan een gevoelige tandhals ook de oorzaak van de pijn zijn.
Of het is een naastliggende kies geweest.
Ik denk dat ik toch in ieder geval de komende controle even vraag of de TA kan kijken wat dit is geweest - i.i.g. ontsteking uitsluiten lijkt mij wel fijn.
vr, 03/02/2007 - 19:16 Permalink
Zubní Lékař

Waarschijn heb je een ontsteking aan de wortelpunt. Deze voel je erger door warmte. Vergelijk een verbrande arm onder de douche. Koude verkoelt en bij warmte doet het extra pijn. Wat verder wijst op een onsteking is de gevoeligheid bij tikken. Tikken veroorzaakt een drukverschil rond de ontsteking wat je voelt als pijn. Waarschijnlijk is er op de foto wel een zwarting te zien. Behandeling: herbehandeling van het element door endodontoloog of gespecialiseerde tandarts in wkb's.
Gr. henk
do, 03/22/2007 - 21:20 Permalink
katapult

Henk, bedankt nog voor de reply

binnenkort weer voor controle naar de TA. De vorige keer heb ik het al aangekaart, maar de TA zei toen 'ik weet niet wat dat is geweest'. Ik had er ook geen last meer van toen, dus ja.
Maar daarna toch weer - en heftig ook :s - zie vorige berichten - en vanavond voelde ik m ook weer ff wat meer met het koffie drinken.

Is het gek als ik zelf vraag of hij een foto wil maken van die kies? Ik vind mezelf al snel zo'n 'zeikerd' zeg maar; alsof ik het dan beter weet dan m'n TA.
Maar....ja, ik ben wel de enige die de pijn voelt he - en ik moet zeggen, ik heb de indruk dat er toch echt iets niet helemaal ok is daar.
ma, 04/30/2007 - 22:10 Permalink
katapult

Het probleem is nog steeds niet weg :s
Ik ben nog niet bij m'n TA geweest - de afspraak is steeds verzet, danwel door hen, danwel door mij. Nu heb ik 19 juni een afspraak.
Gisteren en vandaag weer steeds pijn bij warme dranken en nu een beetje een lichte zeurpijn constant.

Ik zit alleen even te twijfelen over het volgende:
ik ga 24 juni vliegen - andere kant van de wereld ongeveer - is het in dit geval misschien verstandig om toch eerder bij de TA langs te gaan i.v.m. de klachten.
Wordt een ontsteking als die er zit niet meer voelbaar door het vliegen? - ik las dat ergens in het forum....

Nog een vraag die ik heb is: Wat kan ik concreet aan de TA vragen/melden over dit probleem.
De vorige keer dat ik het noemde deed hij er niets mee (en ik ben niet zo'n held, dus dan vind ik het wel best). Kan ik concrete vragen stellen of iets voorstellen ofzo?
b.v. dat er foto's gemaakt worden o.i.d. ?
ma, 06/04/2007 - 14:29 Permalink
Libra

Beste Flower,
ik heb vorig jaar gevlogen met een wortelpuntontsteking (wist toen nog niet dat dat het was, mijn wortel bleek gebroken) en ik heb erg pijn gehad. Niet de hele vlucht maar bij bepaalde luchtdruk duurtde het soms een kwartier en dat is lang bij zenuwpijn. Sorry, niet om je bang te maken, want misschien valt het mee bij jou. Ik heb zelf een zeer probaat middel ontdekt tegen allerlei ontstekingen en zolang ik dit gebruik heb ik ook geen last van mijn kies. (ik moet nog steeds "voor de bijl" vwb een implantaat o.i.d.) Het heet "Protexa" van DNH Ogolith. Je kunt het bestellen bij de apotheek, binnen 2 dagen heb je het dan. Het is eigenlijk een soort "voedingssupplement" / natuurlijk geneesmiddel en verkrijgbaar zonder recept. Mogelijk ook bij een reformdrogist. Bij mij werkt het na 3 dagen gebruik.
Misschien weet je tandarts ook wel een pijnstillend middel in jouw geval. Goede vlucht en sterkte!

Libra


Het probleem is nog steeds niet weg :s
Ik ben nog niet bij m'n TA geweest - de afspraak is steeds verzet, danwel door hen, danwel door mij. Nu heb ik 19 juni een afspraak.
Gisteren en vandaag weer steeds pijn bij warme dranken en nu een beetje een lichte zeurpijn constant.

Ik zit alleen even te twijfelen over het volgende:
ik ga 24 juni vliegen - andere kant van de wereld ongeveer - is het in dit geval misschien verstandig om toch eerder bij de TA langs te gaan i.v.m. de klachten.
Wordt een ontsteking als die er zit niet meer voelbaar door het vliegen? - ik las dat ergens in het forum....

Nog een vraag die ik heb is: Wat kan ik concreet aan de TA vragen/melden over dit probleem.
De vorige keer dat ik het noemde deed hij er niets mee (en ik ben niet zo'n held, dus dan vind ik het wel best). Kan ik concrete vragen stellen of iets voorstellen ofzo?
b.v. dat er foto's gemaakt worden o.i.d. ?
ma, 06/18/2007 - 23:02 Permalink
katapult

Zo dadelijk ga ik naar de tandarts :s Vet veel stress
Ik ben benieuwd of ik het lef om te vragen of hij een foto wil maken ofzo om wat duidelijkheid te krijgen.....

als er geen ontsteking zit dan is het okay lijkt, maar anders zou ik idd even kunnen vragen hoe dat met vliegen gaat + een evt middeltje ertegen.
di, 06/19/2007 - 09:30 Permalink
katapult

Net bij de tandarts geweest. En het overleefd weer :)

kheb het 'probleem' nog een keer aangekaart. Hij heeft een foto gemaakt van die kies, maar het zag er gewoon goed uit. Geen ontstekingen bij de wortelpunt ofzo. Wel zag hij dat ik gevoelig was voor holte-ontstekingen, omdat er 'zwarte wolkjes' op de foto's te zien waren boven de kiezen (ook op de oude foto's). Waarschijnlijk is dat de reden waarom ik er toch nog pijn aan heb af en toe.

Verder was het allemaal o.k. dus ik kan er weer ff tegenaan.
di, 06/19/2007 - 13:42 Permalink
katapult

Hallo,

Ik ben weer wat wijzer geworden de afgelopen maanden.
Een paar maanden geleden bij de tandarts een foto laten maken van de kies waar ik nog steeds last van heb. Bleek niets aan de kies te zijn, maar wel een holte-ontsteking, wat waarschijnlijk de pijn veroorzaakt. Antibiotica voor gehad. Toen ging ik op vakantie. Tijdens de vakantie werd ik ziek - ik ben daar naar een huisarts gegaan. Die dacht dat ik waarschijnlijk chronische sinusitus had, dat zou ook de 'kiespijn' klachten van de afgelopen 1,5 jaar na de WKB verklaren.
Intussen heb ik foto's laten maken van m'n holtes en er blijkt inderdaad een lichte ontsteking te zitten -vooral aan de linkerkant, waar ook die kies zo vervelend doet. Nu moet ik bedenken of ik nog een keer antibiotica wil (al 2 x gehad intussen) of naar KNO.

De enige vraag die ik eigenlijk nu nog heb is of het ook nog zo kan zijn dat er misschien een ontsteking aan de wortelpunt zit. Ik ben daar nog niet helemaal zeker van namelijk.
Redenen:
- Als ik tegen m'n WKB-kies aantik dan is die namelijk gevoeliger dan de andere (ook dan de andere WKB-kiezen); het lijkt alsof de pijn bij die kies zelf ook niet helemaal weg is.

- Afgelopen week had ik echt een 'bonzende' pijn vanuit m'n kaak richting m'n hoofd (waardoor migraine-achtige hoofdpijn ontstond). DAt werd erger toen ik ging liggen. Het voelde als ontsteking in de buurt van die kies- bij elke hartslag doffe pijn voelen (zoiets).

Aantal vragen:
* Kunnen ze op de rontgenfoto van de sinussen zien of er zoiets aan de hand is (ontsteking bij de wortel)? Of kan de TA dat goed zijn bij een foto (alleen van die kies)?
-> als dat zo is, dan ga ik ervan uit dat er niets zit, want anders zou het al duidelijk geworden zijn.

* Als er een ontsteking zit, kan dat dan een oorzaak zijn van dit hele gedoe?

Ik ben intussen wel zover, dat het waarschijnlijk allemaal met elkaar in verband staat. Ik snapte echt niet waarom ik nog steeds best vaak veel pijn aan een kies heb, maar nu is het wat duidelijker. Ik hoop dat de rest ook duidelijk wordt.

grt
wo, 08/22/2007 - 10:14 Permalink
hello jozefien

Waarschijn heb je een ontsteking aan de wortelpunt. Deze voel je erger door warmte
. volgens de kaakchirurg in de VU voel je geen pijn bij warmte bij een wortelpuntontsteking! wat is nu de waarheid??? :smt006
wo, 08/22/2007 - 12:59 Permalink
katapult

Wat de waarheid is weet ik ook niet :P
Ik weet alleen dat het vooral lastig is om achter de oorzaak van dit soort 'vage' klachten te komen. Het lijkt allemaal met elkaar samen te hangen, maar er zal toch ergens een begin moeten zijn.
Hoe vaak komt nu zo'n wortelpunt onsteking eigenlijk voor? Zo op dit forum krijg ik het idee dat dat vaak voorkomt, maar...... hoe vaak is het in werkelijkheid, gemiddeld?
- Gewoon interessant om ff te weten ;)
wo, 08/22/2007 - 19:23 Permalink